Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Gildie - Czego wy chcecie? (Pisz pomysły, co musi zawierać plugin na Gildie).

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że ostatnio pojawia się dość dużo jakiś lipnych pluginów na gildie itp itd....

To może zamiast marudzić pod każdym tematem spisujcie wszystko co według was powinien zawierać taki plugin.

Ja nic nie obiecuje że cokolwiek napisze, ale może innym się przyda :>

Wymieniając potrzebne rzeczy, staraj się je dobrze opisać, tym więcej tym lepiej...

Do tego podziel te rzeczy na np 3 kategorie: "Wymagane", "Przydatne", "Dodatki", czyli to co musi zostać dodane, to co powinno być dodane i to co można dodać tak dla dodatkowej zabawy, al;e dasz sobie radę i bez tego :>

Wszystkie pomysły które będą mieć odrobinę sensu podepnę pod ten post, tak by nie trzeba było przeglądać całego tematu.

Przykład:

Wymagane:

• Cuboidy - System cuboidów powinien być rozbudowany, z możliwością przejmowania fragmentów terenu gildie, ale też z możliwością zablokowania tej opcji. Czyli 2 opcje, tak jak w factions, i zwykle stałe cuboidy.

Przydatne:

• Tag przy nicku.

Dodatkowe:

• Po najechaniu na gracza na czacie pojawia sie informacja na temat jego gildii itp

Spis "zatwierdzonych" pomysłów:

Ogólnie każdy zamieszczony pomysł powinien mieć pełną opcje konfiguracji każdego najdrobniejszego elementu lub całkowitego jego wyłączenia.

System cuboidów:

Kilka systemów zarządzania:

Factions-podobny:

Teren gildii podzielony jest na sektory, najwygodniej jest to robić chunkami (najmniej danych do zapisania i łatwe do użycia).

Tereny można przejmować <Brak opisu jak..., dodaj tu swoją propozycję!>

Klasyczny:

Kwadratowy lub okrągły cuboid od-do, z możliwością powiększania terenu, o jakiś promień lub ilość kratek w wybraną stronę.

Powiększanie w zależności od konfiguracji może wymagać pieniędzy, itemków i/lub pewnej ilości graczy w gildie.

Wszystko możliwe do skonfigurowania.

Zarządzanie gildią

Zakładanie gildii posiada ustawione wymogi, mogą to być itemki, level/punkty gracza, ilość ludzi.

Wszystko oczywiście możliwe do skonfigurowania.

Każda gildia posiada własny TAG i /baze.

Administrator gildii, lub poszczególni gracze mogą włączać i wyłączać friendly-fire lub samo uderzanie jest możliwe ale nie zadaje obrażeń i nie odpycha.

Każda gildie zbiera pkt, różne metody liczenia od sumy/średniej rankingu ELO członków gildie po jakieś wymyślne sposoby naliczania pkt za ludzi, teren i wojny.

Możliwość sprawdzania pozycji własnej gildii jak i oglądania top 10 itp.

Możliwość włączenia przez administratora SERVERA informacji gdy wrogi gracz wchodzi na teren gildii, lub możliwość zakupu takiej opcji przez administratora GILIDII.

Np gildia płaci 64 diaxy i od tego momentu wie o wszystkich graczach w pobliżu gildii.

Limit członków gildii z możliwością jego powiększania - wszystko do skonfigurowania wraz z mozliwością wyłączenia tej opcji.

Przekazywanie lidera, wewnętrzne rangi gildyjne, umożliwiające używanie dodatkowych komend, zapraszania ludzi itp.

Ustalone z góry przez pliki lub konfigurowane przez każdą gildie osobno.

"Blokada" gildi, czyli wyłączenie jej na jakiś czas z gry, coś jak urlop.

Gildia przez ten czas nie może atakować, ani nie może być atakowana.

Uruchamiane przez adminia servera, lub gildii o ile włączone. (zablokowane podczas trwającej wojny itp)

Możliwość sojuszy, wojen, traktatów z pelnymi możliwościami konfiguracji jak friendly-fire, możliwość częściowego zarządzania sojuszniczą gildią, budowa na ich terenie itp itd.

