Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

#1 Nowy rok, nowe MPC News!

MPC News

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

vrFdfyv.png

Witajcie forumowicze!

Przed Wami pierwsze efekty pracy nowego zespołu MPC News. W tym wydaniu przygotowaliśmy dla Was specjalne wideo, artykuły oraz konkurs. Mamy nadzieję, że taka forma przypadnie Wam do gustu i spotkamy się w tym dziale co dwa tygodnie. Miłej lektury!

uLJxmVk.png

Jak wielu z Was zauważyło, w ciągu ostatnich miesięcy z forum zniknęło kilka działów. Wśród usuniętych subforów znalazł się m.in. PUBG czy Zarabianie w internecie, były to bowiem działy testowe, które pomimo ogólnej popularności nie znalazły swojej grupy docelowej na naszym forum. Ponadto wbrew oczekiwaniom, w Zarabianiu w internecie zaczęła pojawiać się zawartość o bardzo wątpliwej wartości merytorycznej, której głównym celem było umożliwienie dodania reflinka. Włączono także kilka działów do subforum Via WWW, były to między innymi sekcje poświęcone Agar.io, SeaFight czy Haxball. Głównym powodem tej decyzji była znikoma aktywność, która nie ulegała poprawie przez okres kilku miesięcy. Dodatkowo celem, który przyświecał przy łączeniu działów była chęć poprawienia czytelności forum, zwłaszcza dla nowych użytkowników, którzy wielokrotnie zgłaszali, że nie mogą się odnaleźć w tak rozbudowanej strukturze działów i nie wiedzą, gdzie powinni zadać swoje pytanie. Mamy nadzieję, że mniejsza ilość sekcji pozytywnie wpłynie na Waszą ocenę forum, jeśli jednak chcielibyście zgłosić jakieś uwagi lub uważacie, że dział został usunięty pomimo dużej aktywności, możecie skontaktować się z Aive, która na bieżąco monitoruje wszelką aktywność i z chęcią odpowie na Wasze pytania.

8FasPXQ.png

Z funkcji moderatora zostali zdegradowani: _Piotr_, Creative, Cinu, DarkusFD, Deerek, Julietta, Katatuki, Marchwj, TheVolume oraz ToshiKatsu.

Niestety Blackovskyy, szalony39MrSantenSorryMate, MaksasiorosTremo i AleksanderARG nie przeszli pomyślnie próbnego okresu w gronie kidmoderatorów.

Z własnej woli opuścili nas: Breejg, JacoH, Kaktus.Kasmamiszkurkam, PGS, RyXeL, Soanger, Ups..._space_ oraz Maja....

Na zasłużoną emeryturę udali się natomiast tripipiEryk, kwiatek Why.

Aive i Rayso. za swoją ciężką i sumienną pracę zostali uhonorowani rangą Global Moderatora, jednakże Rayso. – z nieznanych przyczyn – postanowił zrezygnować.

Biter. przejął pałeczkę od swojego poprzednika, stając się tym samym Liderem Działu Minecraft. Po 2 miesiącach ThePoc, Maroskingmaxaz oraz N3ST0 awansowali na stanowisko Moderatora. Nowymi opiekunami działu League of Legends zostali xOstateczny i Sneakysu, a nad strefą Minecraft przejął pieczę Vindow. Do ekipy po dłuższej przerwie powrócił Wolen, znany teraz jako Jakub.

MPCfacebook poszerzyło swoje grono o Vindow oraz maxaz, którzy objęli funkcję korektora, a Blaidd. wraz z Biter. zajęli się redagowaniem tekstów. Dodatkowo Redaktorem Miesiąca został carbonx, gratulujemy!

W szeregi naszej grupy wstąpił Yaboku na stanowisko grafika; Synek, carbonx, i Biter. zostali dziennikarzami, zadaniem Blaidd., Verlikylos, Issia oraz N3ST0 będzie poprawa tekstów, a el capo użyczy nam swojego zacnego głosu. Nasz najnowszy nabytek, GrubertQ, wspomoże grupę jako lektor.

