Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MargoJ - Plany otwartego i w pełni dostosowywalnego serwera margonem

KrekBuk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 27.08.2017 o 13:03, marian42 napisał:

Sonies Normlanie odpalam to samo, potrzeba coś do odpalenia?

Mi nie odpalało jak uruchamiałem z adminem, kliknąłem normalnie "uruchom" i odpaliło normalnie, za chwilę zaczęło się ładować itd.

Może ci zapora blokuje albo antywirus?

@topicJak projekt? Czy macie zamiar dodać jakieś choćby testowe npc? Jakby było choćby testowe, to resztę można byłoby łatwiej dodać..

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jako że nadszedł rok szkolny na pewno będę miał o wiele mniej czasu na projekt niż w wakacje natomiast ciągle będzie on powoli rozwijany.

Niezbyt aktualizowałem temat od dłuższego czasu więc teraz zamieszczę krótki opis tego co zostało zrobione w międzyczasie a jeszcze do końca tego miesiąca postaram się przygotować jakieś live demo.

Główną zmianą jest to że teraz MargoJ nie stawia serwera z kompletnym clientem ze względu na to że ten należy do Garmory i hostowanie go bez ich zgody było by niezgodne z prawem, natomiast znalazłem sposób jak to obejsć. Od teraz do gry będzie potrzebna specjalna wtyczka do przeglądarki (aktualnie wspieram Chrome, Firefoxa i Operę) która przekierowuje zapytania do silnika i grafiki ze strony Margonem do MargoJ, przez co gra się na oficijalnej stronie margonem a tylko część ruchu jest przekierowywana do MargoJ.

Wygląda to tak:

Chrome

zzoeOdq.png

Firefox i opera:

vAfv2Gs.png

Od ostatniego czasu skończyłem obsługę baz danych. Wszystkie dane(gracze, przedmioty, statystyki etc.) są teraz zapisywane do bazy MySQL.

Przedmioty można teraz wyrzucać, niszczyć i podnosić.

ImlTS0x.png

Dodały zostane też NPC które na razie potrafią rozmawiać i wykonywać proste czynnośći.

l9beTRU.png

sAFXcRd.png

Aby zapobiec nadużyciom wszystkie akcje są logowane i zapisywane w osobnym pliku logów.

XZTdsIz.png

Wprowadziłem też podstawowy system walk. Są walki PvP aktualnie pomiędzy tylko 2 graczami, a także system respawnu.

f4ozJGr.png

A także walki z potworami.

EFTfpBJ.png

TvGr6Y3.png

NPC można programować w edytorze z użyciem prostego języka programowania stworzonego właśnie do tych celów.

bmumrcR.png

A także tworzyć potwory, na razie można ustawić tylko podstawowe statystyki, bo tylko je silnik walk na razie rozumie.

HLyXsr1.png

8z654fy.png

Opublikowano

Skończyłem już cały system autoryzacji i wtyczkę więc mogę teraz udostępnić live demo z tym co aktualnie jest zrobione.

Jak wcześniej wspominałem do gry wymagana jest wtyczka do przeglądarki (aktualnie obsługiwane: Chrome, Opera, Firefox) którą można pobrać

To jest ukryta treść, proszę
(
), kod źródłowy wtyczki możliwy jest do wglądu na githubie:
. Wtyczkę trzeba na razie instalować manualnie, w najbliższym czasie dodam ją na Chrome Web Store, instrukcja instalacji jest dostępna w pobranym zipie.

Po pobraniu i zainstalowaniu wtyczki wystarczy przejść na

, zarejestrować się i dodać postać.

Opublikowano

Pograłem, potestowałem trochę, na prawdę fajny efekt. W przeciwieństwie do wielu innych tworów prywatnych serwerów margonem, ten ma takie poczucie realności, samo chodzenie jest bardzo przyjemne i płynne, jak w oryginalnym Margonem. Zawsze czekałem na coś takiego, i mogę jeszcze wiele poczekać, bo stało się to realne. Czekam na moment, kiedy chętni będą mogli rozwijać ten serwer z własnego stanowiska, tj. dodać przedmioty, mapy, UM itp.

Polecam!!

Opublikowano

Jaram się tym projektem jak czarownica na stosie. Niezła robota w takim tempie to jeszcze rok i będzie można normalnie grać bez poczucia, że to "demo" margonem.

Edit: Czyli nie można już samemu stawiać serwera lokalnego, dodawać npc, itemów itd?

