Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z grami rankingowymi

Palmer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podczas gry na małej mapie (salon gier) mam 60-70fpsów i gra działa płynnie, lecz podczas gry rankingowej mam straszne ściny. Nawet mi nie chodzi o fpsy, ponieważ mam 60-70, a podczas większych bitew spadają poniżej 60. Problem stanowią właśnie te zacięcia , które uniemożliwiają gre.

Gram na bardzo niskiej rozdzielczości oraz niskich detalach.

Posiadam laptopa msi g62:

-windows 10

-gtx 940mx

-i5-6300hq

-4gb ram ddr4 sodimm 2133

-dysk hdd 1tb

Moje pytanie brzmi, czym spowodowane jest to, że mi przycina grę? Moim zdaniem problem stanowi zbyt mała pamieć RAM, ale chciałem się dowiedzieć waszych opini. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

RXhpbGltNzg2X19fZXVuZV9fXzEyMF9fX05VTExfX18zX19fMTAwX19fUG9sYW5kLnBuZ19fXzJfX18zX19fMDAwMDAwX19fc29sbw==.png
Opublikowano

No oczywiście, że to wina pamięci ram. Sam windows potrzebuje około 3,4gb ram do normalnego użytkowania a co dopiero do gry.. jeśli windows widzi, że jest za mało pamięci RAM to zaczyna kompresować pamięć do takiego stopnia, że sam windows zamula. A dowodzik na to, że po zminimalizowaniu gry odcięcie Windowsa jest bardzo dobrze zauważalne i wtedy wejdź sobie do menedżera zadań i wtedy zobaczysz jakiego laga oberwiesz :D  oraz zauważ obciążenie dysku, będzie 100% a w dysku SSHD nie dojdzie do 100%.
A drugi problem to dysk HDD, nie polecam na system dysku HDD tylko np. SSHD jeśli zależy Ci na płynności i pojemności a jak masz możliwość zamontowania 2x dysk np. M.2 i HDD to polecam dokupić M.2 SSD np. 128gb i mieć tam system a HDD do instalowania gier i inne tego typu rzeczy.
SSHD jest w cenie maxymalnie do 250zł i to dość dobry, HDD to jest przeżytek. W SSHD masz gwarantowaną szybkość 100mb/s odczytu i 30mb/s zapisu, oczywiście producent przewidział więcej a HDD gwarantowanego masz tylko 40mb/s a odczytu 20mb/s zwykle jest więcej ale nie zdziw się, jak Twój HDD przy kopiowaniu danych np. 2gb będzie kopiował z prędkością maxymalnie 40mb/s i to zależy jeszcze od drugiego dysku :D

Za niedługo będą wciskać Ci kity, że to nie jest tego wina, ale swoją doświadczoną praktyczną i udowodnioną opinie wyraziłem. :)

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

@kamil2321 Dzieki za poradę, na pewno kupię RAM. Mam jeszcze jedno pytanie, nie wiem czy będziesz w stanie mi pomóc, ale zawsze warto zapytać. W moim laptopie jest tzw. cooler boost, który przyśpiesza pracę wentylatorów i szybciej chłodzi cały komputer. Kilka miesięcy temu coś się zepsuło. Powietrze nie wydostaje się przez wylot, którym wydostawał się wcześniej. Sądzę, że się zapchał kurzem. Mam pytanie, czy to przez ten właśnie kurz czy może zepsuło się coś jeszcze? Po włączeniu cooler boost'a słychać wydajniejszą pracę wentylatorów, ale nie tak głośno jak wcześniej. Proszę o pomoc.

RXhpbGltNzg2X19fZXVuZV9fXzEyMF9fX05VTExfX18zX19fMTAwX19fUG9sYW5kLnBuZ19fXzJfX18zX19fMDAwMDAwX19fc29sbw==.png
Opublikowano

@Palmer w najlepszym wypadku to kurz, w najgorszym to czeka wymiana coolera :D 
Przeczyść sobie dokładnie i jak to nie pomoże to wówczas będziemy myśleć co się stało :D  może w biosie kiedyś przestawiłeś sobie prędkość wentylatorów, może masz na automatyczne i wówczas obroty dopasowywać będą się mniej więcej do obciążenia systemu. Jak masz prędkość automatyczną to można sprawdzić sposobem takim, że jest programik, który obciąża kartę graficzną, procka albo benchmark i sprawdzisz sobie, generalnie powinieneś mieć program od monitorowania ciepła, prędkość wentylatorów itd :P  ja na lapku mam takie o

27ca7d70b31f6f77ca4fb0a4fe654b5a.png

bo fajne gui xD 

Opublikowano

@kamil2321 Na razie nie rozkręcałem laptopa, ponieważ wciąż mam na niego gwarancję, a po zniszczeniu 'plomby' mogę stracić tą gwarancję. Z drugiej strony nie chce działać na własną rękę i czegoś nie zniszczyć. Co do wentylatorów, nie wchodziłem do biosu i nic nie zmieniałem. Jak się nazywa Twój program?

Opublikowano
37 minut temu, Palmer napisał:

@kamil2321 Na razie nie rozkręcałem laptopa, ponieważ wciąż mam na niego gwarancję, a po zniszczeniu 'plomby' mogę stracić tą gwarancję. Z drugiej strony nie chce działać na własną rękę i czegoś nie zniszczyć. Co do wentylatorów, nie wchodziłem do biosu i nic nie zmieniałem. Jak się nazywa Twój program?

@Palmer Mój programik to monitor wydajności Advanced SystemCare Pro ale aby mieć ten monitorek, to musisz pobrać i zainstalować Advanced SystemCare najlepiej Pro lecz kiedy wspominam tą nazwę programu to zwykle Moderatorzy dają mi ostrzezenia za polecanie go <hahaha> wiem jaja jak berety :D 
Posiadam nawet licencję zgodną z wymogami i jak każdy inny, są zbiorowe licki ale Moderatorzy już tego niestety nie akceptują bo jak daję zaufany kod licki to mówią że to pirat ;( nawet jeśli mam wymagania takie, by aktywować z dostępem do neta bo moje licki muszą byc aktywowane online ale cóż..
Więc jeśli chcesz to chodź na gg najlepiej napisz do mnie to podziałamy :D 
Takich monitorów wydajności jest sporo na necie :D 
Jak nie masz gg to nie problem, wejdź na moją stronę czyli mój nick i dopisz .pl i tam napiszesz do mnie na gg nie mając numeru gg, wiem bajer ;)

P.S. Do modów i innych, nie sprzedaję licek i nie używam licek pirackich które nie istnieją, jeśli program aktywuje za pomocą internetu czyli online = licka nie jest piracka. Zrozumiałbym jakby trzeba było aktywowac bez dostepu do neta ale tak nie jest. A tak poza tym pracuję w MF i nawet tam nie ma na mnie paragrafu więc tylko tu macie dziwne zasady xD i nie chce otrzymać ostrzeżenia za polecenie programiku i raz jeszcze piszę, nic NIE SPRZEDAJE!!!!!!
OK MOŻE JEST WIDOCZNA TA INFORMACJA.

• Aive zmienił(a) tytuł na Problem z grami rankingowymi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...