WByAoJD.png

Netflix opublikował na swoim portalu przełomowy film pod tytułem „Black Mirror: Bandersnatch”. Ewenementem jest to, że podczas jego oglądania możemy decydować, jak potoczą się dalsze losy naszego bohatera. Niektórzy mogą być już powierzchownie zapoznani z jego tematyką, jeżeli mieli wcześniej szansę doświadczyć wydarzeń serialu „Black Mirror”. Akcja przenosi nas do lat 80. XX wieku, gdzie młody pisarz opracowuje nowatorską grę fantasy na podstawie powieści jednego ze współczesnych autorów. Zaraz po tym Netflix oferuje nam pierwsze interaktywne wybory, którymi kreujemy własną historię. Początkowe decyzje mogą wydawać się zupełnie nieistotne, lecz jest to bardzo zwodnicze, ponieważ każda obrana droga będzie mogła odznaczyć swoje piętno na fabule filmu. Twórcy dobrali do produkcji bardzo przyzwoitych i znanych aktorów, takich jak Asim Chaudhry, Alice Lowe czy Fionn Whitehead. To właśnie przez takie osobowości oraz samego reżysera — Davida Slade'a, historia „Czarnego Lustra” wydaje się bardzo wyjątkowa. Fanów interaktywnych zabaw z pewnością pocieszy fakt, iż nasze wybory będą mogły skutkować jednym z wielu różnorakich zakończeń, zarówno tym mniej, jak i bardziej zaskakującym. „Bandersnatch” jest produkcją odniesioną do kilku innych dzieł kultury. Jednym z nich jest antyutopia „Rok 1989” George'a Orwella, gdzie autor przedstawił społeczeństwo kontrolowane przez władzę. Zjawisko to zostało odwzorowane w postaci Stefana, który świadomy jest kontroli fabuły przez widza, a nawet w pewnym momencie próbuje ją zwalczyć! Zapewne wielu z Was ta nietuzinkowa produkcja Netflixa przypadnie do gustu, dostarczy sporo pozytywnych emocji oraz pozwoli miło spędzić czas. Po seansie zachęcamy do dyskusji o tej propozycji!

zcM7deE.png

bkn4RVP.png

Czy wiesz, że Włosi w sylwestrową noc zakładają czerwoną bieliznę, aby zapewnić sobie pomyślność przez następny rok?

Czy wiesz, że na przedmieściach Johannesburga nadejście Nowego Roku jest świętowane nieco inaczej niż u nas? Z najwyższych budynków zrzuca się stare lodówki, kuchenki czy nawet telewizory!

qpR6Bsl.png

W tej kolumnie administracja forum będzie odpowiadała na zadawane przez Was pytania. W pierwszym wydaniu wyjątkowo wybraliśmy je sami spośród tych pisanych w statusach czy tematach, jednak w kolejnej części postaramy się wybrać z tych zgłoszonych właśnie w tym wątku (nie więcej niż 3).

Dlaczego MPCforum zdecydowało się zamknąć serwer TeamSpeak i serwery CS:GO? Czy planujecie utworzenie jakiegoś nowego projektu?

Serwer CS:GO został zamknięty z dość pragmatycznego powodu — żadna z osób, która miała się nim zajmować, nie robiła tego na dostatecznym poziomie. Być może przejście CS:GO na F2P to dobry moment, żeby pomyśleć o czymś takim w ramach rozrywki. TeamSpeak natomiast został zamknięty wraz z wygaśnięciem licencji. Dodatkowo uważamy platformę Discord za bardziej przyszłościową, bardziej przyjazną graczom i oferującą o wiele więcej — w tym większe bezpieczeństwo niż serwery TeamSpeak, które może założyć każdy i czasami trudno o bezpieczeństwo, chociażby adresów IP użytkowników, w przeciwieństwie do serwerów DC, które gwarantują bezpieczeństwo wrażliwych danych. - Lord Makin

W dziale „Sugestie do zrealizowania” jest ponad 20 tematów, czy faktycznie kiedyś zostaną zrealizowane?

Tak jak nazwa wskazuje — będą zrealizowane, tylko niektóre wymagają przemyślenia koncepcyjnego, w jaki sposób mogą zostać wdrożone. Zależy nam, aby były przydatne dla użytkowników, a nie były zbędną funkcjonalnością, która psuje doświadczenie korzystania z forum. Dodatkowo część z nich jest wstrzymane do aktualizacji forum, a obecnie nie wiemy, czy będziemy aktualizować silnik do wersji 4.3.6, czy poczekamy na stabilne wydanie wersji 4.4.x, żeby nie robić podwójnej roboty. - Lord Makin

Co się stało z grupą MPC Graphic Team? Czy planujecie ją przywrócić?

