Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Brand - "And all will burn..." Battlelet Guide #3

Battlelet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1384444634-U780132.jpg

Witam mpcowicze i zapraszam do mojego tutoriala dot. Branda.

______Wprowadzenie______

Brand jest bardzo rzadkim lecz doskonałym pickiem na mida. Tankowaty APC i jeden z największych potencjałów 1vs2 w grze. Olbrzymie obrażenia AoE + CC robią z niego prawdziwego rzeźnika.

______Spis Treści______

1.Zalety i wady

2.Umiejętności i rady

3.Skille przywoływacza

4.Runy

5.Specjalizacje

6.Build

7.Opis faz

8.Końcowe słowa

______Zalety i wady______

• Potężny Laning Phase
  • Jeden z najlepszych potencjałów na 1vs2 w grze
  • AoE robiące rzeź w TeamFightach.
  • CC (2 sekundy stuna co 6 sekund).
  • Tankowaty
  • Jego pasywka bardzo pomaga przy Dragonie/Baronie.
  • Brak escape.
  • Bardzo zależy od twoich umiejętności skillshootowania.

______Umiejętności i rady______

1384444611-U780132.jpg

Komentarz: Płomień - czyli nasz mini-ignite. Mimo swojemu ograniczeniu i tak zadaje ogromne obrażenia Dragonowi/Baronowi. W połączeniu z ingnite na linii, przeciwnikowi HP schodzi szybciej niż ciepłe bułeczki w piekarni.

1384444554-U780132.jpg

Komentarz: Nasze CC, jak mówiłem - zależy od naszych umiejętności skillshootowania. Omówienie Combo znajduję się poniżej.

1384444468-U780132.jpg

Komentarz: Nasz główny skill, którego maksujemy jako pierwszy. Combo będzie niżej.

1384444534-U780132.jpg

Komentarz: Skill przydatny do farmy i wtedy, kiedy nasz przeciwnik jest mobilny i ucieka z naszego W a my wtedy nie możemy użyć Q dla stuna, dokładniejszy opis poniżej.

1384444514-U780132.jpg

Komentarz: Dużo nie trzeba mówić, przy lekkim feedzie wystarczy tylko ten skill aby rozwalić TFY.

______Combo______

Podstawowe combo:

rcybR6L.png[W] |||||ucFpTPV.png[Q] |||||TkYmo2x.png[E]

Używamy gdy przeciwnik nie jest zbyt mobilny i nie ucieka z W.

Combo vs mobilny przeciwnik:

TkYmo2x.png[E] |||||ucFpTPV.png[Q[ |||||rcybR6L.png[W]

Używając E, które nie jest skillshootem mamy pewność że nasze trafione Q zestunuje a nie jak w przypadku podstawowego combo gdzie przeciwnik może uciec z W.

Oczywiście ULT'a używamy jeżeli czujemy że inaczej przeciwnik nie zginie.

TeamFight Combo:

RIxtKBH.jpg[R] |||||ucFpTPV.png[Q] ||||| rcybR6L.png[W] |||||TkYmo2x.png[E]

MHJUTA4.png

______Skille Przywoływacza______

gWpfDyf.png14.png

Klasycznie, nie muszę chyba tłumaczyć.

______Runy______

RdFD7UF.png

Czemu Magic Resist a nie AP? Bo Brand jest Tanky APC, on i tak nie potrzebuje tego AP w runach :)

______Specjalizacje______

5TlRQtX.png

Jeżeli ktoś chce może wywalić 2 punkty z CDR(Sorcery) i wsadzić w DMG(Havoc). Ja preferuje tak jak jest tutaj.

______Build______

Start:

1056_64.png+2x2UfCY3Y.png

Core #1 Normalna gra:

ihUTlDi.pngIHzhuqj.pnghJf5DI6.png

Core#2 Snowball:

ihUTlDi.pngIHzhuqj.png9iSGDpS.png

Po skończonym Rylai(lub po Rabadonie jeżeli Rylai nie kupujemy):

op92pmJ.png

More Damagez:

XTsKHZO.png

EVEN MORE DAMAGEZ(jeżeli kupujemy Podstawowe Core z Rylai, nie chodzi o dwa Rabadony):

9iSGDpS.png

Jeżeli nie dajemy sobie rady z AP dmgiem przeciwników:

cOPZN4d.png

Nie dajemy sobie rady z AP + jungler nie daje blue(lub go potrzebuje):

2oaiEaG.png

Jezeli nie dajemy sobie rady z AD dmgiem przeciwników/Jesteśmy focusowani:

WxrSc4T.png

Jeżeli lubisz i umiesz używać tego itemka rekomenduje go zamiast Rabadona (daje więcej - obliczone już dawno):

Ea2zNxg.png

______Opis faz______

Early:

Brand posiada potężne early przeciwko praktycznie każdemu. Harrasujemy z W/E +Q + AA i FARMIMY!

