Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aimpanel - panel hostingowy gier dla twojego VPS/dedyka

SystemZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

post-651431-0-85109500-1445613467_thumb.png

Chciałbym przedstawić wam moją wizję rozwiązania problemu z zarządzeniem serwerami gier.

Nie liczę ile widziałem postów na forach z prośbą o pomoc jak odpalić serwer w screen czy zrobić tak aby sam się restartował, chciałbym pomóc tym osobom aby miały więcej czasu na prowadzenie serwera niż dociekanie technicznych szczegółów systemu.

Używając mojego panelu nie musisz się martwić że coś namieszasz w systemie, wystarczy kilka kliknięć z przeglądarki.

Instalacja nie trwa dłużej niż 5min a do jej instalacji wystarczy wykonanie jednej komendy, reszta jest w pełni automatyczna.

Jest to w pełni responsywny panel web kompatybilny z większością przeglądarek, również mobilnych.

Dostępne jest też API dla programistów dzięki któremu będzie możliwe stworzenie aplikacji na telefony, z chęcią podejmę współpracę z osobami które tym się zajmują.

Panel działa na Debianie 7 64bit, do wersji 1.0 dodam obsługę Debiana 8 oraz Ubuntu 14.04 i nowszych.

Obecnie obsługiwane są serwery Minecraft, TeamSpeak 3 oraz TS3musicbot, następnym obsługiwanym typem serwerów w planach jest CS:GO.

Nie zabraknie także supportu dla tworzenia własnych serwerów streamingowych które mają dużo mniejsze opóźnienie niż np. Twitch.

Do końca listopada aplikacja jest dostępna bez żadnych opłat czy ograniczeń, planowana finalna cena to $2,5/msc czyli niecałe 10zł patrząc na kurs dolara w dniu opublikowania posta.

Subskrypcja zamiast jednorazowej sporej ceny pozwoli każdemu używać panelu przy niewielkim wkładzie na start a ja będę mógł wypuszczać częste update'y.

Aktualizacje są ważne gdyż lokalizację plików serwerowych czy parametry uruchamiania mogą ulec zmianie.

Jestem także otwarty na współpracę z firmami, będzie możliwość zakupu całego kodu źródłowego.

Zapraszam każdą osobę posiadającą VPS'a czy dedyka do sprawdzenia jak Aimpanel może zaoszczędzić twój cenny czas.

Na stronie głównej projektu można uzyskać bezpłatny klucz licencyjny.

Strona projektu

To jest ukryta treść, proszę

Dokumentacja z instrukcją instalacji

To jest ukryta treść, proszę

Przykładowe zrzuty ekranowe

post-651431-0-68676800-1445615251_thumb.png

post-651431-0-31193700-1445615261_thumb.png

post-651431-0-45712000-1445615269_thumb.png

post-651431-0-44916900-1445615276_thumb.png

post-651431-0-89590900-1445615285_thumb.png

post-651431-0-16603900-1445615300_thumb.png

post-651431-0-20004000-1445615310_thumb.png

post-651431-0-30792800-1445615318_thumb.png

post-651431-0-07720200-1445615325_thumb.png

post-651431-0-15976800-1445615331_thumb.png

Opublikowano

Świetnie

a) Czy panel jest Open Source?

B)  Czy będzie płatny

c) Czy dodasz direct admin

1) Nie, ale prawdopodobnie w przyszłości uwolnię część kodu - frontend czyli cały wygląd panelu. Część obecnego kodu to skrypty bash i javascript tak więc można zobaczyć jak działa część mechanizmów panelu jeśli jest to dla Ciebie istotne

2) Tak, obecnie planowana cena to $2,5/msc, pozwoli to na ciągłe aktualizacje na wypadek zmian w plikach serwerowych gier oraz dostarczania łatek bezpieczeństwa gdyż repo Aimpanel dostarcza najnowszą wersję PHP i nginx a także InfluxDB.

3) Zależy co przez to rozumiesz. Jeśli chodzi o podstawową obsługę hostowania stron WWW i obsługę baz MySQL to jest to całkiem prawdopodobne. Samej integracji z DirectAdminem nie planuje.

