Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukasz gry MMO? Zapytaj tutaj! - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rodzaj gry - MMORPG
Czego oczekuję od gry - Sporej ilości graczy/dobrej fabuły i widocznej modyfikacji wizualnej postaci(tzn. jak zakładam nową zbroje/szatę/miecz to, żeby się różniła/różnił nie tylko kolorem, ale i modelem itp.) Nie interesuje mnie zbyt PVP, ale lepiej, żeby gra nie była P2P.
Specyfikacje komputera / laptopa - bez znaczenia
System operacyjny: - 7
Dodatkowe informacje - Szukam czegoś old school'owego, nie interesują mnie najnowsze produkcje powstałe w 2015/2016, lecz coś poniżej. Ze starszych grałem w np. GW2/Metin2/Skyforge/Neverwinter(tu grałem jak wyszła chwilę i nwm czy spełnia moje wymagania i czy jest sens)/SWTOR/B&S, więcej nie pamiętam. Nie bardzo lubię klimaty skośnookich.

Edytowane przez kubatoja
  • Odpowiedzi 314
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Rodzaj gry - MMO,MMORPG 

Czego oczekuję od gry - gra ma byc w miare nowa zadne last chaos czy cos, zeby miala w miare grafike i zeby troche osob w nia gralo, pamietam jak gralem w archeage to wbilem 10 lvl i zadnego gracza nie widzialem ;x

Specyfikacje komputera / laptopa - Wszystko mi pójdzie. 

System operacyjny: - Win 10

Dodatkowe informacje - Najlepiej żeby był otwarty świat grałem w gry np. Blade and Soul, Skyforge itp

Opublikowano

Rodzaj gry - Gra MMORPG

Czego oczekuję od gry - tego, aby wciągała. Spora populacja, bardziej grind.

Specyfikacje komputera / laptopa - lenovo y580

System operacyjny: - Win 10 64bit

Grałem w sporą część mmorpg i szybko mi się nudziły. Nie podawajcie Elsword, nostale, tery, metina itp. Moba również odpada.

Specyfikacje to nie jest model laptopa, tylko model karty / procesora itd. :)

Zagraj sobie w Blade and Soul - lvluje się szybko, endgame ma baaardzo wciągający. :) Jeżeli nie lubisz azjatyckich produkcji to mogę jeszcze polecić Drakensang - również ciekawa. :) Jest to h'n's. :)

W Drakensang grałem i nie podoba mi się. A w blade and soul za szybko exp idzie. Preferuję bardziej grindowniki.

Opublikowano

Rodzaj gry - MMORPG

Czego oczekuję od gry - Sporej ilości graczy/dobrej fabuły i widocznej modyfikacji wizualnej postaci(tzn. jak zakładam nową zbroje/szatę/miecz to, żeby się różniła/różnił nie tylko kolorem, ale i modelem itp.) Nie interesuje mnie zbyt PVP, ale lepiej, żeby gra nie była P2P.

Dodatkowe informacje - Szukam czegoś old school'owego, nie interesują mnie najnowsze produkcje powstałe w 2015/2016, lecz coś poniżej. Ze starszych grałem w np. GW2/Metin2/Skyforge/Neverwinter(tu grałem jak wyszła chwilę i nwm czy spełnia moje wymagania i czy jest sens)/SWTOR/B&S, więcej nie pamiętam. Nie bardzo lubię klimaty skośnookich.

Aion / Last Chaos (tutaj zbroja czasami się powtarza, ale rzaadko. Fabuła 1/10, ale całkiem fajnie się gra) / Guild Wars 2 (wcześniej płatna, teraz darmowa) / SWOTR

Rodzaj gry - Gra MMORPG

Czego oczekuję od gry - tego, aby wciągała. Spora populacja, bardziej grind.

Specyfikacje komputera / laptopa - lenovo y580

System operacyjny: - Win 10 64bit

Grałem w sporą część mmorpg i szybko mi się nudziły. Nie podawajcie Elsword, nostale, tery, metina itp. Moba również odpada.

Specyfikacje to nie jest model laptopa, tylko model karty / procesora itd. :)

Zagraj sobie w Blade and Soul - lvluje się szybko, endgame ma baaardzo wciągający. :) Jeżeli nie lubisz azjatyckich produkcji to mogę jeszcze polecić Drakensang - również ciekawa. :) Jest to h'n's. :)

W Drakensang grałem i nie podoba mi się. A w blade and soul za szybko exp idzie. Preferuję bardziej grindowniki.

