Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Szukam skryptu dla portalu informatycjnego

jimmyblack

Pytanie

Opublikowano

Witam

Czy znacie jakieś gotowe platformy, które mogłyby służyć jako dobre podstawy dla portalu informacyjnego?

Nie byłby to wielki portal z wielką ilością newsów, raczej baza wiedzy.

Mile widziana prostota obsługi, bezpieczeństwo.

Czy znajdzie się coś lepszego niż WP?

Jaki mógłby być koszt konfiguracji takiej strony?

Pozdrawiam Jimmy

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaciąganie WordPressa dla małego serwisu z newsami, który wcale ma nie być rozbudowany to trochę głupi pomysł według mnie. Branie do tego Joomli jest jeszcze gorszym pomysłem. Od siebie polecam Ghost CMS (

To jest ukryta treść, proszę
).

Na prawde jest to prosty w obsłudze CMS, jedynie jakie koszta poniesiesz to serwer www bo nie na każdym go zainstalujesz. Musisz mieć albo VPS albo wykupić konto na mydevil.net

Opublikowano

Jeśli baza wiedzy w stylu wikipedii to można to ciachnąć MediaWiki.

Jeśli chodzi o coś a'la portal informacyjny stricte jak ma dajmy na przykład interia to zrobisz to najprościej na WP/Joomli + szukaj stylu z dopiskiem 'magazine'. Tego drugiego nigdy nie używałem, na WP stawiałem, ale nic poważnego, bo darmowe style magazine nie pasowały mi, a na płatny nie miałem ochoty wydawać ~59$.

Opublikowano

Do większych serwisów wykorzystywana jest też Joomla - wydaje się być trudniejszy ze względu na trochę nieintuicyjny interfejs (choć w aktualnej wersji jest to bardziej uporządkowane już) ale w Twoim przypadku WordPress też będzie dobrą podstawą.

Co do kosztów to wszystko zależy czy będziesz zlecał tworzenie szablonu, zabezpieczanie, wdrożenie czy sam się tym zajmiesz, to samo dot. wtyczek - darmowe albo tzw. premium, czyli płatne (osobiście jestem zdania, że na niektóre wtyczki warto czasami wyłożyć parę groszy, zwłaszcza jak się tworzy strony na bieżąco). Jeśli miałbyś wszystko zlecać no to od kilkuset do kilku tysięcy trzeba liczyć.

Opublikowano

To będzie jednorazowa akcja :)

Jesteś jeszcze w stanie polecić jakieś miejsce, gdzie można poszukać osób, które zajmują się takimi rzeczami?

Opublikowano
Dnia 6/29/2016 o 11:37, jimmyblack napisał:

To będzie jednorazowa akcja :)

Jesteś jeszcze w stanie polecić jakieś miejsce, gdzie można poszukać osób, które zajmują się takimi rzeczami?

Tak jak pisze Wolen, czyli głównie Facebook (jak to social media, bardzo duży obrót w zasadzie wszystkiego) i mogę polecić portal

To jest ukryta treść, proszę
, z którego korzystałem od czasu do czasu, zanim podjąłem stałą współpracę z jedną firmą. Zlecenia do WordPress'a możesz też znaleźć/złożyć tutaj: WP Zlecenia

Z grup na FB możesz zajrzeć w te:

• WordPress Polska
  • SEO/SEM Polska / Marketing Internetowy / E-commerce / Copywriter /Wordpress
  • WordPress PL
Opublikowano

Nie planuję otwierać wiki, aż tyle mi nie trzeba :)

Prawdopodobnie będę chciał zlecić wykonanie tych prac o których mówisz. Bardzo zależy mi na tym, aby wyglądało to profesjonalnie. Chcę się rozeznać jaki budżet musiałbym szykować na takie coś.

@Vertisan

Co masz na myśli piszą to: zwłaszcza jak się tworzy strony na bieżąco

Opublikowano

Nie planuję otwierać wiki, aż tyle mi nie trzeba :)

Prawdopodobnie będę chciał zlecić wykonanie tych prac o których mówisz. Bardzo zależy mi na tym, aby wyglądało to profesjonalnie. Chcę się rozeznać jaki budżet musiałbym szykować na takie coś.

@Vertisan

Co masz na myśli piszą to: zwłaszcza jak się tworzy strony na bieżąco

Jeżeli będziesz chciał autorski szablon wykonany przez kogoś no to kilkaset złoty trzeba by naszykować ;)

A o co mi chodzi?

Są wtyczki na tzw. licencjach developerskich (bądź podobnie, kwestia nazewnictwa), czyli kupujesz taką licencję tylko raz a potem możesz ową wtyczkę stosować w komercyjnych projektach i sobie ją wliczyć w koszty, czyli sprzedajesz licencję na podstawie swojej. Z tym, że takie licencje czasami są dość drogie (do kilkaset dolarów to w zasadzie norma ale i za pare dziesiąt się trafiają, zależy od wtyczki). Mogą one być albo nielimitowane albo mieć jakąś wyższą ilość użyć, np. max. 100 projektów per licencja, ale też mogą być w formie abonamentu (standardowo rocznego) i z nielimitowaną ilością wdrożeń. Np. tutaj zapłaciszz 30$ za jedną stronę albo dajesz 60$ za nielimitowaną ilość wdrożeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...