Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Baza Danych] Nazwa Gildii w MySQL

lazarus.1988

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewno to niedopatrzenie przy projektowaniu tabel przez Ymir, ale uznałem, że warto Was o tym poinformować.

(Nie wszyscy na to zwracają uwagę)

Tabela `guild` nie ma unikatowego indeksu dla nazw gildii, przez co w tabeli może istnieć więcej niż jedna gildia

o tej samej nazwie, łatwo to naprawić i może się to przydać szczególnie tym, którzy nie pracują na source.

W konsoli MySQL (navicat, albo inne narzędzie MySQL) wystarczy wpisać takie zapytanie SQL:

USE `player`;

ALTER TABLE `guild`
ADD UNIQUE INDEX `guild_name` (`name`) USING BTREE ;

arijh2.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak Tylko po tym twoim śmiesznym dodatku nie da się tworzyć gildii. O tym już nie wspomniałeś 

Nie wiem czy wiesz... Ale po tym "śmiesznym dodatku" nie następują żadne usterki.

Opublikowano

@UP 

Po tym śmiesznym dodatku nie da się tworzyć gildi  o.O  o.O dziwne, że jak go usunąłem to nagle się da  :v  :v

Przecież to nie ma żadnego wpływu na to, jedynie poprawiła się struktura, że nie może wystąpić dwa razy taka sama nazwa w tabeli guild...

Opublikowano

Tak Tylko po tym twoim śmiesznym dodatku nie da się tworzyć gildii. O tym już nie wspomniałeś 

Ty to sobie najlepiej wpisz DROP DATABASE `player`

arijh2.jpg

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...