Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja podmianek do GTA San Andreas.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

15yt120.jpg

Witam serdecznie wszystkich, którzy mają problem z zainstalowaniem podmianek do GTA. Uprzedzam, że sprawdziłem, czy takowy poradnik został umieszczony, za pomocą opcji szukaj. Nie znalazłem nic, więc postanowiłem ów tutorial napisać. Zapraszam do wędrówki przez poradnik.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście instalować podmianki, z pewnością robiliście to za pomocą mod instalera lub GTA Parking. Oba te programy są dość wadliwe i mogą wywołać niefajne efekty takie jak zanikanie tekstur, złe wgranie podmianek czy też niewyświetlanie się ich, problemy z animacjami, errory, częste crashe i tym podobne. Najlepszym jak dotąd programem służącym do instalacji podmianek pod samochody czy podmianek skinów do GTA jest ALCI's IMG Tool 1.5. Program ten można pobrać ze stron podanych poniżej.

To jest ukryta treść, proszę

Mam nadzieję, że raczej nikt z pobraniem ów pliku nie będzie miał problemu. Skan znajdzie się na końcu.

Po pobraniu modyfikacji postępujemy zgodnie z instrukcjami podanymi poniżej:

1. Wypakowujemy program z paczki do folderu z grą (opcjonalnie, ale przynajmniej nie zapodzieje się nigdzie i będzie pod ręką);

2. Włączamy program;

3. Klikamy File>Open (Ukazane na SS poniżej)

15coa4m.jpg

(Program ukazany na SS to nie ALCIs, ale polega on na tym samym i wszystko działa tak samo. Nie przejmujcie się tym, że program u Was wygląda inaczej niż u mnie).

4. Następnie podajemy ścieżkę do pliku gta3.img. W moim przypadku jest to:

C:\Documents and Settings\ADI\Pulpit\GTA-SanAndreas\models

GTA mam pobrane (nie bijcie za mocno) ale raczej u wszystkich wygląda to podobnie. Plik gta3.img będzie w folderze /models.

Dobra, doszliśmy już do etapu końcowego. Teraz wystarczy wpisać nazwę pojazdu, który chcemy podmienić. W moim przypadku będzie to podmianka za auto Vincent. Spoglądamy więc na program. Na jego wyższej części po prawej stronie mamy dostępną wyszukiwarkę. Wpisujemy tam "vincent". Jeżeli zaznaczy nam na niebiesko linijkę "vincent.dff" to wszystko wykonaliśmy dobrze. Teraz wystarczy kliknąć "delete" na klawiaturze, nadal mając zaznaczonego vincenta.dff. Następnie przechodzimy ponownie do wyszukiwarki i dopisujemy do wcześniej wpisanej frazy następujące rozszerzenie: ".txd" Znowu nam zaznaczy vincenta, tylko z rozszerzeniem .txd. Jego również usuwamy za pomocą delete'a. Jeżeli będziecie zachodzić w głowę dlaczego vincenty są dalej na liście, to dajcie sobie spokój. Jeżeli ich nazwy napisane są ledwo widocznym, szarym kolorem, to wszystko gra.

Teraz przyszedł czas na instalację podmianki. Najlepsze forum (według mnie) z podmiankami do GTA to addons-city.pl. Jest tam ich od groma i każdą z nich instaluje się tą właśnie metodą. Pobieramy więc stamtąd wybraną przez nas podmiankę.

UWAGA!

Jeżeli pobierzesz podmiankę, ale pliki w paczce będą nosiły nazwy np. premier.txd i premier.dff a nie auta w GTA wybranego przez Ciebie, wystarczy zmienić ich nazwę na nazwę auta podmienianego, czyli w moim przypadku vincenta. Efekt będzie taki, że nazwy będą następujące: vincent.dff i vincent.txd,

Jeżeli już zmieniliście nazwę wymienionych wyżej plików na nazwę interesującego Was samochodu z GTA, to teraz klikamy taką zieloną strzałkę na panelu, która skierowana jest w dół. Po najechaniu na nią powinno nam się pokazać "Import" i coś tam dalej w nawiasie. Klikamy ją. Teraz musimy podać lokalizację, gdzie nasza podmianka się znajduje. Ja swoją wypakowałem na pulpit, więc dobrnąłem do folderu z nimi. Ponownie spotykamy się z .dff i .txd. Wgrywamy byle które i powtarzamy proces, tym razem z drugim z plików (jeżeli wgraliśmy pierw .txd to teraz wgrywamy .dff). Tym samym podmieniliśmy samochód w GTA na wybraną przez nas podmiankę, gratuluje. Teraz wystarczy kliknąć dyskietkę (save) i zamknąć program (JEŻELI NIE ZAMKNIEMY PROGRAMU, TO GTA SIĘ NIE WŁĄCZY! NALEŻY O TYM PAMIĘTAĆ). Wszystko powinno działać jak należy, jeżeli postępowałeś zgodnie z poradnikiem.

Słowami końcowymi. Dziękuję za przeczytanie poradnika i mam nadzieję, że pomógł Ci. Wiem, że jest ich bardzo dużo w internecie, ale nie wyobrażam sobie, aby największe, polskie forum o grach w dziale GTA nie posiadało tak podstawowych rzeczy. Postanowiłem to zmienić! Piszcie oceny, mówcie co sądzicie, czy Wam działa, oraz czy znaliście te metodę (raczej podstawowa, ale cóż...). Skan ALCIs'a poniżej:

1z67dxt.png

Opublikowano

Wszystko ładnie śmiga!

_____

Dopisz że po dodaniu zmian w programie trzeba go zamknąć bo inaczej się GTA nie odpali :)

1. Wierny jednej marce

DSC_0028_3.JPG (1).jpg

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • Rayzer. zmienił(a) tytuł na Instalacja podmianek do GTA San Andreas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...