Opłaty za gildie, np co tydzień gildia musi zapłacić 32 diaxy by nie została usunięta.

Lub ręcznie przedłużanie czasu przez admina servera.

Lub darmowo...

Bonusy gildyjne, przyznawane za itemki, podczas jakiegoś losowania, za wygraną wojnę itp itd...

Lub jako "upgrady" czyli gildia na stałe wykupuje jakieś ulepszenie - aktywne tylko na terenie gildii, lub wszedzie.

Wszystko w zależności od ustawień :P

Możliwość wprowadzania opłat za dołączanie do gildii, opłata była by pobierania przez server, i/lub przez gildie (trafiając do jej admina lub skarbca).

Opłata była by stała lub liczona z jakiegoś wzoru.

Tworzenie dodatkowych kolonii, każda gildia ma stolicę, i może dodatkowo tworzyć mniejsze miasta, z mozliwością skonfigurowania po co:

Większa maksymalna ilość członków.

Jakieś bonusy.

Duże możliwości administratora gildii - wewnętrzne bany, mute, zawieszenia, kary, opłaty.

System levelowania gildii jak i jej członków. Każdy level to dodatkowe mozliwości, więcej ludzi, mniejsze opłaty, większa moc, bonusy lub po prostu czucie się zajebistym.

Naliczane od killów lub wojen czy co tam ktoś sobie ustawi.

System zarządzania komendami i/lub w GUI.

Gameplay

Tagi przy nicku, na czacie, możliwośc wyświetlania levelu gracza/gildii.

Różne kolory tagów w zależności od sytuacji dyplomatycznej.

Możliwość najechania na nick gracza na czacie by dowiedzieć sie o nim wszystkiego, to samo z tagiem gildi.

Osobne czaty, z możliwością tworzenia dodatkowych kanałów przez admina gildii, w tym kanałów dyplomatycznych łączących czaty z kilku gildii.

Oczywiście zabezpieczenia przed uciekaniem, teleportowaniem sie itp itd. (bez zbędnych dependsów jak essentials itp)'

Wojny, sojusze i ogólnie dyplomacja.

Aktualnie brakuje opisu... pisać więcej!

Wypowiadanie wojny w zależności od konfiguracji może wymagać zgody obu gildii, lub nie, jednak wypowiedzenie bitwy o gildie/teren powinno już wymagać by obie strony się zgodziły.

Możliwość wysyłania "płatnych" traktatów, np pokój za 32 sztuki... ciastek.

Kilka możliwości przejmowania gildii lub jej terenów:

Możliwość przejęcia gildii niszcząc jej "serce" np jajko smoka, niszczenie mogło by być utrudnione ze względu na pkt gildii, jej level itp.

Mogło by też wymagać posiadania pewnych itemków lub umiejętności gildyjnych, np gildia musi posiadać specjalny "upgrade" dający jej możliwości do przejmowania cudzych terenów/gildii.

Tylko podczas wojen.

Mam nadzieje że temat jakoś będzie działał i pojawią się tu wasze pomysły, a może kiedyś ktoś stworzy gildie przynajmniej z częścią tych pomysłów :>

Nie pisac pomysłów typu:

Gildie jak na JakisServer.mc

Tylko opisać o co chodzi, bo nie każdy musi znać te gildie, szczególnie ja... Nawet nie wspominać nazwy innych serverów, czysty opis

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Był taki temat już 58372762 razy, lepiej nie bierz się za to bo i tak to nie będzie skończone.

A tak po za tym zrób podstawę mchc / skkf bo i tak nic nowego nie będzie :P

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Był taki temat już 58372762 razy, lepiej nie bierz się za to bo i tak to nie będzie skończone.

A tak po za tym zrób podstawę mchc / skkf bo i tak nic nowego nie będzie :P

Napisać by nie pisać nazw serverów bo nie znam... a ci dalej swoje...

I napisałam dokładnie i wyraźnie, że jak na razie nie planuję nic pisać, to tylko temat na spis pomysłów, może ktoś inny napisze, może mi kiedyś odbije i się zachce.

