Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komenda testfor [krotki poradnik]

minedaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dziś pokaże wam mały poradnik do

Wytłumaczenie Komendy Testfor:

komendy Testfor  Dobra a więc najpierw kładziemy command block do którego wpisujemy komende ale przed tym kordy w komendzie so losowe : testfor @p[x=0,y=100,z=0,r=2 x y z to wysokość itp a r to radius :D możemy wpisać r=0 wtedy wykryje tylko gracza jeżeli on jest na dokładnych kordynatach a jeżeli wpiszemy np. r=1 to wtedy wykryje nas max. do 1 kartke od dokładnych kordynatów podanych w komendzie.

Zastosowania:

Dobra ale jest komenda i co nam da jeżeli wykryje gracza?

Narazie nic. Dobra a więc pierw ustawmy commandblok na ciągle aktywny żeby zawsze jak wejdziemy na obszar nas wykryło :D a potem zróbmy mały mechanizm: Pierw command block z komenda testfor a potem dajmy przed commandblok kompterator żeby sygnał z commandblocka szedl do komperatora potem przez komperatorem zbudujmy rupiter a potem commandblock z komenda np tp @a [losowe kordy] np : tp @a 5 5 5 czyli gdy wejdziemy na dany obszar to tepa nas w kordy ktore podalismy w command blocku :D proste? możliwe ale to nie wszystko możemy zrobić też inne rzeczy np. możemy zrobić o takie coś: testfor @e[x=0,=100,z=0,r=0,type=pig] czyli gdy na wybrany obszar wejdzie świnia to commandblock wykrywa ją ale tylko ją np jak my wejdziemy to nas nie wykrywa :D ale możemy zrobić ze wykryje np item  : testfor @p[x=0,=100,z=0,r=0,type=item] 

Można to zrobić też z innymi mobami :D kolejne zastosowanie: możemy wpisać: testfor @p[x=0,=100,z=0,r=0,lm=15] to da że wykryje nas tylko w tym obszarze jak bedziemy mieli 15 lvl expa odpowiada za to "lm" możemy zrobić fajny teleport na mapkach np na lvl'u trzeba zabić tyle zombie zeby mieć 15 lvl a potem trzeba iść do teleportelu który tepa nas jeżeli mamy np 15lvl jak to zrobić dokładnie,tak jak na górze: testfor @p[x=0,=100,z=0,r=0,lm=15] wykrywa nas w tym obszarze z tym lvl'em i przed command blockiem kładziemy jupiter a potem commandblock ktory tepa nas do np. 2 lvl'a :D można  zrobic też tak sklep jeżeli wykryje ze mamy tyle lvl'a na bloku gdzie pisze np kup mięso za 5lvl'a to robimy komende testfor @p[x=0,=100,z=0,r=0,lm=5] i potem jupiter a potem 2 commandblocki pierwszy usuwa 5 lvl'a a 2 daje nam mięso :D

I jest milion takich uzyć! dobra czas na ostatnia najtrudniejsza rzecz [według mnie w tej komendzie] czyli? zobacz w ostatnim rozdziale!]

Ośi?

Jest to trudna rzecz na starcie wytłumaczenie bedzię krótkie nie wytłumaczę wam tego dokładnie ale możecie iść to testować na swoim minecraft'owym swiecie ! :D

Oprocz tych kordynatów : x y z i radius r jest jeszcze dx , dy ,  dz to jest bardziej dokładne i nie wymagane :D te kordy  dokładne widzicie też po f3 pod kordami głównymi czyli x z y

Uwaga zapomniałem dodać ze można to zrobić jako łańcuch czyli commandblock "chain" jak? : polozyc commandblock tak samy jak na gorze a na niego dac commandblock chain i dac tam komendę np. say brawo  

To wszystko dziękuje wam,wiem że takich poradników jest dużo ale myślę ze nie takich dokładnych doceń moją prace :D ! dziękuje za uwagę 

Pozdro MiNeDaW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...