Grupa, po rezygnacji jednego z liderów, przestała funkcjonować tak jak tego oczekiwaliśmy i dlatego podjęliśmy decyzję o jej usunięciu. Obecnie na forum przebywa trochę więcej użytkowników niż w momencie, w którym działalność grupy została zawieszona, więc nie ukrywamy, że myślimy o jej reaktywacji. Szczerze mówiąc, mamy już grupę kilku ochotników, którzy są autorami nowych ikon działów (jeszcze raz dziękujemy!), ale nie jesteśmy pewni, czy to już ten moment, aby reaktywować grupę. Nie chcemy wznawiać działalności grafików tylko po to, żeby za chwilę znów ją zakończyć. Mogę zdradzić, że postawiliśmy przed naszymi potencjalnymi członkami zespołu pewne zadanie — jeśli okaże się, że dadzą sobie z nim radę, wznowimy działalność grupy oraz otworzymy rekrutację. Jeżeli mamy na forum osoby, które interesują się grafiką i coś już potrafią — zapraszamy do kontaktu! O wiele łatwiej jest reaktywować grupę, mając już jakieś podstawy — tak samo było z Newsami. - Aive

SAeoANB.png

Zadaniem konkursowym w tym dwutygodniku są puzzle. Osoba, która jako pierwsza ułoży je poprawnie i wyśle screena potwierdzającego ten fakt poprzez prywatną wiadomość do @MPC News otrzyma na forum drobną nagrodę! 

oHBe6BX.png

To już wszystko, co przygotowaliśmy dla Was w tym wydaniu. Mamy nadzieję, że przypadło Wam do gustu. Czekamy na Wasze opinie! Mile widziane są również sugestie odnośnie tego, co chcielibyście zobaczyć w kolejnych tygodniach. Zachęcamy również do zadawania pytań do administracji. 

Do przeczytania!

Szczególne podziękowania dla osób pracujących nad wydaniem.

Autorzy tekstów - @Biter., @carbonx, @Synek

Korekta - @Issia, @Blaidd., @N3ST0, @Verlikylos

Grafiki - @Yaboku

Lektor - @el capo@GrubertQ

Praca pod nadzorem @Aive, @carbonx

Opublikowano

Czyli bazujemy na tym co już dawno było.
Niech lektorzy mówią ciut wyraźniej i głośniej, a nie tak jakby stała za nimi mama
Szczęśliwego nowego roku.

Opublikowano
9 minut temu, Damian napisał:

Czyli bazujemy na tym co już dawno było.
Niech lektorzy mówią ciut wyraźniej i głośniej, a nie tak jakby stała za nimi mama
Szczęśliwego nowego roku.

Obok mnie akurat spała dziewczyna jak nagrywałem, więc podobna sytuacja ?

Szczęśliwego!

9amUS1C.png
Opublikowano

Dobra robota grupo, fajnie było współpracować przy tym wydaniu :) Moje osobiste podziękowania dla wszystkich, którzy brali udział w pracach, ale szczególne dla @carbonx, który wykonał kawał świetnej roboty i bez którego to wszystko nie wyglądałoby tak dobrze :89_clap:

Mamy nadzieję, że wydanie przypadnie Wam do gustu, a następne będą jeszcze lepsze.

Opublikowano
36 minut temu, MPC News napisał:

Tak jak nazwa wskazuje — będą zrealizowane, tylko niektóre wymagają przemyślenia koncepcyjnego, w jaki sposób mogą zostać wdrożone. Zależy nam, aby były przydatne dla użytkowników, a nie były zbędną funkcjonalnością, która psuje doświadczenie korzystania z forum. Dodatkowo część z nich jest wstrzymane do aktualizacji forum, a obecnie nie wiemy, czy będziemy aktualizować silnik do wersji 4.3.6, czy poczekamy na stabilne wydanie wersji 4.4.x, żeby nie robić podwójnej roboty. - Lord Makin

@Lord Makin Możecie na mnie liczyć, tylko kurwa na litość boską, nie czekajcie aż ja do Was napiszę, to żadna ujma się zapytać rejgresa.

A temacik taki fajny nawet, daję ocenkę:

Ruski Szampan, zajebisty kebab, dobra pizza / 10

Opublikowano

tak się wkręciłem w te puzzle ze nie zwróciłem uwagi że ktoś mnie uprzedził dobra robota jak zawsze

Naj na nowy rok

Opublikowano
Przed chwilą, Lukora napisał:

tak się wkręciłem w te puzzle ze nie zwróciłem uwagi że ktoś mnie uprzedził dobra robota jak zawsze

Naj na nowy rok

No, dobre były. Oby więcej takich układanek. Zaraz ułoże drugi raz. xD

Opublikowano
5 minut temu, Revayerq napisał:

No, dobre były. Oby więcej takich układanek. Zaraz ułoże drugi raz. xD

Na następne wydanie też szykujemy dla Was coś wyjątkowego czego jeszcze wcześniej nie było :22_stuck_out_tongue_winking_eye:

Opublikowano
1 minutę temu, carbonx napisał:

Na następne wydanie też szykujemy dla Was coś wyjątkowego czego jeszcze wcześniej nie było :22_stuck_out_tongue_winking_eye:

Mam nadzieję, że się mile zaskocze. Nigdy nie przepadalem (ani nie przypadały mi do gustu) konkursy w tego typu newsach. Takie gazetkowe krzyżóweczki itd. A ta układanka mi bardzo przypadła, ułożyłem ją na poczekaniu i nawet się okazało, że coś tam wygrałem bo byłem najszybszy. Interaktywne rzeczy jak nabardziej na plus.

