Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Our-World [PL] [S4] [x30] [Zapowiedź]

Our-World

Ważne pytania  

70 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy AFK ma być dozwolone?

2. 2. Czy PK na spotach ma być zakazane?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Chcielibyśmy wyjść z propozycją serwera jak za dawnych czasów.

Doszliśmy do wniosku, że najlepszy będzie sezon 4 z wyłączonymi socketami.

Przemyślana konfiguracja zapewni Wam dużo frajdy!

Start otwartych testów serwera 1 listopad 2016r

691701405172089353117.png

Nazwa serwera: Our-World

Wersja: 1.05D

Maksymalna ilość graczy online: 300

Godziny działania: 24/7

Strona: w budowie

Forum: w budowie

986121405172089353117.png

Exp: x30

Drop: 40%

HP potworów: 100%

Reset: 400lvl, wymagany item exc +10 oraz 10jog +13, statystyki zostają, cofka do 250lvl, ogranicznik czasowy 48h.

Co 6rr dostaniemy nagrodę, która umożliwi wbicie opcji w wybrany item.

Wypadajki: Tak, szczegółowa lista niebawem

Gildia: 200lvl

Magic Gladiator oraz Dark Lord dostępni od 220lvl

Konfiguracja Vipa:

Exp: x45

Drop: 50%

Dostęp do drugiego subserwera

Ranga vip na forum

654221405172090353117.png

Dark Knight: 5/6

Dark Wizard: 5/6

Fairy Elf: 5/6

Summoner: 5/6

Magic Gladiator: 7

Dark Lord: 7

444061405172090353117.png

+10: 50% (+Luck: 60)

+11: 45% (+Luck: 55)

+12: 40% (+Luck: 50)

+13: 35% (+Luck: 45)

553751405172090353117.png

Godziny inwazji są do ustalenia.

732701405172090353117.png

Wszystkie eventy do sezonu 4 będą dostępne.

Zapraszamy do głosowania w ankiecie oraz składania propozycji. Temat będzie aktualizowany.

• Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A moze zamiast zostawiania statow 200-300 pkt za res? To zapewniloby znacznie wiecej frajdy na dluzszy czas i nie generowalo tak wielkiej przepasci miedzy graczami.

Opublikowano

A moze zamiast zostawiania statow 200-300 pkt za res? To zapewniloby znacznie wiecej frajdy na dluzszy czas i nie generowalo tak wielkiej przepasci miedzy graczami.

Nie zgodzę się. Jest mnóstwo serwerów z takimi ustawieniami i z doświadczenia wiem, że bardzo duża ilość graczy woli właśnie cofanie lvl'a i pozostawienie statów. Z jednej strony masz rację, ale z drugiej już niekoniecznie. Dlaczego? Już tłumaczę. Przy ustawieniach takich jakie Ty proponujesz nikt nie będzie zastanawiał się jak rozdać statystyki, jak zbudować postać, a przede wszystkim na co, bo co chwilę będzie resetował punkty. Dla mnie to jest bezsensowne, bo uważam, że tworząc postać trzeba się najpierw dobrze zastanowić na co się chce mieć postać, pod co zbudowaną. Najlepszym przykładem jest elf. Początkowo każdy tworzy (oczywiście przy ustawieniach proponowanych przez Ciebie) elfa AE (kusze), bo na EE (buff) nie da rady sam expić. Zbliża się jakiś event, to elf AE nagle staje się EE tylko na potrzeby jakiegoś wydarzenia, co dla mnie jest głupie, bo po resecie znowu staje się AE. Miło jest widzieć w rankingu, którzy jesteśmy np. jako elf na AE/EE, MG na siłę/energię etc. Niestety przy resetowaniu statów do początkowego stanu jest to niemożliwe, ponieważ z dnia na dzień potrafi się zrobić z 1 bardzo dobrej postaci zbudowaną w danym kierunku aż 10 i więcej.

Podsumowując, myślę, że sposób z cofaniem lvl'a do 250, czy cofaniu jak dawniej na słynnym serwerze X-World są jak najbardziej trafne.

Mam kilka pomysłów na urozmaicenie serwera, ale to już prywatnie z twórcą.

Chciałbym jeszcze zapytać jak wygląda soulowanie i life'owanie. Ile mamy % szans na powodzenie?

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam,

Wyjadacz - Damian.

Opublikowano

Czy będzie miało miejsce takie coś jak wymagania resowe na dane spoty ? I np , ktoś ma dana ilość resow wymaganych na dany spot to musi dostac party oraz może wyprosic ze spota osobe nie mająca tych wymogów , albo ja expic :D

Opublikowano

Niezła kopia najlepszych polski serwerów w historii..