Może MU Online lub Guild Wars 2? Albo Path of Exile - tam to trzeba się napocić żeby być dobrym. :)

Opublikowano

Rodzaj gry - MMO,MMORPG 

Czego oczekuję od gry - gra ma byc w miare nowa zadne last chaos czy cos, zeby miala w miare grafike i zeby troche osob w nia gralo, pamietam jak gralem w archeage to wbilem 10 lvl i zadnego gracza nie widzialem ;x

Dodatkowe informacje - Najlepiej żeby był otwarty świat grałem w gry np. Blade and Soul, Skyforge itp

Polecam byś jeszcze raz spróbował AA ale wbił max level i od ~50 zaczął brać udział w wszystkich world eventach jak Rifty czy walki o Mistmerrow lub Halcyonę. Patrząc na początkowe strefy to w mało której grze znajdziesz "dużo graczy" bo większość/wszyscy są już na end-game, a tak otwartego świata jak w AA to nigdzie indziej nie widziałem. Wybierz też zaludniony serwer. Kyprosa albo Shatigon na EU będą najlepsze.

Karyvlea lubi to
Opublikowano (edytowane)

Rodzaj gry - MMORPG

Aion / Last Chaos (tutaj zbroja czasami się powtarza, ale rzaadko. Fabuła 1/10, ale całkiem fajnie się gra) / Guild Wars 2 (wcześniej płatna, teraz darmowa) / SWOTR

Napisałem, że grałem w GW2 i w SWTOR.

Ten Lost Chaos odpada, Aiona sprawdzę.

A ten ArcheAge ? gra w to dużo ludzi/p2p czy f2p? z ss/filmików wygląda nawet fajnie. Jak nie to może coś innego?!

I czy w Neverwinter opłaca się grać, nie stał się p2p czy coś?, kiedyś grałem kilka godzin i nawet jakoś szło.

Edytowane przez kubatoja
Opublikowano

Rodzaj gry - MMORPG

Napisałem, że grałem w GW2 i w SWTOR.

Ten Lost Chaos odpada, Aiona sprawdzę.

A ten ArcheAge ? gra w to dużo ludzi/p2p czy f2p? z ss/filmików wygląda nawet fajnie. Jak nie to może coś innego?!

I czy w Neverwinter opłaca się grać, nie stał się p2p czy coś?, kiedyś grałem kilka godzin i nawet jakoś szło.

Last Chaos*, dobra gierka, moje pierwsze MMO i przy nim zostałam najdłużej. :)

Neverwinter - dużo się zmieniło, trzeba się namęczyć, żeby zdobyć dobry ekwipunek oraz, żeby się wylevelować. Opłaca się grać. :) 

Opublikowano

...Aiona sprawdzę.

O Aionie nie chcę pisać źle, ale jeśli miałbym polecić tę grę to tylko na privach. Na serwerach NCSoftu będziesz miał za duże lagi (postawione w Północnej Ameryce), a FailForge odpowiedzialny za wersję EU oceniłbym na 1/10. Gra sama w sobie jest w porządku chociaż w ostatnich 2-3 patchach zaczęli strasznie ją udziwniać i według informacji jakie widziałem na różnych stronach poświęconych Koreańskiej wersji to wszystko wcale nie idzie w dobrą stronę. Odnośnie Aiona polecam dział: http://www.mpcforum.pl/forum/164-aion-online/ - znajdziesz tam dużo przydatnych poradników (w tym parę mojego autorstwa) oraz parę jeszcze aktywnie grających osób.

