Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GinoMU [PL] [Sezon 2] [x30] Beta

Gość Cinu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sytuacji, kiedy na spocie jest osoba, która tych wymagań nie spełnia i przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zająć spot i wcale nie musi (ale może i kultura raczej by na to wskazywała) dawać osobie party, której brakuje co najmniej res do spota.

W przypadku, gdy jest pełne party, a w nim jest osoba, która nie ma wymaganej liczby rr, a przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zażądać party, tym samym wyrzucić takiego osobnika z party i zmusić do opuszczenia spota. Nawet sytuacja w której PM'em jest osoba, która nie spełnia wymagań nie zmienia sytuacji. Spot zmuszony jest rozwiązać PT i na nowo założyć z osobami, które spełniają wymagania. Oczywiście AFK byłyby sprawdzane przez GM'ów w celu utrzymania porządku. Cennik kar do ustalenia, ale mam parę pomysłów.

Dobrym podsumowaniem będzie stwierdzenie "osoba spełniająca wymagania ma pierwszeństwo i jest "Panem" spota".

Mam pytanko - jak chciałbyś wyegzekwować powyższe?  I czy to ma jakiś sens?

Dla mnie osobiście troche to dziwne......  nie jestem jakimś orłem ale parę lat się już się kręcę wokół MU :lenny:

Osoba będąca w party czy to zwykły członek party czy party master, która nie spełnia wymogów na spoty ma obowiązek wyjść oddać miejsce w party osobie która te wymogi posiada i nie ma maksymalnego poziomu postaci (400). Chyba, że osoba z wymogami "odpuści" mu wtedy może sobie expić ile chce.

Wymogi an spoty będą ustalone z góry, będą to przedziały RR... Na arenie i wyższych mapach niż Lorencja/Devias/Noria itd będą wymogi na spoty.

Przykładowo hp i dmg oraz exp z mobów będzie ustawiony tak by osoba mając np w przypadku Krabów mogła tam expić od 13rr, oczywiście będzie dawała radę przy 11/12 ale wymogiem na tym spocie będzie 13RR, poniżej wymaganego resu każda osoba nie mająca tych rr nie powinna tam expić a z pewnością nie w momencie gdy ktoś z wymogami przyjdzie. Ma obowiązek udostępnić spot/miejsce w party osobie z wymogami i tyle.

Tych spotów będzie dużo więcej z wymogami. 

• Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Kiedyś widziałem fajna opcje ze ten co zabijał gracza od razu tracił 1kk zen. Przy tyM odbierał spot Jeśli rywal był afk to nie wracał. A jaknie wrócił i zdazyl odbic to nie placil. A o zen bylo bardzo trudno

Opublikowano

W sytuacji, kiedy na spocie jest osoba, która tych wymagań nie spełnia i przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zająć spot i wcale nie musi (ale może i kultura raczej by na to wskazywała) dawać osobie party, której brakuje co najmniej res do spota.

W przypadku, gdy jest pełne party, a w nim jest osoba, która nie ma wymaganej liczby rr, a przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zażądać party, tym samym wyrzucić takiego osobnika z party i zmusić do opuszczenia spota. Nawet sytuacja w której PM'em jest osoba, która nie spełnia wymagań nie zmienia sytuacji. Spot zmuszony jest rozwiązać PT i na nowo założyć z osobami, które spełniają wymagania. Oczywiście AFK byłyby sprawdzane przez GM'ów w celu utrzymania porządku. Cennik kar do ustalenia, ale mam parę pomysłów.

Dobrym podsumowaniem będzie stwierdzenie "osoba spełniająca wymagania ma pierwszeństwo i jest "Panem" spota".

Dla mnie osobiście troche to dziwne......  nie jestem jakimś orłem ale parę lat się już się kręcę wokół MU :lenny:

Osoba będąca w party czy to zwykły członek party czy party master, która nie spełnia wymogów na spoty ma obowiązek wyjść oddać miejsce w party osobie która te wymogi posiada i nie ma maksymalnego poziomu postaci (400). Chyba, że osoba z wymogami "odpuści" mu wtedy może sobie expić ile chce.

Wymogi an spoty będą ustalone z góry, będą to przedziały RR... Na arenie i wyższych mapach niż Lorencja/Devias/Noria itd będą wymogi na spoty.

