Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skąd taki wstręt do skripta?

hjrhombre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Skąd jest taki hejt na skripta? Jest on jakiś lagujący czy coś? Mam kilka pomysłów które można zrobić dosłownie w kilku linijkach w skript, ale zastanawiam się czemu wszyscy mówią, że jak na serwerze jest skript to jest on gówniany. Może mi ktoś to wytułmaczyć?

Opublikowano

Ja go kocham

Według innych:

- Wolniejszy

- Zajmuje GIGANTYCZNE MIEJSCE (oj tam oj tam, nie takie duże przy VPS'ie)

Straszę już forum od

20 CZERWCA 2015r.

Blaaaaaarg*

*Lubię Isaaca, opis Shoopu Da Whoopu

Opublikowano

@2xup
skrypt wolniejszy? (pierwszy raz slysze)
latwiejszy to moze i jest, ale tez trzeba umieć go ogarniać

@topic
Ludzie tak piszą, bo:
1. nie ogarniają
2. nie wiedza

3. itp/itd

Moim zdaniem skrypt dobrze napisany jest wydajny i nie obciąza serwa...

409.jpg?7190

|---> Z o s t a n ę <---|

Zostanę technikiem na twój serwer minecraft, zrobie cały serwer według twojego pomysłu!
http://www.mpcforum.pl/topic/1486254-zostanę-technikiem-stworzę-serwer-twojego-pomysłu/#entry12589185

Opublikowano

Myślę, że dużo ludzi nienawidzi pluginu Skript, ponieważ przez to KAŻDY może mieć swój skafaf i dużo 'dzieci' używa go nadmiernie. Chciałbym przypomnieć, że Skript to plugin przeznaczony do małych skryptów, a nie zaawansowanych PRO GILDI SKAFAF.

Opublikowano

@FakaAkaKox

@topic

Ludzie tak piszą, bo:

1. nie ogarniają

2. nie wiedza

3. itp/itd

Moim zdaniem odwrotnie. Hejtują go, ponieważ jest zbyt łatwy do zrobienia - większa konkurencja.

Myślę, że dużo ludzi nienawidzi pluginu Skript, ponieważ przez to KAŻDY może mieć swój skafaf i dużo 'dzieci' używa go nadmiernie. Chciałbym przypomnieć, że Skript to plugin przeznaczony do małych skryptów, a nie zaawansowanych PRO GILDI SKAFAF.

Między innymi.

Opublikowano

@554461402688252517908.png Biumrk
Pisać skrypty też trzeba potrafić, no chyba że ktoś sobie weznie wpisze na necie skrypt na takie czy takie coś to ba.. ale jak ma się własny pomysł to można go w skrypcie wykonać ;D Co do gildi w skrypcie nie jest to najlepszy pomysł, no ale wykonywalny i jak dobrze zrobiony to nie laguje

409.jpg?7190

|---> Z o s t a n ę <---|

Zostanę technikiem na twój serwer minecraft, zrobie cały serwer według twojego pomysłu!
http://www.mpcforum.pl/topic/1486254-zostanę-technikiem-stworzę-serwer-twojego-pomysłu/#entry12589185

Opublikowano

Skrypty nie są pisane w kodzie javy, a skript to taki konwenter. Więc wolniej idzie konwertowanie skripta na jave, czy normalnie użyć javy ?

Straszę już forum od

20 CZERWCA 2015r.

Blaaaaaarg*

*Lubię Isaaca, opis Shoopu Da Whoopu

Opublikowano

Skript to szajz dlaczego?

- Dzieci pisząc w skript uważają się za programistów... (Żeby napisać coś w skrypcie wystarczy znać angielski)

- Plugin przetwarzany jest raz, skrypt 2 razy przez co jest wolniejszy.