BukkitSmerf

Opublikowano

@karolina 

tak wgl to czemu nie chcesz napisac takiego pluginu ??

powieksz to 

Nie pisac pomysłów typu:

Gildie jak na JakisServer.mc

Tylko opisać o co chodzi, bo nie każdy musi znać te gildie, szczególnie ja... Nawet nie wspominać nazwy innych serverów, czysty opis

a tak wgl to 

Wymagane:

• Cuboidy - Cos lepszego niz z worldguarda np chunki albo tak jak digitalix zrobil (nwm bo nie mam src ale to na pewno nie byl wg)

Przydatne:

• kolory i tag gildi nad glowa i czacie 
  • czlonkowie widza siebie na zielono 
  • sojusznicy na niebiesko 
  • inni na czerwono
  • wlaczanie i wylaczanie friendly fire w gildi 
  • wybor zapisywania informacji w configu MySQL, SQLite i w folderze 

Dodatkowe:

• Po wejsciu na czyjs cuboid informacja na pasku bossa dla gracza wchodzacego "Jestes na terenie gildii SRAM" , a dla czlonkow tej gildii "Intruz na terenie gildii"
  • ranking gildii 
  • na tabie ranking top 10 gildii + informacja w jakiej gildi jestes, ktora jest w rankingu i czlonkowie online.
  • dla adminow automatyczne banowanie calej gildii za cheatera
  • top 10 dostepne pod komenda
  • informacje o graczu np.  ile banow dostal, za co, w jakich gildiach byl
Opublikowano

Przydatne: Mozliwosc wylaczania PvP pomiędzy graczami tej samej gidlii,   Zakładanie cuboida 100x100,  Itemki za założenie gildii

Wymagane: PvP pomiędzy sojuszami.

(Ps. żeby gracze z tej samej gildii/sojuszy mogli się knockować.)

Dodatkowe: Cuboidy powiększane od 100x100 co 10/20 klocków do max 200x200 za jakiś tam koszt np. 300 diaxów. Dodatkowo można dać ranking gildii. (W sensie ranking graczy, średni ranking gildii, topka gildii/graczy.

Ludzi i tak najbardziej lubią gildie, które są na serwerach: HC skkf, mchc i xcrafters. Wiem, że nie chcesz żeby dawać nawy serwów ale teraz tak jest. Masz gildie takie jak tam na serwerze masz pewne +x graczy

Opublikowano

=snip=

Nie chce nazw serverów bo ich nie znam...

Wiec piszesz nazwę i ja nie wiem o co ci kaman, nie interesuję się tymi gównianymi serverami więc nie znam żadnego, co najwyżej z nazwy, ale nigdy nie grałam, ani nawet nie widziałam na filmiku.

To z banami itp... to raczej nie rola pluginu na gildie :P

=snip=

W pluginie o którym piszesz nie było nic specjalnego :P najprostszy z możliwych systemów, czyli zapisanie 2 pkt terenu.

Oczywiście wszystkie opcje powinny być możliwe do włączenia i wyłączenia!

PS: Spis "zatwierdzonych" bd aktualizować raz na jakiś czas, np raz na dzień jak będzie dużo pomysłów.

Bo to jednak trochę roboty, bo nie będę kopiować, tylko czasami trzeba troszkę ulepszyć wasze bazgroły by nie było tekstów "takie cos bez takiego czegoś" :P

BukkitSmerf

Opublikowano

1. Cuboid 50x50 bez zwiększania
2. Komendy:

/baza /zapros /wyrzuc /ff /opusc /mod <nick> /sojusz /wojna.

3.Chat gildi i sojuszy.
4.Nowe wypowiadanie wojny ze po wpisaniu komendy /wojna <gildia> wypowiadamy wojne i daje to broadcast na chacie ze np: Gildia [123] wypowiedziała wojne gildi [321]

graphic.png

Opublikowano

Przydatne:

- możliwość powiekszania cuboida.

- limit członków w gildii , startowy  15 (możliwość  powiekszenia do 25)

- limit sojuszow gildijnych (max 3 lub 5)

- jak wybuchnie tnt na terenie gildii to nie można budować przez 40 sekund.