Opublikowano
6 minut temu, Revayerq napisał:

Mam nadzieję, że się mile zaskocze. Nigdy nie przepadalem (ani nie przypadały mi do gustu) konkursy w tego typu newsach. Takie gazetkowe krzyżóweczki itd. A ta układanka mi bardzo przypadła, ułożyłem ją na poczekaniu i nawet się okazało, że coś tam wygrałem bo byłem najszybszy. Interaktywne rzeczy jak nabardziej na plus.

Od teraz będziemy chcieli żeby konkursy miały tylko interaktywną formę i nie opierały się na nudnych pytaniach w stylu "podaj datę kiedy XYZ został global moderatorem". 

Opublikowano
5 minut temu, carbonx napisał:

Od teraz będziemy chcieli żeby konkursy miały tylko interaktywną formę i nie opierały się na nudnych pytaniach w stylu "podaj datę kiedy XYZ został global moderatorem". 

O i to się szanuje, to duży progres. Duży plus się należy.

Opublikowano

Najs :v Graficznie jedynie do gustu mi nie przypadło, reszta git.

Opublikowano

Mam nadzieję że w niedalekiej przyszłości mój głos będzie brzmiał o wiele lepiej... Do siego roku XDDD

Opublikowano
1 godzinę temu, carbonx napisał:

1 godzinę temu, Revayerq napisał:

O i to się szanuje, to duży progres. Duży plus się należy.

@carbonx W starszych edycjach MPC News nie było miejsca na jakieś takie pytania, więc żadnego progresu nie widzę. Udowodniłbym, ale ktoś umiejętnie schował wszystkie tygodniki. Jeny, na tym forum może się technicznie dużo zmieniać, ale mentalnie nie zmieni się nic xD 

Opublikowano
2 minuty temu, Damian napisał:

@carbonx W starszych edycjach MPC News nie było miejsca na jakieś takie pytania, więc żadnego progresu nie widzę. Udowodniłbym, ale ktoś umiejętnie schował wszystkie tygodniki. Jeny, na tym forum może się technicznie dużo zmieniać, ale mentalnie nie zmieni się nic xD 

Tu bardziej pisałem jednak w kontekście interaktywności, podane pytanie było trochę przejaskrawionym przykładem. Generalnie wiadomo, że opieramy się o tą samą bazę, no bo siłą rzeczy części elementów nie bardzo mamy jak zmienić, jednak staramy się czytać opinie i wyciągać wnioski. Naszym głównym celem było uatrakcyjnienie formy i zmniejszenie ilości treści, jest to pierwsze wydanie i także dostrzegamy w nim kilka elementów wartych ulepszenia jednak wydaje nam się, że idziemy w dobrą stronę, gwarantujemy że w 2 części pojawi się także autorski konkurs przygotowany specjalnie dla MPC, zadbamy także o lepszą jakość nagrań lektorów. 

Opublikowano

@carbonx To poszło to w złą stronę. Wizualnie wygląda to gorzej (formatowanie tekstu leży), "newsy" są dużo obszerniejsze - już wolałbym, żeby została sama wersja audiowizualna, ewentualnie jak nie chce się Wam robić całego wideo to robić to w formie podcastu. Jedynie do czego nie można się przyczepić to grafika, która jest na dość przyzwoitym poziomie. 
Fajnym pomysłem, byłoby również pisanie o grach zamiast o Netflixie, albo o jakichś ciekawych technologiach. Podchwycony temat "Czy wiesz, że...", po grafice zapowiada się ciekawie, a tu zonk - ktoś znalazł tylko dwie ciekawostki. Już nie wnikam w zasadność pięćdziesięciokrotnej reaktywacji grupy, która powinna być wcielona w MPCFacebook (bo ta tworzyła o wiele ciekawsze projekty w swoim dziale z produkcjami, aniżeli MPC News w ostatnim czasie).

Edit. No i brak wstępu - czemu zrezygnowaliście z tak fajnego dodatku, który się nieźle przyjął?

Opublikowano

Przecież cokolwiek by nie dodać w tych tygodnikach to i tak będzie źle ;pp

Spoiler

1. Co się stało z Nightmare?

2. Dlaczego nie spróbujecie w jakiś sposób wykorzystać fp [dużo lajków], aby przyciągnąć ludzi tu, na forum?

894751404143275517908.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...