Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skript - Proste skrypty do bukkita!

Ezio_Auditore

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JAKOŚ ODECHCIAŁO MI SIĘ TO AKTUALIZOWAĆ. MOŻE KIEDYŚ MI SIĘ ZACHCE.

Witam, jest to mój pierwszy poradnik. Proszę o wyrozumiałość :D Jestem pewien, że na tym forum znajdzie się wiele osób, które było lub są administratorami serwerów minecraft. Mieliście wiele pomysłów na urozmaicenie gry, ale nie mogliście znaleźć nikogo kto by taki plugin napisał. Za pomocą pluginu skript możecie sami to napisać.

efmq.png

Instalacja. Aby móc pisać skrypty i wgrywać je na serwer musimy mieć zainstalowanego skripta.

Link do skripta:

To jest ukryta treść, proszę

Pobrany plik wrzucamy do folderu "plugins" na naszym serwerze.
Restartujemy serwer.
Wchodzimy do folderu Skript w folderze plugins.
Szukamy 34 linijkę tekstu i wpisujemy w niej english zamiast german (chyba, że lepiej idzie nam niemiecki).
Zamykamy plik i przechodzimy do folderu scripts.
W folderze "scripts" tworzymy plik o dowolnej nazwie, lecz w formacie .sk. Przykład: TnTBlocker.sk
Już w sumie możemy pisać skrypty, w dalszej części poradnika opiszę jak.

Pierwszy skrypt. Po wykonaniu punktu 1. możemy brać się do pisania pierwszego skryptu.
Pierwszym skryptem na ogół jest blokowanie stawiania TnT. Taki więc skrypt wykonamy.

Tak będą wyglądały pierwsze linijki naszego skryptu.
Wyjaśnienie funkcji:

• on place tnt:

Jest to wydarzenie, opisuje ono postawienie TnT. Jeśli chcesz zablokować stawianie innego bloku po prostu wpisz jego angielską nazwę lub ID.

• cancel event

Ta funkcja anuluje nasze wydarzenie, określone wyżej.

Dobra rozumiem, ale co jeśli chcę dodać uprawnienie i wiadomość o nałożeniu uprawnienia? Jest to bardzo proste. Musimy dodać 2 linijki do naszego skryptu. Są to if player don't have permission "naszskrypt.uprawnienie" oraz send "wiadomość" Po dodaniu tekstu skrypt powinien wyglądać tak:

Wyjaśnienie funkcji:

• if player don't have permission

Ta funkcja określa to, że jeśli gracz nie ma uprawnienia to wykona dalszą część skryptu.

• send

Wysyła wiaomość do gracza. Określa się ją w apostrofach. Żeby dodać kolor (bez innych pluginów) musimy wpisać nazwę koloru

I już napisałeś swój pierwszy skrypt! Teraz możesz zrestartować serwer lub wpisać komendę /skript reload all (reloaduje wszystkie skrypty).

ouz6.png

Przypisanie funkcji to itemku. W tej części poradnika dowiemy się jak przypisać funkcję do itemku. W naszym wypadku przypiszemy strzelanie FireBall'ami do patyka oraz wystrzeliwanie szkieletów do kości.
Tak wygląda skrypt na pierwszą opcję

Wyjaśnienie funkcji:

• on rightclick with stick

Jest to wydarzenie, opisuje ono kliknięcie prawym przyciskiem na patyk. Jeśli chcesz zmienić itemek po prostu zmień "stick" na dowolny item (nie polecam bloków). Jeśli chcemy żeby dana funkcja działała na LPM (Lewy Przycisk Myszy) wpisz on leftclick.

• shoot fire ball

To również jest wydarzenie, które każe strzelić z wyżej określonego itemu FireBallem. Możemy strzelać prawie wszystkim co istnieje w minecraft'cie oprócz bloków. Jeśli chcemy zmienić prędkość dodajemy to co niżej.

A to jest skrypt na wystrzeliwanie szkieletów:

Funkcje wyjaśnione powyżej.

Jeśli chcemy możemy połączyć nasze skrypty żeby nie mieć syfu w folderze. Żeby tego dokonać dajemy 1 linijkę wolną a pod nią drugi skrypt.

a2r.png

Własna komenda. W tej części poradnika dowiemy się jak tworzyć własne komendy oraz jak robić skróty innych. Zacznijmy od komendy która naprawia itemek trzymany w dłoni.

Tak będzie wyglądała każda nowa komenda. Jeśli chcemy możemy skrócić skrypt o kilka linijek, ale o tym niżej.

Wyjaśnienie funkcji:

• command /napraw:

Funkcja command określa komendę do wykonania. Zawsze musi być "slash", a po nim komenda. Na końcu zawsze dwukropek.

• description:

Krótki opis komendy.

• usage: /napraw

Najczęściej używana przy bardziej skomplikowanych komendach. U nas zbędna, pokazana w celach edukacyjnych.

• permission: skript.napraw

Jak można się domyślić, uprawnienie. Można pominąć tą linijkę, jeśli chcemy, żeby każdy gracz mógł tego używać.

• permission message: Nie masz uprawnienia do używania tej komendy!

Wiadomość, która wyświetla się jeśli gracz nie ma uprawnienia określonego wyżej. Nie potrzebne jeśli uprawnienie nie jest określone.