ArcheAge miało kiedyś dział na MPCforum ale niestety z względu na brak aktywności ludzi został on zamknięty. Jest moim zdaniem jednym z lepszych "sandbox" MMORPGów ostatniego czasu. Wielu osobom się nie podobał z względu na grafikę, stworzony tam model F2P, konieczność długiego farmienia pewnych rzeczy celem zrobienia porządnych itemów czy problemy z kolejkami i botami na początku, ale gdy po dłuższej przerwie próbowałem wrócić do Aiona to nie byłem w stanie się przyzwyczaić do tej gry tak szybko, jak gdy po dłuższej przerwie wróciłem do AA. Gra jest w modelu "Free-to-Play" z modelem konta premium "Patron", który możemy kupić za pieniądze własne lub za gold w grze dzięki tam zwanym "APEX"-om. APEX daje Ci 1250 kredytów do Item Shopu, a potrzebujesz 2400 Kredytów na "Patrona" (premium). APEXy kupujesz od graczy i poza opłacaniem Patrona mogą też służyć do kupowania itemów w Shopie. W Shopie zaś nie ma dużo niezwykłych rzeczy. Nie masz nic dającego Ci 100% szans na wbicie kamienia czy ulepszenie itemu, ogółem wszystko jest tu oparte o RNG (random number generator - losowość po naszemu) i chociaż masz co średnio 2-3 tygodnie różne tak zwane "P2W skrzynki" to Trion wrzuca do nich przede wszystkim nowe skiny czy mounty.

Premium jest niezbędne w ArcheAge z względu na Labor Pointy, które na koncie darmowym regenerują się jakoś 5pkt /5min, a na premium 10pkt/5min oraz tyle samo gdy jesteś offline. Na koncie darmowym oczywiście nie odzyskujesz Laboru offline. A czym jest Labor? Żeby wykopać skałkę, zebrać kwiatek czy coś wycrafcić potrzebujesz ileś Laboru. 5/10/1000 pkt - różnie, zależy co robisz. Jest to dość kontrowersyjny system, który wielu się nie podobał (bo ludzie nie lubią być ograniczani), ale z drugiej strony dzięki niemu nie masz codziennie wysypu tysięcy itemów od botów na rynek. Labor służy tylko do PvE (nie jest w ogóle potrzebny w PvP - jedynie do zrobienia ekwipunku w którym będziesz się bił, bo wszystko tu pochodzi w pewnym stopniu z craftu) i można by powiedzieć, że Labor = złoto, bo tylko dzięki Laborowi jesteś w stanie zarabiać. Jeśli np. piracąc ukradniesz komuś paczkę podczas kursu między kontynentami to będziesz potrzebował Laboru by ją sprzedać, a po 22h otrzymać zysk. Mógłbym się o tym dużo rozpisać bo temat jest dość obszerny.

W przypadku gier F2P pojawia się też pytanie "czy gra jest P2W" - osobiście nie traktuję tego jako "P2W", a przynajmniej nie takie jak jest w Aionie. W Aionie możesz kupić z Item Shopu kamienie gwarantujące Ci wbicie manastone do przedmiotu, a to da Ci dodatkowe statystyki. Tutaj nie masz ani jednego itemu tego typu. Nie masz ekwipunku w Shopie czy broni. Jest dużo różnych mountów (zwykle lepszych pod jakimś konkretnym względem od tych dostępnych normalnie w grze) oraz mnóstwo unikatowych skinów. Mając jednak Premium dostajesz codziennie po 5 Loyalty Tokenów do specjalnego mini-Item Shopu w którym możesz kupować pewne rzeczy jak skiny czy mounty za Loyalki. Loyalki możesz zdobyć tylko z Premium, lub z eventów. Oczywiście ktoś bogaty może wydać np. 500€ by kupić 50 APEXów, sprzedać je za gold i w 1 dzień zarobić ~ 32k golda. I z tym goldem będzie w stanie zdziałać dużo - kupić już gotowe eq od innych graczy, kupić sobie trochę ziemi itd. Ale na to nic nie poradzisz + taki gracz wciąż jeszcze musi umieć tym grać.

APEXy jednak mają ten jeden plus, że jak kupujesz je od innych graczy i aktywujesz dla kredytów to takowe otrzymujesz na całe konto, a nie tylko serwer czy region. Oznacza to, że organizujesz sobie konto premium, grasz na EU expiąc i robiąc eq, a na NA ładuje Ci się Labor offline, który co dzień/dwa logujesz się by palić, by zarobić. Za gold z NA kupujesz APEXy, którymi sobie opłacasz Premium czy kupujesz coś z Shopu. Jeśli dodatkowo logujesz się codziennie to nazbiera Ci się dużo Loyalty tokenów, które możesz pośrednio sprzedać poprzez kupienie np. drobnych wspomagaczy do ulepszania eq "zwiększających szansę o parę %" (w rzeczywistości i tak wszystko pali się jak... a, nie ważne). Dużo osób narzekających na AA nie wiedziało o tym i narzekali, że muszą się męczyć by mieć na Premium i tak dalej. Ja osobiście grając na 3 kontach (dla Laboru i trzymania terenu) z NA wyciągałem po 8 APEXów miesięcznie spędzając na NA tylko 10-15min dziennie łącznie. Kupowałem materiały, przecrafcałem je i wystawiałem gotowe drożej. 3 konta opłacone i 2 APEXy na nową kieckę dla alta, czy inne śmieci. Mogłem więcej gdybym np. nie przecrafcał itemów, a palił labor na wydobywanie skałek ale spędzałbym też i do 5x więcej czasu na tym, a to może męczyć.

