Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[BSD] Poprawna instalacja Portów + MYSQL'a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

­# Poradnik został napisany, ponieważ są poradniki tego typu jednak już nie aktualne.

Witam.

W dzisiejszym poradniku pokażę jak zainstalować Porty oraz MYSQL.

Pisząc ten poradnik pracowałem na :

System operacyjny - FreeBSD 9.3 64-bit

Ram - 512MB

Procesor - 2GHZ

Gdy już zalogujemy się do naszej maszyny wykonujemy to co piszę w kroku 1

Instalacja Portów :

Krok 1

Musimy ustawić aktualny czas na naszej maszynie, a więc wpisujemy :

To jest ukryta treść, proszę

Krok 2

Pobieramy aktualne porty wpisujac :

Instalacja portów trwa około 30-60minut. W zależności od paramterów naszej maszyny.

Instalacja MYSQL :

Krok 1

W zależności jaką wersję MYSQL chcemy w przyapku 5.6 wpisujemy komendę pierwszą a gdy chcemy wersję 5.5 komendę drugą

lub

Czekamy aż MYSQL się zainstaluje...

Krok 2

Wpisujemy

Na końcu dopisujemy

- Oznacza to, że gdy odpala nam się maszyna odpala automatycznie MYSQL'a.

Zapisujemy...

Krok 3

Wpisujemy

Krok 4

Wpisujemy

Tam gdzie "HASŁO" wpisujemy nasze hasło jakie chcemy do MYSQL

Następnie wpisujemy :

Po wpisaniu tej komendy wpisujemy hasło, które podaliśmy wyżej

Zalogowaliśmy się do naszego MYSQL'a

Krok 5

Wpisujemy

Następnie

Następnie

Następnie

Następnie

Następnie

Krok 6

Wpisujemy

Do MYSQL'a logujemy się dzięki :

USER: root

PASSWORD : Hasło, jakie wpisywaliśmy wyżej

Edytowane przez DavKin
ImKoksu™ lubi to

­46883540656645472816.png

Opublikowano

Wytłumacz mi jedno: po cholerę pobierasz porty, skoro instalujesz mysql z pkg, czyli gotowych binarek? xD

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

UP a od kiedy sie nie uzywa? Bo ja jakos uzywam i dziala , co ty jakies swoje zasady tu bedziesz wprowadzal? Nie wprowadzaj ludzi w blad czlowieku. Moze temat juz 1000 razy byl ale to tak samo jak ty startujesz ze swoimi serwerami, chyba juz 1000 razy startowales i nadal jestes w czarnej d***e. Hahahah.

Odnosnie tutka: ntpdate pl.pool.ntp.org mnie sie czesto zawiesza , mozna tez skorzystac z innych serwerow czasu.

hawajmeister lubi to
Opublikowano

UP a od kiedy sie nie uzywa? Bo ja jakos uzywam i dziala , co ty jakies swoje zasady tu bedziesz wprowadzal? Nie wprowadzaj ludzi w blad czlowieku. Moze temat juz 1000 razy byl ale to tak samo jak ty startujesz ze swoimi serwerami, chyba juz 1000 razy startowales i nadal jestes w czarnej d***e. Hahahah.

Odnosnie tutka: ntpdate pl.pool.ntp.org mnie sie czesto zawiesza , mozna tez skorzystac z innych serwerow czasu.

Skoro już kogoś hejtujesz to powinieneś wiedzieć że w nowych bsdkach jest nowsze pkg i nie ma już komendy pkg add : ) , Ale co ja tam wiem prawda? Przecież jestem tylko noobem z 12 letnim starzem..

Co do tutka.. Polecam jeszcze dodać jak rozwiązać problem z pkg na nowszych bsdkach ponieważ trzeba tam niekiedy mirrory manualnie dodać..

Rectual lubi to
Opublikowano (edytowane)

Skoro już kogoś hejtujesz to powinieneś wiedzieć że w nowych bsdkach jest nowsze pkg i nie ma już komendy pkg add : ) , Ale co ja tam wiem prawda? Przecież jestem tylko noobem z 12 letnim starzem..

Co do tutka.. Polecam jeszcze dodać jak rozwiązać problem z pkg na nowszych bsdkach ponieważ trzeba tam niekiedy mirrory manualnie dodać..