- możliwość przekazywania lidera.

- ważność gildii, możliwość przedłużenia.

Dodatkowe:

- możliwość zniszczenia przeciwnej gildii, rozwalając mieczykiem 5/2 gąbke.

Pomogłem Miałem Rację ?

Liczę na LIKE!

Jestem w trakcje tworzenia mojego servera Survival + Gildie (info wkrótce)

Opublikowano

Wymagane:

-Możliwość zbanowania gildi na określony czas

-Gdy gildia jest zbanowana nie można cuba rozwalać tnt.

Przydatne:

-W configu możliwość ustawienia formatu tagu/chatu

Pisze pluginy na zamówienie ! Skype: elfusion200

Opublikowano

Oooo... Karolina zakłada temat, trzeba wejść :D

Co do pomysłów:

Oczywiście cuboidy:

- zwykłe, promień ustawiany w configu

- możliwość powiększenia, w configu ustawiamy początkowy, maksymalny, o ile ma powiększać za jednym razem, i za ile ma powiększać

- oraz te znane z factions, przejmowanie terenu i te sprawy

W configu można wybrać jedną z tych opcji :>

Po wybuchu TNT na terenie gildii nie można budować przez czas ustawiony w configu :P

System dodawania graczy:

- Dodawanie za itemki, lub nie, jeżeli tak, to z jakimś algorytmem, typu za pierwszego gracza 8 diamentów, za drugiego 10, za trzeciego 16, itp.

- Możliwość ustawienia limitu graczy w configu, oraz możliwość powiększania limitu za przedmioty, lub pieniążki :) coś w ten deseń:

To jest ukryta treść, proszę

Więcej pisać mi się nie chcę :>

EX WŁAŚCICIEL MCF2F.PL

Opublikowano

Posiadam gildie które są bardzo, ale to bardzo rozbudowane ;)

/gildiepomoc -

To jest ukryta treść, proszę

Gildie są nasze, autorskie ;)

Co do pomysłów to niektóre widzę fajne, ale niestety my już większość z nich posiadamy :D czekam na jakąś naprawdę ciekawą propozycję, coś innowacyjnego

Opublikowano

@Trobol

Nic nie wnosisz do tematu....
Pomijam to że wszystkie autorskie gildie które widziałam.,.. nawet te płatne, co z tego że mają dużo opcji jak są chu**** napisane :D
Kod podobny do fusha

@misiekcraft

Hyym piszecice o tym TNT, ale to nikt nie ma mieć mozliwości budowy? czy tylko broniący się?

BukkitSmerf

Opublikowano

@Trobol

Nic nie wnosisz do tematu....

Pomijam to że wszystkie autorskie gildie które widziałam.,.. nawet te płatne, co z tego że mają dużo opcji jak są chu**** napisane :D

Kod podobny do fusha

@misiekcraft

Hyym piszecice o tym TNT, ale to nikt nie ma mieć mozliwości budowy? czy tylko broniący się?

Wszystko jest nasze :D same gildie zajmują ponad 220kb ^^ wszystko jest rozbudowane i zrobione dokładnie, bez lagów i napisane dobrze przez osobę która na tym się zna a nawet i więcej

Nawet nie porównuj nas z jakims fusem bo to typowy random.

Opublikowano

Wszystko jest nasze :D same gildie zajmują ponad 220kb ^^ wszystko jest rozbudowane i zrobione dokładnie, bez lagów i napisane dobrze przez osobę która na tym się zna a nawet i więcej

Nawet nie porównuj nas z jakims fusem bo to typowy random.

Dalej nic nie wnosisz do temat... 

220kb? tyle zajmował mój plugin na bany... w 1 wersji...

Widać że kod raczej średniawy :>

No ale trudno jednak ocenić nic nie widząc, więc proponuje olać temat, ewentualnie zrób sobie osobny temat/napisz na PW...

co do tematu... zaczynam właśnie spisywać te wasze propozycje, ale jest problem.

Nikt nie opisał jak dokładnie powinny wyglądać wojny, co mozna wygrać, co mozna stracić.