Przykładowo hp i dmg oraz exp z mobów będzie ustawiony tak by osoba mając np w przypadku Krabów mogła tam expić od 13rr, oczywiście będzie dawała radę przy 11/12 ale wymogiem na tym spocie będzie 13RR, poniżej wymaganego resu każda osoba nie mająca tych rr nie powinna tam expić a z pewnością nie w momencie gdy ktoś z wymogami przyjdzie. Ma obowiązek udostępnić spot/miejsce w party osobie z wymogami i tyle.

Czyli majac znajomego ktory gra wiecej i chce mi pomoc wg tego co piszesz nie mogl by tego zrobic...To nie jest normalne i nie tak wyglada Mu po co na sile chcecie udziwniac? 

"Obowiazek" - mu nigdy nie polegalo na jakichkolwiek "obowiazkach", zawsze expiles gdzie chciales(jak dawales rade albo miales pomoc) i zabijales kogo i kiedy chcesz. Od kiedy sie ta gra stala jakims zapisem czego moge a co nie? 

Juz nawet pomijam tu co slusznie zauwazyl cimipl...

Opublikowano

Ja to rozumiem co do zasady, ale jak to może być wyegzekwowane? Masz nadzieję że ten z party Ci powie: tak ja mam 12 nie 13 resów, już zwalniam miejsce?

Czy PM kolega sam go wyrzuci? Czy też bedziesz pisał skarge do Admina - "bo tu było party i podejrzewam że ten gracz TTT nie miał odpowiedniej liczby resów a nie zwolnił mi miejsca". Z doświadczenia wiem że nie znajdziesz 50 graczy o takiej kulturze osobistej żeby to działało  {przepraszam wszystkich normalnych graczy} .

To tylko moje osobiste wątpliwości, może jednak taki system zadziała. Poprostu nigdy się z czymś podobnym nie spotkałem. Życzę serwerowi powodzenia.

Może sprawdzę w praktyce......

Opublikowano

Podoba mi się ten pomysł z party. Jest to najbardziej popierdolona rzecz z jaką przyszło mi się spotkać w MU. Nie mogę się doczekać jak będzie to wyglądało xD 

iHacks  <3

Opublikowano

Taki regulamin był od roku 2003 na x-world, chyba dobrze znany, który zakończył swój żywot w 2016r. Nikt nie płakał, nie szlochał z tego powodu i tyle. 

Regulamin wręcz nawet ewoluował :) osoba złapana przez GM na AFK dostawała z miejsca ban na 10 dni. Także...

Serwer jest wzorowany na tym serwerze więc i regulamin też będzie podobny.

Pozdrawiam

Ja to rozumiem co do zasady, ale jak to może być wyegzekwowane? Masz nadzieję że ten z party Ci powie: tak ja mam 12 nie 13 resów, już zwalniam miejsce?

Czy PM kolega sam go wyrzuci? Czy też bedziesz pisał skarge do Admina - "bo tu było party i podejrzewam że ten gracz TTT nie miał odpowiedniej liczby resów a nie zwolnił mi miejsca". Z doświadczenia wiem że nie znajdziesz 50 graczy o takiej kulturze osobistej żeby to działało  {przepraszam wszystkich normalnych graczy} .

To tylko moje osobiste wątpliwości, może jednak taki system zadziała. Poprostu nigdy się z czymś podobnym nie spotkałem. Życzę serwerowi powodzenia.

Jest coś takiego jak strona główna serwera na której jest ranking, sprawdzenie ilości rr nie jest nadzwyczajnym wyczynem, chyba, że się mylę ?

Pozdrawiam

Czyli majac znajomego ktory gra wiecej i chce mi pomoc wg tego co piszesz nie mogl by tego zrobic...To nie jest normalne i nie tak wyglada Mu po co na sile chcecie udziwniac? 

"Obowiazek" - mu nigdy nie polegalo na jakichkolwiek "obowiazkach", zawsze expiles gdzie chciales(jak dawales rade albo miales pomoc) i zabijales kogo i kiedy chcesz. Od kiedy sie ta gra stala jakims zapisem czego moge a co nie? 

Juz nawet pomijam tu co slusznie zauwazyl cimipl...

Tą zasadę praktykowało 400 osób online na x-world parę lat temu. Każdy wiedział na ile może sobie pozwolić, niestety dzisiaj polska scena mu to badziew i większość graczy to dzieci posiadające mentalność typowego dresa ( bez urazy ), więc nie ma co się dziwić, że nie pamiętają również takiego serwera jak x-world a jedynie serwery pokroju ZhyperMu bez zasad gry fair play oraz wzajemnego szacunku do drugiej osoby. 