Gdy enemy jest 30%-40% HP nie bój się użyć Flash+W/E+W + Ignite+AA, prawie zawsze się udaje.

Mid Game:

Forsuj swoją drużynę po smoka, Brand dzięki pasywce pomaga zrobić smoka bardzo szybko.

Jeżeli dojdzie do Tfów to oczywiście focusuj ADC/APC i pamiętaj o MINIMUM ultownaniu 3 osób w Tfie (puszczaj w środek).

Late Game:

Patrz - Mid game. Dokładnie taka sama, dochodzi tylko Baron.

Brand łatwo skontruje:

WW32SXj.pngmUTdpAw.pngZGh7Fuv.png7v0gtVn.png5vCqL7k.pngioEv6f0.png

RLU1KGh.pngYXk1EDo.pngXWRmah6.pngtOahvxo.pngsfCuhTK.png

Tip co do Lissandry:

Lissandra używając E ma już wyznaczoną linie a więc zostaje jedynie wyczucie samej teleportacji, dlatego mamy bardzo łatwe wycelowanie naszego W>Q>E combo.

______Końcowe słowa______

To już kolejny mój poradnik, mam nadzieje że się podoba. Przyjmuję każdą krytykę (nie hejt).

Moja liga:

Platyna V, więc bez dennych tekstów o buildach z brązu proszę :)

Jak potrafią stompować enemy dobre skillshooty i OP ulti w akcji!

Film nie mojego autorstwa.

Opublikowano

osobiście polecam maxowac jako drugi skill q i kłócił bym się w kwestii buildu.

Podaj mi rękę, zaróbmy hajs... 

eh8pquc.jpg

Core i7- 4960X @ 4.5GHz

Asus P9X79 Deluxe

GTX 780 SC

HyperX Predator 16GB

Opublikowano

osobiście polecam maxowac jako drugi skill q i kłócił bym się w kwestii buildu.

To zależy, poruszałem tą kwestię też przy Lee Sinie gdzie maksuje się Q albo E.

Q, jeżeli ogarniamy skillshooty i WIEMY że trafimy, a E jeżeli nie umiemy/gramy przeciwko mobilnemu enemy i WIEMY że nie trafimy.

Tak samo na Brandzie, można maksować Q - oczywiście, ale jeżeli nie trafimy z tego Q to reszta spelli jest za słaba żeby zabić bo ma ledwo punkt albo dwa.

Co złego widzisz w buildzie? Mów :) Ja testowałem go sam i jak dla mnie jest najlepszy w moim stylu gry.

Nikt nie zauważył że runy były AD? :D

Już poprawione :)

Opublikowano

Rylai brand, zobaczylem tylko to i skonczylem czytac. -10 za poradnik, wyjdz z silvera i rob poradniki. Ty

Szkoda że Elementz tak gra :<

A z silvera wyszedłem już dawno, z golda też :)

Czemu Rylai to Core na Branda?

Bo slow Rylaia działa z pasywką Branda + daje Hp.

To jest ukryta treść, proszę

Sami prosi, im też powiedz żeby wyszli z silvera.

A teraz Ty pochwal się swoją dywizją :)

Opublikowano

Osobiście buduję zamiast Rylai, Kieliszek... Mniejszy dmg z maski ale za to dostaje CDR i fajną pasywkę dzięki której nie muszę się o manę martwić... Z blue mamy wtedy 40% CDR co daje dobre efekty...

Co do comba w TF, polecam W -> R -> E -> Q jeżeli bijemy się normalnie na linii i stoją też miniony blisko itd. Bo jak przeciwnik ma pasywkę załączoną to wtedy nasze R preferuje championów, E zadaje obszarowy dmg a Q już bardziej na dobitkę, no można też zrobić tak: Q -> R -> W -> E, coś w tym stylu..

Co do kontr, brandem bardzo łatwo idzie outfarmić MELEE przeciwnika jeżeli nie umie unikać naszego W + E .. Dodaj jeszcze że Q bije w 1-szy cel napotkany ...

Po prostu dziamal ;]

Opublikowano

Bulid dobry , poradnik schludny ... ale !

