Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak działa VAC i jak to Valve zajmuje się wykrywaniem cheatów.

Cuco

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. To, że jestem blisko developerów wspomagaczy do CSa można było zauważyć już na moim profilu o ile ten temat istnieje nadal. Ale nie o tym chciałem pisać, a o VAC.

VAC jest... głupi. Jest kompletnie głupi. Bez pomocy człowieka (nie mam tu na myśli tego, że musiał być napisany przez człowieka; raczej finalne jego działanie) nie poradziłby sobie nawet z wykryciem CE na komputerze podczas odpalonej gry.

Odpalam sobie jakąś playlistę na spotify i piszę.

Co do działania VAC było wiele podejrzeń - skany heurystyczne, bycie intruzem na komputerze. Są błędne. Krótka historia o tym jak dowiedzieliśmy się z moim znajomym jak VAC działa - pomagałem mu na jego portalu gdzie sprzedawał cheaty, hexui. Sam cheat jest jaki jest - mierny, ale kosztował mało bo tylko 10€ miesięcznie. A jak na tą cene opcje miał przystępne jeśli chodzi o legit-gameplay. No i ta baza klientów rozrastała się przez dziesiątki aż do tysięcy osób. Aktualnie tych klientów jest ~3k. To dosyć sporo. Więc dlaczego Valve miałoby nie wydać tych 10€ i przez miesiąc mięć dostęp do cheata? Valve nie zajmuje się reverse engineeringiem cheatów, srają na to. Hexui kupiła normalna osoba. Nie odpalił haxa W GRZE ani raz od zakupu ale ściągał każdy update. To wzbudziło pewne podejrzenia i zdecydowaliśmy się przy następnym update podrzucić mu na komputer prezencik. Wiecie już kto to był z zawodu? Niejaki ninjaninepin. Osoba która zajmuje się kupywaniem cheatów i skanowaniem ich specjalnym programem VacTool, później to wszystko z jednego tygodnia wysyłał do jego przełożonego, Chada Weavera. Co zbierał VacTool? Skrzynka pocztowa ninjaninepina wyjaśnia:

Wysłał e-maila do Chada o treści:

46xbc9.jpg

Godzinę później otrzymał $90 na swoje konto paypal.

qnxwkr.jpg

No i haxy kupił.

yiwj0p.jpg

I skan z VacTool wysłał.

dcpqji.jpg

Tak samo jak wiele innych skanów.

fr0pui.jpg

Jaki z tego wniosek? VAC jest manualny jeśli chodzi o jego aktualizację. JEST GŁUPI JAK BUT.  Tak samo jak pracownik Valve. Biedak, nie wiedział co go czeka.  Zapisaliśmy sobie oprogramowanie vactool na swoich komputerach, i fajnie takie coś mieć. Dlatego nie używa się publicznych cheatów. Aktualnie sposób w jaki działa Valve jest troche głupi, zamiast wprowadzić heurystykę do VAC nadal bawia się w kupywanie oprogramowania, przeskanowywanie go. A przecież takie rzeczy łatwo ominąć :) Nie pozdrawiam i nie polecam. 

Mogę zainteresowanym udostępnić cały dump skrzynki pocztowej tego człowieka, nie ma tam żadnych haseł, tylko maile paypal<->ninja, chadweaver<->ninja.

hiFG4ZA.png

Opublikowano

Wydaje mi się, że już o tym czytałem (na jakimś zagranicznym blogu)

tl;dr VOLVO kupuje cheaty i je skanuje za pomocą "VacTool'a", a następnie ustawia VAC'a tak, żeby wykrywał dany cheat na podstawie tego co pokazał vactool.

Imo trochę naciągane, ale nigdy nie zagłębiałem się w pisanie cheatów, czy też ich zabezpieczanie ;)

b_560_95_1.png

Opublikowano

Na blogu developera hexui ale tutaj przedstawiłem większy skrawek tej sprawy.

Hmmm czyli na logike, wystarczy dodać kod, który nic nie zmienia, a który wykryje ten vactool i cheat jest UD? xD @krul csgo

b_560_95_1.png

Opublikowano

Hmmm czyli na logike, wystarczy dodać kod, który nic nie zmienia, a który wykryje ten vactool i cheat jest UD? xD @krul csgo

Nie. To konkretna część kodu. Zapytania, runpe, wykonywanie operacji na procesie gry itp. W tym miejscu junkcode nie pomoże.

hiFG4ZA.png

Opublikowano

Też nie rozumiem dlaczego nie wprowadzą skanów heurystycznych, do tego jakiś przyzwoity algorytm i 90% cheatów rip, bo metody u większości "dostawców" cheatów te same.

