Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak działa system rang?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, z tej strony Polski Sebek - mało znana Global Elite w Counter Strike: Global Offensive. 

Było pełno tematów typu "Czemu nie mogę wyjść z silvera", "Dlaczego ciągle otwieram i nie mogę wychodzić". 

W tym poradniku odpowiem na Wasze pytania. 

Rangi

Zapewne każdy zapoznał się już z rangami w CS:GO. Jeżeli nie to podaję wam w spoileru. 

5929114288362371243787.jpeg

Jestem obecnie w najwyższej z możliwych rang - Elita Światowa (Global Elite)

8146414284283701243787.png

Pomyślicie sobie teraz - 51 winów i Global Elite - jak to możliwe...

Otóż to! Wszystko jest możliwe. 

Czynniki wpływające na punkty ELO

Takie czynniki są TYLKO DWA! 

Wygrane/przegrane rundy

Wszyscy sobie myślą, a zostałem sam na dwóch to po co mam walczyć - to tylko runda. 

Tutaj się mylicie. Za przegraną rundę tracicie także punkty, a za wygraną zyskujecie. Każdy gracz straci/zyska tyle punktów w zależności ile miał na początku (niestety nie da się sprawdzić punktów ELO). 

MVP

MVP - najcenniejszy gracz rundy - taką 'gwiazdkę' otrzymuje osoba, która ma najwięcej punktów pod koniec rundy. Osoba, która ma najwięcej MVP w meczu dostanie na 100% więcej punktów niż pozostali. 

ZA INNE CZYNNIKI PRÓCZ TYCH WYMIENIONYCH NIE DOSTAJESZ PUNKTÓW ELO!!!

Remis/poddanie się

Kolejną kwestią jest remis lub poddanie się. Co do remisu jest to łatwiejsza sprawa - wszystko zależy od tego ile będziesz miał MVP. Zapamiętaj! Możesz podczas remisu także awansować, ale także spaść niżej! 

Co do poddania się to już jest trudniejsza sprawa. Otóż za poddanie się także tracisz punkty ELO. Co do reszty drużyny - macie BOT'a i przejęcie go oraz zdobywanie punktów ELO jako on jest rozdzielane między 4 pozostałych członków drużyny. Dodatkowo dostajecie więcej punktów ELO za wygraną/przegraną rundę z BOT'em w drużynie. Lecz jeżeli przegracie w 5 z drużyną gdzie jest bot - stracicie o wiele więcej punktów niż normalnie.

Szybki awans - możliwe 

Jeżeli chcesz szybko wyjść, musisz grać najlepiej w 5 oraz z rangami wyższymi od Ciebie - załóżmy że Ty masz rangę Silver 2, więc koledzy powinni mieć minimum Gold Nova 1. Koledzy niech dadzą Ci podkładać pakę oraz ja rozbrajać / WAŻNE JEST ABYŚ ZDOBYŁ MVP ZA PLANT LUB DEFUSE /

Pierwsze mecze

Po kupnie Counter Strike: Global Offensive i pierwszym wejściu nie masz rangi. Otóż musisz wygrać 10 meczy (nie rozegrać 10 meczy tylko wygrać!). Niestety Valve założyło limit na 2 wygrane/dzień ze względu na boostowanie. Jak wygląda wbijanie pierwszej rangi? 

Otóż możesz po 10 meczów dostać się nawet do Global Elite (JEST TO MOŻLIWE!!!). Po każdych dwóch winach system narzuca Ci 24 godzinny "cooldown", po 24 godzinach dostajesz albo przeciwników z lepszymi rangami albo ze słabszymi - to w zależności od tego czy jaki był stosunek wygranych do przegranych. Zależy też z jakimi grasz rangami w teamie. Osobiście grałem z Szeryfami i po 7 winach pod rząd wrzucało już nam Supreme/Global Elite. 

Jeżeli będziesz grał i Twój stosunek winów do losów będzie mniejszy (więcej przegrałeś niż wygrałeś) możesz liczyć jedynie na: 

5872114288381341243787.jpeg

CZYLI NA SILVER HAMMER <3

PODSUMOWANIE

Nie idzie określić dokładnie po ilu grach awansujesz/spadniesz gdyż Valve jest sprytne i nie udostępnia działania punktów ELO. To co opisałem powinno wam starczyć, jeżeli nie to pytajcie. 

