Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozgrzewka. Nastawienie i psychologia zwycięzcy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstęp

Piłkarz przed wyjściem na boisko przechodzi przez szereg ćwiczeń, by rozgrzać swoje ciało i przygotować je do dużego wysiłku. Rozciąga się i stopniowo przyzwyczaja swoje mięśnie do ruchu. Jednak to nie jest wszystko co robi. Ważną częścią WARMUP'a jest przygotowanie mentalne. Gracze wszelkich dyscyplin starają się uspokoić i skupić na postawionych mu zadaniach w rozgrywce. Służą do tego określone ćwiczenia i zachowania. 

W Counterze skupienie jest niezwykle ważne. Ułamki sekund decydują o losach całych rund. Negatywne podejście do gry wyklucza możliwości zagrania niewiarygodnych clutch'y, a także wyłącza myślenie w grze... Skutkuje to brakiem wykorzystywania możliwości mapy i graniem na "sztywno", a czymś takim nie da się zaskoczyć przeciwnika. Często też zdarza się że wracamy np. ze szkoły i pierwsze co robimy, to zaczynamy mecz turniejowy. Nasze ciało nie zdąży się przestawić przez co początkowe rundy są takimi, o których szybko chcemy zapomnieć.

W tym poradniku postaram się opisać wszystkie znane mi techniki, którymi możemy podnieść jakość naszej gry i nie mówię o ćwiczeniach w samej grze, a o takich, które pozwolą nam na wykorzystanie w 100% naszych umiejętności. Sam, poniekąd interesuję się psychologią i często wykorzystuję ją w grze na wyższym poziomie. Poradnik będę stale uzupełniał, opisując różne techniki pomagające się skupić itd. Dzięki temu każdy znajdzie taką, która będzie mu najlepiej pasowała.

Zaznaczam że poradnik przeznaczony jest dla graczy, którzy chcą osiągać sukcesy w temacie CounterStrike'a. Jeżeli jesteś Casualem, który odpala CS'a żeby pograć i nie koniecznie wygrać, to ten poradnik raczej cię nie zainteresuje, choć opisane tutaj techniki przydają się także w innych sytuacjach!

OK. Zaczynamy

Rozgrzewka

Fizyczne
Warto zacząć od rozruszania ręki. Dzięki temu pozbędziemy się dziwnych sytuacji kiedy ręka nie do końca chce z nami współpracować oraz nie spotkamy się z tzw. "efektem zimnej ręki". Ja proponuję siedząc przy komputerze pokręcić trochę ręką w nadgarstku i w ramieniu. Jeżeli posiadamy hantle, to możemy kilka razy je popodnosić. Ważne by nie przesadzić i nie zmęczyć ręki. Można założyć mały ciężar np 1 kg, aby ręka się tylko ożywiła. Kolejną świetną rzeczą jest piłeczka do gniecenia. Nie wiem jak to nazwać. Wykonana z gąbki. Mieści się w dłoni i łatwo można ją naciskać. 2 Serie po 10 naciśnięć powinny zapobiec na dobre efektowi zimnej ręki. Jeżeli czujemy się na siłach oraz chcemy się nieco "spompować" to możemy się jeszcze po podciągać na drążku czy zrobić kilka pompek... Ogólnie będąc w temacie ćwiczeń, jeżeli jesteś profesjonalnym e-sportowcem, lub do tego dążysz, osobiście proszę Cię i radzę byś stanął na przeciw utartego stereotypu "typowego gracza" (czyt. pryszczaty grubas). "Zdrowe ciało, zdrowy umysł"... Pamiętaj że wysportowane ciało daje ci swobodę oraz lepsze samopoczucie, co skutkuje lepszą grą. Ale, pisać o tym będę jeszcze... niżej.

W grze przed meczem
Na wejściu zaznaczę że kolejność niżej wymienionych ćwiczeń raczej nie jest obowiązkowa:P Jest to po prostu moja utarta wersja, której się trzymam i która działa.
5 minut gra z botami na najniższym poziomie. Po co? Na co? Już tłumaczę. Chodzi tutaj o to, by postrzelać botom głowy bez jakiegoś większego stresu że zostaniemy zabici. Nie musimy się oglądać za plecy itd. Po prostu wbijamy na mid'a i ciskamy pestkami/spreyami/seriami w głowy botów ćwicząc w ten sposób recoil'a i przyzwyczajając się do naszych celów.
5-10 minut deatchmatch. Jest to najlepszy sposób na pobudzenie naszego umysłu i przyzwyczajenia się do akcji. Kawa nie daje takiego kopa jak deatchmatch, każdy na każdego z dwudziestoma graczami na serwerze.
5-10 minut aim/awp map(dobrze jak + deatchmatch). Tutaj poćwiczymy strzelanie hs'ów. Często spotykamy się w grze z sytuacjami, gdzie wrogowi wystaje tylko głowa. Dzięki temu punktowi rozgrzewki, takie sytuacje przestają być problemem!
Nie w grze
Przygotowanie mentalne. Żeby się zmotywować i pobudzić, można wejść na YouTube, zapuścić swoją ulubioną piosenkę i pooglądać fragmovi'e najlepszych graczy na świecie. Sposób świetny, szczególnie jeżeli wczujemy się w muzykę oraz w filmiki, które oglądamy. Chodzi tutaj o to by poczuć tą energię, to bicie serca, motywację oraz by na naszej twarzy pojawił się uśmiech. Osobiście u mnie wygląda to tak że odpalam składankę starego, prawdziwego, amerykańskiego rock'a i oglądam skróty akcji znanych zawodników, rojąc sobie w tym czasie, że też tak mogę... Pomaga:P Tutaj macie z*******e filmiki z akcjami różnych drużyn:
To jest ukryta treść, proszę
Podsumowując ten punkt, chodzi tutaj o to, by zmotywować się. Dla każdego czymś motywującym może być coś innego. Znajdź coś dla siebie i z tego korzystaj.