Nie ma opcji aby brand skontrował karthusa .

Ostrożny karthus jest nie do zabicia :)

Tyle z mojej strony = )

Nie rozumiem team fight combo .

Przecież R odbija się w przeciwników którzy mają nałożoną passywke .

Dla mnie lepiej : W + E + R ... Q to do dobijania .

Opublikowano

Tyle z mojej strony = )

Ale dojebałeś z tym karthus'em nie do zabicia :D Wszystko z gapcloserem/burstem go zabije bez problemu bo ni ma żadnego hard cc

Opublikowano

Dla mnie jest ok, ale to combo..

IMO powinno być E > Q > W > R, jak wejdzie stun to mamy 100% pewność, że koleś dostanie maksymalny DMG, a na dodatek E/Q/R wzmacnia W o 20%, jak cel jest podpalony. (passyw)

Opublikowano

Ale dojebałeś z tym karthus'em nie do zabicia :D Wszystko z gapcloserem/burstem go zabije bez problemu bo ni ma żadnego hard cc

?? :huh:

Co to za problem farmić z Q i harrasować ? Lolz

Opublikowano

Tyle z mojej strony = )

Nie nie nie... R używa się w nasz target a więc Pasyw mamy już nałożony dla Q do stuna. Używając W jako pierwsze tracimy 25% Dmg'u tego W.

"Przecież R odbija się w przeciwników którzy mają nałożoną passywke ." o.O

Karthus jest easy... jest za mało mobilny żeby unikać naszego combo...

Jedno Q mastera unika wszystkich 4 skilli Branda ale i tak latwo poradzi sobie z masterem.

Ciekawa teoria.

Jeżeli jesteś na tyle durny że wycastujesz całe combo przed jego Q to gratulacje.

Czekasz jak Yi użyje Q, potem lecisz combo.

High Elo Logic pozdrawia.

Opublikowano

Szkoda że Elementz tak gra :<

A z silvera wyszedłem już dawno, z golda też :)

Czemu Rylai to Core na Branda?

Bo slow Rylaia działa z pasywką Branda + daje Hp.

Sami prosi, im też powiedz żeby wyszli z silvera.

A teraz Ty pochwal się swoją dywizją :)

Wedlug mnie to i tak zasmiecanie slota. Slow z pasywki? a no tak przeciez brand nie ma stuna, zbudujmy slow!

Nie chce mi sie wklejac zdjecia z dywizja, platinum 1 98lp. Chcesz tak bardzo fote to zapraszam pw.

aha btw. TO ze jakis pros tak zagral to nie znaczy ze nagle na Branda rylai to core. gg

Opublikowano

Wedlug mnie to i tak zasmiecanie slota. Slow z pasywki? a no tak przeciez brand nie ma stuna, zbudujmy slow!

Nie chce mi sie wklejac zdjecia z dywizja, platinum 1 98lp. Chcesz tak bardzo fote to zapraszam pw.

aha btw. TO ze jakis pros tak zagral to nie znaczy ze nagle na Branda rylai to core. gg

No tak, przecież nasze CC nie ma CD i zawsze ma 100% na wejście. Anyway, z Rylaiem enemy raczej nie ma szans nam uciec.

Myśl człowieku, bo albo ta platyna jest boostowana albo nigdy nie grałeś brandem.

i nie jakiś pros bo to nie liczba pojedyncza, jak już to 'jakieś prosy". Wiele high elo graczy tak gra.

Opublikowano

Poradnik bardzo ładny. Szukałem builda branda. Sobie wydrukowałem nawet Twój poradnik. Leci +.

Opublikowano
Opublikowano

No tak, przecież nasze CC nie ma CD i zawsze ma 100% na wejście. Anyway, z Rylaiem enemy raczej nie ma szans nam uciec.

Myśl człowieku, bo albo ta platyna jest boostowana albo nigdy nie grałeś brandem.

i nie jakiś pros bo to nie liczba pojedyncza, jak już to 'jakieś prosy". Wiele high elo graczy tak gra.

Pozamiatane, skonczylem z Tobą. Komus zal pizde scisnal. Wyjdz z golda czy gdzie tam gnijesz to pogadamy. Gralem brandem wiele razy i zawsze bede w przekonaniu ze jest to zasmiecanie slota. Pozdrawiam "boostowana platyna" hahaha

Opublikowano

@up

nie prowokuj battlelety bo na razie to ty jesteś randomem z boostowaną platynką :D

Żal pizdę ścisnął ? jak na razie to Ty płaczesz, wstaw te ss platyny oraz podaj stronkę gdzie wykupiłeś boosta ;) zamówię Ci od razu boost do silver V, żebyś nareszcie wyszedł z brązu ;).