PYTANIA PRZYJMUJE TYLKO NA PW ALBO W TYM TEMACIE! 

Wybaczcie za słabą kompozycję i wygląd tego poradnika - nie jestem profesjonalistą w pisaniu poradników bo to jest mój pierwszy raz <3

Pozdrawiam całe społeczeństwo. 

Opublikowano

Mało przegranych w ciągu 2 tygodni ze względu że zajmuje się boostem i gram często na smurf kontach. 

Biorę udział w ligach Faceit, ESL, ESEA..

Pozdrawiam. :)

Opublikowano

4929414288451471243787.jpeg

Mało przegranych w ciągu 2 tygodni ze względu że zajmuje się boostem i gram często na smurf kontach. 

Biorę udział w ligach Faceit, ESL, ESEA..

Pozdrawiam. :)

Daj link do swojego konta a nie screena wklejasz bo screena zawsze można podrobić ;)

Opublikowano

5k godzin? Sorry, bajka. Prosi mają po 4-4,5h godzin na steamie ^.^

Mam gościa w znajomych który ma ciągle cs włączonego i nie wyłacza komputera, nabija sobie ciągle godziny i ma 2x więcej godz. od prosów.

@ edit

Tak jak @1361622928-U485574.pngKuMajster powiedział, czekam na link do konta :)

A i wkręcaj dalej bajki, że dopiero po 5000 godzinach zacząłeś grać na mm bo w to Ci nikt nie uwierzy xD

Czekam na spine od Ciebie bo pewnie takowa będzie za 1.. 2.. 3..

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Zachowujesz punkty ELO zdobyte do czasu wyrzucenia Cie, lecz one wciąż się naliczaja, np. za przegraną rundę. :) Nie możesz wtedy zdobyć punktów ale możesz je stracić. Pozdrawiam.

Opublikowano

A czy przypadkiem max rangą po 10 pierwszych grach nie jest LEM?

MAL

Uwielbiam "znawców" , którzy nakładają swój styl gry innym. Każdy ma własny styl i upodobania... Trzeba je tylko odkryć.

Opublikowano

A czy przypadkiem max rangą po 10 pierwszych grach nie jest LEM?

Nie, znam osoby, które po 10 meczach otrzymały rangę Globalnej Elity. 

Jeżeli grasz w 5 i w Twoim teamie są Supreme/Global Elite to jest możliwość otrzymania takie rangi.

Jeżeli grasz mecze solo - to wszystko zależy od stosunku wygranych rund do przegranych oraz zdobytych MVP - możliwe że tak jak mówisz - najwyższą rangą jest LEM do zbycia. Niestety ja tego nie sprawdzałem. :) 

Opublikowano

Mam pytanie co się dzieje jak np. osoba zostaje wyrzucona z meczu przez głosowanie? Zalicza się to jako przegrana i traci pk. ELO czy nic się nie zmienia?

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Opublikowano

Zachowujesz punkty ELO zdobyte do czasu wyrzucenia Cie, lecz one wciąż się naliczaja, np. za przegraną rundę. :) Nie możesz wtedy zdobyć punktów ale możesz je stracić. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dodaj informacje, że po przegranym meczu można awansować. Słyszałem jeszcze, że na dobór przeciwnikow ma wpływ również nasza celność(nie bezpowodu na koniec rundy zliczany jest procent trafionych kul), a także ilość rzuconych granatów itd. Czynników jest masa, nawet te najmniej dostrzegalne mają wpływ na nasz awans.

Opublikowano

Nie, znam osoby, które po 10 meczach otrzymały rangę Globalnej Elity. 

Jeżeli grasz w 5 i w Twoim teamie są Supreme/Global Elite to jest możliwość otrzymania takie rangi.

Jeżeli grasz mecze solo - to wszystko zależy od stosunku wygranych rund do przegranych oraz zdobytych MVP - możliwe że tak jak mówisz - najwyższą rangą jest LEM do zbycia. Niestety ja tego nie sprawdzałem. :) 

Pierw mówisz, że znasz osoby które po 10 mają globala a dalej napisałeś, iż możliwe jest max LEM do zdobycia.