Btw. cały ten dump emaili jest dostępny tutaj jak ktoś chce: http://menalix.com/?p=22

A swoją drogą to piszesz jakby to twoje było, a chyba sporo zrobiłeś, skoro Menalix nawet nie wie kim jesteś xD
[1:06:45 AM] Anonymous: he says that he is your friend, and he helped you on hexui, lolz
[2:09:49 AM] Menalix: xD wtf
[2:10:10 AM] Anonymous: idk xD
[2:11:46 AM] Menalix: then he just uses the e-mail I hacked like it is his Work lol xD
Opublikowano

Nigdzie nie napisałem, że jest moje. O drogach szybko się zapomina. Niemniej jednak masz rację co do vac.

hiFG4ZA.png

Opublikowano

No coz, mozna sie bylo tego spodziewac , Valve to gowno , i masa cheaterow jest w CS'ie , ale po co dac 128 tickrate i lepszy anty cheat jak hajs sie liczy.
Jak lepiej dac promocje CS:GO za 2 Eurosy i przybywa nagle 10k cheaterow..

Opublikowano

No coz, mozna sie bylo tego spodziewac , Valve to gowno , i masa cheaterow jest w CS'ie , ale po co dac 128 tickrate i lepszy anty cheat jak hajs sie liczy.

Jak lepiej dac promocje CS:GO za 2 Eurosy i przybywa nagle 10k cheaterow..

Tu nie chodzi o to by wam się grało przyjemnie, tylko żeby Valve zarobiło jeszcze więcej hajsu - ma na nas wyje***e. Tak samo inni developerzy gier, typu RITO czy EA.

Co do samego systemu Valve - wyjaśniałoby to czemu tak wszystko działa powoli(wykrywanie czitów), bo gdyby Valve chciało to by od samego startu gry wykrywało złośliwe kody które by były aktualizowane w systemie VAC. Co prawda nie jestem jakoś tak pewien czy to prawda do końca, bo czasem niektóre rzeczy mogą być ponaciągane. Coś tak w ogóle słyszałem że podczas odpalenia steam'a tudzież gry ten ich cały "System" skanuje nasz komputer - co by było teraz mitem skoro cały system VAC jest manualny.

Nie mniej jednak ciekawie to jest w miarę rozpisane.

Opublikowano

tak tak, czego to ty jeszcze z tym swoim kolega nie zrobiles, pewnie ESEA zreversowana 2 dni po release.

kazdy kto powinien wiedziec wie jak dziala VAC wiec nie wiem czy to jest popis wiedzy czy c**j wie co.

poza tym chwalic sie ze niby podrzuciles malware pracownikowi sporej firmy to tez jest glupie, no ale co gimbo sie musi pochwalic ile wie, lmao.

@steelie

juz widac po csgo ze swietnie by to wypalilo jak w overwatchu sa jakies nabuzowane dzieci po 13 lat z nova 1 i oceniaja, ile razy jakis pro player dostal ow bo jakis kiddo myslal ze jest odpalony.

nikt w valve nie ma czasu na pierdolenie sie ze smiesznymi screenami gdzie kazdy moze sobie zbypassowac ta metode robienia ss.

Opublikowano

Moim zdaniem powinno to być jak w cs 1.6 na serwerach - Jest taka opcja przez graczy żeby zrobili SS graczowi, potem pracownicy volvo to sprawdzają i banują lub nie. Tyle.

Opublikowano

Moim zdaniem powinno to być jak w cs 1.6 na serwerach - Jest taka opcja przez graczy żeby zrobili SS graczowi, potem pracownicy volvo to sprawdzają i banują lub nie. Tyle.

Większość płatnych cheatow za min. 10 euro ma antyss. Nawet darmowy T_T ma taką opcję.

b_560_95_1.png

Opublikowano

Siemka. To, że jestem blisko developerów wspomagaczy do CSa można było zauważyć już na moim profilu o ile ten temat istnieje nadal. Ale nie o tym chciałem pisać, a o VAC.

VAC jest... głupi. Jest kompletnie głupi. Bez pomocy człowieka (nie mam tu na myśli tego, że musiał być napisany przez człowieka; raczej finalne jego działanie) nie poradziłby sobie nawet z wykryciem CE na komputerze podczas odpalonej gry.

Odpalam sobie jakąś playlistę na spotify i piszę.

