Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PORADNIK - Oglądanie anime z dysku oraz jak i skąd pobrać

Eftar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JAK OGLĄDAĆ ANIME Z DYSKU - PORADNIK DLA LENIWYCH

Dodam od siebie, że większość z Was ogląda na tzw. onlajnach. Prowadzą oni dziwną praktykę zawłaszczenia subów i zarabiania na nich. Oglądając w sposób ukazany w poradniku uszanujecie pracę tłumacza i jednocześnie nie będziecie płacić* za coś, co macie za darmo.

*zmuszają do wyłączenia AdBlocka lub/i wykupienia konta premium.

Autorem poradnika jest

To jest ukryta treść, proszę
. Większość napisów znajdziecie na

Zezwoliła na powielenie.

WERSJA SKRÓCONA:

0a. Zainstaluj kodeki CCCP lub KCP, dołączony jest do nich program Media Player Classic
0b. Zainstaluj uTorrent 2.2.1 i wyłącz aktualizacje

1. Szukasz napisów, np. tych i odnajdujesz linijkę "Synchro do: [HorribleSubs], [GJM-FFF]"
2. Wchodzisz na nyaa.se i wpisujesz tytuł anime i nazwę grupy, pod którą jest synchro, np. tak
3. Pobierasz plik .torrent i uruchamiasz go w programie uTorrent, by ściągnąć odcinek
4. Ściągasz i wypakowujesz napisy (jeśli w ich opisie jest link do czcionek, je też należy pobrać i zainstalować, patrz niżej)
5. Upewniasz się, że odcinek (przeważnie .mkv) i napisy (przeważnie .ass) mają takie same nazwy plików i są w tym samym folderze
6. Uruchamiasz odcinek w programie Media Player Classic i cieszysz się wspaniałą jakością

INSTALACJA CZCIONEK:

1. Pobierz czcionki
2. Wypakuj programem 7-zip lub klikając "wyodrębnij" na nowszych Windowsach
3. Zainstaluj czcionki:
3a. Na jakimkolwiek Windowsie kopiując i wklejając do C:\Windows\Fonts
3b. Na Windowsie Vista lub nowszym klikając prawym przyciskiem myszy i wybierając opcję "zainstaluj"

ZALETY OGLĄDANIA ANIME NA DYSKU:

- brak reklam
- lepsza jakość audio, wideo i napisów
- mniejsze obciążenie procesora i pamięci RAM
- koniec z zacinającymi się playerami i ładowaniem odcinków od nowa
- pobierasz odcinek szybciej, niż ładujesz na onlajnie, niezależnie od szybkości łącza
- możesz oglądać anime w każdej chwili, nawet jak zabraknie internetu
- możliwość autościągania anime i autouzupełniania listy na MALu (patrz niżej)
- łatwy kontakt z tłumaczem, dzięki forum dowiadujesz się o wszelkich opóźnieniach, możesz podziękować za napisy i zachęcić do dalszej pracy
- nie pozwalasz onlajnom zarabiać na czyjejś pracy

AUTOPOBIERANIE ANIME W SEZONIE:

1. Wejdź na nyaa i sprecyzuj wyszukiwanie, jeśli chcesz Sakurako-san od HorribleSubs w 720p, będzie to wyglądać tak
2. W menu u góry jest przycisk "RSS", kliknij go prawym przyciskiem myszy i skopiuj link
3. Otwórz uTorrenta i wybierz Plik -> Dodaj kanał RSS
4. Link sam powinien się wkleić, koniecznie należy jednak zaznaczyć opcję "automatycznie pobieraj torrenty udostępnione w kanale"
5. Gotowe, co tydzień odcinek sam będzie się pobierał, jeśli uTorrent będzie włączony

AUTOUZUPEŁNIANIE LISTY NA MALU:

Potrzebny jest do tego program MAL Updater. Przy instalacji należy go skonfigurować (wybrać folder, w którym trzymamy anime, program, w którym je oglądamy itd.), oferuje:
- przejrzysty wygląd listy z zaznaczeniem, które odcinki których serii posiadamy na dysku
- dwuklik na tytuł anime odpala odcinek, który będziemy oglądać jako kolejny
- po 5 minutach oglądania (lub wybranym przez nas czasie w opcjach) oznacza odcinek na liście jako obejrzany
- pokazuje serie powiązane z tymi, które już mamy na liście, dzięki czemu nie umkną nam kolejne sezony i odcinki specjalne
- mnóstwo opcji, które można skonfigurować wedle potrzeby