Nie ma co się spinać większość graczy którzy się wypowiadają tutaj nie grali i pewnie nie zagrają na takim serwerze ale swoje zdanie muszą a nawet mogą wyrazić, ewentualnie zrezygnują bo stwierdzą, że jest za trudno albo hmm nie mogą się "wyszaleć" w grze... Sam byłem nie raz świadkiem gdy dziecko bo tak też można nazwać osobę dorosłą wyżywała się w grze na innych bo hmm coś poszło nie po jego myśli, przykre ale prawdziwe.

Opublikowano

Taki regulamin był od roku 2003 na x-world, chyba dobrze znany, który zakończył swój żywot w 2016r. Nikt nie płakał, nie szlochał z tego powodu i tyle. 

Pozdrawiam

Jest coś takiego jak strona główna serwera na której jest ranking, sprawdzenie ilości rr nie jest nadzwyczajnym wyczynem, chyba, że się mylę ?

Pozdrawiam

Wybacz Bossik ale chyba ominalem cos, jestes z AT, ze twierdzisz cos takiego? W publikacje jest napisane : "Zapożyczyłem te ustawienia, które według mnie są niezbędne do postawienia prawdziwego longterma z niskim expem.

Jest to mój pierwszy i z pewnością ostatni serwer." 

Ja tam nie podpinalbym ustawien = regulamin.  Chyba, ze Cinu to napisal wyraznie a ja to przeoczylem :)
Opublikowano

Ja wiem, że większość z Was by chciała dozwolonego afk, pk, braku wymagań na spoty, ale to tutaj nie przejdzie. 

Opublikowano

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Wybacz Bossik ale chyba ominalem cos, jestes z AT, ze twierdzisz cos takiego? W publikacje jest napisane : "Zapożyczyłem te ustawienia, które według mnie są niezbędne do postawienia prawdziwego longterma z niskim expem.

Ja tam nie podpinalbym ustawien = regulamin.  Chyba, ze Cinu to napisal wyraznie a ja to przeoczylem :)

Rozumiem,że trzeba też cały regulamin udostępniać w publikacji ?
Opublikowano

Nie rozumiem co ma mentalność dresa wspólnego z chęcia grania z ks i pk?^^ to wlasnie dzieci placza że są zabijane i ksute na serwerach muo. Dla mnie jest to oczywiste , że takie gry tworzone są w celu interakcji z graczami - pk - ks - wojny gildii - przyjazne ally i ludzie z którymi nie chcę miec party bo mnei denerwują albo denerwowały na innych serwerach muo. Nie wiem jak dokladnie było na x-world i byc może 14 lat coś takiego mogło się sprawdzić ale moim zdaniem tutaj będzie to gwóźdź do trumny - obym nie miał racji , oby moję kilkunastoletnie doświadczenie w tej grze było złudne - takie ustawienia nie pozwolą na 150-200 osób online a sami wiecie że to gracze tworzą atmosferę i im ich mniej tym ta rozgrywka jest mniej ciekawa ( mało ludzi na csach , mniejszy handel itd itd).

Opublikowano

Ja wiem, że większość z Was by chciała dozwolonego afk, pk, braku wymagań na spoty, ale to tutaj nie przejdzie. 

Pomine fakt, ze wspomniane przez Ciebie rzeczy sa podstawa mu. Tak zawsze bylo i bedzie.(mowie o faktach i nie wnikam czy ktos to lubi czy nie bo ilu graczy tyle opinni)

Co do pk i afk jak najbardziej ok, pamietam czasy kiedy sie puszczalo do siebie "strzalki" bo Gm sprawdzal. 

Nie pojmuje tylko jak mozna zabronic komukolwiek expienia tam gdzie chce. Ot tyle.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Rozumiem,że trzeba też cały regulamin udostępniać w publikacji ?

To nie jest odpowiedz na moje pytanie a proba odbicia pileczki. Taka "dyskusja" nie ma sensu.

Opublikowano

Bo ja oraz wiele innych osób wracając z pracy i szkoły, chce się odprężyć grając i expic sobie spokojnie a nie użerać z się z tępymi członkami naszego społeczeństwa, chociażby dlatego podobają mi się takie a nie inne ustawienia oraz punkty regulaminu.

Skończę expić i idę sobie do strefy pk, brama devias i tam sobie siedzę i rozmawiam, bije się z innymi graczami. Natomiast na spocie i w trakcie expa chce mieć spokój.

Takie jest moje zdanie OptiMUm na ten temat, mam do niego prawo.

Nikt nie każe grać na takim serwerze... Jest pełno NO RULES, proszę je odwiedzić i tyle.

