Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fate/Zero i Fate/Stay Night

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten temat dotyczy wszystkich serii Fate.

Fate/Zero i Fate/Zero 2

49qWh8X.png

Typ widowni: Shounen
Gatunek: Akcja, Dramat, Fantasy
Tematyka: Magia, Przemoc, Super moce
Rok produkcji: 2011
Status: Zakończone
Odcinki: 13
Klasyfikacja wiekowa: +13

Wojna Świętego Graala – pościg za mocą Świętego Graala, która sprawia, że nawet niemożliwe staje się możliwe. To wyścig, w którym siedmiu magów przyzywa siedem Bohaterskich Duchów, by walczyły w ich miejsce. Rozstrzygnięcie tej wojny odkładano już trzy razy, teraz zaś nadszedł czas na czwartą potyczkę.

Opis zbyt dużo nie mówi, także sam od siebie dopowiem, że fabuła jest niesamowita, a kreska także niezła.

Zobaczymy tutaj takie postacie jak Króla Artura, Aleksandra Wielkiego czy też Gilles'a de Rais.

Gdzie zobaczę Fate/Zero?

To jest ukryta treść, proszę

Jest jeszcze seria Fate/Stay Night, jednak w tym roku (nieoficjalne info - jesienny sezon) wyjdzie remake, także warto poczekać po skończeniu tej serii :P

Fabuła w Fate/Stay Night dzieje się później.

Fate/Stay Night

MAu1ue7.png

Typ widowni: Shounen
Gatunek: Akcja, Dramat, Fantasy, Romans
Tematyka: Magia, Przemoc, Super moce
Rok produkcji: 2006
Status: Zakończone
Odcinki: 24
Klasyfikacja wiekowa: +16

Po raz kolejny wybucha Wojna o Święty Graal (jap. Seihai Sensou) – krwawy rytuał w którym uczestniczy siedmiu magów wybranych przez Święty Graal – Mistrzów (Master), którzy przywołują do walki Sługi (Servant) – bohaterów przeszłości, przybywających pod postacią siedmiu klas (Saber, Archer, Lancer, Rider, Caster, Assassin, Berserker). Ich celem jest zdobycie owego artefaktu, który spełnia życzenie swojego posiadacza.

Akcję Fate/Stay Night stanowi dwutygodniowy okres z życia Shirō Emiyi – mechanika-amatora, uczęszczającego do Akademii Homurabara (jap. Homurabara Gakuen) w mieście Fuyuki City. Dziesięć lat wcześniej, Shirō stał się jedną z ofiar olbrzymiego pożaru, który pozbawił życia jego ojca, matkę i pochłonął większą część miasta. Chłopiec zapewne podzieliłby los rodziców, gdyby nie pomoc nieznanego człowieka, który odnalazł go na pogorzelisku. Człowiek ów, Kiritsugu Emiya, ratuje mu życie i decyduje się go zaadoptować. Pewnego wieczoru, podczas rozmowy pod domem, Shirō dowiaduje się, że jego ojczym jest magiem. Kiritsugu przekazuje mu podstawy sztuki magicznej, jednak jego powolne postępy zostają całkowicie zatrzymane przez śmierć ojczyma. Przez lata Shirō rozwija swoje niewielkie umiejętności, mieszkając niemal zupełnie sam w wielkim domu, który odziedziczył.

Pewnego dnia, gdy Shirō, po wyczyszczeniu dojo klubu strzeleckiego, opuszcza teren szkoły, jest świadkiem brutalnej walki pomiędzy dwoma Sługami. Przerażony próbuje uciec, jednak zostaje śmiertelnie zraniony przez jednego z nich, Lancera. Umarłby, gdyby nie pomoc Rin Tōsaki – wybitnej uczennicy szkoły, która również okazuje się być magiem, jednym z siedmiu Mistrzów w Wojnie Świętego Graala. Shirō, nie rozumiejąc co się stało, wraca do domu, jednak zostaje ponownie zaatakowany przez Lancera. Zbiega do swojego warsztatu, jednak zostaje schwytany. Shirō spodziewał się już najgorszego, gdy przed nim zmaterializowała się młoda kobieta w alabastrowej zbroi i przepędziła napastnika. Wybawczyni przedstawia się jako Saber – jedna z siedmiu Sług. Shirō, który przypadkiem ją przyzwał, stał się zatem Mistrzem w Wojnie Świętego Graala.

Polecam poczekać na remake serii, który powinien ukazać się już jesienią bieżącego roku.