CO ZROBIĆ, JEŚLI COŚ NIE DZIAŁA, CZYLI MAŁE FAQ:

Q: Uruchamiam odcinek w Media Player Classic, ale widzę tylko czarny ekran.
A: Sprawdź, czy zainstalowałeś kodeki. Jeśli tak, upewnij się, że to jedyne kodeki, część laptopów może mieć już jakieś domyślnie. Jeśli nadal nie działa, prawdopodobnie plik z odcinkiem jest uszkodzony - pobierz go jeszcze raz.

Q: Napisy pojawiają się za wcześnie/za późno względem odcinka.
A: Upewnij się, że pobrałeś wersję zgodną z tym, co oznaczone jest w opisie napisów jako "synchro".

Q: Napisy na ekranie pojawiają się krzywo/karaoke się rozjeżdża po całym ekranie/coś wygląda nie tak.
A: Sprawdź, czy posiadasz wszystkie czcionki użyte w napisach. Często w opisie tłumacz zaznacza, że zastosował nowe i należy pobrać plik z czcionkami jeszcze raz.

Q: Uruchamiam odcinek w Media Player Classic, ale nie widzę napisów.
A: Upewnij się, że napisy mają taką samą nazwę pliku, co odcinek. Jeśli nadal nie działa, spróbuj przeciągnąć plik z napisami na otwarte wideo.

Q: Coś mi przycina. Karaoke leci z opóźnieniem/nagle wszystko się tnie.
A: Prawdopodobnie tłumacz przesadził z efektami. Możesz lecieć mu się wyżalić.

PRZYDATNE LINKI, CZYLI CO ZROBIĆ, GDY NYAA ZAWODZI:

Torrentownie:
- duża torrentownia dla starszych serii
- torrenty i linki DDL (do pobrania)

Linki do pobrania (DDL):
- odcinki do pobrania
- DDL
- DDL, do niektórych trzeba się rejestrować
- DDL, czasami można tu coś znaleźć
- DDL, tylko 10 odcinków na dobę
- ruskie DDL
- download angielskich softów

Polskie hardsuby (odcinki z wgranymi napisami):
- reup hardsubów na request

IRC:
- mnóstwo serii
- dużo botów z anime

Opublikowano

A czy pobieranie anime z torrentów jest legalne? Tzn. czy łamie prawa autorskie producenta.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Oczywiście, że łamie. Nie możesz udostępniać czegoś co nie jest twoją własnością (podczas pobierania z torrentów jednocześnie podajesz plik dalej).

tumblr_mriym1VJau1rpem9no1_400.gif

Opublikowano

A czy pobieranie anime z torrentów jest legalne? Tzn. czy łamie prawa autorskie producenta.

Zapytaj Naiko. Serio.

Swoją drogą stosowanie polskich przepisów do czegoś, co w Polsce nie miało miejsca... jest co najmniej dziwne. Dojechać cię może tylko i wyłącznie ktoś z dystrybutorów, czyli japońce lub crunchyroll/etc..

Opublikowano

Zapytaj Naiko. Serio.

Swoją drogą stosowanie polskich przepisów do czegoś, co w Polsce nie miało miejsca... jest co najmniej dziwne. Dojechać cię może tylko i wyłącznie ktoś z dystrybutorów, czyli japońce lub crunchyroll/etc..

No nie wiem, Niemcy mocno kontrolują pobieranie przez serwery p2p, a płacienie 800€ mandatu tak średnio mi się widzi xp

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

No nie wiem, Niemcy mocno kontrolują pobieranie przez serwery p2p, a płacienie 800€ mandatu tak średnio mi się widzi xp

A jakiś niemiecki dystrybutor dostarcza na tamten rynek anime? Nie zamierzam też wchodzić na ten temat, ponieważ w większości przypadków to pic na wodę. - 

Oczywiście w Polsce. Nie wiem, jakie jest sytuacja w Niemczech.

Opublikowano

­Poradnik bardzo fajnie zrobiony. Może komuś się przyda. Jak mi się odnowią like to dam ;)

No to faktycznie macie ciężko w tych Niemczech. Tak, to jest łamanie prawa, bo wtedy podajesz dalej. Już lepiej sobie ściągnąć z jakiejś innej strony (do użytku domowego) niż z torrentów, ale pewnie i tak większość osób ściąga, a policja nic... to dobrze xD kilka przypadków się trafi, jak ktoś to robi bardzo często, a i pewnie wtedy nawet nie. W momencie kiedy ktoś się przyczepi trzeba mieć naprawdę wielkiego pecha. 