Sam plugin powstał po to by zaklejać dziury w pluginach.. 'Pisze w skript jestem programistą ' :')

r9wfFzB.png

Opublikowano

Ja do skripta wstrętu nie mam, a osobiście znam youtuberów któży mają swój serwer minecraft.
I używają też skripta, nie będę ich reklamował ale może ktoś się domyśli "Ve***z", "MrPu***se".
Tutaj podałem taki przykład, ja robiłem kiedyś serwery z skriptem i lagów nie było, serwer miał przy 100+ graczach cały czas 20TPS.
Ale tak jak koledzy wymienili, ludzie mają wstręt do skripta bo nie umieją pisać w tym języku. A do tego nie trzeba mieć umiejetności pisania jak do Javy, trzeba mieć kreatywność, cierpliowść i mózg.
Myśle że tutaj zakończe swoją wypowiedz.
Dziękuje za uwage, i narka.
­

Opublikowano

Czyli do napisania jakichś malutkich poprawek albo czegoś poniżej 50 linijek się nada?

Po to jest. Jak w pluginie jest coś ale mimo że jest coś nie ma tego czego byś chciał piszesz skrypt.

A skrypt NIE JEST JĘZYKIEM PROGRAMOWANIA!

r9wfFzB.png

Opublikowano

@2xup

@topic

Ludzie tak piszą, bo:

1. nie ogarniają

2. nie wiedza

3. itp/itd

od kiedy jest wolniejszy ? od zawsze i  nie ma czegos takiego jak dobrze napisany skrypt...

@top

bo zeby napisac w nim cos sensownego trzeba sryliardy dodatkow do niego ? 

bo jest wolniejszy od pluginu ?

bo ciagnie wiecej zasobow ?

patologia u moderatorow z dzialu srajkrafta ...

17077363944004662812.png

Opublikowano

od kiedy jest wolniejszy ? od zawsze i  nie ma czegos takiego jak dobrze napisany skrypt...

@top

bo zeby napisac w nim cos sensownego trzeba sryliardy dodatkow do niego ? 

bo jest wolniejszy od pluginu ?

bo ciagnie wiecej zasobow ?

Udowodnij że jest wolniejszy (przynajmniej przy małej ilości zmiennych) i przestań pisać niczym niepoparte posty xD

Skript sam w sobie ma pewne ograniczenia, choćby nie ma map i przy każdej manipulacji przy zmiennej musi sięgać do pliku i jej szukać, a same zmienne zapisywane są do jednego pliku.

Imo wiele osób za nim nie przepada, bo wystarczy zajrzeć do doca i znać język angielski choćby w minimalnym stopniu aby pisać swoje skrypty.

Opublikowano

Udowodnij że jest wolniejszy (przynajmniej przy małej ilości zmiennych) i przestań pisać niczym niepoparte posty xD

Skript sam w sobie ma pewne ograniczenia, choćby nie ma map i przy każdej manipulacji przy zmiennej musi sięgać do pliku i jej szukać, a same zmienne zapisywane są do jednego pliku.

Imo wiele osób za nim nie przepada, bo wystarczy zajrzeć do doca i znać język angielski choćby w minimalnym stopniu aby pisać swoje skrypty.

ok taki schemat

plugin - bukkit - java

skrypt - plugin - bukkit - java

17077363944004662812.png

Opublikowano

ok taki schemat

plugin - bukkit - java

skrypt - plugin - bukkit - java

Co z tego? Skript jest językiem skryptowym, nie kompilowanym.

Skrypt napisany w Skriptcie może być szybszy od pluginu, tak samo jak plugin może być szybszy od skryptu.

Opublikowano

Jak widzę tych gimbo-programistów którzy piszą że skrypty są szybsze od pluginów to rzygać mi się chce.

Plugin Skirpt powstał tylko i wyłącznie do malutkich projektów.  Widziałem już setki głupków z swoimi serwerami opartymi na skryptach a potem skamlą na forum "Dlacego moi serwer ma lagi".

Plugin jest wydajniejszy ! Rozumiesz to czy przewinąć od noooowa ! Ostrożny bądz i uważaj na skrypty !

Opublikowano

z debilem ktory wierzy ze skrypt moze byc szybszy od pluginu nie bede dyskutowal

17077363944004662812.png

Opublikowano

Co z tego? Skript jest językiem skryptowym, nie kompilowanym.

Skrypt napisany w Skriptcie może być szybszy od pluginu, tak samo jak plugin może być szybszy od skryptu.

Zacznijmy od tego że skript nie jest językiem. Nie jest ani strukturalny ani obiektowy ani nawet proceduralny. Jest tylko zbiorem zdań w języku angielskim.