Opublikowano

Osobiście spróbuję mimo tych chorych zasad, nie przyumujcie mojej krytyki jako ataków - ja porostu nie chce się rozczarowac, gram dużo ale nie kręci mnie gra w 20 osób online i dlatego nie chce stracić czasu na marne, oby liczba online dopisała

Opublikowano

Admin tego serwera zaprosil graczy do dyskusji dlatego dyskutujemy :)

Tak jak juz napisalem, osobiscie uwazam, ze pk i ks to glowny cel Mu online jak i wszystkich grindownikow i nawet pomio tego, ze pracuje preferuje serwery z dozwolonym pk(chociaz).

Powtorze, ze ja tylko staram sie zrozumiec idde zabraniania pomocy znajomym(bo do tego sie sprowadza WYMUSZENIE na mnie kogo mam wziasc do pt -  a jak nie lubie tej osoby to co? Mam ja znosic? To ma mi dac radosc gry i tak jak napisales, odprezenie?) i ogolna zasadne odnosnie kto gdzie moze expic. To jest absurd.

Opublikowano

Admin tego serwera zaprosil graczy do dyskusji dlatego dyskutujemy :)

Tak jak juz napisalem, osobiscie uwazam, ze pk i ks to glowny cel Mu online jak i wszystkich grindownikow i nawet pomio tego, ze pracuje preferuje serwery z dozwolonym pk(chociaz).

Powtorze, ze ja tylko staram sie zrozumiec idde zabraniania pomocy znajomym(bo do tego sie sprowadza WYMUSZENIE na mnie kogo mam wziasc do pt -  a jak nie lubie tej osoby to co? Mam ja znosic? To ma mi dac radosc gry i tak jak napisales, odprezenie?) i ogolna zasadne odnosnie kto gdzie moze expic. To jest absurd.

marakuja , nikt nie pisał ,że Twój znajomy ma obowiązek wywalenia Cię z party... wystarczy zapytać czy może zostać lub cokolwiek... ja w swojej 10 letniej karierze napisałem 2 skargi... Odnośnie chamskiego zachowania na spocie oraz wyzwisk na temat mojej mamy na czacie ogólnej.

Milion razy pozwalałem expić na spocie 13rr osobą mającym 300lvl... A wręcz sam szukałem mało doświadczonych gracz ponieważ podnosiły EXP i pokazywałem ,że da się osiągnąć wiele bez chamstwa oraz pokazać ,że nawet topka pomaga nowym... Nigdy nie miałem również problemu z podexpianiem nowych graczy. 

Tak to ma wyglądać TOPka która będzie ma przyciągać a nie odstraszać nowych, zabijając ich gdziekolwiek i za cokolwiek .

Piszę ,że zasady są po to by nawet spowodować brak kontaktu z niechcianym osobnikiem... Nie lubisz go a on Cb? nie dał Tb pt... pisz do GM/ rób ss wstaw na forum, zostanie ukarany i się go pozbędziesz ... 

Jeżeli człowiek jest miły i życzliwy to w końcu to do niego wróci... jeżeli szerzymy to, to nie powinniśmy mieć wrogów na serwerze. Wiadomo trafią się tacy co będą kozaczyć i wyzywać ale gwarantuje Tb ,że to nie będą osoby z doświadczeniem i będące w czasie w topce.

Opublikowano

Moim zdaniem zasady, które planujecie wprowadzić odnośnie dostępu do spotów czy pk mogą funkcjonować na serwerze z dużą ilością graczy, bo wtedy idąc na bramę na pewno kogoś tam spotkamy. W waszym przypadku nie liczyłbym na więcej niż 100 ludzi. Czy w takim przypadku uważacie, że na bramie zawsze będzie ktoś, z kim będzie można się ponawalać/pogadać/pożartować? Na pewno nie. Wydaje mi się, że macie trochę naiwne podejście do tej sprawy. W obecnych czasach nie macie szans na więcej niż 100 aktywnych graczy (nie liczę tutaj multi acc, a ilość 100 to ilość maksymalna) i jako koneserzy MU powinniście zdawać sobie z tego sprawę. W takim wypadku wasze zasady są kompletnie bez sensu - moim zdaniem :)

Rozumiem, że chcecie powrócić ustawieniami do legendarnego x-w, ale musicie wziąć pod uwagę, że to gracze napędzają całą rozgrywkę :)