Nyaa.se najlepsza strona, kiedy chcesz robić AMV w wersji BD :3 

Jak już mówimy o korzystaniu z łonlajnów:
Najlepszy player? = Google Player. Wstawki od tłumaczy są, ale przynajmniej nie ma 20-30s reklam. Oglądając online można sobie ustawiać w jakiej jakości chcemy obejrzeć, można też odcinek pobrać na dysk.
Opublikowano

A jakiś niemiecki dystrybutor dostarcza na tamten rynek anime? Nie zamierzam też wchodzić na ten temat, ponieważ w większości przypadków to pic na wodę. - 

Oczywiście w Polsce. Nie wiem, jakie jest sytuacja w Niemczech.

Czytałem pełno takiego shitu, więc sam nie wiem jak to do końca jest. Tyle się naczytałem, że mniej wiem niż na samym początku.

Opublikowano

Czytałem pełno takiego shitu, więc sam nie wiem jak to do końca jest. Tyle się naczytałem, że mniej wiem niż na samym początku.

Jedno jest pewne, płacenie=przyznanie do winy. Prawnicy mają dni, gdzie porad itd. udzielają pro bono. Skorzystaj.

Opublikowano

Napisać wypracowanie o prostej czynności, jestem w szoku.  o.O

Nie wiedziałem, że oglądanie na dysku może być takie trudne dla kogoś kto wybiera polskie napisy.

[*] Minuta ciszy dla leni, którzy polegli w połowie czytania.

//Wszystko ładnie opisane, ktoś korzysta z MAL Updatera? Można prosić o opinię?

Przy okazji polecam przejście na eng suby, dwa kliki i jest odcinek lub cała seria (zależnie co się wybierze), nie trzeba się przejmować pobieraniem dodatkowych napisów i wrzucaniem ich do folderu czy playera.

Jeszcze jedno, nie trzeba pobierać żadnych plików do torrenta, wystarczy użyć magnet linka.

417711489342956987022.png

Opublikowano

A pobieranie przez normalne serwery? Pamiętam była taka strona, bo nawet kiedyś Ariness mi ją podawał.

Opublikowano

Napisać wypracowanie o prostej czynności, jestem w szoku.  o.O

Nie wiedziałem, że oglądanie na dysku może być takie trudne dla kogoś kto wybiera polskie napisy.

[*] Minuta ciszy dla leni, którzy polegli w połowie czytania.

//Wszystko ładnie opisane, ktoś korzysta z MAL Updatera? Można prosić o opinię?

Przy okazji polecam przejście na eng suby, dwa kliki i jest odcinek lub cała seria (zależnie co się wybierze), nie trzeba się przejmować pobieraniem dodatkowych napisów i wrzucaniem ich do folderu czy playera.

Jeszcze jedno, nie trzeba pobierać żadnych plików do torrenta, wystarczy użyć magnet linka.

Wiesz, połowa ludu na onlajnie chce mieć napisy po minucie od ukazania się w dżapańskiej telewizji. To powinno dać do myślenia, że niektóre błahostki są w rzeczywistości trudne dla iksińskiego.

A pobieranie przez normalne serwery? Pamiętam była taka strona, bo nawet kiedyś Ariness mi ją podawał.

No masz podane DDLy i irc. Z tego możesz zasysać, jak hot16 na imprezach.

Opublikowano

Nie no, poradnik ładnie zrobiony, za to plus. Tylko z drugiej strony, co w tym jest trudnego? Ja i tak jestem zwolennikiem oglądania online :P Szybko, łatwo i przyjemnie.. Co kto lubi

Przyjemne i szybkie to to nie jest, czas ladowania sie strony + wiecej reklam niz na polsacie. Sam osobiscie sie przerzucilem z onlajnów na ogladanie z dysku, ze wzgledu na najlepsza jakosc i moge se nawet ogladac podczas podrozy, ktore ostatnim razem mam dosc czesto.

Opublikowano

@RaVersoN

W dobie szybkiego internetu, całą serię (12 odcinków 1080p) ściąga się maksymalnie 20 minut, chyba że ktoś dalej jedzie na 1mb to współczuję.

