Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Emulator serwera Margonem

Budyniak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie odnośnie kwestii prawnej. Czy zrobienie emulatora serwera Margonem i jego dystrybucja jest zgodna z polskim prawem? 

Załóżmy, że na stronie nie byłoby żadnych zasobów należących go Garmory. Zasoby byłoby hotlinkowane przez adres, który wysyłałby emulator serwera lub użytkownik sam musiałby wpisać nazwę domeny (np. 

To jest ukryta treść, proszę
) a emulator serwera przesyłałby tylko końcówki linków (np. /obrazki/itemy/pot/miks_mini_2.gif).

Czy to legalne? Prosiłbym o podawanie źródeł, jeśli ktoś chce się wypowiedzieć na temat legalności zamiast zwykłego "to nielegalne", które zbyt wiele nie wniesie .

Opublikowano

Generalnie z tego co wiem używanie czyiś obrazków, utworów, zdjęć etc. to łamanie praw autorskich

Tworzę strony internetowe.

Sklepy Minecraft, CMS-y, fora itp.

Opublikowano
4 godziny temu, gredier napisał:

Generalnie z tego co wiem używanie czyiś obrazków, utworów, zdjęć etc. to łamanie praw autorskich

To oczywista sprawa, bo każdy plik wytworzony przez Garmory to własność intelektualna. Zastanawiam się, czy łamaniem prawa byłoby, gdyby użytkownik sam wpisywał adres serwera, a serwer przesyłał jedynie końcówki linków (czyli druga opcja z pierwszego postu). Wtedy ja jako administrator serwera nie mam do czynienia z ich zasobami. Nawet nie miałbym pojęcia z jakiego świata gry braliby obrazki. Czy wtedy każdy użytkownik łamałby prawo (korzysta z zasobów Margonem w inny sposób niż na to pozwalają)? 

Opublikowano

a co gdyby podać po prostu autora wszelkich plików, czy podania źródeł? Generalnie zadałeś trudne i do pomyślenia pytanie :D Moja odpowiedź: i tak i nie, zależy

Tworzę strony internetowe.

Sklepy Minecraft, CMS-y, fora itp.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli dobrze zrozumiałem to MargoJ tak działa.

Cytując autora:

Cytat

Główną zmianą jest to że teraz MargoJ nie stawia serwera z kompletnym clientem ze względu na to że ten należy do Garmory i hostowanie go bez ich zgody było by niezgodne z prawem, natomiast znalazłem sposób jak to obejsć. Od teraz do gry będzie potrzebna specjalna wtyczka do przeglądarki (aktualnie wspieram Chrome, Firefoxa i Operę) która przekierowuje zapytania do silnika i grafiki ze strony Margonem do MargoJ, przez co gra się na oficijalnej stronie margonem a tylko część ruchu jest przekierowywana do MargoJ.

Co do legalności rozwiązania musiała by się wypowiedzieć osoba bardziej zaznajomiona w temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...