Powodzenia

Domyślam się kim jesteś :D

sygnatura.png

Opublikowano

Nie chcemy wprowadzać punktów za rr. Statystyki będą zostawać.

Na pewno wbiję, kiedy start? :)

Data startu nie jest jeszcze znana. 

Czy będzie miało miejsce takie coś jak wymagania resowe na dane spoty ? I np , ktoś ma dana ilość resow wymaganych na dany spot to musi dostac party oraz może wyprosic ze spota osobe nie mająca tych wymogów , albo ja expic :D

Tak, będą wymagania resowe.

Opublikowano

Powodzenia

Faktycznie łudząco podobne do x czy y szkoda tylko że sezon 4, chociaż są i tego plusy. Osobiście nie mam problemu z tym że ustawienia są w większości zapożyczone z ów serwerów ponieważ wiele graczy lubi takie klimaty i sam bym chętnie pograł ale... jeśli administracja tego projektu ma jakiś związek z y-world to szkoda mi naprawdę czasu.

" Nerwowa reakcja na krytykę wcale nie kładzie jej kresu; przeciwnie, rodzi w oceniającym przekonanie, że ma rację w tym, co mówi. "

Richard Carlson

Opublikowano

Powodzenia

Faktycznie łudząco podobne do x czy y szkoda tylko że sezon 4, chociaż są i tego plusy. Osobiście nie mam problemu z tym że ustawienia są w większości zapożyczone z ów serwerów ponieważ wiele graczy lubi takie klimaty i sam bym chętnie pograł ale... jeśli administracja tego projektu ma jakiś związek z y-world to szkoda mi naprawdę czasu.

Nie mamy nic wspólnego z serwerem y-world.

Opublikowano

Nie uważam, żeby twórcy "kopiowali", jak to ktoś określił, znane polskie serwery. Otóż mają pojęcie jakie ustawienia mogą być najbardziej trafne, jakich oczekują gracze nowi jak i nieco starsi stażem. Mogą wzorować się jedynie na innych serwerach, ale nie kopiować, bo mimo wszystko serwer ten będzie różnił się od wcześniejszych :) Nie mówmy hop, zanim przeskoczymy, poczekajmy.

Wyjadacz - Damian.

Opublikowano

jak dla mnie rewelka,  jeszcze gdyby to było s2 to już całkiem odlot ale nie można mieć wszystkiego ;)  Na pewno zajrzę długo czekałem na mniej więcej taki serwerek

Opublikowano

W moim mniemaniu PK na spotach powinno być zakazane, tak samo jak AFK, dlaczego? Już piszę...

Grałem na wielu serwerach, gdzie było właśnie PK dozwolone i AFK też. Niestety, był to niewypał, a to dlatego, że topowi gracze specjalnie chodzili na spoty i zabijali słabszych graczy, bo mieli level nabity, czekali na rr, więc tylko przeszkadzali w grze słabszym, by ich opóźnić. Jestem tak samo negatywnie nastawiony do dozwolonego AFK jak i PK. Jeżeli administracja będzie pozwalała na AFK, to ludzie będą cały dzień na "zw" albo jak często się zdarzało będą udawać AFK, żeby mieć łupy tylko dla siebie i z nikim nie dzielić się nimi, ani też nie expić.

W mojej ocenie kwestia PK powinna być rozwiązana tak, że tylko w Davias w prawej bramie powinna być możliwość multikillu, w innych lokacjach pojedyncze kille (do ustalenia), natomiast na spotach kategoryczny zakaz, aby uniknąć sytuacji opisanej wyżej. AFK powinno być dozwolone, ale na zasadzie, że PM powinien być cały czas dostępny lub zaglądać co 5 minut. Pod skrótem PM mam też na myśli osoby expiące solo. Powinien być obowiązek dania party osobie, która spełnia wymagania na dany spot, o ile jest miejsce w party. Jeżeli ktoś nie spełnia wymagań, a chce party, to wtedy musi liczyć na PM, który może dać party, ale ma pełne prawo odmówić.

W sytuacji, kiedy na spocie jest osoba, która tych wymagań nie spełnia i przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zająć spot i wcale nie musi (ale może i kultura raczej by na to wskazywała) dawać osobie party, której brakuje co najmniej res do spota.