Osobiście grę bardzo polecam ale tylko jeśli będziesz miał z kim grać lub jeśli znajdziesz sobie jakąś aktywną, najlepiej anglojęzyczną gildię. W innym przypadku, jakbyś np. chciał grać solo to nawet nie próbuj bo się załamiesz po drodze. Dodatkowo 31 maja wchodzi drugi lub trzeci "duży" patch, który wprowadzi możliwość stworzenia własnej frakcji (zapowiadany od samego początku gry). Ale na to będzie stać tylko największe gildie bo będzie to koszt setek tysięcy golda. Ale i bonusy z tego będą niesamowite. Jeśli więc załapiesz się do jakiejś dużej gildii to masz szansę brać w tym udział, a na pewno każda większa gildia będzie chciała to osiągnąć.

Wspomniałbym jeszcze o bitwach morskich (jedyna gra w której coś takiego widziałem) ale i tak napisałem już ścianę tekstu oraz o możliwości posiadania własnego kawałka ziemi, ale wolnego nie znajdziesz już od początku serwera więc musiałbyś go kupować - z ziemią jest jednak tak, że teren = możliwość dodatkowego zarabiania pieniędzy, a im lepsza lokalizacja tym większy może być zysk.

Karyvlea i kubatoja lubią to
Opublikowano

Mu, guild wars 2 i patch of exile odpadają. W Last Chaos mógłbym pograć jednak, tylko słyszałem, że Polski serwer upadł? I pustki są?

Może inne znacie jeszcze?

Opublikowano

@AlienWare

Możesz obczaić aurę kingdom, serwer prywatny, bo globalny to jedno wielkie p2w, grafika jest do połowy bajkowa, a srv to aurakingdom.to.

Opublikowano (edytowane)

@AlienWare

Ten Priv server można nazwać jednym wielkim udanym global, gdyż update'y są wyprzedzane nie tylko pod względem technicznym, ale także w kwestii klasowości czy innych pierdół tak kolokwialnie ujmując. No i tym waznym aspektem na aurakingdom.to jest to iż nie jest P2W

Wchodząc na server, nie poczujesz, że jest to priv. Sporo ludzi z globala ucieka właśnie tam. Porównując te dwa servery, global nazwałbym nieudanym priv serverem. Wiem co mówię, grałem tam sporo czasu, teraz sam mam ochotę wrócić do owego tytułu z większą częścią ekipy, a ja jestem wybredny, więc weź pod uwagę takiego plusa ^^

Edytowane przez p3pe
dami129876 i Nevvy lubią to
Opublikowano

@AlienWare

Ten Priv server można nazwać jednym wielkim udanym global, gdyż update'y są wyprzedzane nie tylko pod względem technicznym, ale także w kwestii klasowości czy innych pierdół tak kolokwialnie ujmując. No i tym waznym aspektem na aurakingdom.to jest to iż nie jest P2W

Wchodząc na server, nie poczujesz, że jest to priv. Sporo ludzi z globala ucieka właśnie tam. Porównując te dwa servery, global nazwałbym nieudanym priv serverem. Wiem co mówię, grałem tam sporo czasu, teraz sam mam ochotę wrócić do owego tytułu z większą częścią ekipy, a ja jestem wybredny, więc weź pod uwagę takiego plusa ^^

Nie chce privów. Jakieś inne propozycje?

