Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jesienne porządki na MPCforum!

Why

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Plakietki za nic były rozdawane? @kwiatmix przemyśl teraz co napisałeś

Jeżeli Best Member, Blue Member, Gold Member, Black Member i jakiś tam Champion były rozdawane za nic to jesteś ślepym hipokrytą! 

Były rozdawane za darmo. Wyżej dałem przykład z rmcfem, który rozdawał plakietki z powodem "dzięki".

Sam dostałem blue za napisanie w statusie "dej blue", więc wiesz.

Święta 2013 zaczynałem z jednym blue memberem, a skończyłem je mając wszystkie 5 nagród (gdzie best był tylko za wymianę blue+gold+champion). Wszystko zdobyte na zasadzie skomentuj status/wyślij pw xD

s2c77Oa.png

• Odpowiedzi 280
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jeżeli Best Member, Blue Member, Gold Member, Black Member i jakiś tam Champion były rozdawane za nic to jesteś ślepym hipokrytą! 

Były rozdawane za darmo. Wyżej dałem przykład z rmcfem, który rozdawał plakietki z powodem "dzięki".

Święta 2013 zaczynałem z jednym blue memberem, a skończyłem je mając wszystkie 5 nagród (gdzie best był tylko za wymianę blue+gold+champion). Wszystko zdobyte na zasadzie skomentuj status/wyślij pw xD

I kierzek ci kiedyś dał elite i blacka, nie zapominaj :D

Opublikowano

http://prntscr.com/cqoknj

I jeszcze MMT Gold Member. Jedyna osoba, która nie była w MMT, a miała golda za zasługi xD

Nie chcą mi oddać tej elity :/

http://prntscr.com/cqoijm

http://prntscr.com/cqoiqj

Nie mogę sprawdzić komentarzy, ale rozdał wtedy coś koło 50 nagród.

Sorry ludzie, ale plakietek za nic potrafiło polecieć kilkadziesiąt jednego dnia xD

s2c77Oa.png

Opublikowano

czasy kiedy użytkowników było więcej niż gości na liczniku

dobre czasy

­

Opublikowano

Śledząc temat dało się zauważyć sporo postów (ehh), które lejące się niczym niekończące się plakietki od elfa, cały czas przedstawiały to samo - niesprawiedliwość w stosunku do osób, które na swoją nagrodę zapracowali. 

Obecnie wprowadzony już system nagród został zaplanowany i rozpisany 2 lata temu. Miał zostać dodany na forum wraz z dodatkową funkcją, jednak problemy związane z nią przedłużyły również wdrożenie systemu plakietek. Pomysł został odłożony i niedawno do niego powróciliśmy po tym, jak wartość plakietki spadła poniżej kilku lajków. 

Od 2012 roku nagrody były rozrzucane po całym forum w postaci konkursów w działach lokalnych, konkursach statusowych i najbardziej problematycznych, które doprowadziły nas do obecnego stanu konkursach okazjonalnych. Piszę tutaj o Elfie, Kwiatkach, Reniferach, Mikołajach, poprzedniej Pani Kasi. Dlaczego dopuszczono do eventów, które niektórzy z Was mogli podziwiać wszystkie? 

Planując takie wydarzenie wybierano pomocnika z teamu wraz z osobą odpowiedzialną za nadzorowanie jej z administracji. Problem pojawiał się w momencie rozpędzania się konkursów realizowanych przez daną postać, gdzie plakietki były rozdawane masowo, ponieważ głupio byłoby się wycofać z czegoś lub nałożyć ograniczenie na to, ile nagród może być rozdanych. Problem wynikał więc z braku autorytetu w danym momencie, który ostatecznie zatrzymałby lub narzuciłby wymagania oraz restrykcje dotyczące jakichkolwiek akcji podejmowanych na kontach stworzonych specjalnie pod konkursy okolicznościowe. Do całości dokładał się jeszcze nieprzemyślany i dziurawy system słynnych wymian umieszczanych na profilach owych kont. Stosunek liczbowy nagród rozdawanych w tych konkursach nie był odpowiedni do liczby wymaganych plakietek okolicznościowych, co skutkowało w masowych wymianach na stałe nagrody. Nawet tych o najwyższej jakości tj. Best Member, Black Member.

Byliśmy świadomi tego, że nie każdy plakietki zdobył w ten sposób. Pewnie mało kto pamięta, jak Blacka miało kilka-kilkadziesiąt osób, Gold nie przekraczał 100-150 nagrodzonych osób, a Blue i Champion byli kilka lat temu dla większości użytkowników jedynymi możliwymi do zdobycia w miarę łatwo plakietkami, które dawały luksusowe (jak na tamte czasy) uprawnienia. Użytkownicy przychodzą i odchodzą. Każdy szukał sposobu zdobycia tego, co tylko garstka osób posiadała. Czytając posty wiem, że np. @Zavetti i @Omek (jedni z garstki) otrzymali swoje nagrody jako wynagrodzenie za pracę w chwili, gdy plakietki miały jeszcze wartość. Znaczyły one dla nich dużo i chcieli je dalej zatrzymać jako pamiątkę. Sam miałem plakietkę, którą wygrałem kilka lat temu w normalnym konkursie, a nie okolicznościowych i też mi było ich szkoda. Wynagradzanie osób jest ważne i jeśli Wy zostaliście w ten sposób nagrodzeni, po czym od tego czasu wartość zmalała prawie do 0, to czym powinniśmy nagradzać użytkowników, którzy nie są na forum od 6+ lat? Przed resetem było więcej osób, które w ogóle nie zasłużyły na daną nagrodę a dalej upierają się, że jest tak jak oni mówią. Owszem, nagrody zdobyte w normalnych konkursach mogły być zasłużone, ale szanujmy się. Mało kto z obecnych tutaj brał udział w konkursie tak wymagającym, że ta plakietka była dla niego bezcenna i najlepsze jest, że to właśnie te osoby najgłośniej krzyczą. Losowania, budowanie, pisanie wierszyków, malowanie - wszystko się powtarzało; oryginalne konkursy zanikały wraz z osobami, które się przysłużyły w jakikolwiek inny sposób niż branie udziału w konkursach robionych kiedyś na skalę masową. Jest mi przykro z powodu osób, które na stare nagrody zasłużyły, jednak nie byliśmy w stanie zrefundować tego w odpowiedni sposób właśnie przez to, że ocena ilości pracy, którą włożyliście w daną nagrodę musiałaby być przeglądana indywidualnie. Przecież nie postawimy konkursu wieloetapowego na tej samej szali z konkursem na napisanie wierszyka. 

Dlatego jeśli ktoś pisze, że zdobył to w normalnym konkursie, to niech przypomni sobie ile pracy musiał w to włożyć, a ile wysiłku wkłada we wszystko osoba nieustannie pracująca nad jakimś działem czy nawet tematem i nieważne czy z rangą czy bez, ale też zasługuje na wynagrodzenie. 

Tak prowadzony będzie obecny system. Nie traktowałbym tego jako grind. Jest to jedynie docenienie pracy każdej osoby, która plakietkę będzie mogła zdobyć nie tylko poprzez konkursy, ale przez same "znaczenie swojej postaci" na forum. Nie mówię tutaj o czystej aktywności, ale o samym wkładzie w MPC. To już każdy powinien zdefiniować sobie sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...