Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić taką podobną gre jak margonem ?

Darek.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem się zapytać jak zrobić darmową przeglondarkową grę margonem może włąsnie nie wiem jak zrobić własne śilniki i wgl może mi ktoś pomoże ? jak tak to poprosze o pomoc .

Opublikowano

Nawet nie masz co zaczynać, bo i tak z takim doświadczeniem, oraz ortografią, jaką posiadasz nic nie zdziałasz.

Opublikowano

Do stworzenia jakiejkolwiek gry ViaWWW czy innej wymaga opanowania języków programowania. A do tego silnika do tego ni ma. Tylko że... z tą ortografią nie zajedziesz.

Opublikowano

To nie takie proste... Prawdopodobnie musisz umieć Programować w C++ (w tym robiono stary silnik nie wiem jaki jest nowy)..., musisz mieć grafika który stworzy ci outy, przedmioty i potworki oraz osobę co projektuje mapy, możesz iść na łatwiznę i zerżnąć z RPGMakera XP. Kolejna rzecz to musisz umieć pisać w HTML bo tej gry nie umieścisz na inny sposób w internecie... A przede wszystkim musisz mieć koło kilka tysięcy złotych w kieszeni. Po to żebyś wykupił jakiegoś dedyka na którym będziesz mógł postawić tą grę. Światy i nowi gracze pochłaniają kilka MB... A jak chciałbyś sprzedawać jakieś smocze waluty to licz się z tym że musisz mieć coś takiego jak sklep z dotpay lub homepay albo jeszcze z innych stron. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja programuję silnik margonem, ale to w wolnym czasie, bo teraz jestem zajęty programowaniem plików sfgame bo przenoszę się na nowy serwer. Muszę zrobić własne grafiki, mapki itp. Jeżeli ktoś by był chętny do pomocy przy grafikach to priv.

Opublikowano

Wklejając na forum numerki przedmiotów mogę zobaczyć co to jest. Jak trzeba zrobić chociaż forum lub stronę, która będzie mi po wpisaniu tych numerków pokazywało info o przedmiocie i jego samego ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Możesz stworzyć tego typu gre bez problemu, jednak nie internetową. Silnik oczywiście RPG MAKER

Można również robić wszystko od zera w Unity3d 

Opublikowano

chcesz silnik taki jak ma margonem.pl? ten silnik jest amatorsko napisany (totalny syf przez to są lagi przy chodzeniu ) mi chodzi o to ze idziesz a ten gracz widzi tylko jak się teleportujesz nie widać chodzenia a to już wina tego co kod pisał

polecam poduczyć się c++ i silnik napisać jako exe i wrzucić na dowolny xamp lub inny program do otwarzania.

zedytować configi

i pisać stronę oraz grę jako format exe. który ci się utworzy po skompilowaniu

Opublikowano

Możesz stworzyć tego typu gre bez problemu, jednak nie internetową. Silnik oczywiście RPG MAKER

Można również robić wszystko od zera w Unity3d 

Od kiedy w unity się robi od zera ? Jak na moje ten program ułatwia i to sporo... Od zera to sie pisze w Notatniku (wersja Hardcore) lub w jakimś IDE

Opublikowano

Też chcę zrobić grę podobną do margonem ale moim zdaniem to jest nie możliwe bo gdyby można było tak na raz robić sobie grę to by było mesę kopi margonem :)­

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

chcesz silnik taki jak ma margonem.pl? ten silnik jest amatorsko napisany (totalny syf przez to są lagi przy chodzeniu ) mi chodzi o to ze idziesz a ten gracz widzi tylko jak się teleportujesz nie widać chodzenia a to już wina tego co kod pisał

polecam poduczyć się c++ i silnik napisać jako exe i wrzucić na dowolny xamp lub inny program do otwarzania.

zedytować configi

i pisać stronę oraz grę jako format exe. który ci się utworzy po skompilowaniu

Jak sie na czyms nie znasz to nie pisz bzdur.

tzw. 'Lagi podczas chodzenia' sa wywolane nie tylko slabym kodem ale takze opoznieniem internetu. Znam ludzi co na 120ms grali w ta gre, opoznienie rowne 1.2s ...