Opublikowano

Moim zdaniem zasady, które planujecie wprowadzić odnośnie dostępu do spotów czy pk mogą funkcjonować na serwerze z dużą ilością graczy, bo wtedy idąc na bramę na pewno kogoś tam spotkamy. W waszym przypadku nie liczyłbym na więcej niż 100 ludzi. Czy w takim przypadku uważacie, że na bramie zawsze będzie ktoś, z kim będzie można się ponawalać/pogadać/pożartować? Na pewno nie. Wydaje mi się, że macie trochę naiwne podejście do tej sprawy. W obecnych czasach nie macie szans na więcej niż 100 aktywnych graczy (nie liczę tutaj multi acc, a ilość 100 to ilość maksymalna) i jako koneserzy MU powinniście zdawać sobie z tego sprawę. W takim wypadku wasze zasady są kompletnie bez sensu - moim zdaniem :)

Rozumiem, że chcecie powrócić ustawieniami do legendarnego x-w, ale musicie wziąć pod uwagę, że to gracze napędzają całą rozgrywkę :)

Serwer nie wystartował a i sam Cinu podkreślił ... liczy się nawet z ilością 40 graczy... 

Napiszę krótko... Nie wystartuje to nie zobaczymy jak to będzie wyglądało ... Nie można przewidzieć ilości graczy, proste.

Powrót do tego jest możliwy, pamiętajcie to Cinu wszystko finansuje a nie Wy... spodoba Wam się ten serwer to wspomożecie go, a jak nie to nie... :)

Będzie start pochodzi trochę to się wszystko zoabczy, teraz nie ma sensu pisać na tematy ilości graczy, czy systemu na serwerze który jeszcze nie wystartował.

Proszę mi uwierzyć ... pracuję z Cinu na testach, mam z nim kontakt codziennie... Chłop się stara bo chce wrócić do tamtych czasów. Interesuje się, załatwia pełno spraw, wykłada kasę której nikt jemu nie zwróci( chyba ,że gracze wspomogą serwer) a Wy od razu wbijacie mu nóż w plecy bo nawet nie spróbowaliście jeszcze zagrać. 

Zagracie, nie spodoba Wam się to nie będziecie grać, nikt od nikogo nie wymaga  by siedział na serwerze.

A teksty w publikacji typu "popieprzonych rzeczy" są zbędne i można wyrazić je w bardziej kulturalny sposób oraz nie przyciągają graczy, bo wiedzą, że trafią na kogoś takiego na serwerze. 

Opublikowano

Jakie 100. Myślę że 30-50. Dajcie wiejej śladów i nie będzie problemu każdy będzie mial swoj spot

Spotów *

Opublikowano

Ja Cie rozumiem Bosssik i pomimo, ze mogles to inaczej odebrac ja jestem z tej Jasnej Strony :) Po prostu pomimo tylu juz lat z Mu nigdy nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem i nie widze tego jak mialo by to dzialac. Pisanie skarg do GM/admina tez nie jest fajnym rozwiazaniem bo kiedys bylem zamieszany w takie zabawy i przez to, ze nalezalem do klanu ktory wygral CS, przeciwnicy szukali na kazdym kroku haka na nas co konczylo sie klotnia na forum i psuciem atmosfery w grze - a jak ktos slusznie zauwazyl atmosfera to podstawa :) (jedna z kilku ).

Mysle, ze to ilu bedzie graczy w duzej mierze zalezy wlasnie od ustawien(wszystkich w tym regulaminu), zobacz, ze malo jest juz serwerow ktore maja jakikolwiek regulamin, ludzie sie odzwyczaili od nich, samo Mu sie zmienilo. Rzadko mozna spotkac graczy ktorzy pamietaja Midgrad ^^  Rozumiem chec powrotu do tego wszystkiego ale jakim kosztem?

Nie do konca jestem przekonany tez czy takie rozwiazanie przyczyni sie do tego, ze topka bedzie "dobra". Zawsze, ale to zawsze znajda sie ludzie ktorzy gdy zobacza juz n-ty rr mysla, ze sa "paniami serwera" i tego nie wytrzebisz. 

Ogolnie to sa tylko dywagacje, moze rownie dobrze bedzie 200-300 online z regulaminem jaki proponujesz. Moze dobrym rozwiazaniem byla by ankieta w tej sprawie? Tylko nie taka gdzie zaglosuje 10 osob a kilkadziesiat conajmniej, wtedy dalo by to jakis rzeczywisty obraz a nie tylko dyskusje "OldMuBoyi" ^^

Opublikowano

kiedy serwer w ogole startuje , szukam czegos dobrego ale nic nie rusza^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...