Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Cykl poradników #1] - Polecane słuchawki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5558214136988411257995.png

Witam, z pewnością wielu z was ma problemy w wybraniem odpowiedniej myszy. Mało kto z was wie jaką podkładkę wybrać.
Spotkałem się z wieloma pytaniami o Gamingowe słuchawki. Jeśli ty też nie wiesz jaki sprzęt wybrać to ten cykl poradników jest właśnie dla Ciebie!
(w tych poradnikach będę odnosił się stricte do gry Counter-Strike)

Jest to pierwszy z wielu poradników jakie mam zamiar wam zaprezentować.
Chciałbym przedstawić w pigułce oraz po krótce omówić kilka par słuchawek, które są godne polecenia.

Nie będę się tu rozpisywać o charakterystyce brzmienia danych słuchawek.

Kilka słów wstępu:
Każdy gracz Counter-Strike wie jak ważne jest dobre odwzorowanie przestrzeni oraz słyszalność kroków przeciwnika,dlatego dobór odpowiednich oraz dobrych jakościowo słuchawek jest tak ważny.
Jednak wiele osób uważa, że sprzęt reklamowany przez "PRO" graczy jest najlepszy.
Prawda jest taka, że w większości przypadków kupujecie jedynie sprzęt warty 1/5 swojej ceny.
Najlepszym przykładem są Gamingowe słuchawki "SteelSeries Siberia V2", które mają słaby mikrofon, a jakość dźwięku jest beznadziejna.
Jedynym ich plusem jest ich wygląd, ale czy warto płacić 250-300 zł za wygląd? Moim zdaniem nie warto.
Trzeba również powiedzieć, że słuchawki 5.1 oraz 7.1 nie są godne polecenia.
Najlepsze do gier komputerowych oraz słuchania muzyki są słuchawki stereo.

Mikrofony:
Większość polecanym przeze mnie słuchawek nie będzie posiadała wbudowanego mikrofonu.
(jeśli nie będzie żadnej informacji o mikrofonie to znaczy, że dane słuchawki go nie posiadają)

Jeśli ktoś potrzebuje mikrofon polecam dokupić sobie na przykład przyczepiany do kabla "ZALMAN zM-MIC1" lub poszukać sobie w internecie czegoś alternatywnego.
Zalman jest to raczej budżetowy sprzęt, dlatego najlepiej rozejrzeć się za czymś lepszym.
(może kiedyś pojawi się również poradnik o mikrofonach)

Słuchawki do 100 zł:
Najtańszymi polecanymi przeze mnie słuchawkami są "Maxell RETRO DJ". Jest to najtańsza para jaką mogę polecić, kosztuje około 70 zł.
Moim osobistym zdaniem lepiej jest dopłacić i kupić coś troszkę lepszego, jednak jest to rozsądny zakup. Jakość tych słuchawek na pewno nie zawiedzie.

Słuchawki do 250 zł:
Kolejnymi słuchawkami, które są bardzo dobrym wyborem są "Superluxy". Kilka modeli, które polecam to:
- HD 681 (cena około 100 zł)
- HD 668B (cena około 120 zł)
- HD 681 EVO MKII (cena około 170 zł)
Myślę, że wybór tutaj to kwestia gustu oraz wielkości portfela. Każda z tych par superluxów będzie grała znakomicie.
Jednak bardzo dobrym pomysłem byłby zakup karty dźwiękowej. Nie musi to być karta z najwyższej półki, nawet najtańsza w znacznym stopniu polepszy dźwięk.
(przykłady takich kart wypiszę niżej)

Jeśli ktoś jest fanem firmy "Creative" znajdę również coś dla niego. Słuchawki "Labs Aurvana Live!", które często są nazywane CAL!'ami. Ich cena waha się między 170, a 190 zł.
W przystępnej cenie oferują jakość 3x droższych słuchawek, zawdzięczają to wysokiej jakości przetwornikom używanych w takich słuchawkach jak Denon AH-D1000. 
Należy pamiętać, że słuchawki potrzebują dobrej karty dźwiękowej, aby mogły zabrzmieć na 100% swoich możliwości

Firma "AKG" wypuściła na rynek słuchawki "GHS 1". Zaliczają się one do nielicznej grupy słuchawek Gamingowych, które mogę polecić.
Są w przedziale 200-220 zł. Posiadają zintegrowany mikrofon dobrej jakości.
Jak większość wymienianych przeze mnie słuchawek grają dobrze, ale po podpięciu do dobrej jakości źródła mogą grać dużo lepiej.
Jedyne do czego można się przyczepić to jakość plastiku z jakiego są wykonane.

