Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tr. NPN i PNP - zasada działania

BornVillain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uszanowanie,

Jeżeli jest tu osoba która to rozumuje,ale umie prosto wytłumaczyć to bym prosił o wyjaśnienie zasady działania tranzystorów PNP i NPN.

Chciałbym żeby to było takie wytłumaczenie zrozumiałe przy którym osoba początkująca z tym,będzie to w stanie zrozumieć.

Niby w internetach jest tego dużo,ale czytając to czuje się jakbym powoli kończył szkołę średnią..

Z góry dzięki za podpowiedzi..

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Nie zrozumiesz działania tranzystora bipolarnego jeśli nie wiesz nic o mechanice kwantowej. Odsyłam do wykładów Feynmana o mechanice kwantowej, rozdział półprzewodniki :D  Mówię całkiem poważnie, bo przez 2 lata nie wiedziałem jak na prawdę działa tranzystor. 

A tak czego dokładnie nie rozumiesz? 

Deus vult

Opublikowano

Mechanika kwantowa wtf?

Myśmy od razu ze strzału jechali z działem półprzewodników.

Generalnie o różnice między nimi się rozchodzi bo wiem że są identyczne,ale co te ,,identyczne,, znaczy..

Wiem że w tranzystorze typu NPN sterujemy prądem kolektora.Stosunek prądu kolektora do prądu bazy można uznać jako wzmocnienie/dupnięcie.Ale jak to jest z PNP ?

I całą resztą,choć w tym przypadku ani nie wiem co powiedzieć,wszystko,prosiłbym jedynie o wyjaśnienie o co tu się rozchodzi no i o te różnice..

​     ​

Opublikowano

Nie do końca są takie same. Mają różną budowę. Już sama nazwa PNP lub NPN mówi nam jak są zbudowane.

118207,Nowy%20Dokument%20programu%20Micr

A tutaj polaryzacja tranzystora. 

tranzystory3.png

Różnica jest taka, że prąd płynie w przeciwną stronę w PNP niż w NPN. 

Deus vult

Opublikowano

Jutro bym ew.dopisał swoją notatkę z NPN i wtedy będziemy mogli to też ew.zreasumować..

To że płynie w inną stronę to już wiem,kojarzę,ale na wszelki wypadek wolę się upewnić..

​     ​

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...