W przypadku, gdy jest pełne party, a w nim jest osoba, która nie ma wymaganej liczby rr, a przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zażądać party, tym samym wyrzucić takiego osobnika z party i zmusić do opuszczenia spota. Nawet sytuacja w której PM'em jest osoba, która nie spełnia wymagań nie zmienia sytuacji. Spot zmuszony jest rozwiązać PT i na nowo założyć z osobami, które spełniają wymagania. Oczywiście AFK byłyby sprawdzane przez GM'ów w celu utrzymania porządku. Cennik kar do ustalenia, ale mam parę pomysłów.

Dobrym podsumowaniem będzie stwierdzenie "osoba spełniająca wymagania ma pierwszeństwo i jest "Panem" spota".

Uważam, że exp powinien wynosić 20x (vip x30) lub 30x (vip x40) tak, jak teraz, aczkolwiek wnoszę o zmianę ogranicznika. Proponuję zwiększyć ogranicznik do 3 (72h), a najlepiej 4 dni (96h), tak, aby każdy miał możliwość wbicia rr. Myślę teraz o osobach, które pracują, bądź uczą się więcej lub mniej. Przykładowo, osoba pracująca / ucząca się nie ma czasu siedzieć przez całe 2 dni i bić moby, ponieważ pracuje do późna / pracuje dwa etaty lub jest uczniem i ma ważny sprawdzian w najbliższych dniach. Wystarczy, że jeden dzień odpuści expienie i już nie ma czasu wbić 400 lvl'a przed ogranicznikiem resowym, co powoduje, że zostaje bardzo w tyle i odechciewa mu się grać. Natomiast jeśli zwiększylibyśmy ogranicznik z 48h do 72h lub najlepiej 96h, to takie osoby na pewno w ciągu dnia znalazłyby godzinkę, dwie lub nawet trzy na wbicie tego 400 lvla przez te 4 dni. Tym samym znajdzie się czas na obowiązki i przyjemności, a tym samym nie znajdzie się na dole tabeli i dalej będzie miał chcicę na expienie. Fakt, na początku taki ogranicznik jaki teraz jest wydaje się śmiesznie duży, ale z czasem po paru resetach będzie śmiesznie mały.

Rozumiem, że niektórzy mają mnóstwo czasu, by expić i dla nich te 4, a nawet 3 dni to za dużo, dlatego proponuję, by obniżyć drop do takiego stopnia jak na X-World lub przynajmniej do stanu zbliżonego, by ludzie nie osiągnęli wszystkiego, czego chcą, nie mieli setów +fo po kilku dniach, czy tygodniach rozgrywki. Tym samym osoby, które szybko wbiją 400 lvl i czekają na koniec ogranicznika będą miały co do roboty, bo z samego expienia na AFK, czy nawet na expieniu i dropieniu jednocześnie nie dorobią się wszystkiego i będą zmuszone chodzić na drop po wbiciu limitu lvl oraz handlować zdobytymi dobrami.

Dlaczego proponuję obniżenie expa i zwiększenie ogranicznika? Otóż w przypadku, gdybyśmy zostawili tak, jak jest (choć patrząc na inne serwery i tak jest bardzo dobrze) ludzie szybko będą wbijać resy, co za tym idzie nagrody, w konsekwencji szybko zrobią sobie wymarzone eq, przez co gra stanie się monotonna, rutyną wbijania lvli, resów i tyle, bo dropić, ani handlować nie będzie już po co, skoro będzie miało się super sety.

Apeluję też, by zmniejszyć drop exe i jewelli, żeby było ciężko osiągnąć cokolwiek, by każdy item cieszył, a nie jak w przypadku niektórych serwerów czasami nie zbierano nawet souli i blessów, bo wszystko mieli wybite jewellami do maksymalnego poziomu, bo aż tyle ich było, a life nawet nikt za darmo nie chciał.

Radzę dobrze zastanowić się nad ustawieniami walk na CS pomiędzy guildiami, ponieważ jest to bardzo ważne, gracze każdy błąd zauważą i nie będą na to przymykać oko, tylko usuną clienta.

Mam też mnóstwo innych pomysłów, czy to do ustawień serwera, czy to do eventów (w tym również autorskie, których nie wykorzystywano chyba nigdzie, choć głowy nie daję sobie uciąć, bo nie wiem, czy ktoś nie wpadł na to samo), które przedstawię przy kolejnej okazji lub prywatnie.

Administratorzy muszą też bardzo, bardzo dobrze przetestować klienta, aby uniknąć nawet najmniejszych błędów.

Proszę wziąć sobie to do serca, do napisałem, bo już trochę spędziłem na MU godzin i na prawdę wiem, czego gracze oczekują i jakie serwery mają rację bytu i stoją długo :)

Wyjadacz - Damian.