Myślę że po takiej rozgrzewce będziemy w 100% gotowi do gry. Jeżeli czujesz że nie jesteś jeszcze w pełni gotowy, wróć do któregoś punktu i go powtórz. Lepiej odłożyć ważny mecz o 10 minut, niż zamulać i grać jak buła...

Skupienie

Na codzień
Osobiście korzystam z rad zawartych na
To jest ukryta treść, proszę
stronie i nie będę się rozpisywał, bo tam wszystko świetnie jest opisane.

W czasie gry

Kiedy jesteśmy w trakcie meczu i za nic nie możemy skupić się na rozgrywce, to te techniki są naszym kołem ratunkowym. Można je wykorzystywać w trakcie gry, a ćwiczenia są na tyle krótkie, że wykonanie ich możliwe jest w czasie 1 min, czyli np. czekając na odrodzenie.

Ochłoń
Czasami, by się skupić wystarczy się rozluźnić. Kiedy ci nie idzie, wstań od krzesła, przynieś sobie szklankę wody, popraw spodnie, podrap się po jajach... Cokolwiek by na 20 sekund oderwać się od gry. Wyczyść swoją energię i wróć do gry, świeży i gotowy.
Myśl
W skupieniu, dobrze pomaga myślenie o wykonaniu każdego ruchu. Rozmyślaj o tym gdzie najlepiej pójść, przemyśl każde wychylenie się, zastanów się jak zagrać mogli przeciwnicy, gdzie w pierwszej kolejności celować itd. Takie "wczucie" się w grę powoduje, że przestaje nas obchodzić otoczenie, bo nasze myśli są zajęte tylko grą.
Wycisz się
Grając z drużyną, często zamiast skupiać się na grze, myślimy tylko i wyłącznie o podawania info kolegom. Zapomnij o tym na kilka rund... Wycisz się, zastosuj ćwiczenie z punktu wyżej, nie wydobywając z siebie żadnego odgłosu poza "długa dwóch", "gala awp", "czterech B" itd... Tutaj wtrącę też, że info podaje się kiedy możemy, a nie na siłę. Często widuję graczy którzy mając sytuację krytyczną, zamiast starać się wyjść cało, szukają przycisku, a potem rozwlekle tłumaczą co się dzieje... Zamiast tego wykorzystaj 3 sekundy, schowaj się, i wtedy podaj info. Nigdy nie rób dwóch rzeczy na raz w takich sytuacjach.

@@Oky, to tyle na ten moment. Tak jak mówiłem, będę aktualizował. Pozdro
@@@@@ Postanowiłem aktualizować ten poradnik tylko na swojej stronie i w momencie w którym ukończę go w 100%, wrzucę go tutaj. W sygnaturze macie link do strony. Aktualizowany poradnik znajdziecie w "poradnikach". Pozdro
Opublikowano

Niektóre sytuacje źle opisałeś, ja nie mam problemu żeby strzelać i podać info lub żeby uciekać czy grać 1v1 i rozmawiać, a rangę mam wysoką, z tym, że ja się do tego przyzwyczaiłem.

10-15 min na dm nic ci nie da, ja jak mam gorszy dzień to żeby się zmobilizować siedzę nawet 3 godziny, a zamiast awp gram na aim mapach z ak only hs + dm.

Aczkolwiek patentu z 'rozgrzaniem' rąk nie słyszałem i chętnie wypróbuje bo czasem mam zimną łapę to na pistoletówce nic nie trafiam, a celownik lata jak opętany.

Opublikowano

Co do rozgrzewki to każdy potrzebuje innego czasu. Napisałem że jeżeli nie czujesz się w pełni rozgrzany to wróć do któregoś punktu. Osobiście gram zazwyczaj całą mapę np. na DM'ie i mi starczy. Wiadomo że są takie dni, w których i 3 godziny rozgrzewki to mało:P

Co do podawania infa. Widziałem takich łebków co w momencie kiedy wyskakuje mu 4 przeciwników to ten zamiast skupiać się na strzelaniu, podaje info. W sytuacjach krytycznych mózg wskakuje na wyższe obroty i jeżeli nie jesteśmy skupieni na jednej rzeczy to nie wykorzystujemy umiejętności w 100%. Zauważ że w takich sytuacjach ciężko nawet spleść poprawne zdanie. Wg. mnie lepiej wykończyć akcję i dopiero podać info, albo schować się itd.

Pzdr

Opublikowano

Dzięki fajny poradnik, polecam także metodę czarodziejskiej czapki ;)

Ja polecam metodę czarodziejskiego kutasa.

Opisz tą "metodę" :) To ja opiszę swoją.

@top

Nie każdy ma tak, że jak się strzela to myślimy tylko o info, Ja tak nie mam, klepie normalnie gościa + mówię info.. aczkolwiek spotkałem się z takimi, co mówią info najpierw niż strzelać.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Każdy próbował innej metody, ja czarodziejskiej czapki, Ty czarodziejskiego kutasa... Tak trudno wpisać w google?

diamond_item.png  

Opublikowano

Nie ma takiego czegoś w cs, wytłumacz mi proszę na czym to polega xD xD :D

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...