Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kolejność Fate

MatJo1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema mam zamiar oglądać Fate na stronie Wbijam ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Wiem ,że Zero jest presequelem i raczej od tego bym chciał zacząc ale jest jeszcze jakiś zero 2012 i do tego potem jedni piszą żeby oglądać Stay Night drudzy żeby Unlimited i już nie mam pojęcia xD chce tylko dodać ,że interesuje mnie tylko główna fabuła jakieś tam fillery są mi totalnie zbędne! Więc jak ? ktoś mi może popodawać pokolei nazwy z tej strony :P ?

Opublikowano

Najlepsza droga to rozpoczęcie od fate/stay night, a potem przejście do fate/zero.

Teraz masz 3 wybory, jeśli chodzi o początek tej drogi.

1. Oglądasz fate/stay night z 2006, potem fate/zero

2. Oglądasz part 1 fate/stay night z 2014 i czekasz kilka miesięcy aż skończy się part 2 (jeszcze się nie zaczął), następnie przechodzisz do fate/zero

3. Oglądasz fate/stay night z 2006, potem fate/zero, a potem fate/stay night z 2014

Ja wybralem 3 droge, ale jak nie chce Ci się oglądać dwa razy prawie takich samych 12 odcinków to wybierz drogę 1 albo 2. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

ft_powiazania.jpg

ale tu nie o to chodzi co jest prequelem, a co sequelem. Lepiej imo się ogląda fate/zero po fate/stay night, z resztą fate/zero wyszlo później. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

3. Oglądasz fate/stay night z 2006, potem fate/zero, a potem fate/stay night z 2014

Tylko tak. Najsensowniej oglądać anime według daty premiery. Po FSN z 2006 jest jeszcze film kinowy UBW.

Opublikowano

Tylko tak. Najsensowniej oglądać anime według daty premiery. Po FSN z 2006 jest jeszcze film kinowy UBW.

no wlasnie nie tylko tak, bo może on nie będzie miał w ogóle ochoty oglądać wersji z 2014, bo w pierwszych 10 odcinkach szczerze mówiąc jest mało różnic ;) 

Co do filmu kinowego moim zdaniem jest c*****y. Jest to takie streszczenie UBW, a ubw się jeszcze nie skonczylo, imo film kinowy ubw dobry do przypomnienia fate/stay night ubw, ale tak po prostu, zeby sobie jebnać to nie polecam.

XrgAYyk.png

Opublikowano

bo może on nie będzie miał w ogóle ochoty oglądać wersji z 2014, bo w pierwszych 10 odcinkach szczerze mówiąc jest mało różnic ;)

Tylko, że jak widzę to ta seria z 2014 roku to alternatywa dla Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works, czyli ścieżki Rin. Natomiast FSN z 2006 roku to była ścieżka Saber.

Co do filmu kinowego moim zdaniem jest c*****y. 

Pamiętam, że jak obejrzałem UBW po zakończeniu FSN to byłem bardzo zawiedziony. Gorsza cała konstrukcja fabularna, brakowało dobrych walk i klimatu. Również bardzo mi się nie spodobało to co zrobili z Ilyą.

Opublikowano

Tylko, że jak widzę to ta seria z 2014 roku to alternatywa dla Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works, czyli ścieżki Rin. Natomiast FSN z 2006 roku to była ścieżka Saber.

Pamiętam, że jak obejrzałem UBW po zakończeniu FSN to byłem bardzo zawiedziony. Gorsza cała konstrukcja fabularna, brakowało dobrych walk i klimatu. Również bardzo mi się nie spodobało to co zrobili z Ilyą.

Wlasnie to co zrobili z ilyą według mnie było fajne, było na co popatrzeć, jeśli chodzi o brutalność  ;) . nawet ją polubiłem, więc jej śmierć tymbardziej wywarła na mnie emocje. 

Tak, masz racje, film kinowy jest średni, ale o tym już pisałem. 

Masz rację, seria z 2014 jest alternatywną wersją, nie zmeinia to jednak faktu, że może wynudzić niefana, bo przez pierwsze 10 odcinków jest mało różnic. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Wlasnie to co zrobili z ilyą według mnie było fajne, było na co popatrzeć, jeśli chodzi o brutalność  ;) . nawet ją polubiłem, więc jej śmierć tymbardziej wywarła na mnie emocje. 