Opublikowano

Z ciekawości zapytam.

Czy to ma sens, skoro niedługo startuje Mu Legend?

Czy większa część społeczeństwa (a przynajmniej resztki) nie przejdą na nową wersje?

Mu Legend to zupełnie inna gra. Odpowiadając na pytanie, tak, to ma sens.

W moim mniemaniu PK na spotach powinno być zakazane, tak samo jak AFK, dlaczego? Już piszę...

Grałem na wielu serwerach, gdzie było właśnie PK dozwolone i AFK też. Niestety, był to niewypał, a to dlatego, że topowi gracze specjalnie chodzili na spoty i zabijali słabszych graczy, bo mieli level nabity, czekali na rr, więc tylko przeszkadzali w grze słabszym, by ich opóźnić. Jestem tak samo negatywnie nastawiony do dozwolonego AFK jak i PK. Jeżeli administracja będzie pozwalała na AFK, to ludzie będą cały dzień na "zw" albo jak często się zdarzało będą udawać AFK, żeby mieć łupy tylko dla siebie i z nikim nie dzielić się nimi, ani też nie expić.

W mojej ocenie kwestia PK powinna być rozwiązana tak, że tylko w Davias w prawej bramie powinna być możliwość multikillu, w innych lokacjach pojedyncze kille (do ustalenia), natomiast na spotach kategoryczny zakaz, aby uniknąć sytuacji opisanej wyżej. AFK powinno być dozwolone, ale na zasadzie, że PM powinien być cały czas dostępny lub zaglądać co 5 minut. Pod skrótem PM mam też na myśli osoby expiące solo. Powinien być obowiązek dania party osobie, która spełnia wymagania na dany spot, o ile jest miejsce w party. Jeżeli ktoś nie spełnia wymagań, a chce party, to wtedy musi liczyć na PM, który może dać party, ale ma pełne prawo odmówić.

W sytuacji, kiedy na spocie jest osoba, która tych wymagań nie spełnia i przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zająć spot i wcale nie musi (ale może i kultura raczej by na to wskazywała) dawać osobie party, której brakuje co najmniej res do spota.

W przypadku, gdy jest pełne party, a w nim jest osoba, która nie ma wymaganej liczby rr, a przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zażądać party, tym samym wyrzucić takiego osobnika z party i zmusić do opuszczenia spota. Nawet sytuacja w której PM'em jest osoba, która nie spełnia wymagań nie zmienia sytuacji. Spot zmuszony jest rozwiązać PT i na nowo założyć z osobami, które spełniają wymagania. Oczywiście AFK byłyby sprawdzane przez GM'ów w celu utrzymania porządku. Cennik kar do ustalenia, ale mam parę pomysłów.

Dobrym podsumowaniem będzie stwierdzenie "osoba spełniająca wymagania ma pierwszeństwo i jest "Panem" spota".

Uważam, że exp powinien wynosić 20x (vip x30) lub 30x (vip x40) tak, jak teraz, aczkolwiek wnoszę o zmianę ogranicznika. Proponuję zwiększyć ogranicznik do 3 (72h), a najlepiej 4 dni (96h), tak, aby każdy miał możliwość wbicia rr. Myślę teraz o osobach, które pracują, bądź uczą się więcej lub mniej. Przykładowo, osoba pracująca / ucząca się nie ma czasu siedzieć przez całe 2 dni i bić moby, ponieważ pracuje do późna / pracuje dwa etaty lub jest uczniem i ma ważny sprawdzian w najbliższych dniach. Wystarczy, że jeden dzień odpuści expienie i już nie ma czasu wbić 400 lvl'a przed ogranicznikiem resowym, co powoduje, że zostaje bardzo w tyle i odechciewa mu się grać. Natomiast jeśli zwiększylibyśmy ogranicznik z 48h do 72h lub najlepiej 96h, to takie osoby na pewno w ciągu dnia znalazłyby godzinkę, dwie lub nawet trzy na wbicie tego 400 lvla przez te 4 dni. Tym samym znajdzie się czas na obowiązki i przyjemności, a tym samym nie znajdzie się na dole tabeli i dalej będzie miał chcicę na expienie. Fakt, na początku taki ogranicznik jaki teraz jest wydaje się śmiesznie duży, ale z czasem po paru resetach będzie śmiesznie mały.

