Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik Conquest Smite

luckyS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest ukryta treść, proszę

Conquest:

- W krótkim wstępie powiem, że jest to najpopularniejsza mapa typu 5v5 gdzie znajdują się 3 linie: Solo, Mid, Duo. Dodatkowy gracz (Jungler) ma za zadanie pomagać swoim sojusznikom w wygraniu swojego Lina...

Opis wyboru postaci na line:

- Solo: Postać powinna być dość wytrzymała. Jest to line na, którym jungler dość często się zjawia dlatego powinniśmy grać defensywnie i nie robić z siebie rambo.

- Mid: Tutaj najczęsniej chodzi postać magiczna z dużym DMG. Starajmy się jak najwięcej ubijać minionów(stworków) i czekać na pomoc od naszego junglera gdyż mid jest jedną z 2 postaci, które mają największy DMG.

- Duo: Ten line wymaga pracy zespołowej występuje tutaj support i ADC. Głównym założeniem supporta musi być ułatwienie gry naszemu ADC... Musimy być zawsze przy nim a w razie potrzeby zginąć za niego. ADC musi zabijać miniony i nie dać się zabić.

- Jungler: Jest to osoba, od której chyba najbardziej zależy late gry. Jeśli zależy nam na szybkim dojściu do wyższej ligii powinniśmy właśnie tam się udać. Głównym jego założeniem jest pomoc sojusznikom w wygraniu ich line. Dobry Jungler to klucz do zwycięstwa.

Rozpocznijmy więc od gry Junglera:

Jako Jungler rozpoczynamy od zrobienia Speeda. Powinien nam przy tym pomóc któryś z sojuszników (najlepiej gracz z solo line). Po udanym Speedzie pomagamy graczowi z solo line w zrobieniu Blue a następnie udajemy się na jego linie aby pomóc mu ją przepuszować.  Następnie udajemy się na exp campy, które są oznaczone kolorem pomarańczowym (kropki) na rysunku pod spodem. (pierwszy rysunek ukazuję starą mape, używam go tylko dlatego, że są opisane buffy i campy). Proszę się sugerować rysunkiem na dole.

Na drugim dolnym znajduję się zaktualizowana mapa. Zamaiast mana buffów koło duo line znajduje się purplie buff, który widnieje na orazku.

Jeśli, któryś z naszych sojuszników potrzebuje pomocy, biegniemy na jego linię i staramy się zabić przeciwnika. Oczywiście killa staramy się zostawić dla niego. Po udanym ganku idziemy dalej na jungle gdzie dobijamy kolejne levele a w przypadku potrzeby ganku idziemy na linię pomóc sojusznikowi.

Duo Line: 

Zaczynając gre jako duo wybieramy się wraz z midem na Damage Buffa (czerwony miecz), którego oddajemy naszemu midderowi. Po ukończonym Damage buffie, idziemy na Mana Buffa, którego zabiera ADC. Po ukończonym początku idziemy na swoją linie gdzie support powinien postawić wardy na granicy między ich linem a junglą (gdzieś w okolicach buffów. Potrzebne są aby można było odpowiednio wcześnie zareagować w przypadku ganku junglera z przeciwnej drużyny. Jako ADC staramy się nie dopuścić aby przeciwna drużyna dostała się do naszego Towera. Support powinien utrudniać przeciwnej drużynie bicie minionów, oraz starać się nie dopuszczać ich do ADC. Naszym zadaniem jest tutaj jak największe osłabienie przeciwnej duo drużyny i zniszczenie przeciwnego towera.

MID:

Początek ma wyglądać jak opisywałem wyżej przy grze duo.

Po przybyciu na naszą linie pilnujemy aby miniony z przeciwnej drużyny nie dotarły do naszego towera. Staramy się jak najbardziej osłabić przeciwnika i szczególnie wypatrywać junglera z przeciwnej drużyny gdyż to jest najczęściej przez niego odwiedzana linia.

W miare możliwości gdy mamy dość dużą przewage na swojej lini pomagamy innym ze swojej drużyny, gdyż nie ma sensu stać bezczynnie.

Solo Line:

Tutaj postępujemy jak opisane było przy junglerze. Pomagamy mu przy speedzie a on następnie pomaga nam przy manie.

Po przyjściu na swoją linie korzystamy z obecności junglera i pushujemy jak najbardziej linie przeciwka a w miare możliwości staramy się go zabić. Kiedy nasz jungler już nas opuści, postępujemy jak w przypadku reszty line. Nie dopuszczamy minionów pod towera i czekamy na pomoc junglera.

WAŻNE!!

Jeśli miałeś już styczność z grą zapewne wiesz, że jest coś takiego jak lista komend wywołuje się ją przyciskiem V. NAJWAŻNIEJSZĄ KOMENDA JEST OZNAJMIENIE, ŻE PRZECIWNIK OPUŚCIŁ NASZĄ LINIE I PRAWDOPODOMNIE WYBIERA SIĘ ZGANKOWAĆ LINIĘ NASZEGO SOJUSZNIKA!! WYWOŁUJE SIĘ TO KOMENDĄ V NASTĘPNIE F I TERAZ ZALEŻY OD KTÓREJ LINI 1-LEWA 2-ŚRODKOWA 3-PRAWA. Jest to bardzo ważne gdyż nie powiadomnienie może skutkować śmiercią sojusznika co później przekłada się na late game.

