Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Team Fortress 2] Scrap.tf, czyli co, gdzie i jak

wlatca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj. W dzisiejszym poradniku zajmiemy się stroną scrap.tf. Umożliwia ona szybką sprzedaż oraz kupno przedmiotów.

Strona główna

jb4qhs.png

Na stronie głównej, jak widać, mam wiele opcji, niektóre opcje opiszę krótko, niektóre dłużej

Banking - Można wybrać kilka z opcji handlu z botem, wszystko wytłumaczę później.

Community - Podobne strony, forum, grupa na steamie

Help - Pomoc

Donate - Wsparcie strony, zazwyczaj daje to korzyści (o korzyściach później)

About - Opis strony, twórcy, admini itp.

Bank Weapons

13yjtad.png

Chyba najpopularniejsza opcja na stronie. Pozwala kupić jak i sprzedać dwie bronie za jednego scrapa (metal ze złomu, inaczej 0,11)

Do wyboru mamy kilka botów, więc jak nie znajdziemy broni których chcemy kupić u jednego, poszukaj u drugiego!

Bank Hats

126fuo7.png

Opcja pozwala na sprzedawanie jak i kupowanie czapek oraz misc'ow. Cena zależy zazwyczaj od przedmiotu, ale dla zwykłej czapki to zazwyczaj 1,33 na kupno i 1,22 na sprzedaż.

Bank Keys

2f0g7jt.png

Opcja pozwala na kupywanie i sprzedawanie kluczy. Na dzień 11.02.14 to 7,22 za kupno i 7,11 za sprzedaż.

Bank Items

15q2qfq.png

Opcja pozwala na kupywanie i sprzedawania "unikalnych" czapek, farb, tauntów, świątecznych broni itp. Oczywiście, dla każdego przedmiotu inna cena (farby w np. bill hat też się liczą do ceny)

MvM Part Swap

aay5xu.png

Nie znam zbytnio tej opcji, ale chodzi o jakieś części z MvM. Ceny podane na górze. (ktoś może rozwinąć tą opcje, pw)

Buy items with Cash

308wmqv.png

Kupno itemków za prawdziwe pieniądze przez Paypal.

Priority

15h0lm9.png

Ciekawa opcja, dzięki której możemy kupić możliwość krótszego czekania w kolejce, oraz kilka innych rzeczy

Priority:

Nie musisz czekać w kolejce!

Wymiana broń za broń! (tak mi się wydaje, tu możliwy błąd)

Możliwość sprzedania i kupienia na raz 10 broni!

W innych opcjach możesz kupić lub sprzedać dwa przedmioty na raz!

Cena - 4 scrapy (0,44)/30 dni

Priority+

Jesteś na początku kolejki!

Możliwość sprzedania i kupienia 30 broni na raz!

W innych opcjach możesz kupić lub sprzedać pięć przedmiotów na raz!

Cena - Klucz/30 dni

Załóżmy, że w kolejce jest dwójka graczy:

Osoba która aktualnie handluje, Zwykły użytkownik jest za nią. Do kolejki wchodzi osoba z Priority, więc kolejka prezentuje się tak:

Osoba handlująca, osoba z priority, zwykły użytkownik. Do kolejki wchodzi osoba z Priority+, więc kolejka wygląda tak:

Osoba handlująca, Priority+, Priority, zwykły użytkownik. Kiedy teraz wejdzie osoba z priority, to wejdzie po użytkowniku, ale przed Priority.

Podsumowując, strona bardzo ciekawa, warta uwagi.

Dziękuje za przeczytanie tutoriala. :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nic się z tego nie dowiedziałem ... Bez sensu poradnik. Nadal nic nie wiadomo za co i jak można to kupować.

Opublikowano

Nic się z tego nie dowiedziałem ... Bez sensu poradnik. Nadal nic nie wiadomo za co i jak można to kupować.

Trzeba umieć czytać ze zrozumieniem.

Pozwala kupić jak i sprzedać dwie bronie za jednego scrapa (metal ze złomu, inaczej 0,11)

Cena zależy zazwyczaj od przedmiotu, ale dla zwykłej czapki to zazwyczaj 1,33 na kupno i 1,22 na sprzedaż.

