Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MaSzyna - prezentacja symulatora, oraz mały potadnik jak ruszyć.

▒Kiszka▒

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

logo.png

MaSzyna jest to mój ulubiony symulator, więc postanowiłem, że to właśnie jego opiszę. Od kiedy byłem jeszcze dzieckiem, zawsze marzyłem aby pokierować pociągiem, dlatego pobrałem ten oto symulator. Jak już napisałem, jest to dosłowny symulator pojazdów szynowych – czyli naszych pociągów. Znajduje się w nim większość pociągów, które wędrują po polskich torach, zarówno od tych częstszych do zobaczenia – EU 07/08/09, EP 08/09, EN 57 itp. Aż to tych, które od kilku lat są rzadkością – SM42. Oto ich fotografie – realna i z gry:

EU 07

Gra:
maszyna-eu07-424.jpg
Rzeczywistość:
EU07-440.jpg

EN57

Gra:
en57-1280.jpg
Rzeczywistość:
en57-702.jpg
Nie mogłem znaleźć lepszej jakości zdjęcia z gry, jednak sam wygląd pociągów zależy od teksturki jaką twój symulator posiada. :)

SM42

Gra:
sm42-2303.png
Rzeczywistość:
06.jpg
Z góry przepraszam za wielkości obrazków :)

Gra bardzo świetnie również odzwierciedla sygnalizację jaka obowiązuje na torach (w 95%) oraz konsekwencje jakie grożą za nie przestrzeganie ich. Przykładem mogą być krzywe tory, zielone żółte światło (pozwalające jechać od 40 do 60 km/h). Przy przekroczeniu prędkości o około 20 km/h jest szansa, że podczas zakrętu, zmiany torów się wykoleimy, lub wjedziemy w inny pociąg.

Najtrudniejszym elementem gry cały czas pozostaje sterowanie. Ja osobiście nigdy w 100% nie opanowałem żadnej maszyny, jednak EP09 w ok. 90%. Ruszać nauczyłem się po 3 dniach prób, a aby umieć jeździć EN57 uczyłem się 3 miesiące. Dlatego uważam, że jest to gra dla osób, które są cierpliwe, a przede wszystkim pasjonują się koleją.

Teraz opiszę jak ruszyć najpopularniejszą lokomotywą w grze, czyli EU07.

Kabina wygląda tak:
39683018.jpg

Jednak pokazanie strzałkami co klikamy nic nie da, gdyż aby sterować pociągiem potrzebna nam praktycznie całą klawiatura.

O + Shift - podnosimy pantograf tylni (te druty na dachu od pobierania prądu)
P + Shify - Podnosimy pantograf przedni.
Opuszczamy je tym samym sposobem tylko nie trzymając shiftu. Nie polecam w trakcie jazdy, gdyż skutkuje to wyłączeniem pociągu.

Dalej M + Shift - Rozrusza silnik
Shift + X - Załączanie przetwornicy (tylko dla elektrycznych)
Shift + C - Załączenie sprężarki

Później wciskamy na klawiaturze numerycznej 4 i 6, oraz czekamy aż zleci powietrze i pociąg będzie mógł ruszyć.

Gdy już nie słyszymy w głośnikach ulatniającego się powietrza, naciskamy 2 razy "D" i na klawiaturze numerycznej "+". Jeśli zrobiłeś wszystko co wyżej wymieniłem, właśnie ruszyłeś.

Hamowanie - Należy przytrzymać na klawiaturze numerycznej "-" i następnie wcisnąć "3" - lekko "8" - szybciej "0" - Najmocniejsze hamowanie. Aby znów ruszyć, wciskamy "4" i "6", tym razem bez "D". Jeśli chcesz cofać, to tylko po "4" i "6" wciskamy 2 razy "R".

Polecam nie przesadzać z "+" gdyż po przeciążeniu silnika, trudno jest go z powrotem uruchomić i w 90% trzeba ponownie uruchomić symulator.

Jeśli nie zrozumiałeś, zobacz film TheMaSzynistaPL, gdzie mówi od początku do końca jak sterować:

Słowa końcowe.
Uważam, że ten symulator dla pasjonatów kolei jest świetny i najlepszy ze wszystkich jakie oferuje nam internet. Jedynym minusem jest brak trybu Online, jednak i tak gra zadowala mnie na co dzień :)

Pozdrawiam i miłej gry.

MPC Hejter Team Leader

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...