Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co lepsze paperspigot czy spigot?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dość długo nie siedziałem w temacie serwerów, i trochę mnie ominęło, a widzę że stosunkowo ostatnimi czasy silnik Paperspigot robi się coraz popularniejszy oraz polecany. Jaka jest różnica między nim a zwykłym Spigotem? Ma jakieś dodatkowe zabezpieczenia? Optymalizacja?

Za każdą odpowiedź dziękuję :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

PaperSpigot jest lżejszy i zoptymalizowany, jednym słowem jest lepszy bo działa szybciej i mniej żre.

Opublikowano

PaperSpigot jest lżejszy i zoptymalizowany, jednym słowem jest lepszy bo działa szybciej i mniej żre.

Nie jest lepszy, ponieważ nie wszystkie pluginy które działają na spigocie są kompatybilne z paper spigotem.

aac38a3ca701800a8c9e3ff33aa5d0bf.png

Gość dominik148
Opublikowano

Nie jest lepszy, ponieważ nie wszystkie pluginy które działają na spigocie są kompatybilne z paper spigotem.

Co kur*a? XDDDDDDDDDDDD

@topic 

Paperspigot bardziej zoptymalizowany.

Opublikowano

paperspigot jest rozszerzeniem, a więc wszystkie pluginy ze spigota będą na nim działać, jedynie w drugą strone niekoniecznie musi to działać, czyli paperspigot--->spigot ;_;

Opublikowano

Co kur*a? XDDDDDDDDDDDD

@topic 

Paperspigot bardziej zoptymalizowany.

paperspigot jest rozszerzeniem, a więc wszystkie pluginy ze spigota będą na nim działać, jedynie w drugą strone niekoniecznie musi to działać, czyli paperspigot--->spigot ;_;

To że wam działa skript na paperspigocie i gildie to nie znaczy że wszystkie pluginy działają.

aac38a3ca701800a8c9e3ff33aa5d0bf.png

Opublikowano

Spigot posiada pewne elementy które się różnią od przede wszystkim bukkita, nie mówiąc już o dodatkowych metodach spigot().

Wydaje mi się że NIE KAŻDY plugin będzie działać na paperspigocie ponieważ usuwa on pewne drobne mechaniki z gry na rzecz optymalizacji, co może wiązać się z niekompatybilnością pluginu który ingeruje np. w te mechaniki. Nie wiem dokładnie jakie, nie zagłębiałem się w temat. 

Podsumowywując, paperspigot jest lepszy - jeżeli twój serwer potrzebuje tych optymalizacji. Jeżeli nie, możesz zostać spokojnie na spigocie. Różnica jest niewielka. 

Co do kompatybilności nie jestem pewien, nigdy mi się nie zdarzyła żadna niekompatybilność pluginu z paperspigotem który działa na spigocie i odwrotnie. 

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Spigot posiada pewne elementy które się różnią od przede wszystkim bukkita, nie mówiąc już o dodatkowych metodach spigot().

Wydaje mi się że NIE KAŻDY plugin będzie działać na paperspigocie ponieważ usuwa on pewne drobne mechaniki z gry na rzecz optymalizacji, co może wiązać się z niekompatybilnością pluginu który ingeruje np. w te mechaniki. Nie wiem dokładnie jakie, nie zagłębiałem się w temat. 

Podsumowywując, paperspigot jest lepszy - jeżeli twój serwer potrzebuje tych optymalizacji. Jeżeli nie, możesz zostać spokojnie na spigocie. Różnica jest niewielka. 

Co do kompatybilności nie jestem pewien, nigdy mi się nie zdarzyła żadna niekompatybilność pluginu z paperspigotem który działa na spigocie i odwrotnie. 

Różnica nie jest tak niewielka - serwer postawiony na spigocie potrafi utrzymać 400+ graczy, a serwer postawiony na paperspigocie 600+ graczy bez sektorów i na identycznej maszynie.

@topic

paperspigot'a tak czy siak warto wgrać i możesz go skonfigurować wg. swojego uznania

To jest ukryta treść, proszę

jednak polecałbym mój config, jest bardziej skustomalizowany

To jest ukryta treść, proszę

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Spotkałem się z tym, że paperspigot działał np. na jednej wersji 1.11 i z innej 1.11.2 czy 1.11.1 już nie można było wejsc to trochę denerwujące. Ale mimo wszystko polecałbym spigota, paper może za jakis czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...