Opublikowano

Jeśli ktoś chciałby dla testu zahostować to u siebie to udostępniam paczkę zawierającą wszystko co trzeba do uruchomienia i działania serwera

Prawie wszystko w paczce jest już skonfigurowane, do uruchomienia potrzeba jest serwer MySQL z najlepiej dwoma bazami danych. Po pobraniu wystarczy:

1. Wypakować paczke
  2. Zaimporotwać plik auth.sql z folderu SQL do bazy danych serwera logowania
  3. Podać dane do MySQL w konfiguracji serwera gry (Serwer Gry/config.yml)
  4. Podać dane do bazy MySQL w konfiguracji serwera logowania (Serwer Autoryzacyjny/database.properties), najlepiej posiadać do tego osobną bazę, dla testów można użyć tej samej co do serwera gry, plik powinien wyglądać tak:

spring.datasource.url=jdbc:mysql://IP_BAZY_DANYCH/NAZWA_BAZY_DANYCH

spring.datasource.username=NAZWA_UZYKOWNIKA
spring.datasource.password=HASLO
spring.datasource.driver-class-name=com.mysql.jdbc.Driver

Po wszystkim należy włączyć wszystko używając skryptu start-all.bat, po uruchomieniu powinna pokazać się taka strona:

RvTSkK6.png

Jeżeli się nie pojawi należy ręcznie wejść na

tam można się zarejestrować i rozpocząć grę.

Serwer gry należy wyłączać tylko poprzez komendę "stop" w konsoli serwera, w innym wypadku niektóre dane mogą się nie zapisać.

Opublikowano

Coś to nie działa, wyskakuje  błąd "

Podczas łączenia się z serwerem gry wystąpił błąd

Niepoprawna odpowiedź"

Podczas wchodzenia do gry. Baze danych zaimportowałem, wszystko działa, ale wchodzenie do gry nie, wchodzę pod port serwera localhost:8080 i nie dziala

Opublikowano

Sproboj recznie wlaczyc serwer gry plikiem start.bat, jesli sie nie wlaczy to wklej tu log z logs/latest.log

Opublikowano

Taki log mam

[07:59:56] [MargoJ] DEBUG: Debuggownie jest wlaczone
[07:59:56] [MargoJ] ERROR: Exception in thread "main"
[07:59:56] [MargoJ] ERROR: mapping values are not allowed here
 in 'reader', line 2, column 7:
    server:
          ^
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.scanner.ScannerImpl.fetchValue(ScannerImpl.java:871)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.scanner.ScannerImpl.fetchMoreTokens(ScannerImpl.java:360)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.scanner.ScannerImpl.peekToken(ScannerImpl.java:249)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.parser.ParserImpl$ParseDocumentEnd.produce(ParserImpl.java:252)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.parser.ParserImpl.peekEvent(ParserImpl.java:157)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.parser.ParserImpl.getEvent(ParserImpl.java:167)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.composer.Composer.composeDocument(Composer.java:124)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.composer.Composer.getSingleNode(Composer.java:105)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.constructor.BaseConstructor.getSingleData(BaseConstructor.java:120)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.Yaml.loadFromReader(Yaml.java:450)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.Yaml.loadAs(Yaml.java:410)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at pl.margoj.server.implementation.MainKt.main(Main.kt:83)

Opublikowano
8 godzin temu, Revizor PL napisał:

Taki log mam

[07:59:56] [MargoJ] DEBUG: Debuggownie jest wlaczone
[07:59:56] [MargoJ] ERROR: Exception in thread "main"
[07:59:56] [MargoJ] ERROR: mapping values are not allowed here
 in 'reader', line 2, column 7:
    server:
          ^
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.scanner.ScannerImpl.fetchValue(ScannerImpl.java:871)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.scanner.ScannerImpl.fetchMoreTokens(ScannerImpl.java:360)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.scanner.ScannerImpl.peekToken(ScannerImpl.java:249)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.parser.ParserImpl$ParseDocumentEnd.produce(ParserImpl.java:252)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.parser.ParserImpl.peekEvent(ParserImpl.java:157)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.parser.ParserImpl.getEvent(ParserImpl.java:167)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.composer.Composer.composeDocument(Composer.java:124)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.composer.Composer.getSingleNode(Composer.java:105)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.constructor.BaseConstructor.getSingleData(BaseConstructor.java:120)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.Yaml.loadFromReader(Yaml.java:450)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at org.yaml.snakeyaml.Yaml.loadAs(Yaml.java:410)
[07:59:56] [MargoJ] ERROR:     at pl.margoj.server.implementation.MainKt.main(Main.kt:83)

Źle skonfigurowałeś serwer gry. Skopiuj jeszcze raz domyślny config (

) i wypełnij go jeszcze raz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jako że ostatnio nie mam za dużo wolnego czasu nie robiłem nic większego z serwerem, zamiast tego stworzyłem program który ułatwia uruchamianie MargoJ lokalnie.

Program robi wszystko za nas, wystarczy go pobrać z tego linku:

, wypakować i uruchomić plik "MargoJ Manager.jar"

Po uruchomieniu wystarczy w pierwszej zakładce wybrać czy chcemy używać jednej bazy danych czy dwóch.

FtVvi5v.png

Skonfigurować tą bazę danych

1MU8KYo.png

I uruchomić wszystkie usługi przyciskiem Start.

KQGu295.png

Gdy wszystko jest uruchomione wystarczy przejść na stronę logowania. (Domyślnie:

)

Opublikowano

Daj instrukcje jak to wszystko skonfigurować, jak dodawać npc, mobki, jak mapkę zapisać (bo wyskakuje mi błąd) itd. oraz dodaj jakiś skrypt na lootanie itemów i już można się pobawić :) 

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...