Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dysk SSD do laptopa i przeniesienie systemu

xcepax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Posiadam laptopa Lenovo IdeaPad 510-15IKB z dyskiem HDD, system uruchamia się tragicznie wolno i chciałbym się przesiąść na dysk SSD, zwłaszcza, że mam dostęp do dysku bezpośrednio, nie musze rozbierać pół urządzenia.

Moje pytanie to jaki dysk wybrać i czy jest w ogóle sens używania dysku do 200-250zł jako głównego (nie gram, głównie multimedia i dokumenty)?

I drugie równie ważne pytanie to czy jest możliwość przeniesienia zawartości dysku (dwie partycje, systemowa i fabrycznie zrobiona "Lenovo") bez używania trzeciego nośnika danych? Widziałem na allegro przejściówki 2,5' na usb ale czy to zadziała? I jak zrobić od razu dwie partycje? 

Nigdy nie miałem do czynienia z dyskami SSD, jedynie formatowałem HDD dysk pare razy więc moja wiedza jest minimalna.

Opublikowano

Kupno używanego dysku wiąże się z ryzykiem, chyba że masz jakiegoś zaufanego sprzedawce.

Co do dysku, dołożyłbym 50 zł i za 300 zł wyrwiesz fajny 250gb dysk ssd cenionych producentów Kingostons lub inni.

Co do przeniesienia systemu na drugi dysk jest dużo poradników, a na partycje możesz później podzielić za pomocą specjalnej opcji w Windows.

Opublikowano

Dysk już ogarnąłem, będzie w kieszeni na napęd ale teraz mam problem z przeniesieniem systemu bo jest na partycji ogólnej na której jest wszystko a chciałbym przenieść tylko i wyłącznie system ze sterownikami na ssd, jest na to sposób bez formatowania?

Opublikowano

Nie baw się w klonowania , postaw jak każdy normalny człowiek system od nowa, tylko 30 minut zamiast godzin na przeniesienia. Na klonowanych  czasami  problemy z wyrównywaniem partycji są. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...