Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stawianie własnego serwera na VPS

rafaeru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników działu Counter-Strike.

Dziś chciałem napisać poradnik jak postawić serwer na VPS z systemem Linux.

Najpierw napisze dlaczego na VPS:

Ponieważ vps kosztuje 20 - 50 zł a jego parametry nie są złe.

Kupując serwer na pukawce czy zabijace musimy kupować sloty a w VPS sami ustalamy ile chcemy slotów.

Obsługa VPS nie jest trudna robi się wszystko jak na normalnym serwerze.

Mój serwer [CoD] zjada tylko 200 mb Ramu wiec wykonajmy proste obliczenie:

Mój VPS ma 3GB RAM

Slotów: 25

System Linux na VPS: 100 MB RAM

3 * 1024 = 3072

3072 - 322 = 2750

2750 MB Ramu Zostaje na rozdzielenie pomiędzy sloty

2750 / 25 = 110 MB RAM na osobę więc myślę że taka pukawka czy inny hosting nie gwarantuje nam więcej niż 100 MB.

Dodatkowym plusem jest to że nie ma @pukawka, @zabijaka itp w nazwie serwera co wygląda bardziej profesjonalnie.

Zakończmy wstęp i weźmy się do roboty !

Ja używam Debiana i też go wam polecam.

Potrzebujemy programu do połączenia się z SSH. ( ja używam Putty )

Oficjalna strona: http://www.putty.org/

932441415517740389869.jpg

W Host Name  wpisujemy ip maszyny, port zmieniamy na 22 i możemy się połączyć ale ja polecam zapisać sobie żeby nie trzeba było wpisywać za każdym razem.

401441415517740389869.jpg

w login wpisujemy: root

w password: hasło które dostaliśmy do VPS

Dobra gdy jesteśmy zalogowani wpisujemy komendę żeby zaktualizować paczki Linuxa

To jest ukryta treść, proszę

Gdy wszystkie paczki się zaktualizują ściągamy steam:

Następnie go wypakowujemy:

Teraz uruchamiamy:

Logujemy sie anonomowo ponieważ wtedy też możemy pobrać serwer:

Dobra gdy już jesteśmy zalogowani na STEAM trzeba ustalić ścieżkę pobierania i to jest bardzo ważne ponieważ nie w każdym folderze chce się ściągnąć cały serwer !

Ja polecam /usr/local/

i w folderze local zrobić sobie jakiś folder na serwer np. przez FTP.

Gdy już ustaliliśmy ścieżkę ściągamy serwer:

I czekamy aż się wszystko pobierze i potem dla pewności powtarzamy tą czynność 2 - 3 razy

Gdy to będzie gotowe wchodzimy przez FTP do tego folderu gdzie to zainstalowaliśmy w moim wypadku /usr/local/server

I powinniśmy zobaczyć pliki

575261415517740389869.jpg

Tutaj robi się wszystko identycznie jak na normalnym serwerze.

Dobra teraz pytanie jak go odpalić ?

Wpisujecie:

Czyli "wchodzicie" do tego folderu z serwerem.

I wpisujecie następującą komendę:

Za liczbę 25 wpisujecie ilość slotów.

Gdy macie jakieś errory polecam sprawdzić czy wasz serwer nie jest cały czas włączony:

I szukacie wszystkiego z hlds

I po lewo jest PID aplikacji np. 14598 i 14899

Wpisujecie:

I teraz możecie uruchomić jeszcze raz serwer.

Myślę że mój tutorial się wam przyda, zapraszam do komentowania, oceniania.

Poradnik jest w 100% napisane przeze mnie i zastrzegam sobie do niego prawa autorskie.

Opublikowano

Trzeba mieć Steama aby tak postawić? I Linuxa? (Pewnie te pytania są śmieszne, ale kto pyta, nie błądzi ^^)

APT_STEAM_GIF.gif?t=1562686070

Opublikowano

Trzeba mieć Steama aby tak postawić? I Linuxa? (Pewnie te pytania są śmieszne, ale kto pyta, nie błądzi ^^)

nie trzeba steam bo i tak logujesz sie na konto "anonymous"

Linux jest tanszy niz windows na VPS wiec jest to koszt koło 20 zł

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Poradnik ładnie napisany,no i chyba faktycznie bardziej się vps-a opłaca kupić.

A co do:

Dodatkowym plusem jest to że nie ma @pukawka, @zabijaka itp w nazwie serwera co wygląda bardziej profesjonalnie.

Przecież można to zmienić w pliku konfiguracyjnym serwera.

Pozdrawiam.

Pomogłeś,pomogę kiedy tylko brachu mogę!

graphic.png

Opublikowano

@rafaeru a czy taki vps uciągnie około 21 slotów:

Procesor 3GHz

RAM 2 GB

SWAP 512 MB

Dysk 25 GB SSD

Transfer Bez limitu

Bez problemu, że 2 albo 3 serwery na tym 21 slotów postawisz.

Wybacz, że dopiero teraz to piszę, bo troszkę jakby nie patrzeć minęło, ale odnośnie tematu. 

Masz rację serwery postawisz, tylko co w momencie gdy ustawiamy 21 slotów, mamy je cały czas oblegane przez dużą ilość reklamy, która przynosi skutki a mamy COD'a który jest pamięciożerny? 