Dla mnie bomba, nie być zależnym od tych ciulowych stron, ładujących się dłużej niż filmy HD na sadisticu.

Można napomnieć, że nigdzie szybciej nie dostaniemy odcinków niż właśnie na torrentach, łonlajny mają to do siebie, że trzeba na nie długo czekać.

Jak oglądacie po polsku to już w ogóle, ale co kto woli.

417711489342956987022.png

Opublikowano

Przyjemne i szybkie to to nie jest, czas ladowania sie strony + wiecej reklam niz na polsacie. Sam osobiscie sie przerzucilem z onlajnów na ogladanie z dysku, ze wzgledu na najlepsza jakosc i moge se nawet ogladac podczas podrozy, ktore ostatnim razem mam dosc czesto.

Czas ładowania się strony zależy od Twojego łącza internetowego, w moim przypadku trwa to tyle samo, co odpalenie MPC czy youtube. Od reklam masz adblocka - ogółem polecam ten dodatek, przydaje się nie tylko do oglądania onlajnów. Jakość nie ma znaczenia, gdy ktoś ogląda w okienku lub ma mały monitor, ponadto jakość onlajnów nie różni się aż tak bardzo od pobranych tytułów, gdy są emitowane.

Przeciętnemu użytkownikowi (któremu daleko od weeaboo) wystarczy oglądanie online.

jednocześnie nie będziecie płacić* za coś, co macie za darmo.

*zmuszają do wyłączenia AdBlocka lub/i wykupienia konta premium.

To jest brednia, bo jedyną taką stroną jest shitden (wyłączenie adblocka), o którym bardzo duża część oglądających ma wyrobioną opinię. O kontach premium nie słyszałem jeszcze ani razu.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Jeśli ogląda się na shindenie, to tak jest :P Czekasz 15sek na załadowanie, a tu player nie działa xD Ale akurat shinden ssie, preferuję inne strony. Jeśli posiada się takie rozszerzenie jak Adblock, to nie widzę żadnego problemu :P I faktycznie, intro 10 sekundowe tak bardzo boli... ;__;  Akurat mi się odcinki w trymiga ładują, więc nie mam takich problemów jak czekanie na załadowanie xD Mi się po prostu nie chce ściągać. Zgodzę się co do lepszego obrazu, ale nie przesadzajmy, że to będzie aż tak drastyczna zmiana. Szczególnie jeśli chodzi o audio. Na średnim sprzęcie grającym wątpię, że będziesz słyszeć różnicę pomiędzy wersją flac, a zwykłą.

gfgdf

Opublikowano

What? że jakie ładowanie? Jak masz internet sprzed epoki kamienia łupanego, to tak... Ja nie mam jakiegoś niesamowitego internetu[patrz spoiler] i zero jakiegokolwiek ładowania. Nie pamiętam, żebym przez ostatnie parę lat czekał, na ładowanie odcinka. :v Reklamy? W dobie dzisiejszego Internetu AdBlock to podstawa... Jakbym miał wyłączać na niektórych stronkach co klik po 5+ reklam... to bym chyba laptopa głową rozjebał. xD Jakość tak, jest lepsza, no ale już nie przesadzajmy. Jak się ogląda z dobrego playera, na dobrej stronce, nie ma się niesamowitych wymagań(mam na myśli, że nie oczekujemy wersji BDrip), a chce się już teraz oglądnąć, to można sięgnąć po onlajna. Ja sam robię różnie, choć i tak częściej korzystam z onlajnów, niżeli z pobierania odcinków.

4888514520065951434308.jpeg 

Wracając do poradnika, to tym MAL Updaterem aż mnie zachęciłeś do pobierania(nigdy nie chce mi się ruszyć dupy, żeby kliknąć tego plusika... ;p więc czasem dodaję dopiero po 10/20 odcinkach przy np. takim Naruto/World Trigger). Znalezienie stronek do pobierania odcinków, czy też napisów, to teraz nie problem. Jest tego dość sporo. Zresztą, kiedyś już był odnośnie tego poradnik... Napisów jak pobierałem kilkadziesiąt różnych serii TV/Movie/OVA, to jeszcze nie musiałem ani razu synchronizować(nigdy nie patrzę czy napisy z animesub pasują do odcinka, który pobieram :v ). ;) Sam korzystam z K-Lite Codec Pack v11 Full. Chyba będę korzystać z autopobierania nowych animców z sezonu, choć mało co nadaje się ostatnio do oglądania. Bądź co bądź, łap lajkacza, nawet jeśli tylko rozpowszechniłeś czyjąś pracę.