Co do działania VAC było wiele podejrzeń - skany heurystyczne, bycie intruzem na komputerze. Są błędne. Krótka historia o tym jak dowiedzieliśmy się z moim znajomym jak VAC działa - pomagałem mu na jego portalu gdzie sprzedawał cheaty, hexui. Sam cheat jest jaki jest - mierny, ale kosztował mało bo tylko 10€ miesięcznie. A jak na tą cene opcje miał przystępne jeśli chodzi o legit-gameplay. No i ta baza klientów rozrastała się przez dziesiątki aż do tysięcy osób. Aktualnie tych klientów jest ~3k. To dosyć sporo. Więc dlaczego Valve miałoby nie wydać tych 10€ i przez miesiąc mięć dostęp do cheata? Valve nie zajmuje się reverse engineeringiem cheatów, srają na to. Hexui kupiła normalna osoba. Nie odpalił haxa W GRZE ani raz od zakupu ale ściągał każdy update. To wzbudziło pewne podejrzenia i zdecydowaliśmy się przy następnym update podrzucić mu na komputer prezencik. Wiecie już kto to był z zawodu? Niejaki ninjaninepin. Osoba która zajmuje się kupywaniem cheatów i skanowaniem ich specjalnym programem VacTool, później to wszystko z jednego tygodnia wysyłał do jego przełożonego, Chada Weavera. Co zbierał VacTool? Skrzynka pocztowa ninjaninepina wyjaśnia:

Wysłał e-maila do Chada o treści:

46xbc9.jpg

Godzinę później otrzymał $90 na swoje konto paypal.

qnxwkr.jpg

No i haxy kupił.

yiwj0p.jpg

I skan z VacTool wysłał.

dcpqji.jpg

Tak samo jak wiele innych skanów.

fr0pui.jpg

Jaki z tego wniosek? VAC jest manualny jeśli chodzi o jego aktualizację. JEST GŁUPI JAK BUT.  Tak samo jak pracownik Valve. Biedak, nie wiedział co go czeka.  Zapisaliśmy sobie oprogramowanie vactool na swoich komputerach, i fajnie takie coś mieć. Dlatego nie używa się publicznych cheatów. Aktualnie sposób w jaki działa Valve jest troche głupi, zamiast wprowadzić heurystykę do VAC nadal bawia się w kupywanie oprogramowania, przeskanowywanie go. A przecież takie rzeczy łatwo ominąć :) Nie pozdrawiam i nie polecam. 

Mogę zainteresowanym udostępnić cały dump skrzynki pocztowej tego człowieka, nie ma tam żadnych haseł, tylko maile paypal<->ninja, chadweaver<->ninja.

@krul csgo szkoda ze twoje w tym artykule to jest jakies lipne tlumaczenie z gimbusiarskimi wstawkami rodem z csh lol 

­

Opublikowano

Trzeba też zwrócić uwagę na to, że vaca tworzy tylko jedna osoba, dlatego powstał ow. Ten jeden programista nie jest wstanie napisać sam programu, który wykrywalby te wszystkie haxy.

Opublikowano

Trzeba też zwrócić uwagę na to, że vaca tworzy tylko jedna osoba, dlatego powstał ow. Ten jeden programista nie jest wstanie napisać sam programu, który wykrywalby te wszystkie haxy.

Od kiedy VAC jest tworzony przez jednego programiste?

Opublikowano

o.O
Opublikowano

to niezly ten programista jak od 1.6 trzyma do csgo i robi sam cos tak duzego, pewnie kolega wujka cioci babci taty mamy krula csgo

Opublikowano

Tu nie chodzi o to by wam się grało przyjemnie, tylko żeby Valve zarobiło jeszcze więcej hajsu - ma na nas wyje***e. Tak samo inni developerzy gier, typu RITO czy EA.

Co do samego systemu Valve - wyjaśniałoby to czemu tak wszystko działa powoli(wykrywanie czitów), bo gdyby Valve chciało to by od samego startu gry wykrywało złośliwe kody które by były aktualizowane w systemie VAC. Co prawda nie jestem jakoś tak pewien czy to prawda do końca, bo czasem niektóre rzeczy mogą być ponaciągane. Coś tak w ogóle słyszałem że podczas odpalenia steam'a tudzież gry ten ich cały "System" skanuje nasz komputer - co by było teraz mitem skoro cały system VAC jest manualny.

Nie mniej jednak ciekawie to jest w miarę rozpisane.

Volvo skanuje komputer w poszukiwaniu odpowiedniej sygnatury, którą pracownicy volvo muszą dodawać nieustannie poprzez skany vactoolem.. Jeżeli takową znajdzie - automatyczny VAC, przynajmniej tak jest według mnie.

8LTfBGw.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...