• trigger:

Kod naszej komendy. W naszym wypadku naprawia narzędzie trzymane w ręce.

Teraz pewnie padnie pytanie "ale co ze skracaniem komend?". Jest to bardzo proste.

Wyjaśnienie funkcji:

• execute player command "/home"

Wykonuje komendę GRACZA. Gracz musi mieć uprawnienie do wykonania komendy. Jeśli zamiast player wpiszemy console, komenda zostanie wykonana przez konsolę. Pamiętaj! Nie wszystkie komendy można wykonywać poprzez konsolę!

zndk.png

Własne zmienne. Dziś dowiemy się jak tworzyć własne zmienne oraz jak zablokować wykonywanie funkcji na określony czas. Zaczniemy od dodania efektu "speed" do oka pająka oraz możliwości użycia go raz na 5 sekund (używamy i musimy odczekać 5 sekund).

Wyjaśnienie funkcji:

• variables:

Tutaj są nasze zmienne. Możemy używać wszystkich słów (oczywiście beż polskich znaków), tylko muszą one być zapisane w tym samym formacie.

• if {komenda.uzyto} is "nie":

Jeśli nasza zmienna jest ustawiona na "nie" to skript wykona resztę skryptu.

• set {komenda.uzyto} to "tak"

Ustawia zmienną {komenda.uzyto} na "tak". Teraz skript nie wykona powyższych funkcji, tylko odczeka czas i wtedy odblokuje funkcje

• wait 5 seconds

Skript czeka 5 sekund i robi dalszą część skryptu.

Dodam jeszcze jak zastosować tego w komendach ;) Nie wiem jeszcze kiedy :)

ein8.png

1378238828-U336505.png

Opublikowano

ciekawe. czy można zrobić w tym więcej niż tylko blokować bloki tnt? np. ustawić by zamiast blokowało tnt jakieś inne bloki? albo by nie można było używać krzesiwa?

wojownik024_gameplay.png

Opublikowano

Tu powinno być chyba "doesn't have", ale tak mi się wydaje.

Ogółem poradnik bardzo mały, pokazałeś jak dodać permisję, a większych nie pokazałeś.

Nie da się z tego niestety dobrze nauczyć.

2x niżej:

Przeczytałem cały, ale jak na 1 część to mało.

343731479829004887779.png

Opublikowano

@MPCTaylor

Może byś przeczytał cały uważnie? Właśnie biorę się za pisanie następnej części -.- Będzie ich około 10 ;)

@cheaters24

Jasne, że możesz ;) Z edytuję i dodam ;)

ein8.png

1378238828-U336505.png

Opublikowano

fajny poradnik,daj poradnik który pokazuję jak stworzyć samemu własny plugin który nie dodaje np. zakaz stawiania tego i tego bloku,tylko że można zrobić np. magazynowanie swojego doświadczenia w butelkach enczantowanych

Opublikowano

@up

Czytasz? To są skrypty nie pluginy. Przepraszam, że nie ma nowej części poradnika, ale nie mam czasu :/ Jutro postaram się zrobić następną część

ein8.png

1378238828-U336505.png

Opublikowano

Dodanie kolejnej części poradnika. Zapraszam do pisania opinii oraz wstawiania swoich pierwszych skryptów! Bardzo prawdopodobne, że udostępnię paczkę z bukkitem i skriptem spakowaną w pliku .rar. Będziecie mogli sami wyłapywać błędy!

ein8.png

1378238828-U336505.png

Opublikowano

Bardzo dobry skrypt jeżeli chodzi do bukkita, mi się osobiście podoba. Mogę zrobić tam wiele ciekawych rzeczy, którę mi się bardzo przydadzą do mego typu serwera. Pozdrowionka! ; )

Opublikowano

oj przepraszam jednak kolega wyżej miał rację. execute ;) Poprawione

ein8.png

1378238828-U336505.png

Opublikowano

Dodałem 4 część poradnika. Poprawiłem drobne błędy. Zapraszam do czytania : D

ein8.png

1378238828-U336505.png

Opublikowano

jak zrobić by tnt nie mogło niszczyć jakiegoś bloku ?

------------------------------------------------------------

~`Chcesz zamówić u mnie stronę? Chcesz zapoznać się z moimi pracami? A może kojarzysz mnie z jakichś innych projektów i jesteś zainteresowany moimi usługami? Jeżeli tak to zapraszam Cię do mojego portfolio: www.theneuronsky.pl, a jeżeli nie to też Cię tam zapraszam  :)

------------------------------------------------------------

Opublikowano

Dzięki! Wielkie dzięki! Dzięki Tobie umiem już pisać skrypty (te podstawowe XDD).

Łap lajka ziom.

@edit: Aha i jest mały problem... Napisałem ten skrypt z tym okiem pająka co daje speeda, i jak się klika LPM to się włącza, okej, ale jak już chcę wyłączyć, to chce mi zjeść te oko, a jak już zjem to daje trutke i oko znika, a speed został xD

Opublikowano

Bo musisz kliknąć patykiem ^.^ Jeśli czytałeś to wiesz ;) Przepraszam za brak poradników, postaram się uzupełnić.

ein8.png

1378238828-U336505.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...