Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak nagrywać płynne filmy z cs:go na słabszym PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj chciałbym przedstawić sposób na to jak nagrywać akcje na słabszym sprzęcie. Oczywiście dla tych którzy mają po 200-300 FPS sposób może okazać się mało przydatny (bo jest z tym troszkę roboty), ale jest to dosyć ciekawa alternatywa dla tych, którzy nagrywają sobie krótkie akcje, a programy do nagrywania znacząco obciążają im PC.

1. Potrzebujemy jakiegoś demka ze swoją akcją.

2. Uruchamiamy nasze demko, przechodzimy do wybranego momentu pauzujemy akcję.

3. wpisujemy w konsoli kilka komend:

*cl_draw_only_deathnotices 1/0 - OFF/ON hud w Naszym demo

*host_framerate 60 - demo jest odtwarzane w 60 klatkach. Teoretycznie powinno się tutaj ustawiać takie wartości jakie mamy podczas grania np. jeśli mamy 100fps w grze to ustawiamy host framerate na 100. Jednak w Moim przypadku dźwięk był potem zlagowany i  za każdym razem musiałbym zgrywać osobno ścieżkę audio i marnować czas + mieć więcej zrobionych zrzutów ekranu (większa waga całego nagrania). Domyślnie host ustawiony jest na wartość 0 i robi zrzuty w 30fps'ach. 

*startmovie nazwa_nagrania tga wav - tworzenie, nagrywanie zrzutów ekranu z demka + robienie osobnej ścieżki dźwiękowej do pliku

* endmovie - koniec/zatrzymanie nagrania.

4. Przenosimy utworzone zrzuty ekranu i dźwięk do jednego folderu.

5. Uruchamiamy program w którym scalimy nasze klatki. Można użyć do tego sony vegas lub videomach, virtualdub

6. Na przykładzie sony vegas wystarczy poprzez opcję file>import>media importować zrzut ekranu, dźwięk i zaznaczyć "utworzenie sekwencji". 

7. Przenosimy nagranie na oś i usuwamy ewentualne niepotrzebne sceny. 

W filmie pokazałem cały proces nagrywania, edycji i montażu takiej akcji. Nie nagrywałem bardzo długo, więc pewnie pojawił się mały stres i delikatne jąkanie, ale wybaczcie :D
Opublikowano

Na takie rzeczy mam lepszy sposób, na pewno nie wymagający takiego wkładu pracy. 
Mianowicie ustawiamy opcję CS-a tak, żeby gra uruchamiała się w oknie, a w programie do nagrywania np. Action, ustawiamy aby nagrywał aktywny pulpit. Spadek FPS jest minimalny i bez mniejszych problemów można nagrywać na słabszym sprzęcie.

Opublikowano

Ja na serio nie lubie pisać tego samego w dziale poradników no ale muszę no:
- W filmie powinna być zawarta nowa treść, nie to co jest wałkowane milion razy.

- Film powinien być krótki i treściwy, jak taki ogarniesz to wtedy podlinkuj na mpc.

Opublikowano

Dzięki za wszystkie wpisy, bo to naprawdę pomaga i nawet te krytyczne wypowiedzi potrafią zmotywować (pod warunkiem, że są to konkretne wpisy z uzasadnieniem, a nie pusty hejt).

Na takie rzeczy mam lepszy sposób, na pewno nie wymagający takiego wkładu pracy. 

Bez przesady. Cały proces, który opisywałem trwa dosłownie chwilę. Nie chciałem, aby poradnik trwał bardzo długo, ale można było sobie jeszcze dodatkowo zbindować wszystkie te komendy i proces takiej produkcji jeszcze bardziej by się skrócił. Jedynym minusem tego sposobu jest to, że trzeba mieć bardzo dużo wolnego miejsca na dysku. Komenda odpowiedzialna za robienie zrzutów troszkę zajmuje czasu, ale nie jest to wielka cena dla tych, którzy mają ciut słabszy sprzęt.

Mianowicie ustawiamy opcję CS-a tak, żeby gra uruchamiała się w oknie, a w programie do nagrywania np. Action, ustawiamy aby nagrywał aktywny pulpit. Spadek FPS jest minimalny i bez mniejszych problemów można nagrywać na słabszym sprzęcie.

a jak to się ma z rozdzielczością w grze? rozumiem, że przy tym sposobie rozdzielczość musi być natywna, żeby przechwycić cały obszar?  Czy jeśli rozdzielczość w grze jest mniejsza od tej z pulpitu to zgrywa pulpit + okienko z gry? Widzisz każdy sposób daje inne efekty. Ten, który ja pokazałem wymaga tylko i wyłącznie programu do obróbki video, bo wszystko jest robione z poziomu gry. Nas nie interesuje tak naprawdę nic.  

Ja na serio nie lubie pisać tego samego w dziale poradników no ale muszę no:

z tego co zauważyłem większość Twoich wpisów w tym dziale jest bardzo negatywna. W innych bardziej wulgarna, a w innych mniej. No, ale cóż tacy są ludzie. Nie mnie to oceniać. Spodziewałem się na 99%, że i tutaj napiszesz negatywnie. Nie myliłem się, ale dzięki :D

- W filmie powinna być zawarta nowa treść, nie to co jest wałkowane milion razy.

- Film powinien być krótki i treściwy, jak taki ogarniesz to wtedy podlinkuj na mpc.

co jest wałkowane milion razy? nagrywanie w csie czy może sam tytuł counter strike? jeśli sama gra, to ten dział powinien być zamknięty, bo przepraszam bardzo, ale ciężko jest coś nagrać "nowego" z gry, która liczy już 3 lata. Nie widziałem ani jednego filmu dotyczącego komendy startmovie na PL scenie youtube i chociażby tutaj. Starałem się to przedstawić w jak najkrótszy sposób i nie chciałem, aby ten poradnik był jak dla takiego typowego bota typu: "wejdź w importuj, utwórz sekwencję, nie pytaj dlaczego, bo tak musi być". Postaram się na przyszłość nagrywać bardziej krótko. 

mam zbugowany dzwiek przy nagrywaniu , co robić?

nic. Przy nagrywaniu ten dźwięk będzie zawsze zlagowany, zapętlony, zbugowany itd itd. Nie wyłączaj nagrania i tyle. To normalne. Po zakończeniu nagrania wszystko powinno być ok. Wejdź do głównego folderu csa i odsłuchaj dźwięk. Powinno być ok. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...