Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Not Aion - Wasze opinie?

DiGGle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym dowiedzieć się trochę więcej o polecanym przez innych Not Aionie. Minęło 2 lata odkąd ostatni raz logowałem się na Barusie, a chęci do gry powoli wracają. Przeglądałem tematy tutaj w dziale i zauważyłem, że niektórzy z was polecają jednak rozgrywkę zamiast na globalnym, to jednak na not. Czym to jest spowodowane?

Opublikowano

Czym to jest spowodowane?
Nic prostszego, już tłumaczę.

Spowodowane jest to tym, że Aion od aktualizacji 4.8 co raz bardziej zmierza ku końcowi.
Aktualny end game na serwerach globalnych opiera się tylko o wyłącznie o PvP, które wykonujemy ZAZWYCZAJ o ustalonych godzinach.
PvE nie oferuje nam właściwie nic, wiec można powiedzieć, że dobijamy sobie ten 71 - 73 poziom i cały czas chodzimy z naszymi stałymi ekipami na open world/instancje PvP + wykonujemy kilka podstawowych daily PvE.

Jaki z tego wniosek?
To MY jesteśmy dla gry, a nie gra dla nas.

2. Item Shop na serwerach globalnych jest po prostu jedną, wielką kupą.
Co mam przez to na myśli? Jest to typowe p2w.
Jeśli płacisz, to masz gear jak marzenie, a inni ludzie Cię po prostu nie dogonią. 

Zazwyczaj na PvP wygrywa lepszy gracz, ale gear daje naprawdę ogromną przewagę w dzisiejszym Aionie.
Mowa tutaj o np. Klerykach 

3. "Sekretne" zmiany w gospodarce serwera oraz dropie.
GameForge poobniżał troszkę rate na drop, więc o pieniądze jest co raz trudniej.
Ludzie na serwerach mówią, że jeśli nie zaczniesz sprzedawać Aion Coins(liczone w tysiącach) to po prostu nie dorobisz się niczego ciekawego.
Zgadzam się z tym :)

4. Około 70% aktualnego Globala zapieprza na cheatach.
- NonAnimation
- AutoCleanse
- exploity(na szczęście już tego dziadostwa jest mało, wzięli się za to!!! )
- Bugowanie makro w celu napisania sobie własnego bota, który będzie Ci zbierać materiały, będzie za Ciebie craftować etc
- AutoCrafty
- Wallhack(chociaż teraz ma to ponoć inną nazwę)

Mogę jeszcze sporo tego wymieniać, ale jeśli ktoś nie siedzi w temacie to się nawet nie zorientuje o czym mówię i co to daje.

5. Zainteresuj się tym, co będzie w 5.5 oraz dalszych aktualizacjach Aiona :)

6. Global nie jest w żaden sposób "nagradzający".
Bicie lvla? Jaka z tego satysfakcja? Status pointy i na 75 nowa forma.

Wbijanie gearu?
Wyprujesz sobie flaki.

Kiedyś także nieźle trzeba było na ten gear zapieprzać, bo pamiętam dobrze, ile za czasów starego Aiona ubierałem postać, ale... 
Teraz nie czujesz się nagradzany przez grę za marnowanie swojego czasu :)

7. Eventy.

Kwestia pierwsza:
"Duże" eventy, w których nagrodą jest np. zrobione pióro, są ustawiane.
Przykład? Event z kartami, o którym kiedyś pisałem na forum.

Kwestia druga:

Eventy są po prostu jedną, wielką kupą :)
Musisz wydać tonę hajsu, aby coś ciekawego otrzymać ALBO wydasz tonę hajsu, a i tak kupę dostaniesz :)
Itemy na zasadzie - wydaj swoje pieniądze na item shop, a potem weźmiesz w tym udział.

Kwestia trzecia:
Eventy, które oferują nam różnego rodzaju instancje jak np. popularne Shugo:
Same instancje właściwie niczego nie oferują :)
Drop rate na dobre nagrody został obniżony ALBO zostaje obniżony po paru dniach eventu + właściwie nie opłaca się tego Shugo robić.
Byly przypadki, ze robiłem to na 30 postaciach, a i tak kupa z tego była :)
To samo kilkadziesiąt innych moich znajomych.