graphic.png
Opublikowano

Bez znajomości języka PHP oraz C++ nie masz najmniejszych szans. Jest możliwość pobrania tych nieskończonych plików i mocno je edytować, ale to wymaga czasu, czasu i jeszcze raz czasu. ­

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||­

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

Jak sie na czyms nie znasz to nie pisz bzdur.

tzw. 'Lagi podczas chodzenia' sa wywolane nie tylko slabym kodem ale takze opoznieniem internetu. Znam ludzi co na 120ms grali w ta gre, opoznienie rowne 1.2s ...

od tego zacznijmy panni/panie ze pan nabija posty 

@topic

jesteś pewny/pewna? w margonem miałam po 8/2ms i były przycięcia po za tym jak jesteś ślepa/slepy to nie widzisz ze postać nie idzie tylko się teleportuję a to już wina jest gry w czym jest napisana każda gra nadaje się do innego języka to jest po pierwsze a po drugie c/c++ nie ma sobie równych . żadnych bzdur nie piszę napisz grę w c++ i zrób byle jaki skrypt chodzenia oraz np zamiast mapy daj obrazek po którym postać będzie się przesuwała podaj koledze żeby też się zalogował i sam/sama zobaczysz ze postać będzie widać ze idzie a nie teleportuje się.

dla osoby znającej c/c++ to jest 10minut roboty oraz dodam iż jest owiele łatwiej pisać grę w jednym języku niż w kilku.

jak będziesz chciał/chciała dowód poproszę fenikssa żeby nagrał filmik z silnika napisanego w c/c++ który napisał sam.

zastanawiam się czy jesteś pedałem a może transwestytą przez to masz girl na profilowym?

Opublikowano

od tego zacznijmy panni/panie ze pan nabija posty 

@topic

jesteś pewny/pewna? w margonem miałam po 8/2ms i były przycięcia po za tym jak jesteś ślepa/slepy to nie widzisz ze postać nie idzie tylko się teleportuję a to już wina jest gry w czym jest napisana każda gra nadaje się do innego języka to jest po pierwsze a po drugie c/c++ nie ma sobie równych . żadnych bzdur nie piszę napisz grę w c++ i zrób byle jaki skrypt chodzenia oraz np zamiast mapy daj obrazek po którym postać będzie się przesuwała podaj koledze żeby też się zalogował i sam/sama zobaczysz ze postać będzie widać ze idzie a nie teleportuje się.

dla osoby znającej c/c++ to jest 10minut roboty oraz dodam iż jest owiele łatwiej pisać grę w jednym języku niż w kilku.

jak będziesz chciał/chciała dowód poproszę fenikssa żeby nagrał filmik z silnika napisanego w c/c++ który napisał sam.

zastanawiam się czy jesteś pedałem a może transwestytą przez to masz girl na profilowym?

Hmmm przecież C++ ma sobie równych o.O

A gra stworzona jest tak

Klient JS --PHP--> Server C++

I żadne 10 minut roboty to nie jest... Tu grupka ludzi by to przez kilka dni robila, zalezy jak sprawna, jak czesto itd.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Hmmm przecież C++ ma sobie równych o.O

A gra stworzona jest tak

Klient JS --PHP--> Server C++

I żadne 10 minut roboty to nie jest... Tu grupka ludzi by to przez kilka dni robila, zalezy jak sprawna, jak czesto itd.

tak jak pisałam c++ nie ma sobie równych pisząc grę typu margonem czemu?

-jest najszybszy (sprawdzone na podstawie tworzenia strony www w samym języku c/c++ oczywiście pisząc w nim używano także kodu html 

możesz się zapytać na jakimś forum programistów na pewno ktoś to potwierdzi.

osoba która napisała margonem pisała z początku w php+html to był zły wybór potem się przenieśli na js kompilowany oraz jeszcze jakiś język i to był kolejny błąd pisania gry.

każda gra nadaje się do innego języka np tibia jest napisana w c/c++ ale jak była by napisana w c# + c/c++ kompilowany na plik (coś typu metin) była by o pare ms szybsza a klient w c#

10minut to jest napisanie chodzenia w c/c++ +html nie powiedziałam ze całej gry typu margonem czyt. ze zrozumieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...