Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wbijajcie na ten sam poradnik, mojego autorstwa, tylko na Steam, zapraszam!

To jest ukryta treść, proszę

Witam

Napisze wam jak i gdzie zdobyć każdy ważniejszy miecz w tej części Wiedźmina.

Pokaże te miecze w kolejności ich zdobycia w grze i w jakim Akcie/Rozdziale je się powinno mieć.

Zacznijmy od Prologu:

Wiedźmiński miecz stalowy : 

jest to podstawowa broń w naszej przygodzie z Wiedźminem.
Obrażenia zadawane są pod aktywny styl.
Dostajemy go od Vesemira pod koniec Prologu.
(Nie można go ominąć)

Akt 1:

Miecz z meteorytowej skały :

Powinniśmy go już mieć w pierwszym akcie, oczywiście chodzi o miecz stalowy z trzech czerwonych skał.

Jeden czerwony meteor dostajemy od Vesemira, jeżeli pójdziemy pomóc wiedźminom w walce z Przerazą w Prologu
Drugi dostajemy po drodze robienia zadania dla Kupca Leuvaardena-"Brzemię przeszłości"
Trzeci dostaniemy po drodze robienia fabuły głównej.
Jest to najlepszy miecz na pierwszy i kawałek drugiego aktu. Obrażenia to +30% i +10% do bólu
Tworzymy go u krasnoluda przy karczmie, kiedy posiadamy już wszystkie 3 skały.

Akt 2:

Wiedźmiński srebrny miecz 

Pierwszy srebrny miecz. Obrażenia normalne, pod aktywny styl.
Dostajemy go na początku drugiego aktu od Siemki.

(Nie można go ominąć)

Harvall 

Najlepszy miecz stalowy na cały drugi oraz trzeci akt. Obrażenia to +30%, ale jest lepszy od poprzednika dzięki dodatkowym atrybutom.
Zdobędziemy go za darmo na bagnach, a dokładniej na Wyspie Wywern. Trzeba trochę ich pozabijać, by go zdobyć :D

Akt 3:

Jeżeli ktoś chce mieć łatwiej z Wywernami to może iść po ten miecz w trzecim akcie, bo nie powiem, nie są to bardzo łatwe stwory.
A tak to pusto :)

Akt 4:

Aerondight 

Drugi najlepszy miecz srebrny w grze.
Obrażenia są już bardzo ładne: +60% obrażeń, atak +10% oraz +50% do dodatkowych atrybutów.
Zdobędziemy go od Pani Jeziora pod koniec aktu czwartego.

(Nie można go ominąć, ale trzeba zrobić zadanie dla Pani Jeziora, trzeba pogodzić Vodyanoi z ludźmi)

Gwalhir 

Kolejny miecz stalowy, także już z bardzo ładnymi obrażeniami: Obrażenia +50% oraz +40% do różnych atrybutów.
Zdobędziemy go w okolicznej wiosce u Syna Kowala.

Akt 5:

Księżycowe ostrze :

Najlepszy srebrny miecz w całej grze.
Obrażenia to +100%. Zdobędziemy go u Wielkiego Królewskiego Łowczego w jaskini z Druidami na bagnach za zabicie 10 specjalnych potworów.

(Kiedy oddajemy ostatnie dziesiąte trofeum, to trzeba ponownie zagadać do Łowczego, by zdobyć miecz)

G`valchir: mahakamski runiczny Sihill :

Najlepszy miecz stalowy w całej grze. Obrażenia to +100% oraz najlepszy atrybut- przenikanie całkowitego pancerza przeciwnika.
Zdobędziemy go od Krasnoluda-Dentysty w jego Wieży Kata w Starej Wyzimie.

By zdobyć ten miecz musimy ukończyć dla niego zadanie-"Nie będzie bolało" które się rozpoczyna już w Akcie 3.

Epilog:

Tutaj już nie dostaniemy żadnego miecza.

Kolejność w której powinno się mieć miecze przez całą grę:

Stalowe: Wiedźmiński miecz stalowy (Epilog) --> Miecz z meteorytowej stali (3 czerwone meteorytowe kamienie) (Akt 1)  --> Harvall (Akt 2) --> Gwalhir (Akt 4)--> G`valchir (Akt 5)

Srebrne: Wiedźmiński srebrny miecz (Akt 2) --> Aerondigh (Akt 4) --> Księżycowe ostrze (Akt 5)

Poradnik mojej własnej roboty, ale nie widziałem podobnego w internecie i niestety dużo osób zna ten system.

aresorek

Edytowane przez aresorek
  • 3 miesiące temu...
  • 10 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

f5

Do poradnika z Wiedźmina 1 dodałem akapit w którym opisałem wszystkie zbroje, na Steam oczywiście-

Stworzyłem również poradnik do Wiedźmina 3 w którym podałem wartę uwagi mody, które ulepszają szatę graficzną, czy po prostu zmieniają coś w grze-

• Aive zmienił(a) tytuł na Wiedźmin 1 - Gdzie i jak zdobyć najważniejsze miecze?
  • 9 miesięcy temu...