Opublikowano

Czas ładowania się strony zależy od Twojego łącza internetowego, w moim przypadku trwa to tyle samo, co odpalenie MPC czy youtube. Od reklam masz adblocka - ogółem polecam ten dodatek, przydaje się nie tylko do oglądania onlajnów. Jakość nie ma znaczenia, gdy ktoś ogląda w okienku lub ma mały monitor, ponadto jakość onlajnów nie różni się aż tak bardzo od pobranych tytułów, gdy są emitowane.

Przeciętnemu użytkownikowi (któremu daleko od weeaboo) wystarczy oglądanie online.

To jest brednia, bo jedyną taką stroną jest shitden (wyłączenie adblocka), o którym bardzo duża część oglądających ma wyrobioną opinię. O kontach premium nie słyszałem jeszcze ani razu.

Tak, ale niektóre anime lepiej obejrzec w wersji bluray, a taką to raczej tylko masz poprzez pobranie. Dlaczego w bluray? Ze względu na dużą ilość cenzury w wersji tv.

Owszem, różnica między online a download nie jest tak duża jak to wiele osób opisuje, ale jednak jest, przy niektorych seriach większa, a przy innych mniejsza. Sam czasem pobieram, bo jesli mogę miec cos lepszej jakosci (nawet jesli tylko odrobine) w zajebistym playerze (czasami serie online mają tylko jakies gowniane typu anyfiles) i z mniejsza ilością cenzury, to czemu nie? Moje ogladanie nie jest tez wowczas zalezne od tego czy mam internet, a zdarza się, że nie mam (rzadko, ale jednak).

Jak seria nie ma dużej ilosci cenzury w wersji tv w porównaniu do wersji bluray, jest dostepna w calosci po polsku online w playerach google, vk, daily motion i bodajze mp4upload - to również raczej obejrze je online. Ale rozumiem tych, którzy oglądają tylko odcinki pobrane, choć irytuje mnie czasami jak wyolbrzymiają różnice jakości miedzy download a online.

Opublikowano

Brednia? Który onlajn nie ciągnie hajsów z reklam?(pośrednio bulisz) Rozumiałbym jedną lub dwie, ale nie z 5 przy każdym klikaniu w coś. Zmienili już system, skrypt, cokolwiek to jest od reklam i wszystko jest ok?

Nie wypisywałem też żadnej ze stron, żeby nie robić jej reklamy.

I nie pisałbym o tym, gdyby brali suby tylko od swoich grup tłumaczących, onlainowych, które na nich tyrają...

Opublikowano

Brednia? Który onlajn nie ciągnie hajsów z reklam?(pośrednio bulisz) Rozumiałbym jedną lub dwie, ale nie z 5 przy każdym klikaniu w coś. Zmienili już system, skrypt, cokolwiek to jest od reklam i wszystko jest ok?

Nie wypisywałem też żadnej ze stron, żeby nie robić jej reklamy.

Brednią jest wyłączanie adblocka i kupowanie konta premium.

Co do reklam to nie zaprzeczam, w końcu te strony jakoś muszą się utrzymywać + reklamy są na każdej stronie. Adblock załatwia sprawę.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Brednią jest wyłączanie adblocka i kupowanie konta premium.

Co do reklam to nie zaprzeczam, w końcu te strony jakoś muszą się utrzymywać + reklamy są na każdej stronie. Adblock załatwia sprawę.

Jak już to to generalizowanie. W końcu sam podałeś taki przypadek.

I niech zarabiają, ale na swoich grupach, które zatrudniają. Będzie to dobre słowo? Raczej tak. A nie na tłumaczach, którzy nie chcą widzieć swoich tłumaczeń na takich stronach.

/edycja

Zresztą onlajny zawsze miały tę swoją kampanię o wyłączaniu reklam. Wie ktoś, jak sytuacja wygląda obecnie?

Opublikowano

Ja tam p******* schematy i pobieram z łonlajnów :)

Osobiście do tego celu używam 2 programów - OtakuHelper oraz Video downloader professional (rozszerzenie do przeglądarki).

106071453484304291456.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...