Wykorzystuje dużo Thinków i funkcji które wymagają sporego zużycia ? 

W tym momencie im większa ilość pluginów oraz maksymalnie wykorzystane limity silnika GoldenSource tym mniej slotów możemy postawić w obawie przed lagowaniem każdego z graczy. 

Serwery od usługodawców są tak zrobione, aby wystarczały pod pewne "obciążenia" dlatego oferty z większą ilością FPSów zagwarantowanych są stosunkowo droższe, ponieważ przewidują duże zużycia danych. 

Taki VPS wyżej zaprezentowany udźwignie dobrego CoDa bez obawy o lagi. 

Spokojnie ogarnie jakieś serwery, które są typu FFA, DD2 gdzie nie przykłada się wagi do ilości czy jakości pluginów a bardziej stawia na czystą grę w klasycznego 1.6, natomiast co powiesz o mocniejszych procesach?

Gdzie spawnujemy maksymalne ilości bytów na mapach oraz używamy wszelkich limitów silnika narzuconych od kochanego Valve? :)

W tym przypadku ktoś kto pierwszy raz korzysta z VPSów niestety polegnie przy próbach unormowania tego.

yyj6bCh.png
"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad.
Jego poczucie etyki domaga się, aby napisał procedurę
zniszczMiasto, a Bagdad przekazał jako parametr"

~
Nathaniel Borenstein 

Opublikowano

Wybacz, że dopiero teraz to piszę, bo troszkę jakby nie patrzeć minęło, ale odnośnie tematu. 

Masz rację serwery postawisz, tylko co w momencie gdy ustawiamy 21 slotów, mamy je cały czas oblegane przez dużą ilość reklamy, która przynosi skutki a mamy COD'a który jest pamięciożerny? 

Wykorzystuje dużo Thinków i funkcji które wymagają sporego zużycia ? 

W tym momencie im większa ilość pluginów oraz maksymalnie wykorzystane limity silnika GoldenSource tym mniej slotów możemy postawić w obawie przed lagowaniem każdego z graczy. 

Serwery od usługodawców są tak zrobione, aby wystarczały pod pewne "obciążenia" dlatego oferty z większą ilością FPSów zagwarantowanych są stosunkowo droższe, ponieważ przewidują duże zużycia danych. 

Taki VPS wyżej zaprezentowany udźwignie dobrego CoDa bez obawy o lagi. 

Spokojnie ogarnie jakieś serwery, które są typu FFA, DD2 gdzie nie przykłada się wagi do ilości czy jakości pluginów a bardziej stawia na czystą grę w klasycznego 1.6, natomiast co powiesz o mocniejszych procesach?

Gdzie spawnujemy maksymalne ilości bytów na mapach oraz używamy wszelkich limitów silnika narzuconych od kochanego Valve? :)

W tym przypadku ktoś kto pierwszy raz korzysta z VPSów niestety polegnie przy próbach unormowania tego.

Wtedy raczej zalecane jest kupienie lepszego VPSa, porównując ceny pukawki z VPSem to i tak się opłaca.

Opublikowano

Wtedy raczej zalecane jest kupienie lepszego VPSa, porównując ceny pukawki z VPSem to i tak się opłaca.

Porównujesz ceny jednostki do całokształtu. 

Jaki z tego sens? 

VPS przydaje się na serwery typu FFA, gdzie masz zero pluginów, lub są takie które nie zmieniają praktycznie nic.

Na serwery typu Battlefield, Call of Duty, Zombie, Paintball VPSy wychodzą drożej (w 90%) niż zwykły serwer u pukawki, 1shota czy zabijaki...

yyj6bCh.png
"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad.
Jego poczucie etyki domaga się, aby napisał procedurę
zniszczMiasto, a Bagdad przekazał jako parametr"

~
Nathaniel Borenstein 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Najlepsze serwery kupisz na pukawce i 1shot1kill i bardziej się opłacają jak stawiasz tam poważniejsze serwery typu COD/ZOMBIE które nie wżerają tyle pamięci ram i procesora

/

/

sory za odkop

4rsu52.jpg

"Idź dumnie przed siebie, życie to twoja scena

I nie pi*rdol farmazony, które słyszysz na swój temat."

• 1 rok później...
Opublikowano

Witaj. Jak dokładnie zalogować się na to konto anonimowe? Po wpisaniu komendy login anonymous  każą mi podać hasło. Hasło od steama ani od niczego nie działa. Gdy wpisze to chyba źle nwm Pokazuje mi się "Login incorrect :(. Wie ktoś jak to naprawić?

Opublikowano

Witaj. Jak dokładnie zalogować się na to konto anonimowe? Po wpisaniu komendy login anonymous  każą mi podać hasło. Hasło od steama ani od niczego nie działa. Gdy wpisze to chyba źle nwm Pokazuje mi się "Login incorrect :(. Wie ktoś jak to naprawić?

ale logujesz sie do steama? jesli tak to sprawdz czy napisales dobrze anonymous :/.

• 1 rok później...
Opublikowano

Invalid game type 'cstrike' sepecified.
Thu Jan 18 23:47:39 CET 2018: Server Failed

5597614610945701113729.jpeg

hit-games.eu Portal o grach mmo i nie tylko

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...