Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Własny serwer Metin2 na hamachi

Developer Aris

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Witam użytkowników forum.

Przeglądając forum wielokrotnie spotkałem się z tematami, jak postawić serwer Metin2 na swoim komputerze. Dlatego też postanowiłem napisać taki poradnik. 

Dla większości z Nas jest to proste, lecz dla tych "zielonych" trudne. 

Proszę nie krytykować, jest to mój pierwszy poradnik.

Potrzebne rzeczy :

VirtualBox :

To jest ukryta treść, proszę

Hamachi :

Pliki serwerowe(Polecam Terenzo) gotowa maszyna :

Client :

Rozpakowane Rooty :

PortMap* :

Maszyna :

Login : root 

Hasło : 123456

Navicat :

Login : root

Hasło : metineth

1. Instalujemy VirtualBox'a oraz Hamachi. Myślę, że tego nie będę pokazywał.

2. Otwieramy Hamachi i tworzymy nową sieć.

Sieć ---> Utwórz Nową Sieć --> Potem wpisujemy ID sieci oraz hasło

3. Odpalamy VirtualBox'a

Klikamy "New"

7666014129318961245020.jpeg

Następnie w "Name" wpisujemy dowolną nazwę, w Type wybieramy "BSD" a w Version "FreeBSD (32bit)

3449514129320611245020.jpeg

Następnie naciskamy przycisk "Next"

Wybieramy ilość pamięci ram polecam ustawić 512MB, aby serwer chodził płynnie.

1295814129321441245020.jpeg

Dajemy "Next"

Następnie zaznaczamy 3 opcję tak jak na obrazku i szukamy ścieżki do naszej wirtualnej maszyny. Potem dajemy Create

1415114129325551245020.jpeg

Następnie wchodzimy w "Settings" i ustawiamy wszystko tak jak na obrazku

1522514129327211245020.jpeg

Dajemy "OK" następnie naciskamy "Start", który znajduję się obok Settings. Nasza wirtualna maszyna się odpala, czekamy aż pojawi się nam okienko z loginem oraz hasłem. Login : root hasło : 123456 (Gdy wpisujemy hasło nie widać go)

2965914129329381245020.jpeg

Udało się, zalogowaliśmy się do maszyny

9029614129330041245020.jpeg

Wpisujemy 

Następnie "Configure" --> "Networking" --> "Interfaces" ----> "OK" --> "NO" --> "NO"

Ustawiamy tak jak na obrazku 

7283314129333911245020.jpeg

Potem "OK" --> "YES" --> ESC, aż cofniemy się do CMD, wpisujemy :

Jak widać wywalił nam błąd, już mówię jak go naprawić 

5631014129335041245020.jpeg

Wpisujemy :

Szukamy tego :

Zamieniamy na :

4717514129337461245020.jpeg

Zapisujemy zmiany i wpisujemy :

Jak widać błąd już nie wyskakuje

Teraz wpisujemy :

Dzięki tej komendzie przechodzimy do katalogu z plikami i odpalamy serwer

Wyskakuje nam ile Channeli chcemy odpalić, wybierami "1"

7390414129339741245020.jpeg

Następnie wpisujemy :

Aby upewnić się czy nasz serwer się uruchomił 

5422114129339741245020.jpeg

Gratulację uruchomiłeś swój serwer Metin2.

Teraz w rozpakowanych rootach w serwerinfo.py szukamy ip i zamieniamy na nasze IP z hamachi z końcówką *100, jeżeli robimy serwer tylko dla Siebie. Jeżeli chcemy serwer dla kolegów, odpalamy PortMapa. W którym odpalamy porty nie zbędne na wejście na serwer. Rooty zapakowujemy programem "ExtraNexus".

Wersja Video :

Pojawi się w najbliższym czasie.

Miłej Gry.

Zakaz kopiowania poradnika na inne fora. Wykonał Developer Aris

Proszę o zdjęcie % z paska.