Jesli używamy terenu jak w factions to jak przejmować inne tereny? itp itd... :P

BukkitSmerf

Opublikowano

Nie sortowałem na przydatne, etc - sama uznasz co jest dobre, a co jest gunwem :<

Także lecimy:

• tagi nad głową (sojusz, inna gildia, twoja gildia, twoja gildia ze zmienionym statusem pvp)
  • możliwość zmiany statusu pvp w gidli (nie zadajemu damage tylko knockback)
  • efekt dla gildii (coś a'la beacon)(losuje czas, efekt z listy, poziom i nadaje do wszystkim członkom)
  • limit członków  - na start 10, potem można lecieć np do 30, co 5 członków cena zwiększa się dwukrotnie
  • własny system cuboidów wraz z powiększaniem
  • rozbudowany system rankingowy!
  • mozliwość przejmowania gildii (np. zniszczenie jajaka smoka w gildii)
  • dosc rozbudowana strona administratorska (banowanie, odbanowywanie, usuwanie, teleportowanie, zawieszanie, przedłuznie etc gildii)
  • czat sojuszniczy/gildyjny
  • mozliwosc tworzenia akademii (nie ze kolejna gildia, tylko dwa tereny, ta sama nazwa, ci sami członkowie, etc)
  • czlonkowie dolaczaja za oplata (liczba czlonkow *(liczba czlonkow * cena z cfg))
  • fajna forma informowania nas o tym ze jestesmy na terenie czyjejs gildii (BarAPI?)
  • teleportowanie z opoznieniem (bez essentials'a :c)
  • wielojezykowosc (pliki lang_pl.yml etc)
  • OPTYMALNOSC <3

Sry za brak pl znaków, ale po co komu one? :/

Edit: moje gildie ważą 88kb i jakoś mi się wydaje, że są napisane dość dobrze :3 - dodatkowo są cholernie rozbudowane :3

Opublikowano

Witam,ja proponuję o wypowiedzenie wojny o np. wojna o teren gildii jak mój team przegra oddaje swój teren i odwrotnie jeśli 1 gildia np. odrzuci wojne z drugą zabija jednego członka tej gildii która odrzuciła.Chat gildijny/chat z sojusznikami/chat wojenny (To znaczy z sojusznikami i przeciwnikami na wojnie) Możliwość ustalenia sojusznikom budowania etc. na naszym terenie gildii . Może jakieś nowe rangi gildijne ? :)

Opublikowano

Czy jakość kodu ocenia się po rozmiarze? Nie wiedziałem :) Nie będę się tutaj rozpisywał, mam dużo pracy, ale czy to forum,to forum programistów czy gimbokoderów? :) Odpowiedzcie sobie sami na to pytanie. Wg moich obserwacji większość osób które udzielają się w podobnych tematach, próbują poudawać że mają SKILLa i czego oni to nie zrobili...

Żałosne.

Opublikowano

Czy jakość kodu ocenia się po rozmiarze? Nie wiedziałem :) Nie będę się tutaj rozpisywał, mam dużo pracy, ale czy to forum,to forum programistów czy gimbokoderów? :) Odpowiedzcie sobie sami na to pytanie. Wg moich obserwacji większość osób które udzielają się w podobnych tematach, próbują poudawać że mają SKILLa i czego oni to nie zrobili...

Żałosne.

Napisałam że niezbyt idzie ocenić po rozmiarze...

Ale jednak rozmiar ma jakieś znaczenie, nie napiszesz dobrego pluginu na gildie w 100kb czy coś...

Taka jest już Java, tu wszystko musi być 10x większe by przynajmniej działało średnio-szybko :D

I ja się tam za nie wiadomo kogo nie uważam :>

Tylko nie toleruje ludzi co ciągle piszą że mają super pluginy, albo sprzedają te pluginy, a nigdy nie zrobili nic publicznego... i trudno ocenić czy cokolwiek potrafią...