Komendy:

Jeśli chcecie poznać pełną listę komend screen poniżej (komendy w języku angielskim jeśli chcesz poznać je w wersji polskiej zapraszam do innego działu gdzie użytkownicy przetłumaczyli wszystkie komendy)

Dobre postacie na poszczególne linie:

Poniżej pokaże postacie, które są moim zdaniem dobre na poszczególne linie.

Jest to tylko i wyłącznie moje zdanie. Chcę pokazać w jaki sposób są one użyteczne.

MID: 

Janus- Dobry midder, szybko niszczy miniony oraz dzięki niemu można łatwo gankować

Duo: 

Athena i Artemis- Dobre duo. Athena charakteryzuje się dużą wytrzymałościa i stunem oraz teleportem do sojusznika w razie potrzeby. Artemis posiada w skillu stuna i zwiększenie prędkości ataku

Jungle:

Loki- Ulti coś w rodzaju teleportu. W skillach potrafi znikać dzięki czemu ma efektywne ganki

Solo:

Change- Bardzo wytrzymała postać.Posiada heala. W pasywce ma króliczka,który jej przynosi itemy(nie musi cofać do bazy)

Oto mój krótki poradnik. Jeśli masz pytania to zapraszam do komentowania. W chwili gdy piszę ten Tutorial posiadam platyne III. Nie jest to może wielkie osiągnięcie lecz posiadam pewne doświadczenie, którym chętnie się z wami dziele.

LukaSuper.png

Opublikowano

Zmniejsz czcionkę i dodaj nowe mapki. Wtedy powinno być git. :)

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Już edytować nie moge bo poszło na konkursowe... Robione już później troszke na szybko.... 2h siedzienia przy tym to pod koniec troszke miałem dosyć.... ale jakby ktoś chciał się coś dowiedzieć to chętnie doinformuje.

LukaSuper.png

Opublikowano

Jak chcesz coś jeszcze zmienić to masz moją zgodę. 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Jak chcesz coś jeszcze zmienić to masz moją zgodę. 

Gotowe... Coś jeszcze do poprawy ?

LukaSuper.png

Opublikowano

Mi głównie chodzi o to, ze niektóre zdjęcia są nieaktualne. Skoro to poradnik, ktory ma pomóc nowym graczom, to jednak przydaloby się dać nową mapke, nie sądzisz? :P

8can.png

Opublikowano

Masz racje... na mapie z apollem jest wrzucona nowa... Nigdzie indziej nie mogę znaleźć a laptop odmawia posłuszeństwa i screena nie mogę zrobić. Wszystko jest dokładnie opisane. Nowa mapa też jest więc myślę, że już jest ok...

LukaSuper.png

Opublikowano

-.- co to ma byc ? Wszystko jest nieaktualne ... opisy liń zwłaszcza DUO zero wiekszych informacji bo to ze ADC ma zabijać minionki a suport go bronic chyba wszyscy wiedza nic nie napisane o itemkach /  wardach / taktykach zwlaszcza na mid campe bo nawet nie jest napisane ze pojawia sie ona w 3 minucie i robi ja jungler a druga robi suport. zero o goldzie oraz fireku. na moje to jest ctrl+c ctrl+v a te 2h co niby to robiłeś przeznaczyłeś chyba na szukanie tych informacji i danie kopiuj/wklej. jako że jest to jeszcze na konkurs to osobiście dał bym ci -10 pkt bo jak sama nazwa wskazuje na konkursie powinno być nie dość że estetycznie to też prawidłowe informacje oraz coś co ma przyciągnąc ludzi do czytania tego oraz kierowania się tym a tutaj nie ma nic a głównie to skupiłeś się na komendach które i tak są kopiuj -  wklej. 

Plus jeszcze wklejenie tych "Dobrych postaci" na odpowiednie linie ... o matko czy nikt w tych czasach nie ma juz nutki kreatywnosci ?

76561198013232167.png

Opublikowano

1. Opis dotyczy głównie początkowych faz Conquestu, ma na celu wprowadzić wstępnie początkowych graczy, nie mam całego dnia żeby opisać co do sekundy wykonywane czynności. Konkretne line też nie są opisane dokładnie gdyż jak wspominałem jest to tut CONQUESTU a nie duo czy solo osobno.

2. Spędziłem dużo czasu w robieniu tego posta. Dopiero zaczynam i uczę się pod względami estetycznymi.

3. Nic nie jest kopiowane.

4. Sam nie posiadasz żadnych poradników.

5. Doceń chociaż troche cudzy wysiłek bo póki co robisz tylko za wafla, który na wszystko kręci głową. Popraw kogoś z błędu a nie odrazu gnęb.

6. Jeśli przyszedłeś tutaj żeby z twojego mentalnego ,,silverka'' wejść wyżej to niestety tutaj nikt cie nie wyboostuje.

LukaSuper.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mapy i nie aktualne i prawa zmiejsz czcionki

Być kimś za kogo Siebie sam uważasz, a nie biec za stadem bydła i w gównie się tarzać...

• 5 miesięcy temu...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Trochę się to wszystko pozmieniało w obecnym sezonie i zakładam, że w kolejnym będzie jeszcze zupełnie inaczej. Zdjęcia powygasały, niektóre informacje są już nieaktualne.

Zamykam. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...