Podsumujmy:
Globalny Aion niczego nie oferuje.
Gra stała się rutyną tzn. wchodzisz o ustalonych godzinach, robisz swoje, a potem afkujesz, albo zostawiasz postać na crafta.
Głównym założeniem jest PvP, a z PvE robisz jedynie "rutynkę"(kilka dziennych "założeń", tak to nazwijmy, aby jakoś rozwijać ten lvl) + raz na jakiś czas skoczysz gdzieś z legionem/randomami.

W skrócie:
PvP.

NotAion:
NotAion jest to serwer nastawiony na PvP, ale o tym wiesz, bo czytałeś moje inne posty na forum :P
Za serwer odpowiedzialna jest grupa pasjonatów Aiona, która troszczy się o serwer i stara się go bronić przed wszelkiego rodzaju badziewiem czyli: cheaterzy ; skrypterzy etc

Sam serwer oferuje PvP na NAJWYŻSZYM poziomie.
Grają tam weterani Aiona od wersji gry 2.X(za X podstaw dowolną liczbę oznaczającą numer aktualizacji gry z tamtego okresu).
W skrócie? Nawalasz się z KOX graczami :)

Co dalej?
PvP na tym serwerze nie jest nudne.
Masz tam masę PvP eventów, PvP mapek, open world, nawalanki trzy osobowe na inne trzy osobowe grupy, właściwie wszystko, czego Ci trzeba, aby dobrze się bawić na PvP :)

Na start dostajesz podstawowy gear, w którym sobie przez pewien okres działasz :)
Jak zdobyć lepszy gear?
Strona Internetowa serwera ma swój item shop.
Przedmioty w Item Shopie nabywasz za punkty w grze, które nabijasz za zabijanie mobów, zabijanie innych graczy, PvP instancje, PvP eventy etc

Najlepszy gear uzbierasz w ciągu hmm... max 2 tygodni :)
Potem sobie zrobisz kolejny set np. pod mr

Jaki wniosek?
Aby "lać się" na równi potrzebujesz około 2 tygodni. 
Nikt nie będzie miał lepszego gearu niż Ty, bo każdy lata w tym samym, a w trakcie samej walki po prostu dostosowuje wszystko pod sytuację.

"Na równi" także weźmy w cudzysłów, bo równy będziesz tylko pod względem samego wyposażenia.
Reszta to skill :)

Wniosek:

1. Skoro i tak end-game Aiona opiera się na PvP to lepiej iść na serwer(NotAion), na którym to PvP jest różnorodne i nie opiera się na wchodzenie o ustalonych godzinach, zrobienie czegoś, poafkowanie i tyle...
Miej chociaż z tego jakąś frajdę, prawda :)?

2. Na globalu zapierdzielasz miesiącami, aby mieć dobry gear PvP, chyba że masz kilkanaście miliardów kinah, aby kupić wszystko od graczy + potem to ulepszyć etc :)
NotAion? Dwa tygodnie na jeden najlepszy gear na PvP.
Potem już bawisz się w skiny, dodatkowe sety i inne wynalazki.

Tyle :)

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngDante94

Kwestia gold packów mi nie straszna. Mam jeszcze kilku znajomych z OutOfControl, więc powrót nie był by taki straszny.

@Velkoz21

Kurcze, świetnie ubrałeś wszystko w słowa i zmieniłeś troszkę moją perspektywe do Not Aiona. Oczywiście co do decyzji, gdzie zagram jeszcze daleka droga ale już rysuje się wstępny zarys.

Dziękuje wam za odpowiedzi. :)

Opublikowano

Powiem Ci uczciwie - Moje doświadczenie z Aionem szacuje się na około 7 lat gry.
Na tym forum nie siedzę jakoś długo, bo może z rok, ale jakbyś poprzeglądał moje stare posty, to zobaczyłbyś, jak zachwalałem tą grę.
Dopiero od pewnego momentu zaczynam ludziom odradzać zabawę na Globalu. 
Polecanie NotAiona też się chyba wzięło ode mnie na tym forum ;d

Nie marnuj czasu na globala, naprawdę - nie warto :)
Niektórzy byli GMowie są "lekko" zażenowani tym, co się dzieje.

Ja nie mam teraz czasu na grę, ale kilka dni temu zainteresowałem się Guild Wars 2.
Gra wydaje się dosyć ciekawa, wiec dam temu szansę. Tobie także polecam :)

Jakbyś czegoś potrzebował to zapraszam ;) 
Coś chętnie doradzę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...