To trochę beka, gubisz się we własnych zdaniach.

PS. nadal czekam na link do steam :)

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

Dodaj informacje, że po przegranym meczu można awansować. Słyszałem jeszcze, że na dobór przeciwnikow ma wpływ również nasza celność(nie bezpowodu na koniec rundy zliczany jest procent trafionych kul), a także ilość rzuconych granatów itd. Czynników jest masa, nawet te najmniej dostrzegalne mają wpływ na nasz awans.

Czynniki to tylko statystyki i nie mają one na punkty.

@PaTrOL *DG*

Czytaj ze zrozumieniem, solo - nie wiem jak jest, w teamie z GE - da się zdobyć

Opublikowano

Czynniki to tylko statystyki i nie mają one na punkty.

@PaTrOL *DG*

Czytaj ze zrozumieniem, solo - nie wiem jak jest, w teamie z GE - da się zdobyć

Mylisz się, lepsze statystki=lepsi przeciwnicy=wyższa ranga. Zdobywanie mvp to też czynnik wpływający na awans, więc nie rozumiem za bardzo tego co napisałeś, sam sobie zaprzeczasz. W tej grze liczą się przedewszystkim statyski. Prawda jest taka, że kille=wygrana.
Opublikowano

@mmaxx

Niestety kolego, tu się liczy gra zespołowa.. Statystyki nic nie mają do tego na jakich przeciwników trafisz. System dobiera ci przeciwników adekwatnych do Twoich punktow ELO. A na punkty wpływają tylko te dwa czynniki.

Opublikowano

Z tym Global Elite to dowaliłeś. Po pewnej aktualizacji max ranga po 10 meczach to LEM.

Opublikowano

Z tym Global Elite to dowaliłeś. Po pewnej aktualizacji max ranga po 10 meczach to LEM.

Dokładnie, czy to solo czy z team.

Nawet pasza po 10 miał lema bo pewnie miałby wyżej(grał z widzami ciągle).

@ Polski Sebek

Pokaż mi film lub nagraj jak Ty po 10 dostajesz globala to przyjadę do Ciebie i stawiam gorzałę :v

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

@Polski Sebek

Global elite 4 odznaczenia po wszystkim (czyli grales w 5 i od kumpli dostales) wszystkie zlote odznaki nabijane przez SAM i pewnie w 4 grales z lem+ i byles odpalony i wbiles global elite a teraz nie chcesz dac nawet linku do profilu bo zapewnie VAC dostaleś...

Pokaż mi film lub nagraj jak Ty po 10 dostajesz globala to przyjadę do Ciebie i stawiam gorzałę :v

Edit

I po co to zakrywanie zdjecia profilowego i nicku?

Opublikowano

@Polski Sebek

Global elite 4 odznaczenia po wszystkim (czyli grales w 5 i od kumpli dostales) wszystkie zlote odznaki nabijane przez SAM i pewnie w 4 grales z lem+ i byles odpalony i wbiles global elite a teraz nie chcesz dac nawet linku do profilu bo zapewnie VAC dostaleś...

I już nawet "poradnik" o systemie rang był :D

Opublikowano

@Polski Sebek

Edit

I po co to zakrywanie zdjecia profilowego i nicku?

bo wziął zdjęcie z neta albo zdjęcie znajomego pewnie.

Screen z ilością godzin na steam przegranych w cs też już usunął.

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czytam ,czytam i ni h*j nie rozumiem tej gry.......7 lat katowałem cf na i cf eu,przeciwników tam nie mam już,taraz przesiadłem się na csgo ( 2 tyg temu) i zgłupiałem....o h....j tu chodzi? chyba za stary już jestem :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak się ma sprawa zdobycia lepszej rangi. Np W obecnej chwili po 16 meczach mam mistrzowskie elit srebro(po 10 mistrzowskie) I pytanie, Po ilu meczach zmienia się ranga? Np po 1 meczu z elit m silver może dać od razu gold 2? I np z gold2 zmieni się na gold 3 po 1, 2, 3  itd meczach czy jak to się ma? 

Zaczynam w sumie grać w cs więc takie pytania na dziś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...