Rozumiem, że niektórzy mają mnóstwo czasu, by expić i dla nich te 4, a nawet 3 dni to za dużo, dlatego proponuję, by obniżyć drop do takiego stopnia jak na X-World lub przynajmniej do stanu zbliżonego, by ludzie nie osiągnęli wszystkiego, czego chcą, nie mieli setów +fo po kilku dniach, czy tygodniach rozgrywki. Tym samym osoby, które szybko wbiją 400 lvl i czekają na koniec ogranicznika będą miały co do roboty, bo z samego expienia na AFK, czy nawet na expieniu i dropieniu jednocześnie nie dorobią się wszystkiego i będą zmuszone chodzić na drop po wbiciu limitu lvl oraz handlować zdobytymi dobrami.

Dlaczego proponuję obniżenie expa i zwiększenie ogranicznika? Otóż w przypadku, gdybyśmy zostawili tak, jak jest (choć patrząc na inne serwery i tak jest bardzo dobrze) ludzie szybko będą wbijać resy, co za tym idzie nagrody, w konsekwencji szybko zrobią sobie wymarzone eq, przez co gra stanie się monotonna, rutyną wbijania lvli, resów i tyle, bo dropić, ani handlować nie będzie już po co, skoro będzie miało się super sety.

Apeluję też, by zmniejszyć drop exe i jewelli, żeby było ciężko osiągnąć cokolwiek, by każdy item cieszył, a nie jak w przypadku niektórych serwerów czasami nie zbierano nawet souli i blessów, bo wszystko mieli wybite jewellami do maksymalnego poziomu, bo aż tyle ich było, a life nawet nikt za darmo nie chciał.

Radzę dobrze zastanowić się nad ustawieniami walk na CS pomiędzy guildiami, ponieważ jest to bardzo ważne, gracze każdy błąd zauważą i nie będą na to przymykać oko, tylko usuną clienta.

Mam też mnóstwo innych pomysłów, czy to do ustawień serwera, czy to do eventów (w tym również autorskie, których nie wykorzystywano chyba nigdzie, choć głowy nie daję sobie uciąć, bo nie wiem, czy ktoś nie wpadł na to samo), które przedstawię przy kolejnej okazji lub prywatnie.

Administratorzy muszą też bardzo, bardzo dobrze przetestować klienta, aby uniknąć nawet najmniejszych błędów.

Proszę wziąć sobie to do serca, do napisałem, bo już trochę spędziłem na MU godzin i na prawdę wiem, czego gracze oczekują i jakie serwery mają rację bytu i stoją długo :)

Wyjadacz - Damian.

Na pewno weźmiemy sobie do serca Twoją wypowiedź :)

A jak z helperem , będzie jakiś dostępny ?

Myśleliśmy nad prostym clickerem.

Opublikowano

Bez helpera w tych czasach będzie problem - może lepszym rozwiązaniem będzie postawić to na S6EP3 i usunąć wszystkie dodatki od s4 do s6 :) 

Pozdro  Fajny projekt

Opublikowano

Bez helpera w tych czasach będzie problem - może lepszym rozwiązaniem będzie postawić to na S6EP3 i usunąć wszystkie dodatki od s4 do s6 :)

Pozdro  Fajny projekt

Jaki problem? To że będzie trzeba samemu pozbierać zen, kamyki czy inne itemy to z mojego punktu widzenia żaden problem, kiedyś to było normą. W kliencie będzie wbudowany clicker który będzie pomagał expić, buffować i leczyć myślę że to wystarczy ze wspomagaczy.

Już się nie mogę doczekać, a mniej więcej którego start? ;)

Prawdopodobnie pod koniec miesiąca.

Opublikowano

siemanko, pomysł mega na pewno wielu starych wyjadaczy powróci. Ustawienia znane z xw gdzie spędziłem parę dobry lat. 
 WyjadaczAP ciekawe pomysły, 100%kopia-100%poparcia z Mojej strony.
czekam na start ! pozdro

Opublikowano

gralem na wielu serwerach, x-world, ktory tak wszyscy besztaja byl najlepszym na jakim gralem ale gdzies do 2009 roku. potem administracja przestala sie interesowac serwerem, bledami i graczami, ale to juz inna sprawa, jesli bedzie to pewnego rodzaju reprodukcja xw, ale administracja bedzie sie nalezycie opiekowac serwerem, na pewno wpadne ze znajomymi. powrot do korzeni :D aaa i nie dawajcie helpera- afki na wlasne zyczenie

@Edit

a skoro mowisz o starcie pod koniec miesiaca, domyslam sie ze prace nad serwerem juz sa w fazie koncowej? testy i dopieszczanie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...