W cenie 250 zł można sprawić sobie słuchawki "Superlux HMC 631". Te słuchawki bardzo dobrze poradzą sobie podłączone nawet do zintegrowanej karty dźwiękowej.
Są wykonane z dobrej jakości materiałów. Posiadają również mikrofon, którego jakość na pewno was nie zawiedzie.
Jest to najlepszy wybór w tej cenie, jeśli koniecznie chcecie Headset.

Kolejne słuchawki są dla graczy o nieco grubszym portfelu.

Jedne z nich to "Sennheiser PC 330", a drugie "Sennheiser PC 360".
Pierwsze można kupić za około 330 zł, drugie za 630 zł. Obie pary posiadają mikrofon.
"PC 330" jest to bardzo dobry wybór dla użytkowników o nieco mniejszych głowach. W tej cenie oferują naprawę znakomitą jakość dźwięku. Ciężko jest znaleźć lepszy Headset.

Model "PC 360" przeznaczony jest dla graczy o naprawdę dużych wymaganiach. Cechują się bardzo dobrym kierunkowaniem, precyzyjnością oraz ogólnie świetną jakością wydobywanego dźwięku. Posiadają wygodne nauszniki z mięciutkiego w dotyku weluru, które bardzo poprawiają wygodę użytkowania.
Warto podpiąć je pod kartę dzwiękową z wyższej półki.

Karty dźwiękowe z niższej półki:
- Creative Audigy 2 ZS Gold | X-FI GAMER
- ASUS XONAR DS | DX/D1 | Xonar U7
- Audiotrak Prodigy HD2

Kilka kart z wyższej półki:
- ASUS XONAR DX2/D2 | ESSENCE STX/ST
- AIM SC808

8493414136988411257995.png

Opublikowano

skończyłem czytać, jak dowiedziałem się, że dźwięk przestrzenny z karty dźwiękowej i neodymów jest do niczego. Chyba nie miałeś nigdy na głowie lepszych słuchawek niż gamingowe z allegro za 60zł, kolego. Te wszystkie co podałeś - może jedynie AKG nadawałyby się do jakiejś przyjemniejszej gry.  ps: http://tesorotec.pl/produkty/kuven-a1-devil.html

Usuń ten poradnik lepiej :D

ps2:

nie będzie posiadała zbudowanego mikrofonu.

po co, sami zbudujemy :)

Opublikowano

Obecnie obok siebie 3 pary słuchawek, które wymieniłem wyżej. Każde z nich pewnie zagrałyby lepiej niż twoje tesoro. (nie miałem okazji mieć ich w swoich rękach ale gwarantuje ci, że słuchawki 7.1 nie mają podejścia do stereo, zarówno w grach jak i muzyce)

Zauważ, że dźwięk w słuchawkach 5.1 i 7.1 to z reguły sztucznie przerobione stereo. Poza tym, takie słuchawki są strasznie drogie. Twoje kosztowały by 300 zł, moja co najmniej połowę mniej, a grały bo tak samo jak nie lepiej.

Nie będę niczego usuwać. :) Jeśli uważasz, że jesteś w stanie zaprezentować nam coś lepszego, to proszę. Z chęcią poczytam.

Poprawiłem literówkę.

Ps. nigdzie nie napisałem, że "dźwięk przestrzenny z karty dźwiękowej i neodymów jest do niczego."

Nie wymieniłem ani jednych słuchawek niedymowych. (osobiście nie lubię w takich siedzieć przy komputerze)

Opublikowano

Można to i nazywać sztucznie przerobionym stereo. 3 pary, a co z resztą? Nigdy bym się nie brał za ocenianie rzeczy których nie mam/nie miałem. Czyż nie? Poleć te, które wiesz, że są dobre.

Trzeba również powiedzieć, że słuchawki 5.1 oraz 7.1 nie są godne polecenia.

No właśnie, te słuchawki 7/5.1 to właśnie gdzieś na pilocie wbudowana karta dźwiękowa albo wykorzystujące karty dźwiękowe od SS czy innych + neodymki. To samo. :D

___

@1361622928-U485574.pngDyzson

dla mnie to EOT. Nie chciałem Ci sprawić przykrości, bo poradnik jest dobry ale troszeczkę wprowadza w błąd - bo te słuchawki są świetne, do muzyki już się tak nie nadają (ale w sterownikach np. TESORO masz możliwość zmiany ilości kanałów jak i 7.1 - zostaje stereo i porównując niestety przegrywa. Jak będziesz recenzował myszki to odezwij się, dzisiaj jadę odebrać swoją myszkę od Tesoro (fanboy ::DD:DD) i mogę coś o niej pokrótce napisać. Tak o.