Opublikowano

Rodzaj gry - MMO,MMORPG 

Spróbuj Deviliana Online - ma otwarty świat, jest nowa (2015r) oraz jest to hack & slash. (mój ulubiony rodzaj mmo) :) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rodzaj gry - Survival mmo

Czego oczekuję od gry -survival mmo

Specyfikacje komputera / laptopa - lenovo y580, :/

Dodatkowe informacje - 

Opublikowano

Rodzaj gry -  MMO
Czego oczekuję od gry - Postaci podobne do shinobich, używających taijutsu, ninjutsu, pieczęći itp
Dodatkowe informacje - No gra podobna do postaci z Naruto, aktualnie sprawdzam Blade & Soul, i poszukuje gier coś tego tupy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Rodzaj gry - Bez znaczenia

Czego oczekuję od gry - Rywalizacji i dobrego systemu PVP

Specyfikacje komputera / laptopa - Bez znaczenia

System operacyjny - Win 8

Dodatkowe informacje - Może być B2P, ale nie P2W.

Edytowane przez BlackXF
Opublikowano

Rodzaj gry - Bez znaczenia
Czego oczekuję od gry - Rywalizacji i dobrego systemu PVP
Specyfikacje komputera / laptopa - Bez znaczenia
System operacyjny - Win 8
Dodatkowe informacje - Może być B2P, ale nie P2W.

Blade and Soul to gra typowo pod PvP oraz dungeonówka. Polecam, bo wciąga, ma świetną grafikę i otwarty świat.

BlackXF lubi to
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rodzaj gry - [MMORPG na androida]

Czego oczekuję od gry - [sporej ilosci ludzi aktualizacji]

Specyfikacje komputera / laptopa - [s6]

System operacyjny: - [android 6]

Dodatkowe informacje[najlepiej cos podobnego do metin2]

Opublikowano

Rodzaj gry - [MMORPG na androida]

Czego oczekuję od gry - [sporej ilosci ludzi aktualizacji]

Specyfikacje komputera / laptopa - [s6]

System operacyjny: - [android 6]

Dodatkowe informacje[najlepiej cos podobnego do metin2]

Order & Chaos 2 sprawdzałeś?

Opublikowano

Rodzaj gry - 3d arena
Czego oczekuję od gry - wybor postaci i walka na arenie
Specyfikacje komputera / laptopa - wystarczajaco duzo na wszystkie gry
System operacyjny: - windows 8
Dodatkowe informacje - Gralem kiedys w taka gre co wybieralo sie postac byl chyba lucznik warrior mag i walczylo sie z przeciwnikami na arenie

Opublikowano

Rodzaj gry - 3d arena

Czego oczekuję od gry - wybor postaci i walka na arenie

Specyfikacje komputera / laptopa - wystarczajaco duzo na wszystkie gry

System operacyjny: - windows 8

Dodatkowe informacje - Gralem kiedys w taka gre co wybieralo sie postac byl chyba lucznik warrior mag i walczylo sie z przeciwnikami na arenie

"Dodatkowe informacje - Gralem kiedys w taka gre co wybieralo sie postac byl chyba lucznik warrior mag i walczylo sie z przeciwnikami na arenie" Prawie w każdej grze MMO są do wyboru takie postacie + arena. 

Jeżeli chodzi Tobie o dobre PvP to polecam Blade & Soul - gra stworzona pod arenke. W Drakensang też fajnie się ciśnie na arence. 

Opublikowano

Rodzaj gry - MMO
Czego oczekuję od gry - Ogromnej ilości polaków, chcę grać na globalu, bez p2w chociaż coś tam do isu wrzucę.
Specyfikacje komputera / laptopa - arma 3 na ultra //  wystarczy na wszystkie :)
System operacyjny: - win 10
Dodatkowe informacje: Na serwerze ma być pełno rodaków, to tyle

SNq6Ku7.png

Opublikowano

Rodzaj gry - MMO

Czego oczekuję od gry - Ogromnej ilości polaków, chcę grać na globalu, bez p2w chociaż coś tam do isu wrzucę.

Specyfikacje komputera / laptopa - arma 3 na ultra //  wystarczy na wszystkie :)

System operacyjny: - win 10

Dodatkowe informacje: Na serwerze ma być pełno rodaków, to tyle

Może Aion lub Last Chaos? Obydwie gry mają swoje serwery polskie.

Opublikowano

Rodzaj gry - MMORPG 
Czego oczekuję od gry - Mile widziany otwarty swiat tzn. chodzi mi o to zeby co chwile nie trzeba bylo sie gdzies przenosic i czekac az sie zaladuje mapa, F2P, nie P2W, jezyk Polski/Angielski, otwarte PVP, duza ilosc graczy
Specyfikacje komputera / laptopa - Brak
System operacyjny: - Win 7 / Win 10
Dodatkowe informacje - Brak