Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kalkulator wielofunkcyjny

ArcheR.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Funkcje mogą przyjmować nieskończenie wiele argumentów(chodź pewnie jakieś ograniczenie jest, ale mniejsza o to). Możesz, więc z użyciem tablic i funkcji stworzyć kalkulator, który nie doda, odejmie i pomnoży przez siebie tylko dwóch liczb, ale tyle ile użytkownik będzie miał do policzenia. Chyba zrozumiale przedstawiłem tobie jeden z plusów zastosowania tutaj funkcji? :)

Aby ci pomóc odsyłam do dokumentacji biblioteki odpowiadającej za tworzenie list argumentów:

To jest ukryta treść, proszę
.

Co do kodu źródłowego kalkulatora... Zamiast pisać wszędzie std:: możesz przed main'em wklepać: using namespace std;. Wtedy przykładowa procedura wyjścia wyglądałaby: cout << "Nie musze juz pisac wszedzie std::\n";

Po case 1:, case2: itd. Powinieneś definiować blok, czyli stawiać nawias klamrowy. Np.:

Mógłbyś też poczytać o wcięciach, bo tutaj wszystko się na siebie zlewa :P

Na początku nie miałem w planach publikowania kodu, a później zupełnie o tych wcięciach zapomniałem :D.

A co do using namespace std; to już się przyzwyczaiłem pisać bez tego :P.

Opublikowano

@Profesores

To nie lepiej po prostu przekazać do funkcji tablicę tych liczb?

Aby ci pomóc odsyłam do dokumentacji biblioteki odpowiadającej za tworzenie list argumentów:
.

zamiast tego, jeśli jest to konieczne, lepiej już użyć variadic templates

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...