Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SDD i pojemność

Nekrosmanteia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem sobie ostatnio dysk SSD od Silicion 240GB 500MB/s
Wszystko fajnie śmiga, dysk podpięty w laptopie przez Icy Box'a

Jedyny problem z nim to iż sam system, czysty Win10 zajmuje prawie 100GB
Dysk po zainstalowaniu czystego Win10 pokazuje wolne miejsce 177GB
Gdy podczas wkładania dysku (mam 2 HDD i SSD) pokazywał bez plików 230GB (około) Więc rozmiar jest zgodny z opisem

Moje pytanie, bo widzę w tym sys dużo plików i aplikacji których nie używam i nie będę takich jak Xbox, czy jakieś gry od Win
Na poprzednim dysku HDD nie było z tym problemu bo miałem dysk 1TB, więc te kilkadziesiąt GB nie robiło różnicy.

Więc co można odinstalować aby nie "uszkodzić" systemu, bo 10 sama pobiera sterowniki do hardwer'u
Tym bardziej że gry, które widzę na pasku startu nie są wyświetlane w panelu sterowania w sekcji "Odinstaluj programy"

Chętnie zostawiłbym tylko sterowniki do 2 kart graficznych, płyty etc.
Wszystko co niezbędne, bym zostawił a resztę wywalił, te Live, Xboxy etc, ale nie wiem gdzie to szukać
A nie ma opcji pod PPM "Odinstaluj"

Tak samo, czy zmiana systemu na Win 7 byłaby lepsza?
Na 10 nie odpala mi GTA 4 i inne gry mają problemy przy DX12
Spec komputera to i5 6GB DDR3L 2x grafika 2GB

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Wszyskie aplikacje windowsa które można odinstalować w zakładce "Aplikacje" nie powinny uszkodzić systemu.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Widocznie masz system i katalogi systemowe zaśmiecone własnym aplikacjami i grami bo zwykle czysta instalka systemu to ok 10-15 gb a po aktualizacjach nie przekracza raczej 20 Gb. 

Po cholerę zajmować sie aplikacjami które zajmują kilak MEGABAJTÓW na dysku, w sumie można oszczędzić ok 20-40 Mb i  taki zysk z usunięcia nawet 10 aplikacji będzie.

Wystarczy aplikacje i gry instalować na drugim dysku. Skor narzekasz na pojemość dysku stracisz kilka sekund tylko przy ładowaniu gier. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
4 godziny temu, Ktosiu napisał:

Widocznie masz system i katalogi systemowe zaśmiecone własnym aplikacjami i grami bo zwykle czysta instalka systemu to ok 10-15 gb a po aktualizacjach nie przekracza raczej 20 Gb. 

Po cholerę zajmować sie aplikacjami które zajmują kilak MEGABAJTÓW na dysku, w sumie można oszczędzić ok 20-40 Mb i  taki zysk z usunięcia nawet 10 aplikacji będzie.

Wystarczy aplikacje i gry instalować na drugim dysku. Skor narzekasz na pojemość dysku stracisz kilka sekund tylko przy ładowaniu gier. 

Na SSD mam tylko system i chrome właśnie a zajęte miejsce to 126GB 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Bzdura, albo sprawdzić nie potrafisz albo nie liczysz gier co masz. 

U mnie świeży system dopiero co wczoraj  uaktualniany czyli; swap, hibernacja kopia starego systemu ( całego ) i nieusunięta instalka na dysku , do tego steam, orgin , 2 gry , chrome ( ledwo 2 Gb po 4 h używania ma ) i ledwo 60 Gb  zajęte na całym dysku. 

Opublikowano
9 godzin temu, Ktosiu napisał:

Bzdura, albo sprawdzić nie potrafisz albo nie liczysz gier co masz. 

U mnie świeży system dopiero co wczoraj  uaktualniany czyli; swap, hibernacja kopia starego systemu ( całego ) i nieusunięta instalka na dysku , do tego steam, orgin , 2 gry , chrome ( ledwo 2 Gb po 4 h używania ma ) i ledwo 60 Gb  zajęte na całym dysku. 

Mam 2 dyski HDD na którym pierwotnie był system, ostatnio dodałem SSD zainstalowałem na nim system i nie przenosiłem plików z HDD na SSD
Zostawiłem na nim czysty Win, pobrałem Chrome i tyle, wszystkie gry, save, assety, programy, sterowniki zostały na HDD

Na SSD jest tylko system, Win10 Home i nic więcej, HDD został zmieniany poza usunięciem folderu Windows żeby zwolnić miejsca i usunąć system, który nie będzie używany

Mój zestaw

Opublikowano

System po instalacji i aktualizacjach zajmuje nie wiecej niż +-30GB więc jest to nie możliwe.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Stawiał bym na to że system nie jest zainstalowany na SDD.  wystarczy odłączyć inne dyski i sprawdzić albo zainstalować system bez innych dysków. 

Opublikowano
33 minuty temu, MrAdrian976 napisał:

System po instalacji i aktualizacjach zajmuje nie wiecej niż +-30GB więc jest to nie możliwe.

Właśnie o tym piszę.

Zainstalowałem system, nie uruchamiałem na SSD żadnej gry, programu (poza Chrome, CCleaner) więc niemożliwe jest żeby porobiły się tymczasowe pliki czy jakieś zapisy z gier etc.
Trochę poirytowany jestem, bo SSD jest drogi i mało pojemny, więc liczy się każdy GB danych a strata kilkudziesięciu GB to już sporo, tym bardziej jak mówię, dysk 240GB więc jakieś 230 jest do użytku, mi zostało 104GB i wyparowała reszta.

Wszystkie gry trzymam na HDD więc nie ma opcji żeby zajmowały miejsce na SSD ( nie utworzyły plików na SSD bo nie grałem w nic jeszcze po zamontowaniu SSD )
O ile nie zwracałem uwagi na system przy HDD bo miałem 1TB to teraz strata ~70GB troszkę mi nie jest na rękę, bo jest to 2/3 gry które mogą działać na SSD

Przeglądałem pliki na tym dysku, nie znalazłem tam wirusa, który zapychałby miejsce, nie znalazłem też żadnych ogromnych folderów, poza windows (26GB) jest Program Files i Program Files x86 i oba chyba ważą razem 10/15GB
Więc jakimś sposobem mam ukryty plik, starałem się wyczyścić wolną przestrzeń dyskową i nadal to samo, jeżeli nic nie da rady, zainstaluję system ponownie, to tylko 8minut a możliwe że coś z instalką się porobiło

EDIT

Cytat

Stawiał bym na to że system nie jest zainstalowany na SDD.  wystarczy odłączyć inne dyski i sprawdzić albo zainstalować system bez innych dysków. 

Jest na SSD, sprawdzałem 2x po rozmiarach, musiałem jeszcze go konwertować, bo system traktował do jako DVD bo jest podpięty pod jego złącze.
Poza tym, same wczytywanie systemu na to wskazuje, bo trwa około 15sekund, podczas gdy HDD miał 2 minuty

Mogę odłączyć HDD i zainstalować ponownie system, SSD jest pusty od plików więc to nie kłopot ale czy to coś da?

Mój zestaw

Opublikowano

Nic nie porobiło, zainstaluj tylko na dysku ssd bez innych dysków podpiętych. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...