Co do tematu... dodałam drobne podsumowanie, mam nadzieje że w miarę da się to przeczytać xD

BukkitSmerf

Opublikowano

- TnT bo wybuchu, gracze z gildii nie mogą budować przez 1 minutę.
- Tagi nad głową, zielony dla graczy z gildii, pomarańczowy dla sojuszy, czerwony dla wrogich gildii, dla gracza bez gildii szary.
- Cuboidy, możliwość ustawienia wielkości, wyłączenia.
- Cuboidy2, możliwość ustawienia max wielkości i min wielkości, powiększanie za item w configu który wzrasta dwukrotnie.
- Ładne g info które dostarczy nam pomocy w 100 %.
- Każdy nowy członek płaci +8 diamentów, 2 członek płaci 16 diaxow, 3 24 itp.
- Zmiana lidera gildii za item ustawiony w configu.
- Wiadomości na chacie, jak ktoś dochodzi do gildii, odchodzi z niej, zmienia lidera.
- Tag koło nicku, na chacie na tabie i nad głową.
- Przedłużanie gildii za item ustawiony w configu, na ustawioną ilość.
- Lista gildii.
- Ginfo które określa kiedy wygasa gildia, kiedy została zalozona i ilość aktywnych członków, zielony aktywny, czerwony nie aktywny, lider gildii i założyciel.
- Połączenie do twojego pluginu na ranking, top 10 najlepszych gildii z rankingiem graczy.
- Zapis w MySQL.
- Komendy admina, banowanie całej gildii na określony czas i banowanie permametnie ich cheatera. Teleportacja do gildii. Reload gildii.
- Teleportacja do gildii /g dom.
- Punkty z twojego pluginu na ranking koło nicku.
- Oddzielny chat dla gildii, lub sojuszy; @ tekst - dla gildii @@ tekst - dla sojuszy
- Jeśli ktoś wejdzie na  twój cuboid wyskakuje wiadomość Intruz na terenie twojej gildii. Jeśli natomiast to sojusznik to twój sojusznik naszedł na twoją gildie.
- Blokowane komendy na terenie gildii.
- Blokowanie używanych rzeczy na terenie gildii jak przycisk, dźwignia, drzwi.
- Maksymalna ilość sojuszy i graczy w gildii.
- System debugowania.
- Pojawianie się jajka pod tobą gdy założysz gildie.
- PvP w gildii wyłączne komendą /g pvp.
- System sojuszy /g sojusz.
- Gdy na chacie najedziesz na gildie i klikniesz pokazuje Ci info o nniej.
- Oczekiwanie na teleport.
- Połączenie MySQL, najlepsze gildie i info na stronie.
Hmm nie wiem co tu jeszcze powiedziec jak coś to dopisze. Zgłaszam się na testera :D.

Opublikowano

Powiem, że dzisiaj lub jutro wyjdą moje gildie w fazie beta. Będą 2 wersje jedna już jest prawie napisana. Jakie wersje ?
Wersja z mysql

Wersja z configami -< ta wyjdzie raczej dzisiaj :-)

"Człowiek zaczyna być człowiekiem wtedy, gdy przestaje jęczeć i przeklinać aby zacząć szukać prawdy, która rządzi jego życiem" ~James Allen

Opublikowano

Plugin na gildie :

- pvp w gildii możliwe za pomocą wyzywania an pojedynek , przyjmowania pojedynku (między graczami gildii

- punkty gildii za czas online na serwerze , pokonanie gildii , zabijanie graczy innych gildii 

gdy pokonamy kogoś gildie mamy możliwość opuszczenia aktualnego obszaru gildii i zajęcia nowego obszaru przejętego

- liczba członków gildii max powiększała by się z lvl

- maksymalnie 5 lvl (1lvl = 5graczy) (2lvl = 10graczy) (3lvl = 15graczy) (4lvl = 20graczy) (5lvl = 25graczy)

aby zdobyć lvl trzeba wpłacać dany itemek załóżmy że diamenty

i np wpisywało by się komende /g exp (nazwa gildii) (ilość diamentów ile chcemy wpłacić na gildie)

na 1 poziom np 5diamentów (ale to by się ustawiało w cofingu)

- nazwa gildi nad nickiem postaci

- możliwość zawarcia sojuszu z  inną gildią

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...