Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skaczące TPS a zużycie CPU bardzo niskie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam bardzo niestandardowy problem

serwer ma dużo wolnych zasobów i zamiast zużyć więcej CPU by utrzymać TPS 20.0 to zużywa tylko 3% CPU a tps wynosi 20 i czasem spada na 3 sekundy na 17 tps i wraca na 20 i tak 3 razy i spadnie na 11 TPS na sekundę i znów wraca na 20 TPS po prostu TPS lata a CPU stoi w miejscu a czasem CPU wynosi 0.33%

Opublikowano

1. hosting? jeśli tak to może procesor ma blokade że więcej nie uzyje?

2. A co z ramem? może ram masz zapchany i dlatego masz spadki tps i zanim garbage collector zwolnij ram to masz spadki tps

3. pewnie plugin masz na tyle "c*****y" że robi bez sensowne operacje i laguje lub na serwerze z jakiś hostingów próbujesz wpuścić 300osób xD

Co ja tutaj robie...

Opublikowano

1. na serwie jest 48 osób /100

2. enderchest universal chicken 10% cpu o ile co to znaczy 15 gb ram > serwer zużywa 3-5% a kiedyś dawno temu (miesiąc temu albo dwa) jak serwer robiłem to używał nawet 11% i było wszystko ok (kopiowanie wklejanie world editem)

3. serwer alokował sobie 12 gb ram wolne 8 gb

4. praktycznie brak błędów ( 1 plugin wywala błąd na player quit event) ale mimo to działa bezbłędnie

Opublikowano

5 pluginy ci obciązaj troche zadużo

ParticleText nie wiem do czego to ale jeśli takie jakby hologramy to lepiej hologramAPI

Echo Pet też obciąża 

NoCheatPlus - troche dużo ale ten plugin dużo zazwyczaj bierze

Sexy Motd - 200%... zadużo

Pex - troche bierze ale wiadomo że on laguje przy wejściu

wywal najlepiej pet,sexymotd i particle i zobaczy czy nadal będą lagi 

Co ja tutaj robie...

Opublikowano

to jaki plugin na motd oddzielne ( mc client ) bo motd mam ustawione na mclistę zamiennik sexymotd

na paper spigot 1.7.10

particle text to napisy z efektów wpisz w google sobie particle text spigot ;)

z petów wszyscy się cieszą to jest trochę ważna część gry mimo że to taki dodatek 

Opublikowano

to raczej jakieś pojedyncze operacje, np nie wiem po co używasz tam komendy /gc, procek nie ma kiedy skakać bo pokazuje pewnie delikatnie uśredniony wynik, a to nagłe chwilowe wzrosty.

Serwery też często mają problem z drobinymi lagami jak gracze wchodzą, wszystkie pluginy ładują wtedy dane i to często trwa.

A do tego to może być wina GC (nie komendy, tylko części samej javy), a skoro to hosting w jakiś gównochestach, to nic nie zrobisz.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

to jest moim zdaniem najlepszy hosting cena/jakość na vps'ach się  nie zman jakbym się uparł to bym postawił serwer ale co z domeną ? którą mam w enderchest ? a co z sklepem ?

@Edit ale jednego braknie na enderchest powinny być zasoby real time a hosting nie jest zły bo maszyny mają w OVH skąd wiem ? bo ktoś mi spamował na skype że chciał zrobić DDOSA i miał maszynę i akcesoria jak spingował moje ip serwera to dostał to: gs88.enderchest.pl OVH i coś tam dalej jeszcze było

Gość Dawid545
Opublikowano

Nie wiem z jakiego czasu były timings, ale jeżeli mógłbyś, zrób od nowa czy coś, ale teraz słuchaj uważnie,

timings uruchom rano;

wyłacz wieczorem;

wstaw tutaj;

a otrzymasz moja diagnozę;

to już na tyle. :D

Opublikowano

Ja ci mogę zaproponować byś wymienił kilka pluginów na inne, ogarnął config pexa i nocheatplus.

zamiast echopet wgraj mypet

To jest ukryta treść, proszę

zamiast particletext wgraj holographicdisplays (ale też nie przesadź z ilością hologramów)

zamiast sexymotd możesz wgrać np. uniquemotd (a najlepiej to ogarnij config pluginu sexymotd, tzn. wyłącz niektóre funkcje, tak by timingi się zgadzały)

mineresetlite przestaw z trybu czasowego na procentowy, że jak gracze wykopią np. 60% to dopiero wtedy złoża się odnowią. czasowe odnawianie źle działa na serwer, dlatego też stąd mogą brać się te spadki tps.

noi oczywiście zaktualizuj serwer pod najnowszego paperspigot'a 1.8.8 latest ^^

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ktoś tu prosił całodobowe timingi:

proszę ;)

2 popularne lagująe pluginy... skript i echopet

Skrypty ci lagują i to dość mocno, albo wina samych skryptów, albo masz ich po prostu za dużo... najlepiej by było pozbyć się wszystkich.

Do tego dochodzi EchoPet co bardzo ostro laguje w popularnych eventach.

Samo chodzenie twoich graczy może powodować spadki wydajności i glównie te 2 pluginy to powodują, skript i echopet.

ParticleText też trochę tnie.

I to co pewnie też sporo czuć, z tym ma problem wiele serwerów - sporo pluginów ładuje dane gracza na wejściu, co często powoduje że razem wszystkie pluginu w momencie wejścia gracza na serwer powodują dośc mocnego laga, więc wystarczy że wejdzie kilku gracza zaraz po sobie - jebs, masz ostry spadek TPS.

A łącząc to + wszystko inne, czasem może się nałożyć na siebie zbyt dużo na raz i serwer zaczyna chwilowo lagowac, np dużo graczy ginie, loguje się, wpisują komendy.

Czyli moje rady są proste:

- zastanów się nad usunięciem EchoPet lub zobacz czy ma jakieś ustawienia dotyczące wydajności/dokładności. Lub znajdz inny.

- Ogranicz lub najlepiej usuń skript-a, jak nie dasz rady wszystkiego, wystarczy że wywalisz WildScript i wszystkie skrypty go używającego, to już powinno poprawić sprawę.

no a z problemem whchodzenia graczy dużo nie zrobisz, trudno znaleźć dobrze zoptymalizowane pluginy pod tym względem. (Ale SexyMOTD dośc mocno tu zjada)

1438614356923701010629.png

Opublikowano

echopet już wywaliłem. po restarcie ok. godziny 3 w nocy go nie będzie.

zastanawiam się nad zamiennikiem na sexymotd.

wildskript mam craftingi i skrzynki cs:go więc z tym nic nie poradzę

a i pytanko. jak zmienić mineResetLite z czasowego na procentowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...