Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

JS - Optymalizacja uploadu obrazków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór forumowicze :)

Przychodzę do Was z drobną zagwozdką która trapi mnie już od paru dobrych dni i nie potrafię znaleźć na to satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Otóż mam swój własny autorski upload plików napisany w JavaScript z wykorzystaniem jQuery oraz obiektu FileReader (na potrzeby wydobycia miniaturek i pokazanie ich userowi).

No i ogółem wszystko działa - jest uploadowanie z możliwością wielokrotnych plików, każdy z nich ma preview itp.. tyle że FileReader zwraca mi wszystkie te obrazki w formacie Base64.

Ogółem to taki miałem zamierzony właśnie efekt bo bez Base64 nie da się wydobyć miniaturki uploadowanego obrazka itp.. tylko teraz mnie zastanawia kwestia - czy to jest optymalne rozwiązanie żeby tego Base64 przesyłać ajaxowo postem do pliku PHP będącego akceptorem zdjęć i uploaderem ich do odpowiednich folderów / tworzenia im specyficznych linków?

Bo przykładowo - 1 zdjęcie jeszcze przejdzie, ale co jeżeli użytkownik zuploaduje np. 12 czy tam 15 zdjęć? Wtedy każde z nich pójdzie POST'em w formacie Base64 a to chyba nie jest do końca optymalne? (Albo tak ma być tylko ja o tym nie wiem?).

Base64 ma zazwyczaj ileś tam tysięcy znaków, jakby tak przemnożyć te X zuploadowanych obrazków w momencie przez liczbę znaków w ciągu Base64 to...chyba dramat? :)

Dlatego przychodzę do Was z pytaniem - czy istnieje może jakiś inny sposób na to aby tego Base64 w jakiś sposób skrócić albo przekonwertować do innego bardziej optymalnego ciągu zawierającego mniejszą ilość znaków? Czy zostawić to tak jak jest w chwili obecnej i wysyłać postem te base64?

Tutaj fragment uploadu skryptu:

To jest ukryta treść, proszę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...