Naucz sie czytac koles ! Ja nie hejtuje tylko odnosze sie do tematu ktory jest napisany pod 8.4... Pisze ci jak krowie na rowie "System operacyjny - FreeBSD 8.4 64-bit" Wiec noobie z 12 letnim starzem polecam nauczyc sie czytac ...

Edytowane przez Jordans
Opublikowano

Zacznijmy od tego wielki "znawco" ze zadna serwerownia praktycznie nie instaluje bsd 8.4

Skad ty mozesz wiedziec skoro ty znasz tylko atmana... Pfff.

Eterhost

Seflow na zyczenie

Minthost

BiznesHost

Mozna wymieniac dalej ale za bardzo jestes ograniczony specjalisto od popapranych serwerow abys to zalapal... Jak tam megamt2 kolego, bo przerwa jak zwykle na chwile miala byc a juz w tygodniach mozna liczyc. Buah hahahahah. Zawinales szmal na podpaski aby ci kisiel nie lecial i juz po wszystkim co?

Opublikowano (edytowane)

Skad ty mozesz wiedziec skoro ty znasz tylko atmana... Pfff.

Eterhost

Seflow na zyczenie

Minthost

BiznesHost

Mozna wymieniac dalej ale za bardzo jestes ograniczony specjalisto od popapranych serwerow abys to zalapal... Jak tam megamt2 kolego, bo przerwa jak zwykle na chwile miala byc a juz w tygodniach mozna liczyc. Buah hahahahah. Zawinales szmal na podpaski aby ci kisiel nie lecial i juz po wszystkim co?

Jestes albo idiota albo udajesz, atmana uzywalem w 2013 roku :) I jak ty kupujesz dedyki w serwerowniach typu bizneshost to powodzenia.

Serwerownie temu uciekają od starych BSD bo nowsze = stabilniejsze i lepsze ( mowa o wersji STABLE) i wracajac do tematu to na kazdym bsd nawet 8.4 porty staja sie przestarzale i normalny czlowiek ktory ma mozg ( ty go nie masz) uzywa tego co lepsze ale ty zatrzymales sie na metodach z 2010 roku.

ps. na tym mega nawet is nie bylo :)

pierdol sie

Edytowane przez alchemik1

ban.gif

Opublikowano (edytowane)

Jestes albo idiota albo udajesz, atmana uzywalem w 2013 roku :) I jak ty kupujesz dedyki w serwerowniach typu bizneshost to powodzenia.

Serwerownie temu uciekają od starych BSD bo nowsze = stabilniejsze i lepsze ( mowa o wersji STABLE) i wracajac do tematu to na kazdym bsd nawet 8.4 porty staja sie przestarzale i normalny czlowiek ktory ma mozg ( ty go nie masz) uzywa tego co lepsze ale ty zatrzymales sie na metodach z 2010 roku.

ps. na tym mega nawet is nie bylo :)

pierdol sie

Po pierwsze sam sie pier.. Po drugie nie odnosze sie nawet do tego poniewaz ja nie pisalem ze uzywam serwery z biznes hosta mordochlapie.

ps. ty powaga nie bylo is? to na ktorej odslonie byl bo juz sie pobugilem? 5,12 czy moze 20? Jestes jak klan , nikonczanca sie historia w gównie po uszy...

Eee peace frajerze serio... jak co to pisz na PW bo syf siejesz i nie chce abys sial smrod w tematach. Nie raportniesz mnie za frajera co?Mnie nie wcisniesz kitu bo doskonale znam kariery twoich serwerow.

Nie pisz tu wiecej ok? Basta czlowieku.

Edytowane przez Jordans
Opublikowano

­

Zacznijmy od tego wielki "znawco" ze zadna serwerownia praktycznie nie instaluje bsd 8.4

exone.

Odświeżam.

­46883540656645472816.png

Opublikowano (edytowane)

Kolejny poradnik z serii pt. "jak zainstalować mysql" przecież to takie trudne, jeszcze pobiera porty po to żeby potem użyć pkg, poziom na miarę cannzasa.

@antymix

Będzie działać na freebsd 9.2? -.-

ps. Umiesz zainstalować mysql, teraz możesz juz być developerem.

Edytowane przez Maxrik