Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rysowanie na tablecie i trzęsąca sięręka (jak gładko rysować?)

maciek2417

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkim. Jestem grafikiem który rozpoczyna swoją przygodę w rysowaniu z Photoshopem oraz najprostszym tabletem graficznym. Wszystko idzie ładnie i pięknie, koncepcje są ale zastanawia mnie jedna sprawa: Co zrobić aby przy dłuższych rysowanych odcinkach nie powstawały szarpane linie. Co ludzie robią że ich każde pociągnięcie elektronicznym pędzlem/ołówkiem/długopisem im wychodzi. Tak, wiem że istnieje NIESAMOWITY plugin do Photoshopa o nazwie Lazy Nazumi  który sprawia że każde pociągnięcie pędzla robi się gładkie. Przez kilka dni go używałem (posiadałem wersję próbną) jednakże to był okres w którym nie miałem jak rysować a 30 dniowa wersja próbna minęła. I właśnie teraz sobie zdałem sprawę jak bardzo błogosławiony jest ten program. Jednakże na wykupienie licencji mnie nie stać. No chyba że ktoś łaskawy z was mógłby udostępnić mi swoją licencje :D

Czy wy macie jakieś swoje sposoby na gładkie rysowanie bez efektu trzęsącej się ręki?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano

To jest photoshop, jeżeli chcesz, aby linie w trakcie rysowania były ?gładkie", jest to już kwestia indywidualna zależna od twojej ręki w celu przyzwyczajenia się na tablecie w jaki sposób rysujesz etc.

Gładkie linie wychodzą tylko i wyłącznie w AI, także zależy w jaki sposób sobie ustawisz opcje pędzla, ale chodzi mi tutaj o styl smooth w odróżnieniu do sharpen. 

Reasumując, pozostaje ci tylko ćwiczyć kreskę ^^

Opublikowano

Tak szczerze do dziwi mnie że zdjęciosklep w podstawowej wersji nie ma tej funkcji, nawet gimp ma coś takiego. Jeżeli chodzi o rady to:

Staraj się rysować całą ręką a nie tylko nadgarstkiem, rób długie linie i szybko. Im dłużej jedziesz ręką tym więcej zniekształceń się pojawia.

Ja osobiście działam na dwa programy, w programie "Kirta" rysuje(tam też jest opcja smużenia pędzla i opcja rysowania ścieżkami która z tego co widzę działa podobnie do nazumi) a efekty graficzne/ewentualny tekst nakładam w photoshopie.

"Samogwałt to przyjemność, sam gwałt to już kara"

Opublikowano

W sumie testowałem Adobe Illustratorai byłem pod wrażeniem opcji automatycznego wygładzania lini (auto korekta) tyle że trochę zniechęciłem siędo tego programu przez innych ludzi. Mówili że Illustrator nie nadaje się do samej grafiki a do tworzenia np. logo firmy. A czy to jest prawda tego nie wiem :D

A co sądzicie o opcji pulled string? Używacie jej?

No i oczywiście sprawdzę "Krita" :D

Opublikowano

Również testowałem Autodesk Sketchbook. A co sądzicie o tym aby rysować za pomocą Illustratora a następnie obrabiać w Photoshopie? Tylko nie wiem do końca jak zrobić aby po zapisaniu pliku w Illustratorze i otwarciu go za pomocą Photoshopa mieć możliwość modyfikowania warstw. Jeżeli warstwy zapisywały by się nie scalając ze sobą było by bosko. Ale i tak w Photoshopie uwielbiam tą swobodę, możliwość edytowania pędzla i nie tylko. 

Ale i tak mi brakuje opcji "smooth brush" :(

Opublikowano

Nie wiem kto ci o tym powiedział, że illustrator jest tylko do robienia logotypów. illustrator to program wektorowy, można w nim robić cokolwiek zechcesz wiażąc tematykę grafiki wektorowej, nie rastrowej. 

Podam ci kilka przykładowych prac, które sam robiłem w AI, mozesz sobie ocenić.

http://www.mpcforum.pl/topic/1516391-show-your-inspiration/page-1

Temat jest zamknięty jakby co.

Jeżeli chodzi o manipulowanie pędzlem, jest pewien program, w którym tworzysz wręcz cuda. Jest to tak jakby połączenie AI + Photoshop. Jest nim Manga Studio.

Tutaj masz pewną osobe, która w tym programie działa oraz na nim zarabia.

https://www.flylanddesigns.com/

Niestety program jest drogi ^^ Ale jak to się mówi, coś za coś. Mam nadzieję, że pomogłem.

Nevvy lubi to
  • 4 lata później...
Opublikowano

Masz do wyboru kilka opcji:

To jest ukryta treść, proszę

Jak się spodoba to wtedy pomyśleć o czymś profesjonalnym nawet dużo droższym.

Ja używam Kritaa i jest mi nim najwygodniej tylko że zrozumienie go zajęło mi trochę czasu. Przynajmniej jest darmowy.