Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Mini Galeria 3D] Eru Iluvatar

Eru Iluvatar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ile takie coś Ci zajmuje i czy opłaca sie zaczynać robić cokolwiek w blenderze ? 

To zależy. Czasem jedną pracę robię kilka minut, a czasem nawet około godziny...

Myślę, że warto zacząć tworzyć w Blenderze. Jest darmowy, dość prosty w obsłudze i jest do niego sporo tutoriali.

Jeśli zaczniesz w nim tworzyć i będziesz mieć jakieś problemy pisz do mnie, a na pewno ci pomogę ;)

Opublikowano

Jeśli jesteś studentem/uczniem możesz pobrać 3Ds Max'a , oczywiście najnowszą wersję z oficjalnej strony Autodesk'a. Napewno o wiele lepiej zaczynać w 3Ds niż blenderze. Ta wiedza będzie bardziej przydatna.

Opublikowano

@adam90

Ja już jestem przywiązany do Blendera (wciągnął mnie na amen). Nie wyobrażam sobie przestawiania się na coś innego.

Ostatnio postanowiłem przetestować Mayę, niestety z marnym skutkiem. Dla mnie tworzenie w tym programie to czarna magia. Jedyne co zdążyłem opanować to wstawianie obiektów, wstawianie światełek itp. oraz przycisk renderingu... 3DS Max strasznie różni się od Mayi (Mayi? Maji?...)? Ile czasu zajęło ci opanowanie go? Warto przesiąść się z Blendera?

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak patrzę na twoje prace to widzę że faktycznie znasz podstawy bendera, aczkolwiek uważam że ogarnięcie 3Ds w takim stopniu jak blendera zajmie ci góra tydzień, dwa, ale wiadomo że praktyka czyni mistrza. Druga sprawa to ta, że znajomość 3Ds Max'a przyda ci się bo jest bardziej rozpowszechniony. ;)

Opublikowano

Jak patrzę na twoje prace to widzę że faktycznie znasz podstawy bendera, aczkolwiek uważam że ogarnięcie 3Ds w takim stopniu jak blendera zajmie ci góra tydzień, dwa, ale wiadomo że praktyka czyni mistrza. Druga sprawa to ta, że znajomość 3Ds Max'a przyda ci się bo jest bardziej rozpowszechniony. ;)

Tak myślałem żeby poznać coś nowego, ale jakoś mi się nie widzi tworzenie w czymś innym...

Póki co zostanę przy Blenderze. Potem się zobaczy...

Opublikowano

Ograniczając się do jednego programu daleko nie zajedziesz... Ja osobiscie użuwam kilki i każdy do czego innego.

Endorphin do animacji postaci, realflow do symulacji cieczy i efektów cząsteczkowych, Vue do tworzenia terenu otoczenia i czasami Keyshot do renderingu. Wszystkie mozesz pobrac za darmo w wersji edukacyjnej. ;)

Opublikowano

Trochę kiepsko, ponieważ nie można tutaj na forum wrzucać obrazów powyżej 20MB :/

20mb? Obrazki w 5K ważą 5-10mb. Nawet jeżeli po renderze tyle coś waży, można to skompresować np. w Photoshopie (nie mówiąc o zmniejszeniu rozmiaru).

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Opublikowano

Trochę kiepsko, ponieważ nie można tutaj na forum wrzucać obrazów powyżej 20MB :/

20mb? Obrazki w 5K ważą 5-10mb. Nawet jeżeli po renderze tyle coś waży, można to skompresować np. w Photoshopie (nie mówiąc o zmniejszeniu rozmiaru).

Wyrenderowałem ostatnio sobie obrazek w wymiarach około 8000x8000px. Waży chyba 22MB :D

Będę musiał wyrenderować go w mniejszych rozmiarach...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dajesz rade ziomuś, tak trzymaj :)

Dzięki :p

Na chwilę obecną nie mam dostępu do Blendera :/

Spaliłem kartę graficzną, ale być może jeszcze w tym miesiącu kupię nową...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...