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Po pierwsze takie tematy były już niejednokrotnie
Po drugie weź idź lepiej do szkoły a nie próbuj zabłysnąć na tym forum bo z taką wiedzą i tak Ci to nie wyjdzie
Po trzecie po chuy robić na kompie zresztą na Twoim i na tych 3 gb ramu to raczej dużo nie zdziałasz

Opublikowano

Po drugie weź idź lepiej do szkoły a nie próbuj zabłysnąć na tym forum bo z taką wiedzą i tak Ci to nie wyjdzie

Po trzecie po chuy robić na kompie zresztą na Twoim i na tych 3 gb ramu to raczej dużo nie zdziałasz

Czytanie ze zrozumieniem nie boli, dla kogo jest poradnik. Mało kto teraz pracuję na Hamahci są VPS'y. Po drugie twój post nic nie wnosi do poradnika. Co ma mój komputer do tutoriala ? Kolejny, który wszędzie wtyka swoje palce ? 

Pozdrawiam Aris. 

Opublikowano

Ze zrozumieniem powiadasz? Dla Twojej informacji jestem starszy od Ciebie i już dawno skończyłem gimbaze więc doskonale wiem co to znaczy czytać ze zrozumieniem :)
Więc po co zaśmiecasz forum poradnikami które już były pare lat temu?

Opublikowano

Ze zrozumieniem powiadasz? Dla Twojej informacji jestem starszy od Ciebie i już dawno skończyłem gimbaze więc doskonale wiem co to znaczy czytać ze zrozumieniem :)

Dobrze to znajdź teraz poradnik z kompletną grafiką oraz z dobrym wyjaśnieniem. Czy na forum jest napisane "Zakaz pisania poradników" ? 

Opublikowano

Dobrze to znajdź teraz poradnik z kompletną grafiką oraz z dobrym wyjaśnieniem. Czy na forum jest napisane "Zakaz pisania poradników" ? 

A wystarczy tut z mpc czy może również jakieś filmu z yt ;)?

Opublikowano

A wystarczy tut z mpc czy może również jakieś filmu z yt ;)?

nikt Ci nic nie zabroni. Kocham jak ktoś ma bul dupy ^^ 

Jeżeli chcecie coś zmienić/dodać w poradniku zapraszam na PW

Opublikowano

napisze tylko tyle gościu to ty powinieneś się zamknąć i czytać widać po twoim serwie startował, startował i co pas startowy się skończył  wpadł w przepaść, kurcze ze ciebie nie pociągną w ta przepaść, zanim coś napiszesz o kimś weź pod uwagę swoje dokonania a według mnie są na poziomie 0

Opublikowano

napisze tylko tyle gosciu to ty powinienes się zamknąć i czytać widać po twoim serwie startował, startował i co pas startowy się skończył i wpadł w przepaść zanim coś napiszesz o kimś weź pod uwagę swoje dokonania a według mnie są na poziomie 0

Zgodzę się z tobą, powiem Ci tak. Mam wy3jebane co ta osoba pisze i gdzie. Wciska wszędzie swoje 5groszy, na które każdy szcza. Próbuje zabłysnąć i pisać zbędne posty. Tak naprawdę tacy ludzie mają zazdrość, że ktoś to zrobił a on nie. Typowy cebulak.

Opublikowano

napisze tylko tyle gosciu to ty powinienes się zamknąć i czytać widać po twoim serwie startował, startował i co pas startowy się skończył i wpadł w przepaść zanim coś napiszesz o kimś weź pod uwagę swoje dokonania a według mnie są na poziomie 0

Hmm powiadasz o moim serwie xD?

Dla Twojej jak i innych osób oświadczam że serwer nie był mój ;c ja jedynie tam byłem osobą odpowiedzialną za stronę techniczną :) To co właściciel kazał zrobić to zrobiłem. To że go wyłączył po tygodniu nie moja wina :)

Dokonania powiadasz a co Ty osiągnąłeś ? Ja na swoim koncie mam wiele skończonych projektów o których nawet nie masz pojęcia nie mówię tutaj tylko o serwerach ale również o systemach/nowościach mojego i @xdpl2012 autorstwa więc proszę Cie zamknij się i nie wypowiadaj się w tematach o których wgl nie masz pojęcia :)

Opublikowano

Dla Twojej jak i innych osób oświadczam że serwer nie był mój ;c ja jedynie tam byłem osobą odpowiedzialną za stronę techniczną :) To co właściciel kazał zrobić to zrobiłem. To że go wyłączył po tygodniu nie moja wina :)

Dokonania powiadasz a co Ty osiągnąłeś ? Ja na swoim koncie mam wiele skończonych projektów o których nawet nie masz pojęcia nie mówię tutaj tylko o serwerach ale również o systemach/nowościach mojego i @xdpl2012 autorstwa więc proszę Cie zamknij się i nie wypowiadaj się w tematach o których wgl nie masz pojęcia :)

Proszę nie kłócić się tutaj. Od tego macie TS3/PW. Projekt zamknięty twój ale naprawdę nie interesują mnie serwery innych. 