Skrypt nie może być szybszy chyba że opracujesz własny silnik a najlepiej procesor ;)

Schemat wygląda nieco inaczej:

Procesor -> Maszyna wirtualna -> Bukkit -> Plugin.

Procesor -> Maszyna -> Bukkit -> Plugin -> Skrypt -> Plugin

r9wfFzB.png

Opublikowano

Zacznijmy od tego że skript nie jest językiem. Nie jest ani strukturalny ani obiektowy ani nawet proceduralny. Jest tylko zbiorem zdań w języku angielskim.

Skrypt nie może być szybszy chyba że opracujesz własny silnik a najlepiej procesor ;)

Schemat wygląda nieco inaczej:

Procesor -> Maszyna wirtualna -> Bukkit -> Plugin.

Procesor -> Maszyna -> Bukkit -> Plugin -> Skrypt -> Plugin

Wiki z definicji mówi, że Skript jest językiem skryptowym. Jeżeli mój tok interpretowania jej jest zły, wyporwadź mnie z błędu.

Naprawdę uważasz że przy skryptach pokroju [on click on wool:]->[message "xyz"] dostrzeżesz różnicę rzędu jednej setnej czy nawet tysięcznej ms gołym okiem? xD

@edit, język nie musi być obiektowy, żeby był językiem programowania

Opublikowano

Wiki z definicji mówi, że Skript jest językiem skryptowym. Jeżeli mój tok interpretowania jej jest zły, wyporwadź mnie z błędu.

Naprawdę uważasz że przy skryptach pokroju [on click on wool:]->[message "xyz"] dostrzeżesz różnicę rzędu jednej setnej czy nawet tysięcznej ms gołym okiem? xD

@Edit, język nie musi być obiektowy, żeby był językiem programowania

Skript jest tekstem używanym tylko w minecraft przez co nie może nazywać się językiem programowania. Do pisania w nim potrzeba jedynie znajomości angielskiego i nic więcej, żadnej dokumentacji nic.

Małe projekty (takie jak pokazałeś) to tylko path'e do pluginów i na tym polegała idea skript ;)

@Edit Ja napisałem że nie jest ani obiektowy ani strukturalny ani proceduralny czytaj ze zrozumieniem ;)

r9wfFzB.png

Opublikowano

Skript jest tekstem używanym tylko w minecraft przez co nie może nazywać się językiem programowania. Do pisania w nim potrzeba jedynie znajomości angielskiego i nic więcej, żadnej dokumentacji nic.

Małe projekty (takie jak pokazałeś) to tylko path'e do pluginów i na tym polegała idea skript ;)

a na czym innym polega idea języków skryptowych? ".. służący do kontrolowania danej aplikacji."

psst: jak to nie ma dokumentacji

Co nie oznacza, że nie można tworzyć większych skryptów, które mogę działać tak samo niezauważalnie szybko jak plugin.

@edit, i co z tego, w dalszym ciągu język nie potrzebuje żadnej z tej cech, aby był językiem

Opublikowano

a na czym innym polega idea języków skryptowych? ".. służący do kontrolowania danej aplikacji."

psst: jak to nie ma dokumentacji

Co nie oznacza, że nie można tworzyć większych skryptów, które mogę działać tak samo niezauważalnie szybko jak plugin.

Bullshit. "Jak to nie ma dokumentacji" NAUCZ SIE CZYTAĆ. Napisałem "nie jest potrzebna żadna dokumentacja" a nie że jej nie ma.

Co do większych projektów potrzeba Ci miliony dodatków (hiperbola) które zabiorą Ci 10c więcej zasobów. Naucz się Javy, to język a nie tekst jak skript ;)

r9wfFzB.png

Opublikowano

Bullshit. "Jak to nie ma dokumentacji" NAUCZ SIE CZYTAĆ. Napisałem "nie jest potrzebna żadna dokumentacja" a nie że jej nie ma.

Co do większych projektów potrzeba Ci miliony dodatków (hiperbola) które zabiorą Ci 10c więcej zasobów. Naucz się Javy, to język a nie tekst jak skript ;)

Nie muszę, jest już troszkę późno, mamy dwunastą.

Jakich dodatków i czemu mają zabrać dziesięć razy więcej zasobów? Nieumiejętnie napisany plugin też zabierze ci dziesięć razy więcej zasobów xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...