Źródło opisów:

Źródło obrazka Fate/Zero:

Źródło obrazka Fate/Stay Night:

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Bardzo dobre anime, ale przewyższa Fate/Stay Night głównie jeśli chodzi o grafikę i animację. Anime zawiera bardziej brutalne/okrutne sceny i ogólnie panuje w nim wyraźnie cięższy (dramatyczniejszy i smutniejszy) klimat niż w Fate/Stay Night (praktycznie brak scenek rozweselających). Bohaterami są dorośli ludzie, ale to wcale nie znaczy, że zachowują się dojrzale i sensownie. Nawet główny bohater ma swoje dziwaczne odchyły (chociażby jego stosunek do Saber), a tamten studencik to już całkiem mnie wnerwiał (jego sługa też niezbyt mi przypadł, jeśli chodzi o charakter). Jeśli chodzi o walki (również pościgi czy inne sceny akcji) to właśnie z powodu grafiki i animacji są bardzo dobre, ale w Fate/Stay Night była lepsza muzyka, więc klimatycznie wypadały lepiej (no i były znacznie dłuższe). Najlepsza walka była w ostatnim odcinku Fate/Stay Night. W Fate/Zero Saber nigdy nie ukazała swojej całej mocy.

Tak w ogóle to mimo, że Fate/Zero jest prequelem należy je obejrzeć po obejrzeniu Fate/Stay Night. Nigdy odwrotnie (anime ogląda się prawie zawsze według dat).

Więc:

1. Fate/Stay Night (2006)

2. Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works (2010)

3. Fate/Zero 2011 -2012

Wszystko pozostałe się nie liczy, gdyż to nędzne parodie lub streszczenia serii.

Opublikowano

Fate/Stay Night Remake ma wyjść jesienią tego roku, także nie widzę sensu odkładania dwóch sezonów z powodu jednego, który dzieje się PÓŹNIEJ.

Musimy też wliczyć czas emitowania tego anime, więc to nie jest kwestia paru miesięcy.

Według mnie powinno się to oglądać chronologicznie (tj. według fabuły, nie daty wydania).

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Według mnie powinno się to oglądać chronologicznie (tj. według fabuły, nie daty wydania).

W nielicznych przypadkach może tak się zdarzyć, ale jednak oglądanie według dat doradza stanowcza większość fanów i wydaje się to najrozsądniejsze, gdyż jest zgodne z tym jak to sobie wszystko zaplanowali twórcy anime. Nowsze anime są zazwyczaj na przykład ulepszone wizualnie (i nie tylko pod tym względem lepsze), więc oglądanie lepszej serii najpierw, a potem gorszej uważam za niezbyt dobre rozwiązanie.

Poza tym wiele ciekawostek może umknąć (na przykład prequel będzie miał większy sens dopiero po obejrzeniu sequela) i nie dostrzeże się tego co powinno się zauważyć w przypadku oglądania zgodnie z zaleceniami producentów.

Opublikowano

Fate/Zero pieniądz, bardzo dobrze wykonane, ciekawe i nieszablonowe postacie. Stay night to jakaś pomyłka, od kreski po bohaterów, zwłaszcza główna postać. Pacyfista, który stara się wszystkich ochronić, a przy tym wygłaszający swoje psedufilozoficzne dywagacje

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Właśnie skończyłem oba sezony Zero i bardzo mi się to anime podobało.

Teraz mam zamiar wziąć się za kontynuowanie, ale nie wiem czy dalej to będzie to samo po zmianie bohaterów :/

4770714280454741315510.png
Opublikowano

Teraz mam zamiar wziąć się za kontynuowanie, ale nie wiem czy dalej to będzie to samo po zmianie bohaterów :/

Mi się wydaje że to raczej skonstruowano tak by najpierw fate/stay night obejrzeć, a później te prequele. Źle robisz oj źle:)

I czemu nie ma tu mojego posta? gdzie się podział klon tematu

Opublikowano

Fate/Zero pieniądz, bardzo dobrze wykonane, ciekawe i nieszablonowe postacie. Stay night to jakaś pomyłka, od kreski po bohaterów, zwłaszcza główna postać. Pacyfista, który stara się wszystkich ochronić, a przy tym wygłaszający swoje psedufilozoficzne dywagacje

Fate/Stay Night nie ustępuje na żadnym kroku Fate/Zero oprócz grafiki/animacji. Ma po prostu więcej luźniejszych scen, ale to nawet dobrze, gdyż były prawidłowo wkomponowane między walkami czy rozpoczęciem kolejnych wątków. Nie psuły klimatu.

A główny bohater był podobny do ojca, a zarazem normalniejszy. Z nim przynajmniej Saber mogła mieć normalne relacje.

Będzie coś całkiem innego, ale nie zaczyna się od Fate/Zero. Fate/Stay Night jest starsze aż o 5 lat.

Mi się wydaje że to raczej skonstruowano tak by najpierw fate/stay night obejrzeć, a później te prequele. Źle robisz oj źle:)

Dlatego właśnie należy oglądać anime zgodnie z zaleceniami producentów (czyli zgodnie z datami). Wtedy jest to najbardziej przyjemne, gdyż w prawidłowy sposób może zaobserwować zmiany i ulepszenia.

Takich anime jest całkiem dużo, czyli najpierw wychodziła seria TV, a dopiero potem powstawał nowszy prequel. 

Opublikowano

Właśnie miałem dylemat z zaczęciem bo jedno jest po śmierci Kiritsugu, a potem dopiero z tym chłopakiem.

