Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra More Than 2048

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Ostatnio dość dużą popularność zdobyła gra '2048'. Postanowiłem napisać swoją wersję, w której nie ma sztucznych ograniczeń.

Wielkość planszy można wybrać dowolnie (szerokość i wysokość > 1) ile tylko ci się zmieści na ekranie. Maksymalna wartość to 2^63, później licznik się przekręca.

Myślę, że jest całkiem ciekawe przy racjonalnych wielkościach (3x3, 3x4, 5x5, czy nawet zwykłe 4x4 bez ograniczenia do 2048). Jak komuś nie wystarcza standardowa wersja to mu się ta powinna spodobać. Wynik liczony jest tak jak w oryginale, mechanikę gry starałem się napisać identycznie.

Have fun.

DOWNLOAD:

To jest ukryta treść, proszę

SKAN:

SCREEN:

PS. Gra napisana w C++ przy użyciu biblioteki Allegro 5. Kodu gry nie udostępniam, bo jest pisany na szybko i nie ma żadnej wartości edukacyjnej.

Opublikowano

Ciekawe. Mogłeś zrobić że konsola znika po wpisaniu rozamirów pola. PS. Możesz wytłumaczyć na czym gra polega? Na razie naicskam strzałkę góra, prawo, dół lewo cały czas i amm 24k punktów, więcej mi się nei chce :D

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Ciekawe. Mogłeś zrobić że konsola znika po wpisaniu rozamirów pola. PS. Możesz wytłumaczyć na czym gra polega? Na razie naicskam strzałkę góra, prawo, dół lewo cały czas i amm 24k punktów, więcej mi się nei chce :D

Ciężko byłoby to zrobić bez odpalania kolejnego programu. Konsola jest domyślnie odpalana. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie całego inputa poza konsole (tzn. do okna gry), ale po co się męczyć.

Gra polega na tym samym co oryginał. Trzeba osiągnąć jak największy wynik zanim się przegra (skończą się możliwości ruchu). Jako, że możliwe do uzyskania wyniki różnią się w zależności od wielkości planszy to jest to bardziej kwestia umowna.

Nie wiem czy mogę dać link do oryginału w takiej sytuacji, inaczej bym to zrobił.

Opublikowano

Ciężko byłoby to zrobić bez odpalania kolejnego programu. Konsola jest domyślnie odpalana. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie całego inputa poza konsole (tzn. do okna gry), ale po co się męczyć.

Gra polega na tym samym co oryginał. Trzeba osiągnąć jak największy wynik zanim się przegra (skończą się możliwości ruchu). Jako, że możliwe do uzyskania wyniki różnią się w zależności od wielkości planszy to jest to bardziej kwestia umowna.

Nie wiem czy mogę dać link do oryginału w takiej sytuacji, inaczej bym to zrobił.

Właśnie sobie zerknąłem :D Mój rekord to 31k bez znajomości zasad, cały czas jednym algorytmem i na planszy 5x5 ;) Fajna gierka. Nie ma do Allegro żadnej biblioteki z gui? W SFML można wykorzystać między innymi TGUI  :)

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Nie ma do Allegro żadnej biblioteki z gui? W SFML można wykorzystać między innymi TGUI   :)

Niestety na razie nie ma możliwości tworzenia kontrolek w allegro. Można użyć WinAPI, albo stworzyć własną. Ja jednak nie widzę takiej potrzeby dla tego projektu. Ale fakt, jest to trochę minus allegro.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Ostatnio dość dużą popularność zdobyła gra '2048'. Postanowiłem napisać swoją wersję, w której nie ma sztucznych ograniczeń.

Te "sztuczne ograniczenia" to mówiąc normalnie to ZASADY gry.

Ogolnie rzecz biorac przerobka ok, gra sie przyjemnie.

PS. Napisz jeszcze snake'a bez "sztucznych ograniczen"(mozna przechodzic przez wszystko)  xD

Opublikowano

Te "sztuczne ograniczenia" to mówiąc normalnie to ZASADY gry.

No tak, jednak równie dobrze gra mogłaby się obejść bez nich.

W przypadku snake'a trochę inaczej to wygląda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...