Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiatrak w laptopie włącza się i wyłącza

Slake

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moim laptopem Dell Vostro 3750. Po powrocie z tygodniowych wakacji, kiedy sprzęt stał nieużywany, zaczął strasznie się przegrzewać i wyłączać. Powodem jest wiatraczek, który zaczął świrować. Co 7 sekund dostaje taki jakby "podmuch", obraca się, ale po chwili się zatrzymuje. Przy włączaniu komputera, wiatraczek działa normalnie, dopiero po jakiś 5-10 minutach zaczyna się zachowywać tak jak opisałem powyżej. Przed wyjazdem wszystko było w porządku.

Kroki, które poczyniłem do tej pory:

- Rozebranie sprzętu na części i przedmuchanie sprężonym powietrzem,
- Aktualizacja biosu

- Podkładka chłodząca

Bardzo bym prosił o jakąkolwiek pomoc, kompletnie nie wiem, co robić...

Opublikowano

Zwykle tak ma wentylator jak sie coś przegrzewa. Jeśli jednak uszkodzony czujnik to nie naprawisz bo nie potrafisz. 

Prędzej sam wróci do normy po czyszczeniu czy smarowaniu radiatorów.

Co będzie skuteczne to się dowiesz jak to zrobisz. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak napisałem wyżej, wentylator działa tak przez cały czas, niezależnie od temperatury i że takie zachowanie nie miało wcześniej miejsca. Napisałem też, że czyszczenie nic nie dało. Nie mam czasu czekać, aż samo się naprawi, więc proszę o sensowne odpowiedzi :)

Opublikowano

Nie widzę byś w ogóle wspomniał o smarowaniu radiatora czy to procesora czy grafiki.

Nie wiem jak ty sobie wyobrażasz dostać sensowną odpowiedź bez sprawdzenia elektroniki laptopa.

Idź do serwisu to dostaniesz sensowną odpowiedź, bo raczej jak pisałem nie potrafisz naprawić jeśli uszkodzony jakiś czujnik temperatury. Tak samo nikt nikt nie potrafi powiedzieć co dokładnie uszkodzone bo to może być jedna z kilku części. 

Opublikowano

Nic nie było smarowane, komputer był kupiony 2 lata temu używany i poprzedni właściciel również nie wspominał o żadnych "poprawkach". Ale czy nie posmarowanie tych części miałoby wpływ na pracę wentylatora? To właśnie jego dziwne zachowanie stanowi problem, bo wcześniej laptop się nie przegrzewał. A jeśli tak, to czy problem nie powinien ujawniać się stopniowo, a nie nagle po tygodniu stania? Pójście do serwisu mało mi się uśmiecha, ponieważ podejrzewam, że chcieliby wymienić całą płytę główną, a to tanie nie jest.

Opublikowano

Jakieś sugestie? :)

Planuję wymienić wentylator, ale nie jestem zbyt pewny, czy to pomoże :/

Opublikowano

To wymień.

Elektronika sterująca jest i tak na płycie głównej laptopa. 

Opublikowano

Widocznie miałeś tylko przegrzany i uszkodzony hallotron w wentylatorze, masz szczęście ze to nie elektroniki sterująca bo objawy uszkodzeń są identyczne. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...