Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Udostępnianie przez LAN

Alex Mercer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mam pewien problem z udostępnianiem przez LAN.... chciałem pograć z kumplem we 2 przez hamachi i :

Zrobiłem sieć hamachi. On do niej dołączył. Udostępniłem przez LAN. Dałem mu port do tej gry. On wpisał do połączenia bezpośredniego ten adres. Wyświetla się jakiś error. Co dalej ? :D

PS Byliśmy w tej samej sieci WIFI. Błąd pierdzielił coś o javie itd.

3d10a40e96e20.png

Opublikowano

Twoj serwer powiniem mu się automatycznie pokazać w liście multiplayer a nie łączyć się przez ip gdyż mojang zrobiło tak że automatycznie szuka ci wszystkich serwerów w sieci lokalnej dlatego mogło mu error wywalić. A tak w ogóle jaki ten error?

cover.png?dl=0

Opublikowano

Żeby twój serwer LAN zadziałał twoi koledzy musieliby być w tej samej sieci (wi-fi).Jeżeli chcesz postawić serwer na hamachi musisz pobrać pliczek o nazwie minecraft server.Pobierzesz go stąd https://minecraft.net/download (jest to oficjalna strona twórców gry) Możesz go także pobrać z poziomu launchera (chodzi mi o ten oficjalny launcher, nie wiem jak z innymi).

Co do zrobienia takiego serwera poszukaj na necie jakiegoś poradnika w formie wideo lub pisemnej

Opublikowano

Twoj serwer powiniem mu się automatycznie pokazać w liście multiplayer a nie łączyć się przez ip gdyż mojang zrobiło tak że automatycznie szuka ci wszystkich serwerów w sieci lokalnej dlatego mogło mu error wywalić. A tak w ogóle jaki ten error?

Otóż nie, ta opcja automatycznego wyszukiwania nie działa.

EDIT: Jednak jest w stanie działać Mimo że nie działa zawsze to da się w jakiś (nieznany mi) sposób to uruchomić.

Żeby twój serwer LAN zadziałał twoi koledzy musieliby być w tej samej sieci (wi-fi).Jeżeli chcesz postawić serwer na hamachi musisz pobrać pliczek o nazwie minecraft server.Pobierzesz go stąd https://minecraft.net/download (jest to oficjalna strona twórców gry) Możesz go także pobrać z poziomu launchera (chodzi mi o ten oficjalny launcher, nie wiem jak z innymi).

Co do zrobienia takiego serwera poszukaj na necie jakiegoś poradnika w formie wideo lub pisemnej

Znów nie, to nie to, jeżeli istnieje połączenie przez hamachi bądź jakiś inny program tego typu to wszystko powinno być ok.

To teraz ja dodam coś od siebie: WYŁĄCZ ZAPORĘ SYSTEMU WINDOWS! Mi to pomogło natychmiastowo. 

Liczę na + :)

1792069e00b756d8gen.png

"insanity is doing the same thing over and over and expecting different results"

"głupim jest robienie w kółko tego samego i oczekiwanie innych rezultatów"

Kliknij mnie!

Opublikowano

@kubanek_kuba Działa? Miło mi to słyszeć. Mnie i moim kolegą nigdy nie chciało zadziałać, ale jeżeli tobie to działa, to znaczy że jest sposób aby to uruchomić. :)

Z wyrazami szacunku

~Muo~

1792069e00b756d8gen.png

"insanity is doing the same thing over and over and expecting different results"

"głupim jest robienie w kółko tego samego i oczekiwanie innych rezultatów"

Kliknij mnie!

Opublikowano

Po pobraniu tego minecraft server otwierasz go (najlepiej w folderze, gdyż pobierze on pliki).

Wchodzisz notatnikiem w eula=true i zmieniasz wartość eula=false na eula=true.

Następnie znów odpalasz minecraft server i czekasz, aż wszystkie pliki się pobiorą i wygeneruje się świat.

Następnie wyłączasz minecraft server i wchodzisz w "server.properties"

W "server-ip=" dajesz ip hamachi i tyle. Jeżeli macie pirackiego minecrafta zmieniasz "online-mode=true" na "online-mode=false"

Zapisujesz i znów odpalasz minecraft server. Na serwer wchodzisz z kolegami tak jak na każdy inny, czyli poprzez podanie ip ;)

Przy okazji w konsoli serwera daj sobie operatora gry (komenda /op nazwa_gracza) byś mógł niszczyć bloki na spawn itp ;)

Przy okazji w spisie przydatnych tematów zauważyłem, że wygasły obrazki w tutorialu o tworzeniu serwera.

MAL

Uwielbiam "znawców" , którzy nakładają swój styl gry innym. Każdy ma własny styl i upodobania... Trzeba je tylko odkryć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...