Opublikowano

@nexores2 QPAD'ów niema bo nigdy nie miałem okazji ich osobiście testować.

Wszystkie słuchawki, które wymieniłem poza najtańszymi (tutaj opierałem się o opinię ludzi na forum muzycznym) sam testowałem.

@MrwolfiMan , okej. Uargumentuj, ten "BÓLSZIT". Pewnie nie miałeś ani jednej z tych par słuchawek na głowie.

To moje pierwsze podejście do tego typu sprawy, więc nie jest idealnie. Od czegoś trzeba zacząć. :)

Ps. wolał bym to zrobić na zasadzie podpiętego tematu z lista najlepszych, wybranych i dać link do recenzji każdego z tych sprzętów. Jednak potrzebował bym do tego kilku ludzi, którzy znają się na sprzęcie i lekkiego wkładu administracji. Więc, nie wiem czy jest sens kombinować.

Opublikowano

@nexores2 QPAD'ów niema bo nigdy nie miałem okazji ich osobiście testować.

Wszystkie słuchawki, które wymieniłem poza najtańszymi (tutaj opierałem się o opinię ludzi na forum muzycznym) sam testowałem.

@MrwolfiMan , okej. Uargumentuj, ten "BÓLSZIT". Pewnie nie miałeś ani jednej z tych par słuchawek na głowie.

To moje pierwsze podejście do tego typu sprawy, więc nie jest idealnie. Od czegoś trzeba zacząć. :)

Ps. wolał bym to zrobić na zasadzie podpiętego tematu z lista najlepszych, wybranych i dać link do recenzji każdego z tych sprzętów. Jednak potrzebował bym do tego kilku ludzi, którzy znają się na sprzęcie i lekkiego wkładu administracji. Więc, nie wiem czy jest sens kombinować.

Lepiej zmienić nazwę tematu na "recenzja słuchawek" lub "polecane słuchawki"

Opublikowano

Ogólnie czytając ten poradnik ręce mi opadają ;/

"poradnik" jest do dupy a słuchawki które podałeś też są do dupy bo raczej nie do grania w cs :)

Mnie zastanawia gdzie sa prawdziwe słuchawki do grania w cs (najczęściej polecane/kupowane)(za różne ceny)

np:

-Steelseries Siberia V1/V2

-qpad qh-90/qh-80

-koss ur-40

-Creative Fatality Gaming HS-800

-Steelseries Siberia USB 7.1 Diablo III Edition (Polecam osobiście)

-Natec Genesis HX66

Ps.

• Lokacja:Łódź

i wszystko jasne xD

Opublikowano

Siberia.. Jak byś chociaż przeczytał mały wstęp to byś wiedział czemu ich tu nie znajdziesz.

Skoro są do dupy proszę uargumentuj swoją wypowiedz.

Ja tak własnie zrobię.

Steelseries Siberia V1/V2 - Przereklamowane, mikrofon jest do niczego. Jakość dźwięku mierna. O połowę za drogie.

qpad qh-90/qh-80 - niema ich tu, ponieważ nie miałem przyjemności ich testować.

koss ur-40 - te słuchawki akurat są w porządku.

Creative Fatality Gaming HS-800 - Miażdżą basem, co zabije resztę dźwięków. Mikrofon okej. W tej cenie znajdzie się coś lepszego, jednak jeśli komuś się podobają to okej można brać.

Steelseries Siberia USB 7.1 Diablo III Edition - Jak byś miał jakiekolwiek pojęcie to byś wiedział, że to to samo co pkt. 1 tyle, że mają beznadziejną kartę dźwiękowa na USB, która jest nic nie warta. Dźwięk jest maksymalnie sztuczny.

Natec Genesis HX66 - Słuchawki 7.1 za 100 zł. To nie może być dobre. Po recenzjach w internecie widzę, że nikt kto ma słuch ich nie poleca.

Ps. @Mauurycy ty swoją lokalizacje musiałeś ukryć, żeby się nie wstydzić prawda? :)

Opublikowano

Dyzson dobry poradnik, łap plusa. Ciekawe kiedy ludzie zrozumieją że w słuchawkach gameingowych płacą za wygląd/marke a nie za dźwięk. Tesoro to plastikowy s**t, a słuchawki 7:1 to jedno wielkie nieporozumienie. Może jest pare gamingowych słuchawek wartych polecenia, ale są za drogie i można o połowe taniej kupic superluxy, akg lub senheizery, które będą grały tak samo albo lepiej  :)

P.S

Tą kartę dźwiękową co dostałeś na usb od tesoro to możesz psu do zabawy rzucić, bo to plastikowe gówno, za przyzwoitą karte dźwiękową trzeba zapłacić 150zł+ 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...