Opublikowano

Git, co do DA to chodzi o hostowanie stron za pośrednictwem twojego panelu :)

Nie jesteś pierwszą osobą która o to prosi więc dodałem to do listy zaplanowanych funkcji :) Z listą można zapoznać się w tym miejscu: https://trello.com/b/NmwdfyQT/aimpanel

Pod względem możliwości bardzo podobny do Open Game Panel, który jak wiadomo jest darmowy.

Mimo wszystko powodzenia z projektem, w pewnością będę obserwował postępy.

Popraw mnie jeśli się mylę ale rozwój OGP raczej nie jest zbyt dynamiczny a interfejs i jego wygoda wygląda mniej więcej jak sieć w 2009.

Główna różnica tkwi w zdecentralizowanej architekturze. Każdy host z zainstalowanym Aimpanelem jest niezależny od siebie, w przyszłości mimo panelu centralnego zarządzania będzie nadal można korzystać z usług nawet jeśli uległby on ewentualnej awarii.

Proces instalacji Aimpanel to jedna komenda niezależnie od obsługiwanego systemu w przyszłości, w OGP to jednak trwa chwilę dłużej i jest bardziej skomplikowane, podatne na błędy, wymagana jest interwencja użytkownika w configi systemowe.

Na stronie głównej projektu można zapisać się na newsletter, z pewnością wtedy niczego nie przeoczysz :)

Opublikowano

Nie jesteś pierwszą osobą która o to prosi więc dodałem to do listy zaplanowanych funkcji :) Z listą można zapoznać się w tym miejscu: https://trello.com/b/NmwdfyQT/aimpanel

Popraw mnie jeśli się mylę ale rozwój OGP raczej nie jest zbyt dynamiczny a interfejs i jego wygoda wygląda mniej więcej jak sieć w 2009.

Główna różnica tkwi w zdecentralizowanej architekturze. Każdy host z zainstalowanym Aimpanelem jest niezależny od siebie, w przyszłości mimo panelu centralnego zarządzania będzie nadal można korzystać z usług nawet jeśli uległby on ewentualnej awarii.

Proces instalacji Aimpanel to jedna komenda niezależnie od obsługiwanego systemu w przyszłości, w OGP to jednak trwa chwilę dłużej i jest bardziej skomplikowane, podatne na błędy, wymagana jest interwencja użytkownika w configi systemowe.

Na stronie głównej projektu można zapisać się na newsletter, z pewnością wtedy niczego nie przeoczysz :)

To oczywiste, że Twoje rozwiązanie jest lepsze, jeżeli ktoś chce wydać na to pieniądze. Jednak zadziwia mnie, że ludzie wolą sięgnąć po coś, co prawdę mówiąc jest mega słabym rozwiązaniem, tylko dlatego, że jest darmowe. Trzeba o tym pamiętać.

winking wink GIF by nog

Opublikowano

To oczywiste, że Twoje rozwiązanie jest lepsze, jeżeli ktoś chce wydać na to pieniądze. Jednak zadziwia mnie, że ludzie wolą sięgnąć po coś, co prawdę mówiąc jest mega słabym rozwiązaniem, tylko dlatego, że jest darmowe. Trzeba o tym pamiętać.

Co prawda to prawda  :D

Pomyślę nad licencją NLP, podobnie jak to wygląda w przypadku TeamSpeak3.

Opublikowano

Sporo osób pytało mnie w mailach o obsługę CS:GO.

Update który zaplanowałem na 7 listopada wprowadzi podstawową obsługę cs'a. Jak się uda to może wyjdzie wcześniej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wersja v0.91 która ma podstawową obsługę CSGO została wydana.

Przy okazji zwiększyłem niezawodność, dodałem informacje pomagające w obsłudze panelu i przyspieszyłem działanie konsoli.

Dzięki uprzejmości jednego z użytkowników wkrótce może się pojawić aplikacja na Androida.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Licencja dla wszystkich userów została przedłużona do 31 grudnia 2015.

Nowe klucze które będą wydawane również uzyskają ważność do tej daty.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Czyli tak kupuje VPS i wgrywam twój program... a pozniej za pośrednictwem twojej strony mogę robić servery bez zabawy w putty? 

ZAPRASZAM NA SERWER MINECRAFT

Wersja gry: 1.15.2-1.16.X - IP: MineAdventure.PL 

TRYB: Survival+Działki, SMOCZE itemy, drop waluty! Parkoury, Eventy i dużo Więcej!

ma.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...