I tak zacząłem od zero :/

4770714280454741315510.png
Opublikowano

Trzeba wiedzieć, że wzmianki w Fate/Stay Night o wydarzeniach z Fate/Zero nie są w pełni zgodne, więc oglądanie począwszy od Fate/Zero jest dużym błędem. Po prostu twórcy tworząc Fate/Stay Night nie przewidywali zrobienia Fate/Zero, więc wiele wspomnień o wojnie z Fate/Zero jest inna.

Oczywiście to taka ciekawostka dla tych, którzy bardzo dokładnie oglądają anime i zwracają uwagę na takie rzeczy.

Opublikowano

Trzeba wiedzieć, że wzmianki w Fate/Stay Night o wydarzeniach z Fate/Zero nie są w pełni zgodne, więc oglądanie począwszy od Fate/Zero jest dużym błędem. Po prostu twórcy tworząc Fate/Stay Night nie przewidywali zrobienia Fate/Zero, więc wiele wspomnień o wojnie z Fate/Zero jest inna.

Oczywiście to taka ciekawostka dla tych, którzy bardzo dokładnie oglądają anime i zwracają uwagę na takie rzeczy.

Tak czy siak w wersji Remake powinno być wszystko zgodne z Fate/Zero, więc wtedy lepiej będzie zobaczyć F/Z -> F/SN Remake.

I ja tak zrobię.

QtiV6xY.gif

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Od 2 tygodni oglądam Fate/Zero i powiem, że bardzo mi przypadło do gustu. Pierwsze odcinki były nudne, lecz <na szczęście> akcja się rozwinęła.

Mój ulubiony sługa to Saber. 

Opublikowano

Fate/Stay Night nie ustępuje na żadnym kroku Fate/Zero oprócz grafiki/animacji. Ma po prostu więcej luźniejszych scen, ale to nawet dobrze, gdyż były prawidłowo wkomponowane między walkami czy rozpoczęciem kolejnych wątków. Nie psuły klimatu.

A główny bohater był podobny do ojca, a zarazem normalniejszy. Z nim przynajmniej Saber mogła mieć normalne relacje.

A główny bohater był podobny do ojca

Oglądaliśmy to samo? Wydaje mi się, że chyba nie. Stay night, a zero to jak niebo i piekło, całkowicie różne studia i koncepcja podejścia pod grę/mangę, szczerze to nawet nie pamiętam. Zero nie skupiał się na głównych postaciach, nie ukazywał nikogo jako dobrego albo złego. Istniała tam wielowątkowość, z kolei sn ewidentnie wskazuje już na początku głównych bohaterów, wszystko jest podane jak na tacy, naiwna i nudna fabuła. Nie wiem w ogóle co tutaj można porównywać, bo są to tak różne od siebie bajki. Co nie zmienia faktu że sn zostało wykonane słabo, a najgorzej wyszli niestety bohaterowie, sztampowość oraz niezdecydowanie 

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

http://animeon.pl/anime.php?type=player&episode_id=13376

Pierwszy odcinek.

Zapowiada się ciekawie ;)

"Unlimited" budżet robi swoje.

A tak na poważnie to trochę smutne, że taki rimejk nie ma żadnej konkurencji.

Z sezonu na sezon coraz gorsze produkcje wychodzą, za kilka lat nie będzie czego oglądać bo sam syf będzie wypływał..

Wracając do Fate, Yuki Kajiura w obsadzie..

Znaczy to tylko tyle, że będzie czego słuchać.

Próbka tego co zrobiła dla Fate/Zero :)

417711489342956987022.png

Opublikowano

Nie tyle co reamke, co inna historia. Oglądając prolog miałem wrażenia, że to będzie rozszerzony lub uzupełniony film kinowy. Zobaczymy co będzie później. No i ta tsundere Rin. Nie... ;/

Opublikowano

Nie tyle co reamke, co inna historia. Oglądając prolog miałem wrażenia, że to będzie rozszerzony lub uzupełniony film kinowy. Zobaczymy co będzie później. No i ta tsundere Rin. Nie... ;/

W sumie mój błąd bo jak już mówimy o tym, że to nie remake to trzeba też nadmienić iż ową produkcją zajmuje się Ufotable, wniosek?

???
Profit

Jeszcze Urobuchiego tylko zabrakło do kompletu, h3h3.

Opublikowano

Bardzo mi się podoba animas, jestem po 2 odcinku...

Warto inne faty obejrzeć po zakończeniu fate/night? Czy jedno z drugim nie koliduje i nie będzie spojlerów?

Opublikowano

Bardzo mi się podoba animas, jestem po 2 odcinku...

Warto inne faty obejrzeć po zakończeniu fate/night? Czy jedno z drugim nie koliduje i nie będzie spojlerów?

Obecny fate/stay night będzie zawierał znacznie więcej fragmentów historii niż stary więc..

Obejrzyj tak jak tobie się podoba mając przy okazji uwagę na tym, że Zero z punktu widzenia fabuły jest starsze. (prolog?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...