Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OLX i statystyki.

Vassopent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Czy to możliwe by OLX podkręcało statystyki tzn. ilość wyświetleń ?

Wystawiałem nie dawno samochód na portalu otomoto/allegro/olx ( na dwa tygodnie ).

Na allegro ( czyli wspólnie z otomoto ) miałem ponad 300 wyświetleń, gdzie na olx miałem ponad 500.

Tak samo sprawa wygląda z częściami używanymi które wystawiam na allegro i na olx. Na allegro np. wystawiona głowica miała po dwóch dniach dopiero 3 wyświetlenia, gdzie na olx miałem już ich 15.

Na allegro wygodniej się szuka części używane itd. dlatego, że na allegro przy dziale np. Silnik jest kilkadziesiąt podziałów a na olx jest tylko ten główny. Po drugie na allegro są pewniejsze zakupy ( nie w 100% ) ale zawsze coś, jakiś dowód zakupu po opcji " kup teraz "

Gdy dochodzi do sprzedaży jakieś części to pytam zawsze kupującego, z jakiego ogłoszenia dzwoni i większość odpowiada, że allegro.

Tak się właśnie zastanawiam czy olx właśnie nie podkręca statystyk...

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Allegro jest pewniejsze, ale olx popularniejszy. Sam powiedziałeś, że jak na OLX wpiszesz tą głowicę, to masz wszystkie wystawione, to ktoś wchodzi i ją sprawdza, a na allegro skoro ktoś ma podział, to z innych podziałów nawet nie sprawdza. Osobiście częściej kupuję na OLX, bo wystarczy telefon, adres i gotowe, jednak jest to w pewnym sensie ryzyko. Na OLX jest możliwość targowania, a allegro, opcja kup teraz i masz podaną kwotę, nie targujesz się, tylko podajesz dane kontaktowe, adresowe i nawet nikt się z Tobą nie kontaktuje zazwyczaj, po prostu wysyła. Oczywiście ja z allegro kupuję czasem, ale wolę tego nie robić. Mam stary adres, ale zawsze jak kupuję, to w adnotacjach dodaję zmianę adresu, nawet jest specjalna ramka na adres, jednak kupuję, a tu mi i tak wysyłają na stary. Po tygodniu się pytam, kiedy paczka dojdzie, a Oni, że jest już od 4 dni na poczcie. Nie mówiąc, że potem problem z odbiorem, bo adres się nie zgadza z tym wpisanym na dowodzie, a paczka została wysłana na dane mojej mamy, bo jest wpisana do tego konta jako właściciel, potem musiałem kolejne 3 dni czekać aż znajdzie czas by to odebrać, bo ani dane, ani adres się u mnie nei zgadzał. OLX telefonicznie, bądź e-mailem, bądź nawet gg podajesz adres na który mają wysłać i gotowe. Jak sprzedawałem crash (perkusyjny) to olx i po 2 dniach miałem już wiadomość, nawet się chłopak nie targował. Mam taki zwyczaj, że skoro się większość osób targuje, to ja robię wygórowaną cenę, bym nie stracił na tym targownaiu się. Crash okiem eksperta był warty ok. 50-60zł, poszedł za 80.

A wracając do podkręcania liczników, to wątpię, zależy od popytu na daną rzecz :D Jak auta szuka dużo osób, to masz dużo wyświetleń, bo z ciekawości wchodzą zobaczyć, a nóż okazja jakaś. Allegro masz podział... Auta ==> Audi ==> A4

Pozdrawiam.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Mam tak samo, wystawilem pewna rzecz na olx i AZ 600 WYSWIETLEN po tygodniu i ponad 70 odlsonietych telefonow = nikt nie zadzwonil

O co chodzi ? ludzie patrza, biora numer fona i nikt nie dzwoni?

Opublikowano

Wejdź na allegro, obojętnie jaka aukcja, zobacz ile ma wyświetleń.

Naciśnij F5 i trzymaj przez 5 sekund. Będzie +2 +3 wyświetlenia.

Zrób to samo na olx będzie +100 wyświetleń :)

Druga sprawa mój brat często szuka części do aut i wiem że rzadko wchodzi na allegro a druga sprawa jest taka że na olx potrafi po 10 razy wejść w to samo ogłoszenie :)

Opublikowano

Wejdź na allegro, obojętnie jaka aukcja, zobacz ile ma wyświetleń.

Naciśnij F5 i trzymaj przez 5 sekund. Będzie +2 +3 wyświetlenia.

Zrób to samo na olx będzie +100 wyświetleń :)

Druga sprawa mój brat często szuka części do aut i wiem że rzadko wchodzi na allegro a druga sprawa jest taka że na olx potrafi po 10 razy wejść w to samo ogłoszenie :)

Autor nie pyta się, jak się da nabić wyświetlenia, tylko czy OLX sztucznie je nabija.

Szczerze również mnie to zastanawia i podejrzewam, że tak jest. OLX nie jest wcale popularniejsze od Allegro (nie w takim stopniu), żeby miało klika/kilkadziesiąt razy więcej odsłon tej samej aukcji tego samo człowieka. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Np. teraz mam wystawionych kilka przedmiotów na allegro i na olx, na olx przykładowo na aukcji zderzaka przedniego mam 298 wyświetleń po 5 dniach a na allegro ledwo 10 wyświetleń.

Sprzedałem już kilka przedmiotów które były wystawione równocześnie na allegro i na olx i gdy pytałem kupujących z którego portalu znaleźli ofertę to odpowiadali, że z allegro.

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Zaczynając - Allegro i Olx to ta sama spółka, ich strony różnią się tylko mechaniką.

Jest to licznik wyświetleń ogłoszenia - liczone są wejścia użytkowników, odświeżenia strony, a nawet boty wyszukiwarek. 

To i tak tylko puste wyświetlenia, których licznik w żadnym stopniu nie przyczyni się do sprzedaży wystawionej rzeczy.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Dodam, że na OLX znajdują się "tańsze" przedmioty niż na allegro, z tego co Ja widzę, dlatego większość wchodzi na OLX.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Coś może być na rzeczy. Dodałem wczoraj ogłoszenie i mam 34 wyświetlenia telefonu, a nikt nie dzwonił ;v

Jak się wejdzie w ogłoszenie to już sie nalicza, wystarczy ze wejda i wyjda, nie muszą nawet calego ogloszenia spytac.

Widocznie nie spodobało im się to i nie dzwonili, ja tez wchodze sobie patrze a nie kupuje.

Ogłoszenia nie mają nic do tego, żeby dzwonili xD

Ja wystawiłem bluzę i mam 400 wyświetleń a też zero odpowiedzi, nie są zainteresowani to nie piszą, proste, a wejść zobaczyć wejdą.

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

Jak się wejdzie w ogłoszenie to już sie nalicza, wystarczy ze wejda i wyjda, nie muszą nawet calego ogloszenia spytac.

Widocznie nie spodobało im się to i nie dzwonili, ja tez wchodze sobie patrze a nie kupuje.

Ogłoszenia nie mają nic do tego, żeby dzwonili xD

Ja wystawiłem bluzę i mam 400 wyświetleń a też zero odpowiedzi, nie są zainteresowani to nie piszą, proste, a wejść zobaczyć wejdą.

Przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem co napisałem ;)

Opublikowano

Przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem co napisałem ;)

Masz 34 wyświetlenia telefonu, i?

Ja Ci napisałem dobrze.

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

Opublikowano

Wyświetlenia telefonu nie zaliczają się po wejściu w ogłoszenie.

Wchodzisz i oglądasz numery telefonów? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...