Proszę jeszcze raz o nie nabijanie sobie postów. 

Poradnik w postaci Video pojawi się już wkrótce

Opublikowano

a ja napisze dla twojej informacji i innych niech przejże twoje posty tam nic kufa nie ma tylko płacz i podziękowania za coś kto coś udostępnił wiec już ci napisałem nie wychylaj się zbytnio ze taki mocny jesteś bo widząc po postach ze tak jak już napisałem 0

podaj chociaż jeden jaki to projekt

Opublikowano

Proszę nie kłócić się tutaj. Od tego macie TS3/PW. Projekt zamknięty twój ale naprawdę nie interesują mnie serwery innych. 

Proszę jeszcze raz o nie nabijanie sobie postów. 

Poradnik w postaci Video pojawi się już wkrótce

Kto to sobie nabija posty od wczoraj nabiłeś jakoś ponad 150? w każdym z możliwych tematów wiec z czym Ty tu do mnie startujesz?

Opublikowano

Poradnik bardzo przydatny dla początkujących. Nie jeden ma problem z postawieniem serwera Hamachi.

Spotkałem się z kilkoma przypadkami jak pisali mi na gg w jaki sposób postawić serwer na Hamachi:)

Teraz będę wiedział gdzie ich odsyłać ;p

Łapaj like.

12113099795230620771.png

Opublikowano

Nie polecam terenzo dla początkujących gdyż pełno bugów i trzeba funkcje do questów dograć. Siedze z serwerami metina 3 lata i mialem problemy z plikami terenzo.

Polecam pliki rykoxa v2 na początek

Opublikowano

Panowie, ale wypowiadamy się na temat.

Odchodzenie = Offtopic = 5% a nie będę wam walił po 15% i jeszcze nakładał blokady postów w jednym temacie, pls...

Zagrajmarek czy mogę liczyć na zdjęcie % z paseczka ? 

Poradnik bardzo przydatny dla początkujących. Nie jeden ma problem z postawieniem serwera Hamachi.

Spotkałem się z kilkoma przypadkami jak pisali mi na gg w jaki sposób postawić serwer na Hamachi:)

Teraz będę wiedział gdzie ich odsyłać ;p

Łapaj like.

Dziękuję. Wiadomo dla początkującego idealny.

Nie polecam terenzo dla początkujących gdyż pełno bugów i trzeba funkcje do questów dograć. Siedze z serwerami metina 3 lata i mialem problemy z plikami terenzo.

Polecam pliki rykoxa v2 na początek

Może po części masz trochę racji, ale większość osób robi serwer żeby się pobawić a nie stawiać dedyka.

Opublikowano

Kur*a, odkrycie na miarę 2014 roku :)

Dzięki za tutorial, wiele się nauczyłem. Btw. Czemu nie mogę dodać 2 karty sieciowej, gdy mam odpaloną maszynę? :C

footer_logo.png

Opublikowano

Kur*a, odkrycie na miarę 2014 roku :)

Dzięki za tutorial, wiele się nauczyłem. Btw. Czemu nie mogę dodać 2 karty sieciowej, gdy mam odpaloną maszynę? :C

Wyłącz maszynę i dodaj.

Opublikowano

Dawcio był technikiem tego serwera. I tak miał go gdzieś (z powodu reszty teamu).

Takie robienie projektów to tylko nauka przed czymś większym :) Ja przez rok nauczyłem się wiele, Dawcio uczy się ode mnie (nie oznacza to, że jest jakimś bezmózgiem).

@topic, poradników tego pokroju było tysiące. Jednym z bardziej znanych jest filmik dealexa (czy jakoś tak) "Pliki serwerowe 2010 dla zielonych". Jestem zdania, że ten temat nie jest potrzebny.

ZcWbjGf.png

Serdecznie zapraszam :)

Opublikowano

Wyłącz maszynę i dodaj.

Dziękuję baaardzo. A teraz serio, były podobne tutoriale na mpc, tworzenie kolejnego moim zdaniem najmniejszego sensu nie ma :unsure:

footer_logo.png

Opublikowano

Właśnie, pare lat temu. W większośći wygasły już screeny i linki.

Miło, że ktoś to odświeżył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...