Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak stworzyć serwer bez hamachi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio postanowiłem stworzyć serwer minecraft (wersja 1.12) aby móc grać ze znajomymi. 

Wszystko by było piękne i ładne gdyby nie hamachi. Stwarzał problemy, urywał połączenia, jednemu nie działało, drugiemu crashowało itd. itd.

Postanowiłem że przestane korzystać z programu hamachi i przekieruje porty, jak polecił mi znajomy po objaśnieniu problemu.

I teraz pytanie do was, jak przekierować port 25565 (czyli ten używany przez minecrafta) na publiczny, abym mógł grać ze znajomymi bez wymogu hamachi ? :awkward:

Jakby co to jestem w orange, i korzystam z funboxa 2.0 .

• Biter. zmienił(a) tytuł na Jak stworzyć serwer bez hamachi?
Opublikowano
1 godzinę temu, sk8erace1 napisał:

Pooglądaj poradniki Treekta.

Nie musisz mieć portu w ip, żeby inni mogli wchodzić. 

Ja na moim gram ze znajomymi i działa bez portu

Mógłbym dostać link do filmiku tego youtubera, w którym zostaje objaśniony sposób na rozwiązanie tego problemu ?

Z góry dziękuje :D

Opublikowano

1. otwierasz port w zaporze systemu (zakladam ze masz windowsa) Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Zapora systemu Windows\Ustawienia zaawansowane i tam masz reguły przychodzące i wychodzące (to sa wlasnie port odblokowujesz je jako porty 25565 domyslne dla minecrafta) , ewentualnie konfigurujesz dodatkowo antywirusa (choć raczej on nie powinien sprawiać problemów po odblokowaniu portoów w zaporze systemu jak coś to najprosciej wylaczyc)

2. przekierowujesz/odblokowujesz port w ruterze (u mnie w orange polegało to na wybraniu urządzenia podłączonego do sieci i najzwyczajniej przypisaniu do niego portu)

3. pobierasz ip zewnętrzne (uwaga moze byc zmienne)to przez nie beda dołączać inni gracze z poza sieci ty korzystasz z wewnętrznego(chyba)

4. nie pamietam jakie ip należy wpisac w konfiguracji serwer :L musiał byś sprawdzić, wewnetrzne ip po sieci lub zewnętrzne

4. odpalasz serwer i grasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...