Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mechanizm działania pack patcha

equalxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mógłby mi koś wytłumaczyć mechanikę działania patchera, Interesuje mnie jak client wynajduje podstawkę a potem narzuca kolejno patch? (jesli istnieje, dla plików dds msa gr2) Jak szuka date/wersje?  Czy po rozpakowaniu patcha i ponownym spakowaniu traci on działanie?(data stworzenia,modyfikacji = data wypakowania)

Czy jednak to idzie po kolejności Indexu?!

2vuhg8m.jpg

Opublikowano

Rozumiem że chodzi ci o działanie oddzielnego probramu jakim jest patcher.

Za pomocą klucza MD5 lub CRC

6235714892957351067719.png

Przy każdej modyfikacji pliku ten kod się będzie zmieniał.

Patcher wykorzystuje ten klucz aby sprawdzić czy plik znajdujący się na jego liście odpowiada temu w twoim folderze pack, jeśli nie jest on pobierany i w ten sposób otrzymujesz aktualizacje.

Co do pliku index, jest on tylko listą plików które client musi uruchomić przy swoim starcie.

Czy po rozpakowaniu patcha i ponownym spakowaniu traci on działanie?

W sumie to tak bo patcher pobierze go od nowa, ponieważ po spakowaniu zmieni się klucz. Trzeba będzie zastąpić plik w patcherze a do patchlist dopisać nowy klucz.

Opublikowano

+ za checi ale niestety nie o to mi chodzi,a o pliki typu "metin2_patch_...."

Wytłumaczę to inaczej. Ściągnęłem sobie aktualne wszystkie patche globalne i chce ogarnąć ten burdel jakim jest 60 folderów, chce wiedzieć kolejność narzucania tych folderów/packów

2vuhg8m.jpg

Opublikowano

Kolejność w jakiej gra wczytuje te pliki czy w jakiej są pobierane przez patcher?

Zapewne zależy to od pliku index ale to wykonuje się tak szybko że nie ma większego znaczenia.

A jeśli chodzi o pobieranie to zależy od pliku patchlist (czy jak sobie go tam nazwiesz)

Te pliki "metin2_patch_...." równie dobrze mogą się nazywać monster3, item5 to bez różnicy nazwa jest dowolna tylko dopisujesz ją do index

Napisz może do czego ci to potrzebne, może tak ci pomogę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...