Opcja pozwala na kupywanie i sprzedawanie kluczy. Na dzień 11.02.14 to 7,22 za kupno i 7,11 za sprzedaż.

Nie napisze przecież dla każdej droższej czapki i przedmiotu ceny, bo ten temat wtedy nie byłby o scrap.tf, a byłby cennikiem.

Trade odbywa się normalnie.

Opublikowano

@UP

Co to ref? Najpierw pograj w grę więcej niż kilka godzin a potem się bierz za scrapa czy inne strony... Co do poradnika to dobrze wytłumaczony wszystko jest ok :)

Opublikowano

Cynical, w tfie mam przegranych 109 godzin, myślę że to nie aż tak zły wynik. Btw, na scrapie siedzę już od 6/7 dni (?) więc mogę stwierdzić czego tutaj brakuje. Wyrażam tylko swoją opinię.

Opublikowano

dobry poradnik dla początkujących. a wytłumaczysz o co chodzi z tymi itemami nad listą botów ? chodzi mi o bounties

Jeżeli dobrze myśle, to zauważ, pisze tam takie coś

Paying xxx weapon(s) for this item

Zdaje mi się, że jak będziemy chcieli sprzedać botowi jeden z tych przedmiotów, zapłaci nam te 19 broni.

Opublikowano

Cynical, w tfie mam przegranych 109 godzin, myślę że to nie aż tak zły wynik. Btw, na scrapie siedzę już od 6/7 dni (?) więc mogę stwierdzić czego tutaj brakuje. Wyrażam tylko swoją opinię.

109 godzin to wcale nie jest dużo, powiem nawet lepiej - to jest tak na prawdę nic...

Co do poradnika to nie ma o co się przyczepiać zwłaszcza na ten temat na który został on napisany.

Opublikowano

@up 230 godz.

To też w zasadzie mało. Osoba która ma co najmniej 600 może mówić że to dobry wynik.

Opublikowano

Grałem z gościem, którego nikt nie mógł pokonać... Grał snajperem. Każdy zarzucał mu haxy bo był serio niemożliwy xD Mówił, że rozegrał w sumie 1000 godzin snajperem. Samym snajperem :)

// ale co to ma do tematu?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Siemka mam problem z scraf.tf, jak chce się wymienić i dodaje bota to on pisze coś o steam down, i że nie może się ze mną wymienić. Mam premium tf2 a zależy mi na  tym jak ktoś mam mało szczegółów to mogę podać skype i pokazać problem.

Pisze coś takiego:

Error: You can't afford this
Scrap.TF | Full of Scrap: Error: You can't afford this
Scrap.TF | Full of Scrap: Unfortunately, I was unable to send you a trade offer. This was a problem with Steam and not Scrap.TF.<br/>Please make sure Steam is not down and try again soon.
Opublikowano

Siemka mam problem z scraf.tf, jak chce się wymienić i dodaje bota to on pisze coś o steam down, i że nie może się ze mną wymienić. Mam premium tf2 a zależy mi na  tym jak ktoś mam mało szczegółów to mogę podać skype i pokazać problem.

Pisze coś takiego:

Error: You can't afford this
Scrap.TF | Full of Scrap: Unfortunately, I was unable to send you a trade offer. This was a problem with Steam and not Scrap.TF.<br/>Please make sure Steam is not down and try again soon.

Przecież pisze, że jest problem ze steamem... Spróbuj później.

Opublikowano

Czyli przez 30 dni nie mogę się na tej stronce wymieniać? Czy jak?

Pisałem przez telefon, trochę zfailowałem moją wypowiedź. Czy konto jest chronione przez VAC przez co najmniej 30 dni?
461151420292002410470.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wymiana broń za broń! (tak mi się wydaje, tu możliwy błąd)

Tak, tu jest błąd.

Wybieramy broń.

iBlQYO5.png

Klikamy next stage

fmkgZK1.png

I wybieramy swoją broń.

lljfnSE.png

I mamy coś takiego

A3C9NpN.png

A priorytetu nie mam.

(Ktoś mi zabrał enforcera .-. )

Pejnt żądzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...