Nie lubię czegoś i nigdy nie uznam takich scen za zaletę. W tym nie ma nic fajnego. Mogą być takie sceny odnośnie złych lub denerwujących postaci.

Masz rację, seria z 2014 jest alternatywną wersją, nie zmeinia to jednak faktu, że może wynudzić niefana, bo przez pierwsze 10 odcinków jest mało różnic. 

Jeśli spojrzeć na ilość odcinków, świetne walki i jakość wizualną to nie ma możliwości się nudzić i to bez względu na ilość podobieństw do FSN z 2006 roku.

Opublikowano

Nie lubię czegoś i nigdy nie uznam takich scen za zaletę. W tym nie ma nic fajnego. Mogą być takie sceny odnośnie złych lub denerwujących postaci.

Jeśli spojrzeć na ilość odcinków, świetne walki i jakość wizualną to nie ma możliwości się nudzić i to bez względu na ilość podobieństw do FSN z 2006 roku.

ja lubie jak ginie mi postac, którą lubialem ;)

Mylisz się. Mimo swietnych walk i jakosci wizualnej mozna się nudzić, ja sam to udowadniam, bowiem przy fate/stay night z 2014 roku się nudziłem.

XrgAYyk.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Obejrzyj jedynie F/Z i na tym zakończ swoje przygody z Fatem, reszta to dno i same wodorosty.

Nie zgodzę się, UBW serie (pierwsza i sequel) są dobre w moim mniemaniu, nie tak przeciętne jak przeciętniaki (jak to brzmi :D). Ogląda się świetnie, nie wiesz co będzie dalej, czym cię zaskoczą. A bohaterowie... no cóż. Wolę tych od tych z zero ;) Zresztą, niech sam zobaczy czy mu się podoba, czy też nie. 

Opublikowano

Skoro wspomniałeś już o bohaterach, to ciekawi mnie postać Sakury (?). Ponieważ, w pierwszych odcinkach było pokazane, że ma ona pieczęć. A później się okazuje że to jej przyrodni brat jest mistrzem Rider, która w sumie omkle "zginęła". Czyli co, Sakura już nie jest mistrzem ? Czy po prostu przekazała bratu tę pieczęć ? I w sumie co zabiło Rider ? Może jednak obejrzę do końca ? A no i Illyasviel... Chce zabić Shirou boo.. ?

gfgdf

Opublikowano

Skoro wspomniałeś już o bohaterach, to ciekawi mnie postać Sakury (?). Ponieważ, w pierwszych odcinkach było pokazane, że ma ona pieczęć. A później się okazuje że to jej przyrodni brat jest mistrzem Rider, która w sumie omkle "zginęła". Czyli co, Sakura już nie jest mistrzem ? Czy po prostu przekazała bratu tę pieczęć ? I w sumie co zabiło Rider ? Może jednak obejrzę do końca ? A no i Illyasviel... Chce zabić Shirou boo.. ?

Zależy o jakąscieżke fabularną CI chodzi. Jeśli o ubw, to Rider zgineła przez Caster, z tego co pamiętam. A sakura nie byla mistrzem, przynajmniej nie pamietam tego. Należy do rodziny magów, wiec pewnie ma jakieś znaki magiczne na ciele, czy blizny z przeszłości (pozdro dla wtajemniczonych). Illyasviel nie chce zabić shirou. Bardziej traktuje go jako "bracziszka", ciekawostke. Chcialaby sie tez pewnie wiecej dowiedzieć o Kiritsugu, ktory jest ojcem Illyasviel i jednoczesnie w pewnym sensie ojcem shirou. 

Nie zgodzę się, UBW serie (pierwsza i sequel) są dobre w moim mniemaniu, nie tak przeciętne jak przeciętniaki (jak to brzmi :D). Ogląda się świetnie, nie wiesz co będzie dalej, czym cię zaskoczą. A bohaterowie... no cóż. Wolę tych od tych z zero ;) Zresztą, niech sam zobaczy czy mu się podoba, czy też nie. 

Cóż, o ile Fate/stay night warto obejrzeć, bo jest to spoko seria (nic więcej, jakoś nie potrafię dostrzec w tym nic głębszego, czy ponadprzeciętnego. powiedzialbym, ze średniak w idealnej oprawie czyli kreska, animacja muzyka), tak zgadzam się z tezą jakoby Fate/zero mialobyć o wiele lepszą serią. Raczej większość widzów tak uważa.

XrgAYyk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...