Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym temacie chcę pokazać jak zrobić prostą mapę w CS:GO, poradnik będzie przedstawiał kilka podstawowych funkcji programu Hammer World Editor.

To czego potrzebujemy to dodatek Counter Strike Global Offensive - SDK, do znalezienia na steam

Niestety nie mogłem tego zrobić w wersji video bo mój komputer by mi na to nie pozwolił ;)

Krok 1.

Odpalamy SDK, wyświetli się okienko jak tutaj, wybieramy Hammer World Editor

Program bardzo podobny do tego jaki był w 1.6, wiec jeśli się ktoś już nim bawił nie będzie mieć problemu ze zrobieniem mapy.

CSGO_Authoring_Tools.jpg

Krok 2.

Za pomocą narzędzia File > New tworzymy nową mape

Za pomocą narzędzia Block Tool (zaznaczony na czerwono) tworzymy nową bryłę przestrzenną która będzie naszą podłogą (można ją dowolnie kształtować za pomącą innych narzędzi, ale o tym innym razem), wybieramy dla niej teksturę za pomocą narzędzia zaznaczonego po prawej stronie, klikamy Create Object

PRkisT5.png

Krok 3.

Tworzymy boczne ściany identycznie jak w punkcie 2. Pamiętaj by zmienić tekstury zanim zaczniesz robić ściany ( no chyba że chcesz by wszystko się zlewało ), tak na dobrą sprawę wystarczy że zrobimy 2 ściany, później możemy je sobie skopiować wskazując na ścianę narzędziem Selection Tool zaznaczonym na ekranie ( ctrl + c, ctrl +v )

sg74I3Y.png

Jak widać na obrazku wyżej powstało nam nie zamknięte pudełko po butach ;) Kolejnym krokiem będzie stworzenie nieba.

Krok 4.

Zamykamy nasze pudełko po butach, w ten sam sposób jak tworzyliśmy ściany i podłogę lecz tym razem wybieramy teksturę o nazwie toolsskybox ( widoczna na ekranie po prawej stronie )

Pe5gWd4.png

Krok 5.

Ok, mamy niebo, teraz czas na oświetlenie

Za pomocą narzędzia Entity Tool tworzymy nowy obiekt, najlepiej umiejscowić go gdzieś po środku mapy

vO5R9r8.png

Ok, mamy nowy obiekt, jednak nie jest on jeszcze światłem otoczenia

Za pomocą narzędzia do wskazywania ( patrz krok 3 ) zaznaczamy nasz obiekt, klikamy na niego prawym przyciskiem myszy > Properties, następnie nadajemy mu funkcje o nazwie light_environment z ustawieniami podanymi na fotce, potwierdzamy klikając zastosuj.

cjWCwhN.png

Krok 6.

Ustawiamy miejsce spawnu drużyny TT i CT 

Tworzymy nowe obiekty, tak jak w kroku 5. Obiekty najlepiej stworzyć na dwóch końcach mapy ( nie chcemy by TT spawnił się zaraz obok CT ), po stworzeniu naszych obiektów nadajemy im odpowiednio funkcje ( patrz krok 5 ): 

spawn TT - info_player_terrorist

spawn CT- info_player_counterterrorist

qZq5NRk.png

Nasza mapa jest skończona, o ile można to nazwać mapą :D, klikamy F9 "Run Map" Jeśli wszystko jest ok nasza mapa powinna się automatycznie skompilować i otworzyć w naszym CS: GO

m1u71OP.jpg

Tak jak pisałem na samej górze, są to całkowicie podstawowe funkcje tego programu, jeśli będzie zainteresowanie tematem, mogę zrobić kontynuacje.

Feel the beat!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wole robić mapy do metina bardziej opłacalne xD

Ale myślę, że się przyda bo nie każdy ma taki gust jak ja :D

Edytowane przez Alevan
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

otóz mam taki problem, gdy próbuje wgrac mapke to musze posiadac plik z mapa o formacie vtf a mi sie renderuje w foramcie vmf o co moze chodizc?

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Jestem początkujący i zrobiłem mapę tak jak w poradniku jednak gdy ją odpalam nie mogę wybrać drużyny. Wie ktoś może jak to naprawić ? (respy ct i t są dodane )

Edytowane przez peder
  • 2 lata później...