@top

Build ok, tylko 1 problem ... robiłeś go na 3v3 only.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

@up

widze kółko wzajemnej adoracji, powiedz mi gimbusku gdzie ja placze? ty tu widzisz jakis placz? dla Ciebie stwierdzanie faktow i czysta odpowiedz na glupie pytanie uzytkownika Battlecostam? " Gdzie wykupiles boosta" Ja niewiem czy ty taki niedorozwiniety jestes czy ki chuj? sam gnijesz pewnie w jakims silverze i peirdolisz do mnie takie smieci. Lizcie sobie dupy dalej, ale najpierw wyjdzcie z gimnazjum.

Opublikowano

Jako 1 rylai

i potem 0 dmg

i report mid for do nothing i ggwp

on nie jest tankowaty.

:O

Zaskakujecie mnie użytkownicy :O

No tak! Złóżmy 5x rabadon to będzie DMG! Tylko że wtedy jesteś śmieciem z zero hp który padnie w sekunde (no chyba że enemy jest debilem i nie umie focusowac).

A więc zaczynamy:

Po skończonych butach i pierwszej masce (tej słabszej) mamy:

38 | 8% magic pene, rzeczywiście straszny no DMG.

Oraz około 176 AP z masterek +rylai+słabsza maska.

Rzeczywiście, straszny no dmg w early.

Nie jest tankowaty? Porównaj sobie takie ścierwo Lux do Branda, no chyba że Brandem idziesz w runach full AP to sie nie dziw że nie jest.

Opublikowano

@up

widze kółko wzajemnej adoracji, powiedz mi gimbusku gdzie ja placze? ty tu widzisz jakis placz? dla Ciebie stwierdzanie faktow i czysta odpowiedz na glupie pytanie uzytkownika Battlecostam? " Gdzie wykupiles boosta" Ja niewiem czy ty taki niedorozwiniety jestes czy ki chuj? sam gnijesz pewnie w jakims silverze i peirdolisz do mnie takie smieci. Lizcie sobie dupy dalej, ale najpierw wyjdzcie z gimnazjum.

Rylai brand, zobaczylem tylko to i skonczylem czytac. -10 za poradnik, wyjdz z silvera i rob poradniki. Ty

a poza tym skąd możesz wiedzieć jaki jestem ? mhmmm widzę, że rodzice nie potrafią się Tobą zająć więc wyrzucasz złość na innych ;) życzę powodzenia w dalszym życiu (o ile je masz nolifku)
Tak btw niezła ortografia&gramatyka "gimbusku" ;).

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

a poza tym skąd możesz wiedzieć jaki jestem ? mhmmm widzę, że rodzice nie potrafią się Tobą zająć więc wyrzucasz złość na innych ;) życzę powodzenia w dalszym życiu (o ile je masz nolifku)
Tak btw niezła ortografia&gramatyka "gimbusku" ;).

Wiem jaki jestes, bo widzac jakiegos jebanego pieska na awatarku( moda skurwiałych gimbów) stwierdzam ze jestes niedojebanym gimbusem z rozdwojeniem pierdolonej jazni.

Aha jeszcze jedno , wyjezdzasz z tekstami o rodzicach? to przepros matke odemnie ze lozka nie poscielilem po wczorajszej nocy. Nie musze przypominac o tym ze ja juz sie soba sammym zajmuje wiec nie potrzebuje zeby sie za mnie rodzice zabierali w przeciwienstwie do Ciebie gimbie. Uwazaj zebys kary na komputerek nie dostal czasem biedaczku. Beka kurwa idz skwarki z dupy lizac dalej a co do zycia to dojebales po calosci :D nie bede komentowal tego scierwa bo poprostu szkoda czasu. Masz 1500 postow i smiesz do mnie mowic nolifem ty jebany wyziewie goluma. Smacznego

btw. fajne tematy z metinem, po twoich wypowiedziach bylem w 100% pewny ze napierdalasz w ta gre dla dzieci z niedokurwieniem mozgowym, wszystko jasne dlaczego jestes taka pizda :D

Aha a poradnik na poziomie silvera-brazu wiec nie badz taki doprzodu battlegowno bo to ze Ci plusy za poradnik ludzie z brazu daja to nie wnikam :=]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...